Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 18:25 - АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ НА ДРЕВНИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ КРАЙ БУРГАС ПРЕЗ 2009 Г.
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 2119 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.05.2010 22:36


Три месеца продължиха мащабните археологически проучвания на древните терми  край Бургас под ръководството на н.с. Цоня Дражева, директор на Регионалния исторически музей и д-р Димчо Момчилов –преподавател в Университет „Асен Златаров”. Разкопките са финансирани от Община Бургас и се реализират с активното съдействие на кмета г-н Николов. Тяхната задача е да бъдат разкрити и реставрирани  древните бани и да бъдат превърнати в национален обект за културен  и балнеоложки туризъм
http://www.bourgas-news.com/news/view/19011/
Най-ценните  находки от тази година са:
оловен печат  на византийски стратег от ХІ в.,
пръстен-печат с изображение на лъв с крила /грифон/,
каменен калъп  са отливане на бронзови женски накити,
86 монети от ІІІ в. пр.Христа до ХV в.,
много керамични съдове,
части от архитектурната украса и
надписи. 

 
Общата площ на проучените части от древните бани е около 3,800 кв. м., а достигната максимална дълбочина е 6,3м при дъното на античните басейни. При новите разкопки беше изцяло разкрита централната зала на баните , наричана в античността  „калдарий” – място за горещи процедури  с минералната вода . Тя е с обща площ 220 кв. м и има два правоъгълни басейна с размери 3 х 5м, разположени на двете къси страни. Разкрита е отоплителната система –„хипокаус” от специални глинени тръби по които върви топлия въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода . Античния  каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса е открит на 30 м северозападно и е свързан с банята със сложна система от колектори и глинени водопроводи.  Важно откритие е каптажа за студена вода в северната част на банския комплекс с дълбочина 5, 3 м, която се също се използвала за лечебни процедури в т.нар. „фригидариум”-басейн със хладка вода.


В Митраизма има ритуал със студена и топла(гореща)вода нещо ,като изпитание (изпит)


Ето един известен аналог!

Може би най-луксозните и най-добре запазените бани в Рим
са „термите” на Каракала.
image Баните са завършени при Marcus Aurelius Antoninus Bassianus наречен Caracalla през 235 г.Сл.Хр.
 втори по големина са само за тези на  Diocletion
Термите на Каракала заемат площ повече от три футболни игрища.
image

Тези масивни бани може да се посетят от 1600 души наведнъж, или между шест и осем хиляди посетители на ден. Строителството на грандиозния архитектурен обект е изисквал над един милион тухли и 252 колони. Девет хиляди работници са били наети за пет години

Водоснабдяването е от акведукт „ NovaAntoniniana”.  
Построени са два вида басейни студени и топли(горещи) Горещите басейни са затоплят от подземна отоплителна система с петдесет котли, или масивни дървени пещи. Необходими са на ден над десет тона дърва .
Имало е и скулптури:image

Въпреки несравнимия по великолепие и разкош, архитектурното оформление на бани напомня, на много обществени римски бани.
image
 
На първия етаж на сградата централен frigadarium (студена басейн).
В fridgidarium има четири големи басейни. Архитектурата на frigidarium може да се види и в двете бани на Diocletion и Bassilica на Massenzio.
Открити са и скулптури:
  Мъжете и жените се къпят поотделно, по времето Цицерон трябваше да се оплаче  неморалността на мъжете и смесеното къпане. Но това е само глас в пустиня и Адриан законодателства срещу смесеното къпане. Жените къпят в ранните сутрешни часове мъжете в следобедните часове. Мъжете са по доволни от това заради като се има предвид  кратката следобедна дрямка итоплите бани.   Един от най-интересните и най-известни аспекти на Баните на Каракала е подземният Mythraeum, открит по време на поредица от големи разкопки на баните проведени в началото на 1900г. На една от стените е фреска на бог Митра
“Fregianhead covering and with a solar disc”.  
Факта за Наличие на Mythraeum под баните на Каракала хвърля светлина върху религиозните вярвания на Каракала и семейството му.
Каракала и семейството му са вярвали в " syncreticism".
  Баните на Каракала са били в употреба до 537 "АД. При обсадата на Рим от готите са прекъснали  водопровода, който е служил за водоснабдяване на Рим   Conference, International. Roman baths and bathing proceedings of the first International Conference on Roman Baths held at Bath, England, 30 March-4 April 1992. Portsmouth, R.I: Journal of Roman Archaeology, 1999.

Дали в бургаските терми няма Митреум!?!?
 


Тагове:   Бургас,   край,   минерални,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1494084
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370