Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2014 16:46 - Учени Откриват Скрити Портали в Магнитното Поле На Земята
Автор: kapchica1 Категория: Други   
Прочетен: 8037 Коментари: 0 Гласове:
53

Последна промяна: 01.06.2014 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

imageЛюбим елемент в научната фантастика, а и в теоретичната физика са порталите – странни отвори в космическото време-пространство, които предоставят кратък път до далечни дестинации. Оказва се, че те наистина съществуват и доказателството за това идва от дългогодишни изследвания проведени от изследователи от Щатския Университет в Айова.

 

 „Наричаме ги X-points (Х-точки)”, обяснява плазма-физикът Джак Скъдър. „ Това са места, където магниното поле на Земята се свързва с магнитното поле на Слънцето. По този начин се създава непрекъсната връзка водеща от нашата Планета до Слънчевата атмосфера на разстояние 93 милиона мили.

 

Според учените тези портали спомагат за пренасянето на тонове магнитно заредени частици, които излизат от Слънцето и по този начин активно участват в образуването на феномени като магнитни бури, северното и южното сияние.

 

imageПорталите биват наблюдавани от кораба THEMIS  на NASA, както и от Европейския CLUSTER. Взетите проби сочат, че магнитните портали се отварят и затварят неколкократно всеки ден. Обикновено се намират на няколко десетки хиляди километра от Земята, където Земното гео-магнитно поле се среща с настъпващият Слънчев вятър. Повечето забелязани портали са малки и се затварят много бързо, други са обширни и постоянни. Тонове енергийни частици минават през тях и спомагат за затопляне на горната Земна атмосфера, формирането на магнитни бури, както и за красивите цветове на Аурора.

 

През тази година NASA планира мисия, която ще има за цел да проучи порталите в дълбочина. Заредени с детектори за енергийни частици и магнитни сензори, четири кораба на мисията ще наблюдават Земната магнетосфера и порталите от различни места, за да разберат повече как точно работят

 

Порталите са невидими и нестабилни, намирането на точното им разположение би било трудна задача. Скъдър обаче е намерил начин да засича координатите им.

 

imageПорталите се формират чрез процес наречен магнетично повторно свързване. Преплитащи се магнитни линии от Слънцето и Земята се пресичат на места, обединявайки магнитните си полета и точно това е мястото (X-point), където се появяват порталите. Скъдър използва данни за Земната магнетосфера от предишна мисия на NASA предоставена от кораба POLAR преди повече от десет години. Скъдър и колегите му намират пет комбинации на измервания на магнитното поле и енергийни частци, които могат да покажат дали се наблюдават X-points или не.

Все още не е ясно дали, кога и какво приложение ще имат тези портали за бъдещите поколения. Открития като тези обаче определено ни навяват на мисълта – колко малко всъщност знаем за динамиката и структурата на Света около нас.


http://polzotvorno.com/znaete-li-che-skriti-portali-v-magnitnoto-pole-na-zemqta/#.U4ssLyjIkV5




Гласувай:
53



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapchica1
Категория: Други
Прочетен: 361600
Постинги: 61
Коментари: 165
Гласове: 2433
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031