Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 12:58 - Конят и българските митове -II част
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 31708 Коментари: 129 Гласове:
19

Последна промяна: 21.11.2010 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Конят като Слънчев символ на българите! Според българските представи конят е вярно и предано на човека животно.
Той е недосегаем за самодиви и змейове и рядко, който пътува нощем на кон, бива нападнат —даже чума не напада човек на кон. Конят предусеща лошите духове и предсказва нещастие. В такива случаи той спира и тропа, отказва да върви. На Бъдни вечер се пече специален хляб за коняря Покровителят на конете у българите  св. Тодор Тирон. В деня. посветен на него, Тудорица, Тодорова събота, Конски Великден, се изпълняват редица обреди, за  размножението и здравето на конете  Провеждат се конни надбягвания.
Конят победител не се продава, защото се смята за покровителствувай от светеца.
  В зобта се слага леща, боб, царевица, раздава се колак за здравето на конете. В Югозападна България съществува обичай цялото село да вари грах в църквата като курбан. Хлябът в чест на светеца боговица е с изображения на кончета, уши, опашки и подкови  
Раздаването на хляба от жени, които ще раждат, на жени, също „не отродили се", при което подскачат и цвилят като кобили, има характер на магически обред за плодородие.  На Тодоровден става и обществено представяне на невестите, омъжени през зимата. Почитането на коня е характерно за древните траки. Един от главните атрибути на тракийските божества е конят. Възникването на култа към конника в Тракия се отнася около средата на I хил. пр. н. е. На кон се изобразява главното тракийско божество, т. нар. Тракийски конник, или Херос, чиито оброчни релефи най-много са разпространени в българските етнически земи и Източна Сърбия.
На кон се изобразяват и други божества,които гръцката иконография не познава като конници. Единствено в земите на траките Зевс е представен на колесница. Конят заема голямо място и в погребалната обредност на траките — конят е съпровождал трупа на своя господар и бил погребван с него, а над издигнатата могила са били устройвани конни състезания. Тракия в представите на античните автори е страна с развито коневъдство Жертвоприношение на бял кон се практикува при погребение  от тракийската благородна аристокрация,

Голямото сходство в легенди и ритуали, свързани с коня, неговата роля в празника на слънцето и на плодородието и при погребалната обредност на толкова различни народи се дължи на обстоятелството, че заедно със самото животно и навиците в неговото отглеждане били заимствувани обредите и митовете, създадени от индоевропейците, които първи ги опитомили
  Конят заема важно място в тяхната митология. Конят, колесницата и колелото са символи на слънцето у всички индоевропейски народи
 „Бързоконно" е постоянен епитет за слънцето в Ригведата. В древноиндийската митология конят бил свещено животно на Индра. Конят на Индра е златогрив и слънцеок, впрегнат в златна колесница. В „Химн за жертвения кон" (Ригведа I, 163) проличава връзката на коня с Индра, който пръв го обяздил, а океанът, слънцето и небето се свързват с раждането му   От слънцето сътворихте коня, о богове! И още, коньо, ти приличаш на Варуна, защото в него казват, е твоето висше място на раждане.   Светлият кон е помощник на змеебореца, конят на Индра носи епитет „змееубиец", а св. Георги, убиващ дракона, най-често се представя на бял кон. Представа за връзка на коня с бога на гръмотевицата Слънчевият знак често се съчетава с изображение на кон, например върху саркофаг от Плиска. Широко разпространение в периода VII—X в. на територията на Северен Кавказ, на Горното Прикамие, Поволжието, Сибир получават слънчевите амулети във вид на кон. Като слънчеви амулети са срещаните у нас през ранното средновековие накити амулети на конник с лице en face и ръце на бедра, двуглавите кончета за свещници,открити в Преслав и Силистра . Следи от тази традиция са наследени и в българската народна култура Подставките за огнище копчета (главнярници) имат название и глава на кон. Те, от една страна, показват връзката с култа към слънцето във вид на неговия земен огън на огнището, а, от друга страна, имайки отблъскваща сила, прогонват злите духове от огнището, което най-тясно е свързано с представата за дома.От древните митове и ритуали проличава, че основната функция на коня е посредничеството между двата свята, между живите и небесната обител на прадедите.
Аналогична е функцията на огъня. Такъв е вероятно и смисълът на коня в погребалните обичаи, както и конните състезания след погребението , римляни, траки, скити, иранци и др. Върху копринени траурни кърпи от Русенско и Силистренско се срещат ездачи на коне или камили, винаги4 на брой.
Такава кърпа вдовицата носи 9 дена, вързана на челото Връзката на коня със сленцето, плодородието и виталността се открива в обичаи на индоевропейски народи. Те са прикрепени към периода на слънчевото равноденствие и включват в себе си конни състезания, жертвоприношения на коне, фалически действия и песни

В представите за коня в българската народна култура следователно са наслоени различни вярвания с различен етнически код. В основата на всички е широката типологическа, етническа недетерминирана представа за връзката на коня със слънцето и ролята му на посредник между двата свята, която откриваме и у индоевропейци, скити и траки. Тази представа се е запазила по-дълго у българите , което е в тясна връзка с техния бит и култура.

мой лаичен ,глупав коментар:
п.п.специален поздрав за Мая ,която ми предостави един куп със фотоси...

По копипейста съм направил малки съкращения които са незначителни ,а по скоро стари политически глупости внедрени с историческата надстройка през 1954г.
Авторката е описала накратко българските традиции и обичаи за които са се залепили и кристияните!
Всъщност тази традиция си е древна мого от времето на популацията ,която покъсно са я нарекли "ТРАКИ" 
Така че КОННИКЪТ е СЛЪНЧЕВ СИМВОЛ и е по стар от Библията и от кой Още ?
Скоро ми пратиха ена камара тракийски конници ,не знам как ще се отблагодарявам  все още има истински българки !!!
Ето ги:
image
image
image
image
image
image
image
image

 
 image
image
image
image
image


Тагове:   митология,


Гласувай:
19



1. d3bep - :)
18.11.2010 14:33
Много интересна статия.
Добре е хората да го разберат най накрая, а не да си правят мустаци от конски опашки и други оскубани от задните части на коня аксесоари.
Че конят е символ, философия, а не място, където българинът опъва палатка и ражда деца.

Всъщност, най просто можем да го кажем:

Слънцето е вечното движение.
Затова на умрелия му се дава транспортно средство ,за да следва вечният слънчев път.

Било то кон, кораб или кола(колесница). Казвам го само с идеята да не се абсолютизира коня, на него се гледа именно като на слънчево средство. Символ на движениеот, спътник. Конят е заменим като символ. Слънцето не е.

А гърците са краднали тая идея на траки и египтяни и са курдисали Хелиос и Аполон в колесници. Тяхната традиция проссто не заслужава внимание. Даже няма за какв ода се дава като пример. Да си ги кютат.
цитирай
2. solinvictus - Да заменим е, но е произволно!Ид...
18.11.2010 16:25
Да заменим е ,но не произволно!
Идеята е да се проследят НАШИТЕ български традиции и обичаи и да ги изтълкуваме ,а не да ги сложим в един общ кюп и да ги обезличим,тезата че са общочовешки и общохуманни!
И да дадем воля на фантазьорите и манипулаторите за да изтикат напред други.

В най новото генетично проучване липсват и траките и скитите но за сметка на това са включени баските и каталунците ,което си е смешно да не кажа жалко!
На въпрос на един двигателите на тези манипулации или един от собствениците на проекта си признава ,че гледал от филма за "Артур" където на масата имало и скитски принцове ...хахаха
цитирай
3. d3bep - Да заменим е, но не произволно! ...
18.11.2010 16:38
solinvictus написа:
Да заменим е ,но не произволно!
Идеята е да се проследят НАШИТЕ български традиции и обичаи и да ги изтълкуваме ,а не да ги сложим в един общ кюп и да ги обезличим,тезата че са общочовешки и общохуманни!

Е аз веднага ще те питам: Ако някъде назад във времето се окаже, че всички сме изповядвали общи ценности, че идваме от едн омясто ил иче истината е била една, кво правим?
Отричаме я, такова време не може да е имало, няма как да сме сродни с други?


Мисля, че такъв тип предварителн озаключение и желание в историята е най - малко неуместно.

Зарежи ти генетичните изследвания, те са поредната безумна мода...
Истинската идея гледай.
Бутат ви това кй какъв е и кой е по -- стар и всичк иса различни с една единствена цел:
ДА ВИ ОТКЛОНЯТ ОТ ПОЗНАНИЕТО. От истинските знания на древните, които са омаскарили. Вие се кефите, опа, дядо ми намерихме тука, изабравяте за другото... и да се юрнете в глупавите спорове кой е по - голям баща на културата. Спорове, от които нищо няма да излезе.

Затова ти казвам, че се вторачваш в грешната следа... Даже и да докажем че някой бил някакъв си преди 5000 години... Родословието... Направо го отпиши.

Поздрави!
цитирай
4. solinvictus - Ама на мене това ми е интересно!Кво ...
18.11.2010 16:51
Ама на мене това ми е интересно!Кво ма интересува някакъв минтгиянин преди 2 000 г. как откраднал еди какво си или му е предоставено на половина или не цялото знание и той се лута като шемет!
Това са идеи от времето на 19 век да се неглижира цялата останала история и да се избута египто-романо-гръцко-еврейскта като същностни и "Божествени" а останалите да духата попарата.
Е няма как да стане!
Убиването на идеята да търсим родословието си е кришнарска глупост!

мене не могат да ме отклонят ,но тебе са!Ти търсиш общите постановки и замазани и за това аз ги ползвам ,но не им се доверявам толкова!
Родословието е важно за българите и винаги е било така!
Сега е прекъснато и трябва да положим усилие да го възстановим,панимаеш?
цитирай
5. saradiva - ...
18.11.2010 17:22
Дабре че качи тези прелести!!!
Че имаше само един крак с опашка днес...

Давай да правим изводите сега

Конникът-Слънце - Конник в иконите /идолопоклонничеството при първохристияните/ ... беше писал при Дзвера в отг. на Хулио за фиеста с конска опашка...
Ай
цитирай
6. d3bep - :)
18.11.2010 17:28
Не е така ,соле, ама както и да е.
Всяко нещ ос времето си.
Първо, да наричаш египтяните евреи ил игърци значи че не ги познаваш.
Второ, основната цел на това, , коеот ви бутат муцуните в него, е да не си възстановите истинската култура. Това е истинскяит страх и преправяне. Да не лусне измамата и да не се вдигне пак туй, що няколк охилядолетия е събаряно!

Затова още от деца ви учат.
Дядо ви аспарух кво направил.
Колко византюги изклал - герой.
Дедо ви баязид кво направил.
колко българи изклал - мръсник.
На практика вие имате фалшиви "ценности" в историята, от които не можете да избягате. Даже и да схванете лъжата в едно, падате във втора.

Това е заложен във вас начин на мислене ,мойто и чуждото в историята, който е проблема :0 Истинския проблем. Разбери ,че докато го има тоя начин на мислене, доникъде не стигаме. Стигаме до съседите, които мислят обратното.

Но хайде, това е друга тема.
цитирай
7. solinvictus - ми той крака е важен хехе виж как има ...
18.11.2010 17:41
ми той крака е важен хехе виж как има един който придържа опашката ,този свят симбол на "прабългарщината"
За номадите Коня е бил като ...и къща и танк и ...приятел.Всъщност съм забелязал ,че всичко което е останало записано за българите по камьни е нещо отвратително и барбарско.
Виждам ,че си се запалила по първокристияните хехе разгледай катакомбите .
Тази символика няма нищо общо с тази след кристиянообразуващият събор ...
Мога да ти кажа съвсем спокойно ,че всичко е копипейст!хехе
Да има такава фиеста ,преследва се бик(специално отгледан ,не е случаен)всички са на коне (преди ,сега не толкова)и на копията си имат конска опашка,ицветни кърпи или лентички тези които разгледах бяха бели,зелени,червени и жълти.
Всъщност има обяснение за опашчката на копието ,че е била вързвана заради кръвта която се стича по копието и го прави хлъзгаво за използване,чиста практика!
Тезата е когато партите за първи път въвеждат тежката конница в бой,и именно те са използвали по дълги копия!

Конника по иконите е МИТРА ,хехе
на сасанидския релеф е точно той който дава венеца на властта на владетеля.
Видиш ли венец = власт ,такъв е и в тракийската гробница който е предмет на изобразяване!
Испанците са като нас -те са били под арабите и са запазили доста езични обичаи ,но разликата с нас е ,че са използвали Светата Инквизиция срещу други!
цитирай
8. d3bep - :)
18.11.2010 19:13
ДиМитреее, ДиМитреее...
кога ше те отучим тебе от тоя религиозен фанатизъм :)
Кктои и да е де...
Де да бях само една библия чел...

Принципно е така, символиката е слънчева, религията е слънчева.
Но вместо очевидни констатации, предпочитам ясно разбиране на същността.
Който ми го дава, негов съм. Ко ще и да е Митра.
Ма засега Митра само ми спори, че бил по - стар, коеот нема как да е вярно, а и да беше, нищо не му носи, освен точки за престиж...

Поздрави!
цитирай
9. solinvictus - Даа, именно за това става въпрос ...
18.11.2010 19:55
Даа ,именно за това става въпрос -КонникЪт е символ на Слънцето и за това се изобразява а не ,че ходил Тервел на лов и убил няколко яребици и костенурки!-както ни го обясняват!
Сега вече мога спокойно да ти направя аналога с Непобедимото Слънце -Митра!
За да разбереш същността на религията на българите и техния мироглед върху света!
Всъщност ,ако не се чувстваш българин няма нищо,аз тези неща съм ги обяснявал и на ...хехе
Досега се прайш на глух по два въпроса ,които съм ти задал:
1.Гьобекли тепе
2.Харапската цивилизация
чел ли си нещо интересно или си наблегнал на библоса и метафизичните обясняния?
цитирай
10. get - За дедовците ви Баязид и Атил кисе не знам какво са правили и какво сте учили ... :)
18.11.2010 19:57
solinvictus написа:
d3bep написа:
Не е така ,соле, ама както и да е.
Всяко нещ ос времето си.

Затова още от деца ви учат.
Дядо ви аспарух кво направил.
Колко византюги изклал - герой.
Дедо ви баязид кво направил.
колко българи изклал - мръсник.
.

Аха, ми тебе кво са те учили?
Ти казваш чети библоса,ми той си е една манипулация и то политическа!
Хуманността като теология е въведена от средата на 19 век ,братчет!и то от англичаните ,които виждат загниването на робовладелския строй въведен от още по време на егптяните ,не го ли знайш това?
Да оставим ингилизите и хората на Сорос да си пишат глобалните глупости ,а?



Ма за дяда Мурад, знам че, много обичал да стои в Караманският си бейлик.
За Конникът може и да е бил Соларен символ ... ама за Мадарският такъв и Тракийски той си е Херос. - Що ли е това Херос ? - бог или човек ?
Гетите много го уважаваха - затова са си го нарисували в Свещарската "гробница" - Защо ?
Защо Иван Асеня се оттегли и живя при Русините, наследниците тези които в древността са ги наричали Боилос, Боии, които били Келти или Келто скити, но ги наричали и тавро или Тауро-скити. Които са помагали на Анибал, на цар Иван-Асен ІІ, по време на Втората световна война взели, че направили "СС" дивизия Галичина. Живеят от двете страни на Карпатите и са били основна част в армията на Влад Дракона, дето цепел еничери-те, тоест християните ренегати.
Нещо да знаете за бог Бел-Бал, да, да, като първата сричка на Бал-кан-а ни. Ама Бал - защо гърците си го знаят, като "господар" и едно "друго племе" също ? Филистимлянците-картагенци на кой бог са се молели ? Един такъв с рога на главата.
Къде за пръв се документира тази култура и религия ? - Просто питам ... не че много знам :))) - Просто питам ?!
Няма място за религиозен ффанатизъм и шовинизъм ... дайте да обединим усилията си и както казва народът ни ... Сговорна дружина планина повдига !

С уважение !
цитирай
11. solinvictus - Да Get голяма разходка направи през ...
18.11.2010 20:16
Да Get голяма разходка направи през вековете ,хехе
Бравос!
И аз не знам ,нали виждаш хората които знаят ,кво праят?
поучават,набиват ти ени и същи клишета повтаряни последните 150 г.,обиждат,иронинчат хехехе, и най важното -убедени са в правотата си ...не ти говоря за платените калъфи и измекярите които за двата сребърника биха продали и майка си!
И оставаме ени като ти и аз да се блъскаме като ...
какво?-хехехе

п.п.аз напраях предложение преди време :
"Преди да се обединим,дайте да се разграничим!" - не ти ли харесва тази есенция?
цитирай
12. d3bep - Да Get голяма разходка направи през ...
18.11.2010 20:31
solinvictus написа:
Да Get голяма разходка направи през вековете ,хехе
Бравос!
И аз не знам ,нали виждаш хората които знаят ,кво праят?
поучават,набиват ти ени и същи клишета повтаряни последните 150 г.,обиждат,иронинчат хехехе, и най важното -убедени са в правотата си ...не ти говоря за платените калъфи и измекярите които за двата сребърника биха продали и майка си!
И оставаме ени като ти и аз да се блъскаме като ...
какво?-хехехе

п.п.аз напраях предложение преди време :
"Преди да се обединим,дайте да се разграничим!" - не ти ли харесва тази есенция?

По некое време и от стените ше требва да се разграничаваш ,че нема да има от кво :)

Дал съм ти и време, и възможност, и блог си имаш да ни го обясниш тоя Митра. Нищо не направи, мен обруга, а митрата си седи недояден и спаружен отсекъде.
Че пиши бе, кой да те е спрял?
Аз не отричам митра като късен соларен бог на траките. Пиши, обясни, т по - добре го можеш и го знаеш :)
Що не го правиш? По ти е хаир така...
Еми тогава, ше на търпиш, бате!

Поздрави!
цитирай
13. get - Сол още един въпрос ... ?
18.11.2010 21:01
Сол още един въпрос - само не го приемай поради натурализма за провокация ! :)
От кога Митрата започва да удря ножа на бикът ? Това, като иконография .
Мисля, че това е доста показателно и важно ! - пак казвам мисля, не бъркайте с твърдя :))

Здрав да си !

П.П. Пропуснах та допълвам горният си пост !
Ми то и сега си съществува в държавната канцелария на СССР ... опа простете ! на Русия, нарицателното "Бойковщина" - за кои ли е прието това ?
цитирай
14. sparotok - ценен постинг
18.11.2010 21:20
Ценен постинг пълен с интересни снимки. Нали ще позволиш да добавя, че тракийската дума за кон -АСВА, ЕСВА се обяснява с индо-арийската асу- бърз и нашият глагол оясвам се- бързам...

Едно от имената на тракийския конник е Асдул, т.е. яздещият:)
цитирай
15. get - Гложди ме още един въпрос !
18.11.2010 22:42
sparotok написа:
Ценен постинг пълен с интересни снимки. Нали ще позволиш да добавя, че тракийската дума за кон -АСВА, ЕСВА се обяснява с индо-арийската асу- бърз и нашият глагол оясвам се- бързам...

Едно от имената на тракийския конник е Асдул, т.е. яздещият:)


При кои свещенници, на коя част от одеждите им, му казват митра ? - Защо ?
Няма ли да мине тъдява някой православен или "католикос"(то май пак същото) христиенин та ди обясни това нЯщо ?

Спараток ... прощавай мен неукият, но това аздул и яздя много близко ми звучат ?
Неспициалист съм, може би се подвеждам !?

"ГърЦето" - ако пак намине оттук, бих много го молил за фонетиката(произношението) на гръцки на съкращението "BG" - Kак го произнасят ?

Без лоши чувства ... дори и към гърчето ! :)
цитирай
16. solinvictus - Да Get голяма разходка направи през ...
18.11.2010 22:59
d3bep написа:
solinvictus написа:
Да Get голяма разходка направи през вековете ,хехе
Бравос!
И аз не знам ,нали виждаш хората които знаят ,кво праят?
поучават,набиват ти ени и същи клишета повтаряни последните 150 г.,обиждат,иронинчат хехехе, и най важното -убедени са в правотата си ...не ти говоря за платените калъфи и измекярите които за двата сребърника биха продали и майка си!
И оставаме ени като ти и аз да се блъскаме като ...
какво?-хехехе

п.п.аз напраях предложение преди време :
"Преди да се обединим,дайте да се разграничим!" - не ти ли харесва тази есенция?

По некое време и от стените ше требва да се разграничаваш ,че нема да има от кво :)

Дал съм ти и време, и възможност, и блог си имаш да ни го обясниш тоя Митра. Нищо не направи, мен обруга, а митрата си седи недояден и спаружен отсекъде.
Че пиши бе, кой да те е спрял?
Аз не отричам митра като късен соларен бог на траките. Пиши, обясни, т по - добре го можеш и го знаеш :)
Що не го правиш? По ти е хаир така...
Еми тогава, ше на търпиш, бате!

Поздрави!

ндей ся ядошва! Аз нямам план максимум и план минимум ,нямам и наставник,нямам и надзорник и изобщо нямам нищо което да ми дава зор ,разбираш ли?
тъй ,че споко ...
цитирай
17. solinvictus - Сол още един въпрос - само не го пр...
18.11.2010 23:19
get написа:
Сол още един въпрос - само не го приемай поради натурализма за провокация ! :)
От кога Митрата започва да удря ножа на бикът ? Това, като иконография .
Мисля, че това е доста показателно и важно ! - пак казвам мисля, не бъркайте с твърдя :))

Здрав да си !

П.П. Пропуснах та допълвам горният си пост !
Ми то и сега си съществува в държавната канцелария на СССР ... опа простете ! на Русия, нарицателното "Бойковщина" - за кои ли е прието това ?


официалната версия започва от Плутарх ,който заявава че иранския Митра е почнал да се почита от киликийските пирати.И първото жертвоприношение е в името на Кибела!Но аз нещо не им вервам...жертвите на бикове са по стари ,така че иконографията с Митра и бика е претърпяла развитие ,не е една и съща ...
това е общо казано подробностите и разликите са като в християнските деноминации ...
цитирай
18. solinvictus - Ценен постинг пълен с интересни ...
18.11.2010 23:26
get написа:
sparotok написа:
Ценен постинг пълен с интересни снимки. Нали ще позволиш да добавя, че тракийската дума за кон -АСВА, ЕСВА се обяснява с индо-арийската асу- бърз и нашият глагол оясвам се- бързам...

Едно от имената на тракийския конник е Асдул, т.е. яздещият:)


При кои свещенници, на коя част от одеждите им, му казват митра ? - Защо ?
Няма ли да мине тъдява някой православен или "католикос"(то май пак същото) христиенин та ди обясни това нЯщо ?

Спараток ... прощавай мен неукият, но това аздул и яздя много близко ми звучат ?
Неспициалист съм, може би се подвеждам !?

"ГърЦето" - ако пак намине оттук, бих много го молил за фонетиката(произношението) на гръцки на съкращението "BG" - Kак го произнасят ?

Без лоши чувства ... дори и към гърчето ! :)


Митрата е шапката на папата,май?
Метрополис как ти звучи?хехе
грцки малаки не разбират на коне ,те са писарушки...няма да наминава штот не ги понасям ,олигофрените!
Аз живея сред тях!

п.п.попове сега не ни трябват ,Гет
после като стигнем до момента когато почват да грабят богато украсените митреуми,тогава може да извиками някой,ОК?
цитирай
19. get - Прощавай още един ... ?
19.11.2010 00:00
solinvictus написа:
sparotok написа:

... тракийската дума за кон -АСВА, ЕСВА се обяснява с индо-арийската асу- бърз и нашият глагол оясвам се- бързам...

Едно от имената на тракийския конник е Асдул, т.е. яздещият:)

това е интересно ,за мене представлява интерес как се е казвала местността мадара по време на траките?Мадара е късно от времето на турците е!
поздрав


ВЪПРОС: - Думата Мадара, има ли някакъв смисъл на турски ?

Да митрата е на архипоповете в християнството от западна традиция - още и тиара :) и викат - бравос ! - за второто не му знам смисълът - но ти нали живееш у католишко питай !

Бе това момче Малаката, не е барба а паликаре ... каракачанче, дето се гърчее ! - Нали знаеш приказката - интереса клати феса :) ! - Също, като с кариотите половината говорят и пеят хороводът "Елено, Еленке сал ти ли си мома ... " на гръцки, другата половина на български ! - Съдба !
Малаките произнасят съкращението "БГ", почти нещо, като "боилос" .
Защо те подпитвам за Бика-таурус ... от там и тауриски и тавро-скити, боии и т.н. бе накратко казано хем говедари, хем и бойци, boii, boiti, biti - последното е описано, като боен вик, крещян при боен танц, от баварците с крал Балгер, дето са се поселили от Черно море на сегашната си територия. Една част от тях още през 225 г. пр. Хр. обаче основали в южна Франция гр.Туле ... съвременна Тулуза. На мера(кмета) титлата му била БАИЛ ! Същите(от този род) "говедари" са живеели й в Галия цезалпина, т.е. сев.Италия и активно са участвали на страната на Анибал в пуническите войни. Знаеш, че при Италийските кампании войските на Рим направо са били премазани. Като го подгонват Анибал, той намира убежище при Витините наричани още и Битини.
И картагенците и боиите и битините - за мен са носители на една и съща култура и вярвания. Странното е че тази култура се среща и в причерноморието, и североизточен Иран. - Спирам !:))

Бъди здрав !
цитирай
20. rosnalivada - Чудя се...
19.11.2010 00:01
Чудя се дали някъде другаде в наши дни се срещат подобни обичаи/празници. Леко офтопик и все пак - Св. Теодор Тирон е римски войник умрял за христовата вяра, но широко почитан в Православната църква. В житието му не се споменава нищо за коне, та се чудя защо точно под "шапката" на този светец са се съхранили "коньовите празници" по нашите земи. В Гърция такива няма освен в северната й част, излишно е да разсъждаваме защо. Според руски източници, такива празници е имало сред гагаузите от кр. на XIX и нач. на XX век, а също при "южните славяни"... хех, отново без коментар. За сърбите нищо такова не намирам. Може и по други линии да се търси естествено, но ми се струва, че Конския великден е уникален при българите, също като Сурваки, вързването на мартеници и ред други.
цитирай
21. d3bep - :)
19.11.2010 08:38
Тоест крепим тая Митра на име от след новата ера - римско време(и то преразказано от гръко-римски автор), фейса му пък крепим на изображение от още по - късен етап, и се опитваме да го докараме в тоя вид до зародиша на цивилизацията...
Нали разбираш, Сол, че само вяра може да го закрепи това нещо така...


Кушиите с коне не са само при нас. Единствено денят можем да изкараме наш.
Отнов ови казвам, не абсолютизирайте коня. Това е умишлено тласкане към идолопоклонничеств и поклонничество към животни, за да се принизи вярата ни - каквато е била. Животното е посредник, помощник, а не обект на култа.

Поздрави!
цитирай
22. solinvictus - И картагенците и боиите и бити...
19.11.2010 09:32
get написа:

И картагенците и боиите и битините - за мен са носители на една и съща култура и вярвания. Странното е че тази култура се среща и в причерноморието, и североизточен Иран. - Спирам !:))

Бъди здрав !

Не спирай!
Това за боилите BOIHLOS ми е много интересно!
Има и БАГАини.
Има и един сириец който описва тези говедари в планините!Само че ГОВЕДО не ми звучи -Божествено хехе
Пиши си спокойно,Гет!
цитирай
23. solinvictus - Чудя се дали някъде другаде в наши ...
19.11.2010 09:37
rosnalivada написа:
Чудя се дали някъде другаде в наши дни се срещат подобни обичаи/празници. Леко офтопик и все пак - Св. Теодор Тирон е римски войник умрял за христовата вяра, но широко почитан в Православната църква. В житието му не се споменава нищо за коне, та се чудя защо точно под "шапката" на този светец са се съхранили "коньовите празници" по нашите земи. В Гърция такива няма освен в северната й част, излишно е да разсъждаваме защо. Според руски източници, такива празници е имало сред гагаузите от кр. на XIX и нач. на XX век, а също при "южните славяни"... хех, отново без коментар. За сърбите нищо такова не намирам. Може и по други линии да се търси естествено, но ми се струва, че Конския великден е уникален при българите, също като Сурваки, вързването на мартеници и ред други.

Здравей Росналивада!
В текста който копирах има много такива понятия "южни славяни""прабългари""тенгри""византийци""тюрки" все понятия въведени късно!Тези хора тогава изобщо са нямали ни идея ,че ще ги кръщават по късно! хехе
после ще ти покажа как са изменяли имената за да се забрави действието свързано с определена дата!
поздрав!
цитирай
24. solinvictus - Кушиите с коне не са само при ...
19.11.2010 09:45
d3bep написа:



Кушиите с коне не са само при нас. Единствено денят можем да изкараме наш.
Отнов ови казвам, не абсолютизирайте коня. Това е умишлено тласкане към идолопоклонничеств и поклонничество към животни, за да се принизи вярата ни - каквато е била. Животното е посредник, помощник, а не обект на култа.

Поздрави!


Ахаа ,ИДОЛОПОКЛОНИЧЕСТВО-то почваме да стигами до болезнени изводи ,хехе!
Какво е идол според кристияните ,ако намекваш за тях ?
Какво е чудо?
Това за което говориш е повърхността,лаковото покрите ,което е олющено от гамени.
Знам ,че не ти е мого комфортно да четеш библията с обкованата корица с кръст и четири светци представени като животни (сега само си спомням че Лука=Бик)
Как така ?
Нима са използвали това идолопоклоничество(животинското)за да прекарат идеята за НОВАТА ВЯРА,а?
цитирай
25. get - Не обиждайте животните ... било коне или кучета ... защото :)))
19.11.2010 10:39
solinvictus написа:
d3bep написа:



Кушиите с коне не са само при нас. Единствено денят можем да изкараме наш.
Отнов ови казвам, не абсолютизирайте коня. Това е умишлено тласкане към идолопоклонничеств и поклонничество към животни, за да се принизи вярата ни - каквато е била. Животното е посредник, помощник, а не обект на култа.

Поздрави!


Ахаа ,ИДОЛОПОКЛОНИЧЕСТВО-то почваме да стигами до болезнени изводи ,хехе!
Какво е идол според кристияните ,ако намекваш за тях ?
Какво е чудо?
Това за което говориш е повърхността,лаковото покрите ,което е олющено от гамени.
Знам ,че не ти е мого комфортно да четеш библията с обкованата корица с кръст и четири светци представени като животни (сега само си спомням че Лука=Бик)
Как така ?
Нима са използвали това идолопоклоничество(животинското)за да прекарат идеята за НОВАТА ВЯРА,а?



... защото някои от тях и светци са станали !
Ако не вярвате вижте как са рисували св.Христофор в иконографската традиция от ІV - V векове - моля: http://3.bp.blogspot.com/_Nv50oVg16bk/RlMe1sWT18I/AAAAAAAAAwU/H33GyJfW0RI/s320/Saint_christopher.jpeg

Така, че престанете да сквернословите ! :))
цитирай
26. d3bep - :)
19.11.2010 10:42
Анубис го знаем ,ама колегата не разбира за аккво говорим и почва да се сърди....
Свети анубис :) От Библията.?

Сигурно по нататък ще е добре да пиша за слънчевите светилища на траките :)
Сега мисля нещо друго да пиша... Пак слънчево :)

Поздрави!
цитирай
27. get - Два въпроса към двама Ви ?
19.11.2010 11:16
Преди въпросите - уточнявам първото споменаване на "идол" е в книгата с "безспорен" авторитет "свещенното писание" Стар завет ... там се споменава, като ашерим, което пък било символ на "Господарката" - култа е бил разпространен сред Каанаан-ците !! :))
ВЪЪПРОСИ:
1) От кога може да е датировката на първата "вартоломеева нощ" ... спомняте си Естер(вж.Библия) и 75 000 хил. избити ? - Питам !!
А ей това е св.Бартолмю - Какво виждаме на картинката ? - http://www.executedtoday.com/images/Saint_Bartholomew_Bragadin.jpg

Дяда ни Пайсия - да се свети името и паметта му в Историята си пише за двамата братя Брем и Болг - какви са те ? и ... малко пресилено, но ... към каква етносна група можем да ги отнесем ? - Кога си живели и що са сторили за да остане името им в историите ? - това има отношение към боии-те, тоест бойковците :) и ... "говедарите" ама не им викали кау-бои ами бои-вои-таури(си) или тавроскити - основният им символ ли, тотем ли е, е аписа-тауруса-вола-бика !!
Тези същите почитат много и трите цвята ... досущ като на трибагреника ни :)
За конника не ми отговорихте ?! - Мадара като дума, има ли смисъл на турски ?
Конника най-вече в тракийската му форма Херос - човек ли е, цар ли е, бог ли е ?

Здрави да сте ... и МЪ(а)ДЪ(а)Ри !! :)))
цитирай
28. d3bep - :)
19.11.2010 12:05
Богът е бог. Херосът е бог в смисъла на божествено състояние, достижимо за човека и покровителстващо човека.
Има определено връзка с цар. Но принципно ако сега ти я разправям, че стане каша. Трявба да ползвам евтините тапиризми, за "царя -жрец" и "жречесите фамилии" и всъщност и част от цялото няма да обрисувам...

Цар, това... това не е цар. Не е и жрец. Това е евтина нашенска аналгия, за да си представим това, коеот те са си представяли. Е, там на скалата е изобразено и ТЯХНОТО безсмъртие. Но не в тея категории - цар, бог, чичка. жрец...
Поздрави!
цитирай
29. solinvictus - Така, че престанете да скве...
19.11.2010 12:46
get написа:


Така, че престанете да сквернословите ! :))


Д3вера сквернослови!
мадара ми го преведоха като "рус конник" светъл ,огнен ,слънчев
не мадури от мадър ,Гет!
хехе
По библоса и аз мога да ти задавам въпроси глеам ,че боравиш свободно с тая материя!
Се ми казват да я чета ама ... ей го на и д3верът само за нея говори!
Тука ми се искаше да говорим за коние ама Вас май Ви влечат библейските писания!?
Здрав да си!
цитирай
30. solinvictus - Богът е бог. Херосът е бог в смисъла ...
19.11.2010 12:51
d3bep написа:
Богът е бог. Херосът е бог в смисъла на божествено състояние, достижимо за човека и покровителстващо човека.
Има определено връзка с цар. Но принципно ако сега ти я разправям, че стане каша. Трявба да ползвам евтините тапиризми, за "царя -жрец" и "жречесите фамилии" и всъщност и част от цялото няма да обрисувам...

Цар, това... това не е цар. Не е и жрец. Това е евтина нашенска аналгия, за да си представим това, коеот те са си представяли. Е, там на скалата е изобразено и ТЯХНОТО безсмъртие. Но не в тея категории - цар, бог, чичка. жрец...
Поздрави!

Къде е написано ,че Херос е Бог?
Какво е Жрец ,нещо като Маг ли е?
И ако Херос е Бог за траките, е ли такъв за римляните?
Ако Хероса за траките е станал Митра за римляните ,не е ли Митра =Херос преди ?

цитирай
31. get - Тука стана, като в Сорбоната през средновековието ... :)))
19.11.2010 13:18
solinvictus написа:
d3bep написа:
Богът е бог. Херосът е бог в смисъла на божествено състояние,... за "царя -жрец" и "жречесите фамилии" и всъщност и част от цялото няма да обрисувам...

Цар, това... това не е цар. Не е и жрец. Това е евтина нашенска аналгия, за да си представим това, коеот те са си представяли. Е, там на скалата е изобразено и ТЯХНОТО безсмъртие. Но не в тея категории - цар, бог, чичка. жрец...
Поздрави!

Къде е написано ,че Херос е Бог?
Какво е Жрец ,нещо като Маг ли е?
И ако Херос е Бог за траките, е ли такъв за римляните?
Ако Хероса за траките е станал Митра за римляните ,не е ли Митра =Херос преди ?



Тука стана, като в Сорбоната през средновековието ... остава сега и да ми изтърсите колко ангела или дявола могат да се съберат на главичката на топлийка ! :))
Абе вие за сакрално чували ли сте ? - Хайде не ме карайте да ви разправям щуротиите, които гледах по телевизията изречени от един археолог, че като как тракийският цар-жрец пълнел и ползвал маската да вдига божествени наздравици пред народа си. И сигурно я е ползвал, като опъне немалкото колечство ... да я похлупел на лицето ... вероятно за да не му гледат пиянско ухилената физиономия ... тъй де нали е контактьор с боговете. С други думи едва ли не преддставител-наместник на боговете на земята и в племето. Така де не отива да го гледат пиян затуй си слага маската и т.н.
На Дзвериан-халдейският маг :), колко съм говорел, че Орфей(второто сигурно е ПЕЙ) е дал на Питагор(само не правете аналогии с питащият гората-моля) учението за пеещите сфери и химните. От там и божествена геометрия. И понятия, които си кореспондират едно към едно със съвременните от физиката, тия за време и пространство и човек, като елемент в цялата тази схема и т.н.
Що Кон с човек отгоре - щото за разлика от Християнството(в съвременният му вид с хилиазма-предопределение) не е застинала а динамична система в която се намираме ние ХОРата ... Спирам. Да не почвам и тавромахията :)

Хай бъдете здрави !

цитирай
32. solinvictus - За маските имам много интересно ...
19.11.2010 13:34
За маските имам много интересно тълкуване ,всъщност то не е мое а на Тертулиан.
Написал е една студия срещу ересите!(май после са му я сложили в списъка като намбър уан -на забранените от Светата Инквизиция?)-що ли?
Да именно Конника е САКРАЛЕН( идол,жрец на племето хаха ,шаман,магьосник,чудотворец,звездоброец,светия,апостол и т.н.) и именно това е изобразено на мадарските скали и не само ТАМ има и на други места също близо да пещери!
Можем ли да считаме звездобройците като късни магове ?
Щото именно такъв звездоброец е посъветвал Роман лакапин да разрушат една статуя и по този начин да напраят магия на Симеон Велики?- и са успели,верно!
Дето ме пита за разпятието на Орфей Бакикос намерих го ...в ръцете на папата хехехе сега като откриваха Саграда фамилия го разгледах по отблизо(по ТВ разбира се ,хехе)
ай жив и здрав и носи си новите дрехи!хехе
цитирай
33. get - За шаман,магьосник,чудотворец,звездоброец,светия ...
19.11.2010 14:33
Всички изброени неща по-горе, можеш да ги сложиш под знаменателя Вещ-Можещ !
Така са наричали Боян-Магът-богомила ВЕЩият, така се среща той в украинският фолклор. Бил е ненадминат музикант и поет, като Орфей.
За него казват, че можел да променя формата си ... да, да приема други форми, в това число и животински. Междувпрочем това го твърди Херодот за скитите-гети, че един път в годината се превръщали на вълци ... веднага допълва, че не го вярва.
Маговете стават след, като първичната опитност на човек е била профанизирана. Те използват специални словесни и др. техники ... но вече са хора от този материалният свят. След като са от материалният свят напълно нормално е да злоупотребяват със способностите си, тоест да правят магии, като тази със Симеон.
Но преди да направят магията са успели да вкарат(вградят) сянката му в колоната или сттатуята. Не случайна в народното ни творчество има приказки и песни за именно такова вграждане на сянката на млада жена в новостроящ се мост или сграда. Това е явно отглас от древни знания - Какви са били можем да гадаем ?
Относно маските и приложението им ... по аналогия за фигурите от божественият или полубожествен пантеон се говори, че са слънцелики, ясно лики и т.н. - Може би хората навремето са имали тази способност да приемат непосредствено това излъчване ? - От там и по-късната практика по силата на подобието, златните ритуални маски, които са и със символно значение, като част от служба при съответния култ. - така мисля :)

Бъди здрав !
цитирай
34. solinvictus - Това за сянката е интересно!ВЕЩ...
19.11.2010 14:57
Това за сянката е интересно!ВЕЩ-и-ери-ци означава ЗНАЕЩИ всъщност тези в които е познанието.
Като каза за БОГ-мили ,как ти се струва едно тълкуване на еранци(иранци)които правят аналогия с БАГА=БОГ=МИТРА ,даже има празник (мистерия) която са празнували точно на определена дата!
И те също споменават БОГ-милите как са се разпространили из европата?
Окраинци и роси са късни истории!

Маските са интересни с това ,че елиминират моментното състояние на човека и го интегрират в друг момент ,в който трябва да се срещне с Него!
Оказа ,се че този сакрален момент винаги е под въздействие на някаква УЖ мистика,а то си е било най обикновенно надрусване със "SOMA" или " "HAOMA" билките които са използвали са си били чисти дроги!
Едната която описва Плутарх е много интересна вирее само на чернозем и се смесва с розово масло?!?!
А майсторите са били в Mont de Bessos!

Аз съм сигурен ,че такива маски са имали само най висшите степени на посветеност ,а тя е била и родова!
Сарматските родове на са допуснати до властта в Армения от римляните и са довели до хаоса в тогавашният свят!
Интерено ,дали египетските маски са ритуални или погребални?
поздрав!

цитирай
35. d3bep - Не случайна в народното ни творч...
19.11.2010 15:09
get написа:
Не случайна в народното ни творчество има приказки и песни за именно такова вграждане на сянката на млада жена в новостроящ се мост или сграда. Това е явно отглас от древни знания

Именно, но не е точно. Вече го описах в Нестинарството. Позабравил си статията.

Вгражда се младоженка или млада мома.
По същия начи н, по който младоженецът - Озирис е бил вграден в замъка на царя, и е накарал дървото да израсте и да стане основна подпорна колона.
цитирай
36. get - От едната страна "египтолог" от другата "иранолог" идвате ми ... !:)
19.11.2010 15:40
solinvictus написа:
Това за сянката е интересно!ВЕЩ-и-ери-ци означава ЗНАЕЩИ всъщност тези в които е познанието.
Като каза за БОГ-мили ,как ти се струва едно тълкуване на еранци(иранци)които правят аналогия с БАГА=БОГ=МИТРА ,даже има празник (мистерия) която са празнували точно на определена дата!
Маските са интересни с това ,че елиминират моментното състояние на човека и го интегрират в друг момент ,в който трябва да се срещне с Него!
Оказа ,се че този сакрален момент винаги е под въздействие на някаква УЖ мистика,а то си е било най обикновенно надрусване със "SOMA" или " "HAOMA" билките които са използвали са си били чисти дроги!
Едната която описва Плутарх е много интересна вирее само на чернозем и се смесва с розово масло?!?!
А майсторите са били в Mont de Bessos!

Аз съм сигурен ,че такива маски са имали само най висшите степени на посветеност ,а тя е била и родова!
Сарматските родове на са допуснати до властта в Армения от римляните и са довели до хаоса в тогавашният свят!
Интерено ,дали египетските маски са ритуални или погребални?
поздрав!


От едната страна "египтолог" от другата "иранолог" идвате ми много ... ще взема да стана индулог така че мазаницата да стане пълна ! :)
Моля без пристрастия ... търсим паралелите а не различията и противопоставянията - кой, по-по-най ! :))
Аз и без това съм си про"зд", пък вие като вземете да ме "бишкате" с - Да ама ... ! ... почвам да си звуча, като пълен глупак.
"И"досан съм Затова казвам никакъв Еран, никакъв Хем(Агюпт) ... Ами най-ПЪРВА ... НА ПЪРВО МЯСТО Е МОЙТА си КУЛТУРА ОТ =В А Р Н А= тази с биците и рогите ! От там нататък почвате вие с вашите култури и аналогии единствено и само ... равнис по мен !!! - Хехехе :)))))))))))))))))
цитирай
37. solinvictus - Млдоженец и мома не е едно и също!...
19.11.2010 16:09
Млдоженец и мома не е едно и също!Озирис мАж ли е или хермафродит ,хехе?
Ми ти ми казваш да не прая такива прости аналогии пък ти кво ? Ептен през къра ги подкара!
По тоя начин се отдалечаваш на светлинни години от египтяните!
Това ,че си го описал да го считаме като източник ли? хехе
цитирай
38. solinvictus - "И"досан съм Затова ...
19.11.2010 16:16
get написа:

"И"досан съм Затова казвам никакъв Еран, никакъв Хем(Агюпт) ... Ами най-ПЪРВА ... НА ПЪРВО МЯСТО Е МОЙТА си КУЛТУРА ОТ =В А Р Н А= тази с биците и рогите ! От там нататък почвате вие с вашите култури и аналогии единствено и само ... равнис по мен !!! - Хехехе :)))))))))))))))))


А как тъй твойта ? -нали досега ми разпраяхти некакви глобални човешки култури пък ся изведнъж ,мойта от варна хехехе
аз не съм иранолог ,аз съм българолог хаха еранците само могат да ме допълват ,разбираш ли?
Та тея бици казваш са по стари и от египетските ,а?
Я дай некаква картинка ,имаш ли?
цитирай
39. solinvictus - Браточки от сичките писанки не р...
19.11.2010 16:43
Браточки от сичките писанки не разбрах броите ли Конника от Мадара за Бог или някакво внушение на великият владетел ,който си е внушил шамански мераци както го определя станчо ваклиноф -тюркски прафесар?
Или изображението на конника няма нищо общо с останалите конници описани в традициите и обичаите на българите,а?
цитирай
40. get - Размсли на глас ... :) от един настроен АНТИ към всички конфесии и ре-лиги !
19.11.2010 16:46
solinvictus написа:
Това за сянката е интересно!ВЕЩ-и-ери-ци означава ЗНАЕЩИ всъщност тези в които е познанието.


семанатично правилно ... но на практика са, Тези които са, В Познанието !
Може да са използвали сома или хаома но то е в началото ... подпомага да се отвориш към Познанието, когато влезеш вътре, вече не ти трябва ... ни ганджа, ни гъба ни друга билка :) ... това е психо-физично, ментално-емоционално състояние, ако можеш да го постигаш не ти трябват помощни средства !

solinvictus написа:
Като каза за БОГ-мили ,как ти се струва едно тълкуване на еранци(иранци)които правят аналогия с БАГА=БОГ=МИТРА ,даже има празник (мистерия) която са празнували точно на определена дата!
И те също споменават БОГ-милите как са се разпространили из европата?
Окраинци и роси са късни истории!

...



За Бог-милите, гетите-ктисти, албигойци и катари има доста източници. За тях се казва че са били в постоянна връзка с Духът(християнска традиция Дух Божий).
Това помага да влезеш навътре ... в себе си, и установиш връзка с Макрокосмоса-всемира, тоест ... навън !
После, идват юдео-халдейските магически ереси ... и всичко отива на "кино" !

П.П. Ето част от експонатите в които виждаш две бичи апликации и рогите !
Да ти давам ли от Чатал хоюк ?
Пък това е от любимата ти култура и областта: http://www.viewzone.com/mamu/manu.bel.jpg ;
http://www.abu.nb.ca/ecm/photo/baal.gif ;
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/75/87/f1/temple-of-bel.jpg - това от Палмира вратата на Бел ... предполагам, че знаеш има и кула с името на този наричан хем Господарь хем Бог :)))
Така че, да за Еран и Египет но отпосле - Защо ? ... много е дълга за обяснение !
цитирай
41. get - Браточки от сичките писанки не р...
19.11.2010 16:47
solinvictus написа:
Браточки от сичките писанки не разбрах броите ли Конника от Мадара за Бог или някакво внушение на великият владетел ,който си е внушил шамански мераци както го определя станчо ваклиноф -тюркски прафесар?
Или изображението на конника няма нищо общо с останалите конници описани в традициите и обичаите на българите,а?


Та значи Боян-вещият чете лекция на последователите си. Един от тях, който е по-напред с материала и по-бързо схваща го пита.
Отче от твоите думи аз разбирам, че може би имам божествена същност т-т-ова не е ли ерес ... нали това може да бъде само Христос.
Боян го оглежда и му отговаря с въпрос: - А кой ви е казал, че у всеки един от вас не се крие по един Христос !? (следва ли да обяснявам ?)

Знам, че това и ти го знаеш но те е страх да си го признаеш пред себе си, че може да е така ! :)
П.П. Хайде още малко обяснение :) - Това е символ на Човекът, който става Бог(о)-подобен ... ако възнамери и как става това ! :))) символа на Мадарската скала.
цитирай
42. d3bep - Това пак стана топ 5 на спамерска ...
19.11.2010 17:05
Това пак стана топ 5 на спамерска тема.
solinvictus написа:
Млдоженец и мома не е едно и също!Озирис мАж ли е или хермафродит ,хехе?
Ми ти ми казваш да не прая такива прости аналогии пък ти кво ? Ептен през къра ги подкара!
По тоя начин се отдалечаваш на светлинни години от египтяните!
Това ,че си го описал да го считаме като източник ли? хехе

Абсолютно едно и също е, ама няма как да те убедя. СИмвола е един и същ, все едно е дали ще вземеш мъжкото или женското.

А озирис е характерен с това ,че една риба му изяла ч*рката докато бил мъртъв в нил и така и не намерили само тоя му чарк.
Ти решавай мъжки ли е, женски ли е....
цитирай
43. solinvictus - Мъжкото и женското не е ено и също и ...
19.11.2010 17:25
Мъжкото и женското не е ено и също и никой не ги приравнява ,браточка!Това са глу-путевини !
Ако някой изкофял папагал ги тълкува така няма смисъл да си абя клавито!
Преди да му я изяде рибата ли са го обрязали или се брои от рибата нататък ,хаха
Ми спамерска штот не коментираш по същество ми са прайш на умен.Да беше показал некои конски традиции у египтяни,хиксоси и т.н. щот аз имам много и различни от перси,парти,скити,траки,бактри,согдианци,сасаниди ...
За вавилонците нищо не казваш ...навудонхосор знаеш ли нещо ?
те използвали ли са коне?
Имат ли пещери в които са правили религиозни ритуали?
а пропо в Египет нема пещери или ...?
цитирай
44. solinvictus - Браточки от сичките писанки не р...
19.11.2010 17:33
get написа:
solinvictus написа:
Браточки от сичките писанки не разбрах броите ли Конника от Мадара за Бог или някакво внушение на великият владетел ,който си е внушил шамански мераци както го определя станчо ваклиноф -тюркски прафесар?
Или изображението на конника няма нищо общо с останалите конници описани в традициите и обичаите на българите,а?


Та значи Боян-вещият чете лекция на последователите си. Един от тях, който е по-напред с материала и по-бързо схваща го пита.
Отче от твоите думи аз разбирам, че може би имам божествена същност т-т-ова не е ли ерес ... нали това може да бъде само Христос.
Боян го оглежда и му отговаря с въпрос: - А кой ви е казал, че у всеки един от вас не се крие по един Христос !? (следва ли да обяснявам ?)

Знам, че това и ти го знаеш но те е страх да си го признаеш пред себе си, че може да е така ! :)
П.П. Хайде още малко обяснение :) - Това е символ на Човекът, който става Бог(о)-подобен ... ако възнамери и как става това ! :))) символа на Мадарската скала.

Не ме е страх ,щото за БОГ-о-милите сичко е импровизация...книгите им са унищожени ...ти откъде черпиш инфо за тях?
Не ми отговори на конкретния въпрос за БАГА=БОГ има и БИГИ =свещен конник
От скалата е роден -разбира се ПЕТРА ...хехе
Крестоси са били мого люде -посветени и Иисус -тоже!
Сега ровичкам за орфей -бакикос ,не ти ли се струва че могат да бъдат като БОГ-ДЯВОЛ ...материя срещу дух ,или с...?
цитирай
45. d3bep - :)
19.11.2010 17:33
Ми недей си хаби клавиатурата.
Аз спирам ,няма смисъл.
цитирай
46. solinvictus - Това за сянката е интересно!ВЕЩ...
19.11.2010 17:41
get написа:
solinvictus написа:
Това за сянката е интересно!ВЕЩ-и-ери-ци означава ЗНАЕЩИ всъщност тези в които е познанието.


семанатично правилно ... но на практика са, Тези които са, В Познанието !
Може да са използвали сома или хаома но то е в началото ... подпомага да се отвориш към Познанието, когато влезеш вътре, вече не ти трябва ... ни ганджа, ни гъба ни друга билка :) ... това е психо-физично, ментално-емоционално състояние, ако можеш да го постигаш не ти трябват помощни средства !

solinvictus написа:
Като каза за БОГ-мили ,как ти се струва едно тълкуване на еранци(иранци)които правят аналогия с БАГА=БОГ=МИТРА ,даже има празник (мистерия) която са празнували точно на определена дата!
И те също споменават БОГ-милите как са се разпространили из европата?
Окраинци и роси са късни истории!

...



За Бог-милите, гетите-ктисти, албигойци и катари има доста източници. За тях се казва че са били в постоянна връзка с Духът(християнска традиция Дух Божий).
Това помага да влезеш навътре ... в себе си, и установиш връзка с Макрокосмоса-всемира, тоест ... навън !
После, идват юдео-халдейските магически ереси ... и всичко отива на "кино" !

П.П. Ето част от експонатите в които виждаш две бичи апликации и рогите !
Да ти давам ли от Чатал хоюк ?
Пък това е от любимата ти култура и областта: http://www.viewzone.com/mamu/manu.bel.jpg ;
http://www.abu.nb.ca/ecm/photo/baal.gif ;
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/75/87/f1/temple-of-bel.jpg -


как ти просветна ,че ми е любима?
тея масонски копипейстове не са ми интересни ,нещо като дъноф ми изглежда с неговите пентаграми и т.н.
не се опитвай да ми сложиш етикет ... интересува ме историческият факт ,а не неговото метафизично тълкуване от пишман философи !

за да се изяснят фактите ти трябва време да изчистиш ,шлаката!
разбираш ли?
цитирай
47. solinvictus - Ми недей си хаби клавиатурата. Аз ...
19.11.2010 17:45
d3bep написа:
Ми недей си хаби клавиатурата.
Аз спирам ,няма смисъл.


Да ,няма смисъл !
цитирай
48. get - Или изображението на конника ...
19.11.2010 17:46
solinvictus написа:
get написа:
solinvictus написа:

Или изображението на конника няма нищо общо с останалите конници описани в традициите и обичаите на българите,а?


Та значи Боян-вещият чете лекция на последователите си. Един от тях, който е по-напред с материала и по-бързо схваща го пита.
Отче от твоите думи аз разбирам, че може би имам божествена същност т-т-ова не е ли ерес ... нали това може да бъде само Христос.
Боян го оглежда и му отговаря с въпрос: - А кой ви е казал, че у всеки един от вас не се крие по един Христос !? (следва ли да обяснявам ?)

Знам, че това и ти го знаеш но те е страх да си го признаеш пред себе си, че може да е така ! :)
П.П. Хайде още малко обяснение :) - Това е символ на Човекът, който става Бог(о)-подобен ... ако възнамери и как става това ! :))) символа на Мадарската скала.

Не ме е страх ,щото за БОГ-о-милите сичко е импровизация...книгите им са унищожени ...ти откъде черпиш инфо за тях?
Не ми отговори на конкретния въпрос за БАГА=БОГ има и БИГИ =свещен конник
От скалата е роден -разбира се ПЕТРА
Крестоси са били мого люде -посветени и Иисус -тоже!
Сега ровичкам орфей -бакикос ,не ти ли се струва че могат да бъдат като БОГ-ДЯВОЛ ...материя срещу дух ,или с...?

За богомили-катари - Инфото най-вече от "светата" инквизиция и френските им наследници :)
Бог - Дявол ... ще ти го кажа по този начин. В енорията на един пастор имало много набожен човек, който се интересувал много от религията. Та той пита пасторът отговаря. После взел да му дава да чете и т.н. Но този продължава да упорства и разпитва пастора. Но пасторът и той човек, като всички нас взело да му досажда. Та един ден ревностният християнин отново взел да го разпитва за Рая ... Как следва да живееш за влезеш в него и т.н.
Отговаряло отговаряло кюрето но накрая не издържало и казва - Бе не знам, как се отива в Рая - но знам, че тези които много питат отиват в Ада !
Извод - Не се хаби с концепции и понятия от този свят - да осмисляш Оня !

От падре Гет !
цитирай
49. solinvictus - Рай и Ад, Добро и Зло. . . Падре Гет, не ...
19.11.2010 17:52
Рай и Ад ,Добро и Зло...

Падре Гет ,не мислиш ли ,че светът е творение на Нечестивият?...само трябва да му се поклониш ,до земи и царствата ще бъдат Негови! хехе
мого обичам притчи с ревностни кристияни,които са събрали парсата и се мяткат в мерседеси "S" класа

от Deus Sol Invictus ......................хехе
цитирай
50. get - Много повърхностно ... може би сме изморени ? - най-вече аз !
19.11.2010 18:21
solinvictus написа:
Рай и Ад ,Добро и Зло...

Падре Гет ,не мислиш ли ,че светът е творение на Нечестивият?...само трябва да му се поклониш ,до земи и царствата ще бъдат Негови! хехе

Туй си е чиста еврейска интепретация на въпросът(проблема)+първородният грях :))

solinvictus написа:

мого обичам притчи с ревностни кристияни,които са събрали парсата и се мяткат в мерседеси "S" класа

от Deus Sol Invictus ......................хехе


get-а ти го каза в поста си под № 41 "Размсли на глас ... :) от един настроен АНТИ към всички конфесии и ре-лиги !"(последното що ли ми звучи, като ве-рига?)
Светът досега е оцелял, защото се е смял (усмихнат) и е пял !
Мизантропията първо мъчи носителят си, второ и всички останали !
Благодаря за шегата - Хехе !

- Гет масона :)))))
цитирай
51. solinvictus - да, нарочно не ти отговорих в №41 ...
19.11.2010 18:48
да ,нарочно не ти отговорих в №41 щото е невярно.твърдението ти!
и сега се използв-
Изпразването на "Аза" е манипулация от различни Уж Божествени мантри...
Какво е мизантропия?
и
конфесии?
цитирай
52. get - Казвам простичко ... :))
19.11.2010 19:11
solinvictus написа:
да ,нарочно не ти отговорих в №41 щото е невярно.твърдението ти!
и сега се използв-
Изпразването на "Аза" е манипулация от различни Уж Божествени мантри...
Какво е мизантропия?
и
конфесии?


Казвам простичко ... мантри и нирвани са ми чужди !
Казвайки "обръщане навътре" имам предвид, към душевният и моралният смут, който ние сами или някои други са ни го създали ! Добивайки увереност в себе си, освобождаваш голяма част от градивният си потенциал, т.е. реализираш се и т.н.
Мизантропия - Емоционално състояние с минусов знак, което ти пречи да повярваш в това, че хората по начало са позитивни другото е от после !
Конфесия ... ползвам го като принадлежност към каквато и да е религия-църква, будизъм, мюсюлманство, християнство и т.н. ... най-общо казано това което ни задължава в каноните и предписанията на дадена религия, като грях, авторитет на дейци и мислители и сляпото им подчинение защото те така са казали.
Дали съм масон - казвам - не принадлежа към никаква структура със стопанска или идеална цел ! - Не обичам да казвам на другите какво да правят, това същото важи и по отношение на другите към мен. Приел съм основно правило - не прави това на другите, което не би желал на теб да го правят !
Уважение за уважение - но ако няма такова - да си имаме уваженията ! :)

От Гет - свободният човек ! (поне стремящ се да бъде такъв) Свободата Санчо е най-висшето благо ! :))))
цитирай
53. solinvictus - да споделям това което си написа...
19.11.2010 19:37
да споделям това което си написал!
Но тука никой не ти казва каквото и да е !?! -мисля че си говорим мого културка ...
Отварянето навътре е трудно,за мене поне!
А за Санчо кво да ти кажа ,всъщност уж на него са казали че тая свобода е забита на върха на копието....хехе не знам дали е имало конска опашка

За мен няма свободни хора -какво значи свободен?-САМ ли?
цитирай
54. get - САМ ли? - И да и не :)
19.11.2010 21:03
solinvictus написа:
да споделям това което си написал!
Но тука никой не ти казва каквото и да е !?! -мисля че си говорим мого културка ...
Отварянето навътре е трудно,за мене поне!
А за Санчо кво да ти кажа ,всъщност уж на него са казали че тая свобода е забита на върха на копието....хехе не знам дали е имало конска опашка

За мен няма свободни хора -какво значи свободен?-САМ ли?


За да ти отговоря разбираемо :) няколко постулата ?!
Сама по себе си вселената-природата е неунищожима ! Просто имаме преминаване на едно състояние в друго, от материя в енергия (което не е много точно) но да приемем, че е така онагледявайки неунищожимостта :)
От там следващото, като извод е че, и ние като част от природата Света - се подчиняваме на това.
Възниква въпросът - Да но ние сме смъртни ?! - какво става с нас след смъртта ?
Отговор света, природата на това коете сме свикнали да наричаме Свят е дуална по своят характер Е=м.с(квадрат). Въпросът е, нашето съзнание от коя страна на знака на равенство се намира. Приемаме, че е от лявата страна, което отговаря на енергия. Тук вече ще трябва да навлезем във физиката, психология и философия ! - Ако имаш търпение ще продължа :)

Подпис: Гет"философа" :))
цитирай
55. d3bep - е та аз тоя разговор с него съм г водил, Гет!
19.11.2010 22:31
За него всички , дето му говорят за душа и безсмъртие са падрета.
Попитах го тогава как точно се занимава с история на траките. Щото ако безсмъртието е падренска работа, значи всичките тея заупокйни храмове, ритуални погребения и скални саркофази са на некви падрета с Ес класи...

Е пак мъгляви персийски отговори.
Нали гледаш ка квърви дискусията... Върви, върви.. ПО некоя време на Сол му писва... И те почва с шамари.
Просто по някое време ,аз да ти обясня постъпките му, решава че си падре...

А каот го питаш него ЗА ПО ДОБРО ОБЯСНЕНИЕ.... Почва с некви картинки от задния план, ама даже не т иги показва, нито ти ги обяснява, НАМЕКВА ти ги... Ти се сещай какво евентуално той би могъл да има предвид... Ко не се сетиш, още по - добре...
Това е основния проблем при него.
1. Няма ясна терия.
2. Отрича всички теории извън Митра.
3. Отрича всичко езотерично и мистично, което е все едно не да обреже траките, ами да ги скопява...

Добави си и друг цитат, О Соле :) Пак от корпуса:
"Няма по - голям грях от незнанието. За Бога."
цитирай
56. анонимен - Българите и коня
19.11.2010 22:33
С Ваше позволение, Брахма като се събужда произнася думите " Аз съм!"(В староперсийския Ах хум, английския Ай ем, други Я есьм и пр.). После създава коня и го принася в жертва на себе си - ашвадамех ( нещо като ешмедеме), и от коня се ражда света : от очите му звездите, от корема небето, от кръвта и жилите реките и т.н. Само царете са имали право да принасят в жертва кон. Празникът Тодоров ден е посветен на създаването на света, а Божия дар или Теодор - това е нашия свят. Това за слънчевите богове и символи са неточни тълкувания на старото познание. Брахма създава Праджабатите (Прародителите на човечеството). Една от аватарите е Бала рама. Неговите оръжия са ралото(Хала), Чукалото за зърно (Мусала) и кълбото. Едно от имената на Бала Рама е ОРАЧА - Гьор, Хор, Гер,Хер. От него - Гьоргиос - Син на орача, Герман, Герос или Херос, Херакъл - Небесния орач с чукалото за оръжие, герака. Бала рама е воин. Научава хората да строят градове и на земеделие - св. Герман. Той е неразделна част от древния пантеон на ариите и свързан с титлите на българските владетели, топонимията и обичаите. Българите не са извънземни , а древната(първата) цивилизация е една, защото Творецът е един и името му е кодирано в имената на хиляди градове, планини, върхове, лични имена и етноними. Но да не споменаваме всуе Името Му. Бала Рама е бял, а неговия брат - Кришна черен. Затова арабите се въртят около черния камък, а Белите хора строят бели черкви и свещени бели камъни има на Кипър и в Сирия. Творецът казва на Девкалион и Пирра да вземат бели камъни от богинята майка(Венера) и да ги хвърлят зад себе си, за да се възстанови човешкия род на Земята. Мястото е малко за древното знание. Нашето име( и Франция, Испания, Унгария, Италия и др.) е спомен и доказателство за съществуването му
цитирай
57. solinvictus - - Ако имаш търпение ще продължа :...
19.11.2010 22:44
get написа:
- Ако имаш търпение ще продължа :)

Подпис: Гет"философа" :))

Философе Гет,ако си забелязал с какво търпение се рее лешояда ...е те това е моето!хехе
Разбирам накъде биете ,но нека да свием малко дискусията в по практичните изследвания.Повечето изледователи се дистанцират от категории и тяхното отделяне.За предпочитане е тяхното обединяване за да може да е по лесно в общият кюп ,да им се даде разбираема дефиниция!
Както се опитваш Гет,което го аплодирам!
Но това има противоречия и то класически които не са дали еднозначна и сигурна тълкуваемост!
И се фърляме в простите аналогии,както го прави и прителя ти д3веров, но в същото време атакува други които правят същото!хехехе
Предлагам ти да се насочим по конкретно към КОНЯТ или по точно КОННИКЪТ.
малко конска тема ,ама тя е прелюдия към други ,разбираш ли?
цитирай
58. solinvictus - За него всички, дето му говорят за ...
19.11.2010 22:52
d3bep написа:
За него всички , дето му говорят за душа и безсмъртие са падрета.
Попитах го тогава как точно се занимава с история на траките.

Добави си и друг цитат, О Соле :) Пак от корпуса:
"Няма по - голям грях от незнанието. За Бога."


Хехе д3вероф не се опитвай да манипулираш ГетЪт,той не толкова ...колкото си мислиш!
Пък и ти как си разбрал моите изказвания вълнуват само тебе хехе недей да вкарваш нови тези ,които да ги бориш!
Предложих на Гетът,да се фърлим на КОНЯ и да се опитаме ,ако можем да разтълкуваме българските обичаи,ако не ти са интересни ...можеш по късно да се включиш ,когато ще използвам арийте (ераните,ираните) не тея сегашните ,които се опитваш да внушиш ...тея са късни и не ми са интересни!

Даже мисля целият надпис да копна ,а ти знаеш ингилизки ,можеш да помогнеш в правописЪт!
нали?
цитирай
59. solinvictus - С Ваше позволение, Брахма като се ...
19.11.2010 22:57
анонимен написа:
С Ваше позволение, Брахма като се събужда произнася думите " Аз съм!"(В староперсийския Ах хум, английския Ай ем, други Я есьм и пр.). После създава коня и го принася в жертва на себе си - ашвадамех ( нещо като ешмедеме), и от коня се ражда света : от очите му звездите, от корема небето, от кръвта и жилите реките и т.н. Само царете са имали право да принасят в жертва кон. Празникът Тодоров ден е посветен на създаването на света, а Божия дар или Теодор - това е нашия свят. Това за слънчевите богове и символи са неточни тълкувания на старото познание. Брахма създава Праджабатите (Прародителите на човечеството). Една от аватарите е Бала рама. Неговите оръжия са ралото(Хала), Чукалото за зърно (Мусала) и кълбото. Едно от имената на Бала Рама е ОРАЧА - Гьор, Хор, Гер,Хер. От него - Гьоргиос - Син на орача, Герман, Герос или Херос, Херакъл - Небесния орач с чукалото за оръжие, герака. Бала рама е воин. Научава хората да строят градове и на земеделие - св. Герман. Той е неразделна част от древния пантеон на ариите и свързан с титлите на българските владетели, топонимията и обичаите. Българите не са извънземни , а древната(първата) цивилизация е една, защото Творецът е един и името му е кодирано в имената на хиляди градове, планини, върхове, лични имена и етноними. Но да не споменаваме всуе Името Му. Бала Рама е бял, а неговия брат - Кришна черен. Затова арабите се въртят около черния камък, а Белите хора строят бели черкви и свещени бели камъни има на Кипър и в Сирия. Творецът казва на Девкалион и Пирра да вземат бели камъни от богинята майка(Венера) и да ги хвърлят зад себе си, за да се възстанови човешкия род на Земята. Мястото е малко за древното знание. Нашето име( и Франция, Испания, Унгария, Италия и др.) е спомен и доказателство за съществуването му


Интересно,ми беше! -няма да го коментирам щото има доста противоречия ,но за конете ми беше интересно!
благодаря ти!
цитирай
60. d3bep - :)
19.11.2010 23:01
Очакваше се да станем и брамини :)

Нищо против брахмата, колега, обаче можете л ида ми кажете. от кога горе доле датира култа към него?
Моля Ви, не го смятайте в брахмически дни, а в реално датирани находки.
Защото аз повечето литература и храмове за него мисля, че са некъде от... средновековието? Плюс - минус някой век.... И във всички случай след новата ера е вероятна датировка даже за ведите.

Разбира се ако не изчислим " стоте хиляди години" на Ведите...
А ако не ги изчисляваме, и това е брахмата:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Brahma_Halebid.jpg
Имам молбата да го помолите да върне:
- систрума;
- мената;
- лотуса;
- златната плът;
- патицата;
- дъсчицата за писане;
- слънчевия диск;
- а защо не и триединството и короната;
Там откъдето ги е взел. Кражбата не е благородно деяние. Той ше знае отде са.

За награда бих му оставил свещената крава например :)

Не е съвсем и само майтап. Брахма е твърде късен и ... индуизиран.
Легендата за него и коня не знам точно от кога датира, Вие ще кажете, ама ако пак са някои преразкази на Тулси Дас от "миналата година"....
Бе каот цяло ан много държави им се иска да доакжат че са на милиони години и че те са измислили света, но малко са с реален статус и доказателства, повечето са преписвачи, лепнали нещинко чуждинко....

Та, вие субсидирате една такава легенда ,лепейк инашият народ там...
Поздрави!
цитирай
61. solinvictus - Очакваше се да станем и брамини :) ...
19.11.2010 23:27
d3bep написа:
Очакваше се да станем и брамини :)

Та, вие субсидирате една такава легенда ,лепейк инашият народ там...
Поздрави!


"Викито" не ми е източник,щом има дежурни да трият писния на други вместо да се аргументираш!
После ти се опитваш да сложиш етикети и то такива които ти се иска!
Ариите са били в Индия 1000 г. и нямат нищо общо с тия сегашните кастови образувания ,които не могат да излезнат от примитивизма!
Другото което се опитваш да внушиш е че перси и индийци са ни братя и аз съм някакъв защитник на минтгияните!
Това го забелязах отначало още,а в същото време се опитваш да изкараш египтяните за някаква първопричинна култура и едва ли не основополагаща и даваш по късни примери.Не съм се задълбочавал наистина в темеата но се опитай да ми покажеш неща по ранни от 1000 г. преди Кристо!
А не късни римски или гръцки преписи и тълкувания!

Как така се загрижи за нашият народ до вчера ми обясняваше колко лошо е това ,ПЪК СЕГА?!?!?!?!?
А?
хехе
цитирай
62. d3bep - По отношение първия въпрос, м...
19.11.2010 23:32
solinvictus написа:
[
Другото което се опитваш да внушиш е че перси и индийци са ни братя ............................................
Това го забелязах отначало още,а в същото време се опитваш да изкараш египтяните за някаква първопричинна култура и едва ли не основополагаща и даваш по късни примери.Не съм се задълбочавал наистина в темеата но се опитай да ми покажеш неща по ранни от 1000 г. преди Кристо!


По отношение първия въпрос, маркиран с точките, отговарям с
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

По отношение на втория бате, имам пришка н езика. Вече ми онръзна да ти повтарям че египет по - скоро загива 1000 г.пр.н.е. отколкото да трябва да го търсим там. Дадох ти сума изображения на 2 до 5 хиляди лазарника преди н.е., казах ти кое какво е, и ти пак...
Ми от аз съм луд, ако си мисля че споря с някого и че той въобще ме слуша...
Не мислиш ли?

Я кажи, она1 чудвоищна статия дето написах по египетски текстове за 1274 г.пр.н.е., текстовете там написани от името на фараона дали са преди или са след 1000-та година пр.н.е....? Как мислиш?
Уф, писна ми....
цитирай
63. get - Не знам какво да кажа ... ако знаех нямаше да си приказвам ... :))
19.11.2010 23:38
Не знам какво да кажа ... ако знаех нямаше да си приказвам с вас защото щях да бъда авторитет а вие дилетанти - Хехе :))
Пък то сега се мотолява в някакъв лабиринт и не раздвоен ами съм разчетворен.
Какво имам в предвид ? - Ето анонима 57 демонстрира завидна ерудиция - той демонстрира един от възможните въпроси относно пораждането на човечеството от какво да изхождаме - креационизъм или еволюционизъм (Това в Библията е дадено дори в още по-краен вид ... създателят работи една седмица и ето ни нас готов завършен продукт). От една страна това ... от друга както са ни научили да бъдем еволюционисти, пък не дай си боже да сте учили и Исторически-материализъм със социално-исторически формации и т.н. ... там друга каша. Захващам се с Историята, там медиевисти и археолози, едните четат прашясали надписи(източници) другите копаят гробове и събират разни грънци и др. утвар пак не ми дават завършена картина.
В един по-преден пост се шегувах горчиво, копаме в Египет - да, след това в Еран пак да, после в Индустан - пак да. Наместо да съберем тези знания, се получава някаква ревност и специализация.
На мен това не ми върши работа !
Тук работата най-напред опира до метод, второ до подход при решаване на интересуващите ни въпроси .
Друго на което искам да се спра (мога и да греша) но на балканите за пръв се появява подход и религиозен модел, при който се разглежда сърцевината на нещата, тоест човекът и централното му място в тази сложна религиозна картина. За това държа толкова на моето си, че Мадарският конник именно символизира това, безупречността на човека-воин, който е живял безупречно и в един момент претърпява качествена трансформация и става Херос, първа степен на полубог ... нещо надарено със свръхестествени способности по отношение на останалите. Следващото е даймон и т.н. Поне такава информация(зрънца) има запазена в източници, по отношение на култа към Конника-Херос. Има и соларен смисъл ами слънцето в идеите на древните е било нещо бляскаво и чисто, поради това.
И пак това е непълна ... незавършена картина ... черно бяла картина, а не цветна телевизия с екшън :)

Толкоз от мен :) (музата ми се умори) !
цитирай
64. solinvictus - Ми щом е умрял 1000 г пр. н. е. кво ми го ...
19.11.2010 23:44
Ми щом е умрял 1000 г пр.н.е. кво ми го фаляш,браточка?
Там ти е бедата ,че се опитваш да спориш,опитай се да изложиш позиция по Конника ,понеже това е темата.
Пък твоите професионални квалификации и то личностни към опонентите ми се струват мого постни(ти постиш ли?)хехе
давай по темата ,ако имаш да казваш нещо съм в слух(в клави исках да кажа)
Аз също ти обясних няколко пъти.... моя "гъдел" къде е !

цитирай
65. solinvictus - Ех Гет що не започна така ами. . . сега ...
19.11.2010 23:51
Ех Гет що не започна така ами ...сега с тая Муза кво ша та прайм!Последният ти пост е добър и можем да продължи от него сейно чре не сме писали нищо досега!хехе
Почини си ,разпусни добре ,хапни ,пийни ено червено винце ...пораздвижи се и после ...
ай
цитирай
66. d3bep - Гетски, Единтвеният проблем на ...
20.11.2010 10:42
Гетски,
Единтвеният проблем на анонимен 67 е фактът ,че писаното от него не е далеч по сила от това да приемем Енеида на Вергилий за предсказание за гибелта на Картаген. Тя така свършва, нали измамената Дидона се самоубива, като завещава писмо на сенаторите навеки да мразят името на Рим. Вълна срещу вълната да вдигнат, и бряг срещу брега...
С единственият проблем, че "предсказанието" е има - няма два века , след като Картаген вече е загинал. По горепредложеният начин.

А мислил ли си за друга теория?
Еволюцията да е реална.
Ккаво всъщност пречи? Еволюцията представлява умението на организмите да се справят със средата, което те определено имат.

Липсата на цяла картина е факт, и няма как да е друго, но това не значи че всичко трябва да се натъманисва от въздуха и да се пренебрегва това, коеот има :)
Поздрави!
цитирай
67. get - Изначалното ... кое е първичното идеята или материята ??
20.11.2010 11:18
d3bep написа:
Гетски,
Единтвеният проблем на анонимен 67 е фактът ,че писаното от него не е далеч по сила от това да приемем Енеида на Вергилий за предсказание за гибелта на Картаген. Тя така свършва, нали измамената Дидона се самоубива, като завещава писмо на сенаторите навеки да мразят името на Рим. Вълна срещу вълната да вдигнат, и бряг срещу брега...
С единственият проблем, че "предсказанието" е има - няма два века , след като Картаген вече е загинал. По горепредложеният начин.

А мислил ли си за друга теория?
Еволюцията да е реална.
Ккаво всъщност пречи? Еволюцията представлява умението на организмите да се справят със средата, което те определено имат.

Липсата на цяла картина е факт, и няма как да е друго, но това не значи че всичко трябва да се натъманисва от въздуха и да се пренебрегва това, коеот има :)
Поздрави!


Хм, любимата ми Дида и Еньо в описанието на Вергил :)) ... и там легендата, отгласа от бичата(кравята) кожа ... мит който ни говори нЯщо :))
Кое е първичното ? - тоест Аз, който се себереализирам или обратното !
Леля Слава Севрюкова твърди, на база на генетика, че в първоначалният план-идея, съществува изначално предначертание. От чехълчето с определена ген. инф-я, се поражда човека, от другото с друга такава - коня и т.н., тоест пак "Генезис" но поставен на основата на генетика и физиология+еволюция !
Спирам до тук !
С допълнение, че май не сме на прав път, като си чешем езиците в/у несъщественото ... но затова в другият пост ! :)))
цитирай
68. deana - чудесно!
20.11.2010 15:04
интересно.обобщаващо и красиво дори-както е красив и конят.поне за мен.
цитирай
69. solinvictus - Kонят е красиво и благородно жив...
20.11.2010 15:47
Kонят е красиво и благородно животно и за това са го оБожествили ,хехе
Малко хора виждат красивото ,а иначе се напъват да обясняват за ДухЪт(духовното)
поздрав и не е само за теб!хехе
цитирай
70. sparotok - митра
20.11.2010 20:22
get написа:
sparotok написа:
Ценен постинг пълен с интересни снимки. Нали ще позволиш да добавя, че тракийската дума за кон -АСВА, ЕСВА се обяснява с индо-арийската асу- бърз и нашият глагол оясвам се- бързам...

Едно от имената на тракийския конник е Асдул, т.е. яздещият:)


При кои свещенници, на коя част от одеждите им, му казват митра ? - Защо ?
Няма ли да мине тъдява някой православен или "католикос"(то май пак същото) христиенин та ди обясни това нЯщо ?

Спараток ... прощавай мен неукият, но това аздул и яздя много близко ми звучат ?
Неспициалист съм, може би се подвеждам !?

"ГърЦето" - ако пак намине оттук, бих много го молил за фонетиката(произношението) на гръцки на съкращението "BG" - Kак го произнасят ?

Без лоши чувства ... дори и към гърчето ! :)


Митра е шапката на свещеника, дали има връзка с едно от имената на слънцето - Митра не мога да кажа.

Има и друга ведическа дума митра, която означава приятел, но няма нищо общо със слънцето, а е само форма на мишра - смесен, съжителстващ...приятел.

Аздул си означава яздещият, Георгиев свързва азд с яздя...
цитирай
71. get - Човешко е да сбъркаш а аз съм човек :) Сол ... но, да четем ... !
20.11.2010 21:25
solinvictus написа:
Kонят е красиво и благородно животно и за това са го оБожествили ,хехе
Малко хора виждат красивото ,а иначе се напъват да обясняват за ДухЪт(духовното)
поздрав и не е само за теб!хехе


Човешко е да сбъркаш а аз съм човек :) Сол ... но, да четем ... ! - Как са си го представяли древните, Митра ?!

ВЕДИЧЕСКИЯТ Митра е едно от видните божества в Ригведа, отличаващо се по отношение на Варуна, с това, че е покровител на РТА ! Заедно с Варуна, той се числи в пантеона на Adityas(Адитите), група от соларни божества(същности-сили-духове). Ведическият Митра е покровител и божество на честноста, приятелство(дружбата), договорите и сътрудничеството.
Що е Rta ? - "Това е принципа(концепция) за ЕСТЕСТВЕНОСТТА, за това, кое правилно се съчетава, присъединява(обединяващото); ред, правило, истинно, естествено", тоест е принцип на естествения порядък(ред), който урежда(съчетава) и координира работата на универсума-Вселената и всичко в нея.

ЗОРОАСТРИЙСКИЯТ Митра е член на триединството на ahuras/asura, пазители на Аша / Арта, "истина"-та или "[това, което е] правилно-то".
Забележка:Асури – е група, множество от сили(потенции-енергии), с градяща божествена същност !
Стандартните епитети за Митра биват "на широките пасища" предполагащо, вездесъщност. (Чрез)Митра "истината говори, ... с хилядите(си) уши ... с десетте(си) хиляди очи, извисеният, с(в) пълното (си) съзнание, могъщия, безсънния(неспящият), или оше „винаги будния.".

Кой кон ще издържи "тежестта и славата на "божествеността" Му (?)... да носи такава божествена същност. За божествена същност, като говорим, следва да разбираме ТОТАЛНОСТ(не би следвало да му вкарваме идеята за обектност) ... особенно на Митра с неговите качества и основополагащи концепции за Универсума !
Ако го свържем с Хероса и Мадара, ще го профанизираме(понижим в степени) ... а може би и това да е станало (!) с възприемането му от гърци и римляни - Знам ли ?

С уважение ! П.П.Отново прочети изречение І-во ! :))) - Нищо лично !
цитирай
72. get - Прав си d3bep, но тук ... !
20.11.2010 22:24
d3bep написа:
Гетски,
Единтвеният проблем на анонимен 67 е фактът ,че писаното от него не е далеч по сила от това да приемем Енеида на Вергилий за предсказание за гибелта на Картаген. Тя така свършва, нали измамената Дидона се самоубива, като завещава писмо на сенаторите навеки да мразят името на Рим. Вълна срещу вълната да вдигнат, и бряг срещу брега...
С единственият проблем, че "предсказанието" е има - няма два века , след като Картаген вече е загинал. По горепредложеният начин.

А мислил ли си за друга теория?
Еволюцията да е реална.
Ккаво всъщност пречи? Еволюцията представлява умението на организмите да се справят със средата, което те определено имат.

Липсата на цяла картина е факт, и няма как да е друго, но това не значи че всичко трябва да се натъманисва от въздуха и да се пренебрегва това, коеот има :)
Поздрави!


Прав си d3bep, но тук по-скоро опираме до друг проблем, поради което ще си позволя да преформулирам ! :)

Като детектив, съм търпял неудачи в работата си, поради предоверяване на източниците (!) казано по друг начин доказателствените средства ! Колко са и Какви биват според вида !?
Те са три групи !
- материални - предмети и вещи и останали следи от промени, в материалната среда, където се е развивало интересуващото ни събитие;
- писменни източници, които са изготвени във връзка и/или по повод интересуващото ни събитие;
- свидетелства от очевидци.

От тук следващият методологичен проблем за ПРОВЕРИМОСТА(достоверността) на така установената информация - Следва ли да приемем събраната и уж безспорно вярна информация, от един източник, за вярна(! простете-повтора).

От римско време още, датира правилото, че един свидетел - не е свидетел ! Ерго, от това следва, че получената чрез един, от горните три вида изт. на информация, следва да се потвърди чрез друга, поне в два др. независими един от друг такива.

Нарушат ли се тези принципи - провалът на изследователя е сигурен, или поне изводите му са оборими !!

По скромното ми мнение ! :))
П.П. - Това е Свещената Троица на научната логика :)
цитирай
73. solinvictus - Браво, Гет!ти като истински дет...
21.11.2010 00:25
Браво ,Гет!ти като истински детектив си формулирал моята концепция за търсене.
Именно :

Те са три групи !
- материални - предмети и вещи и останали следи от промени, в материалната среда, където се е развивало интересуващото ни събитие;
- писменни източници, които са изготвени във връзка и/или по повод интересуващото ни събитие;
- свидетелства от очевидци.

това е .
домогването до трите групи е успех,защото има пластове които са покрили акта,събитието със субективизъм от различен произход.
давам ти най обикновен пример с няколко думи ,които са имали сакрален или важен религиозен смисъл,но е било необходимо да се изличат и хората да забравят,и така се е случило!

According to the evidence, the Taurobolium appears to have been a sacrificial ritual that evolved over time. Periods of overlap indicate the transitional period of the Taurobolium’s evolution.

134-early half of the 3rd Century CE:
the Taurobolium, being qualified by the verb “facere” (to do), implies the typical sacrifice of a bull.

250-319 CE: the Taurobolium, being qualified by the verbs “accipere” (to receive) and “tradere” (to hand or pass) in connection with the “vires” and the “cernus”, has a new theory behind the rite.

305-390 CE: the Taurobolium, being qualified by the verb “percipere” (to take in), specifies a new innovation in the rite itself.

Няма да ти го превеждам през гуглето ,штот ти по добре ще го направиш!хехе
това е един от малкото примери!
поздрав
цитирай
74. анонимен - Педя човек - лакът брада. . . Сда-...
21.11.2010 00:30
Педя човек - лакът брада...
Сда-педя - stapedius - стъпало...
Сдапезе - Стъпчо (с типично шопско окончание на "-е") - дошъл от София... На кон...

Всъщност конят е наистина божествен. Той е интсрументът на Бога, чрез който се е разпространило Словото по цялата земя. Най-доброто превозно средство, без което това няма как да стане. Затова и живеещите в страната на ангелите - Англия (може и от там да идва думата) така обичат конете.

Така надгробната плоча на Сдапезе говори сигурно повече, отколкото ние можем да знаем за онези времена.

В тази връзка има и едно неудобно тълкуване: римският войник бил премазал местните туземци. Според мен това е едно най-вече невярно тълкуване ако се вземат пред вид другите данни за огромното влияние и даже вероятна идентичност на хората донесли тази култура и днешните живеещи там. По-скоро картинката символизира как знанието е победило незнанието, та дори и чрез силата на коня.

Надгробният камък е издялан по диагонал, защо ли?
Дуалистичният символ също е много ясен в горния край.

Темата безспорно си заслужаваше да бъде обсъдена. Очевидно е, че сегашните исторически догми не могат да издържат.

С уважение!
цитирай
75. solinvictus - По-скоро картинката символизира ...
21.11.2010 00:38
анонимен написа:
По-скоро картинката символизира как знанието е победило незнанието, та дори и чрез силата на коня.

Надгробният камък е издялан по диагонал, защо ли?
Дуалистичният символ също е много ясен в горния край.

Темата безспорно си заслужаваше да бъде обсъдена. Очевидно е, че сегашните исторически догми не могат да издържат.

С уважение!


Догмите са интересни с това ,че източните стават изконни западни ,като ги отричат или ги видоизменят.
Но те са си европейски -балкански хехе

Всъщност силата или по точно генериращата е формулирана именно в КОННИКА ,а не само в КОНЯТ

поздрав!
цитирай
76. solinvictus - Митра е шапката на свещеника, ...
21.11.2010 00:44
sparotok написа:


Митра е шапката на свещеника, дали има връзка с едно от имената на слънцето - Митра не мога да кажа.

Има и друга ведическа дума митра, която означава приятел, но няма нищо общо със слънцето, а е само форма на мишра - смесен, съжителстващ...приятел.

Аздул си означава яздещият, Георгиев свързва азд с яздя...


Извеждането на значението на думите е интересно , но само то може да ни подведе.Иначе изследването е интересно.Аз например чрез гогъла си правя експиременти понеже преводача на гугъл е маханичен ,прехвърлянето на един текст през няколко езика изкарава различни думи
и е много смешно!
цитирай
77. solinvictus - ВЕДИЧЕСКИЯТ Митра е едно от ...
21.11.2010 00:50
[quote=get]

ВЕДИЧЕСКИЯТ Митра е едно от видните божества в Ригведа, отличаващо се по отношение на Варуна, с това, че е покровител на РТА ! Заедно с Варуна, той се числи в пантеона на Adityas(Адитите), група от соларни божества(същности-сили-духове). Ведическият Митра е покровител и божество на честноста, приятелство(дружбата), договорите и сътрудничеството.


Митра и Варуна са близнаци!
Единият е символ на огънят и слънцето ,другият на водата и морето!
Отначало си мислех че Иисус са го представяли като Митра ,като негов близнак във времето на "Риби" ,но не !
Той има друг!
цитирай
78. solinvictus - Реформата на Зороастър е подобна на ...
21.11.2010 01:24
Реформата на Зороастър е подобна на тази на Орфей отрича жертвите.Важна е Душата ,тялото няма значение.Чистотата е Огъня и Водата ,ако видиш храм с двоен контур това е!
И МОСТЪТ по който тя пътува до изпитанието!
хехе
цитирай
79. solinvictus - Гетски, А мислил ли си за друга те...
21.11.2010 01:28
get написа:
[quote=d3bep]Гетски,


А мислил ли си за друга теория?
Еволюцията да е реална.
Ккаво всъщност пречи? Еволюцията представлява умението на организмите да се справят със средата, което те определено имат.


Не знам Еволюцията за всички(организми) ли се отнася или за който ни се иска?
цитирай
80. get - Много сложен ???-с поставяш !
21.11.2010 02:22
solinvictus написа:
get написа:
[quote=d3bep]Гетски


А мислил ли си за друга теория?
Еволюцията да е реална.
Ккаво всъщност пречи? Еволюцията представлява умението на организмите да се справят със средата, което те определено имат.


Не знам Еволюцията за всички(организми) ли се отнася или за който ...


Това е основният въпрос във фили-мъдрието(философията) забиваме в най-дълбокото за т.н. онтология ... първичността на идеята ... или да го доразвия ... може ли да съществува сама по себе си идеята(?!), или за това е необходима наличността и(+) на мисъл ??!!
Тук се сблъскваме с парадокси от света на микрокосмоса, това което ти обяснявах с/за дуалността на природата, която ни обкръжава !

Примерче от експерименталната физика !? - Провеждат се два идентични експеритемнта от двама физици в две лаборатории. Всичко е идентично ! Единствено което не е, че единият залага чрез експеримента да получи отговор за обекта какви характеристики на материална частица има тя .. съответно получава отговор. Другият физик прави аналогичен опит с др. досуш такава частица, но променя условието - Какви свойства тя като квант(тоест енергия) има. Получава резултати, които я характеризират, като енергия(лъчение). Разбираш ли ? - единственото което довежда до промяна на основни характеристики на обекта на експеримента, това е НАМЕРЕНИЕТО(условието, което поставяме предварително, преди провеждане на експеримента) от експериментатора !
Нашият ум ли е този(?), който "кара" обекта на наблюдение да се държи в единият случай по един начин, в другият ... по друг !!?

От тук още по-опасни въпроси !!! - Нашият ум ли е този, което гради реалността, която ни окръжава ?!
- Проекцията в нашият ум, дадена ни чрез възприятията това ли е реалният образ на света, който ни ... и т.н :))) ... ето ти примери от физика и психология и от любомърдрие-то, като науки !!

От Брахмаан-Гет :)))))
П.П. - А защо си мислииш, че във всеки от нас не живее по един Христос ?!
Долу реЛИГАТА - Да живей в-Ярата !!:)
цитирай
81. solinvictus - От тук още по-опасни въпроси ...
21.11.2010 10:07
[quote=get]

От тук още по-опасни въпроси !!! - Нашият ум ли е този, което гради реалността, която ни окръжава ?!
- Проекцията в нашият ум, дадена ни чрез възприятията това ли е реалният образ на света, който ни ... и т.н :))) ... ето ти примери от физика и психология и от любомърдрие-то, като науки !!

От Брахмаан-Гет :)))))
П.П. - А защо си мислииш, че във всеки от нас не живее по един Христос ?!
Долу реЛИГАТА - Да живей


хехе виждам,че си решил да ме образоваш.
разбира се, че нашите възприятия градят представата ни за света.
например времето!
за един който е в трансдентиталното благодарение на "Сома" Луната му е на 8 000 000 км ,ама той как ги е измерил и кога?
може би когато са се скарали дали миля ли да бъде или КИЛОметър хехехе

браахман Гет ,опасни въпроси за кой,ти да не те следят кво си пишеш хехе
примерите ти са страшни ,но ...давай за конете хехе
Аз си мисля ,че Вярата е за тези ,които нямат обяснение за случващото се около тях и им трябва НЯКОЙ (пророк,учител,гуру,падре,поп)да им ГИ обяснява ,чрез ДоГМА !
цитирай
82. get - Добре за коньовете и ... за сурья да си говорим ! :)
21.11.2010 15:08
solinvictus написа:
[quote=get]

От тук още по-опасни въпроси !!! - Нашият ум ли е този, което гради реалността, която ни окръжава ?!
- Проекцията в нашият ум, дадена ни чрез възприятията това ли е реалният образ на света, който ни ... и т.н :))) ... ето ти примери от физика и психология и от любомърдрие-то, като науки !!

От Брахмаан-Гет :)))))
П.П. - А защо си мислииш, че във всеки от нас не живее по един Христос ?!
Долу реЛИГАТА - Да живей


хехе виждам,че си решил да ме образоваш.
разбира се, че нашите възприятия градят представата ни за света.
например времето!
за един който е в трансдентиталното благодарение на "Сома" Луната му е на 8 000 000 км ,ама той как ги е измерил и кога?
може би когато са се скарали дали миля ли да бъде или КИЛОметър хехехе

браахман Гет ,опасни въпроси за кой,ти да не те следят кво си пишеш хехе
примерите ти са страшни ,но ...давай за конете хехе
Аз си мисля ,че Вярата е за тези ,които нямат обяснение за случващото се около тях и им трябва НЯКОЙ (пророк,учител,гуру,падре,поп)да им ГИ обяснява ,чрез ДоГМА !


Добре за коньовете и ... за сурья(свастика), тоест БИГИ да си говорим !
Нямам нищо против да вкарваш идеята за идентичност м/у Конникът=Биги и Сурья, но това е и символика !!
Самият ти споменаваш в църковната(ранната)иконография относно Свещенният завет. Кучета Бикове и т.н. ... има мнещо, което много ме смущава ... Иконографията и КАНОНЪТ най-вече.
В тази връзка ще разширя още търсенията ти, като вкарам още няколко исторически етно-маркери: относно език, етнография+вярвания; странното поведение на Тива по време гръко-персийските войни ... в блогът на marknatan ... има някои интерсни неща по тези въпроси, над които и аз съм си блъскал и блъскам главата ... вземи за пример статията му - "Произход на кушиите от Дараяваушт I ..."
Още нещо - Знаеш, че през ІІІ-ІV векове "отците" започват една "препирня", че и до бой са стигнали относно това. Защо такава ревност по отношение на едни картинки-комикси, изготвени както се предполага, за неграмотнотите и духовно безпросветни христиени.
От там това се принася надолу сред "безпросветните" ... и като се почват едни войни, "народни" въстания ...
Много ми са плоски тези обяснения ... а ти какво мислиш(?) ... Като чуя становището ти, тогава ... вече КОНКРЕТНО ПО ТЕМАТА !!! :)
П.П. Пояснения - в-Яра идва от Ярко-Светло ... с пожелание да ти Светне ! :)
Но да не забравяме, че говорим за реЛИГА и КАНОН(правило) !!!
"Долу реЛИГАТА - Да живей вЯРАТА !!" - казва ГЕТ"Ктистий"
цитирай
83. get - Още един въпрос - Що е туй Душа ?!!
21.11.2010 16:03
solinvictus написа:
Реформата на Зороастър е подобна на тази на Орфей отрича жертвите.Важна е Душата ,тялото няма значение.Чистотата е Огъня и Водата ,ако видиш храм с двоен контур това е!
И МОСТЪТ по който тя пътува до изпитанието!
хехе


- Що е туй Душа ?
- Ама Моля те, недей да ми даваш отговори, като че ли четени от справочници или речници за чужди думи в българският език, а ... а така, просто ... непредвзето, изкажи мнението си по въпроса !
Без излишна помпозност на изказа и старание за академичност - майната му какво впечатление правиш на читателите ! - Схващаш ли ?
Защото ние всички използваме за много неща, изтрити от употреба клишета и колкото по изтрити ... смятаме, че са по убедителни - Хехе !!

solinvictus написа:

... ако видиш храм с двоен контур това е!


Ей върху това не съм подготвен ... Ако обичаш още малко информация - признавам прозД съм - Моля допълнителна информация(обяснения) дай !!


От Гет-прозелит :)))
П.П.(някои реЛИГИ използват за това(прозелит) и думичките гиюр или гяур)
цитирай
84. solinvictus - Мдаа, разбирам сичко, но натанския ...
21.11.2010 16:49
Мдаа ,разбирам сичко,но натанския е стигнал до доста добри находки ,но е обременен с нещо което не го прави добър събеседник и не ми е интересен.
хората с комплекси са като кучетата "самоеди" хехе не ми ги фали!плеасе
За кои отци ми говориш за тея неграмотните от 312 ли беше ?
Понеже няколко пъти повтаряш вЯРА,как мислиш за тези верующите ли са забранили притежанието на Библоса или за ЗНАЕЩИТЕ или търсещи чрез знанието -ПОЗНАНИЕТО!
Гтет,хехе
цитирай
85. get - Мдаа, разбирам сичко ... ?
21.11.2010 17:28
solinvictus написа:
Мдаа ,разбирам сичко,но натанския е стигнал до доста добри находки ,но ...
...
За кои отци ми говориш за тея неграмотните от 312 ли беше ?

Дали е вЕрно, че са били неуки !? Иконокластиката, казано по друг начин иконоборството е присъщо на СТАРОЗАВЕТНИТЕ "отци". Къде се намира основният център на "тези" ? - в гр.Александрия !
Каква верска традиция следват и изповядват и от там нетърпимостта им "другите" без значение конфесията.
Къде са документирани(демонстрирани) случаи на бунт и гражданско неподчинение в историята на Рим на тази основа - Там !
Кой "пали" Александрийската библиотека - недоволни ристиени - дали е така или ни е внушено да мислим, че това е истината !??
Да си чел Цицерон с какво става популярен като адвокат - с процеса на Тиберий с/у Флак ... претора на Александрия . Самият процес е образуван по жалбата, на именно тези уж "ристиени"-графомани. ... спирам дотук !!
solinvictus написа:

Понеже няколко пъти повтаряш вЯРА,как мислиш за тези верующите ли са забранили притежанието на Библоса или за ЗНАЕЩИТЕ или търсещи чрез знанието -ПОЗНАНИЕТО!
Гтет,хехе


На този въпрос ми е малко нефокусирано съдържанието - Но !
Отговарям ти така - Има дял в науката за човешкото познание нарича се Евристика ! - това са ирационални по своят път на постигане знания !
Пример - къпеш се във ваната и "откриваш" законът на Архимед :)))
Освен тази група знания съществуват и втората тези от нашият свят с причинно-следственото и абстрактно-логично знание, които се наричат рационални !
За кое от всичко това, ме питаш ???
Какво влагаш в понятието Библос - това аз го разбирам, като компилацията от арамейски текстове наричана в момента Стар завет още и свещенно писание за тези величаещи се сега, като "първохристияни" - Да ама не ! :)))
Дай ми още относно Библос ??

От теолога-Гет :)))
Вяра важи за хората живеещи и Знаещи(т.е. повдигнати в степен, качественост) - "Знаещите" чрез посвещаване или книги са от "този свят" и служат на "князът на този свят" - цитат по бог-милите те и катари-чисти :)))
цитирай
86. solinvictus - - Що е туй Душа ? - Ама Моля те, ...
21.11.2010 17:32
get написа:

- Що е туй Душа ?
- Ама Моля те, недей да ми даваш отговори, като че ли четени от справочници или речници за чужди думи в българският език, а ... а така, просто ... непредвзето, изкажи мнението си по въпроса !
Без излишна помпозност на изказа и старание за академичност - майната му какво впечатление правиш на читателите ! - Схващаш ли ?
Защото ние всички използваме за много неща, изтрити от употреба клишета и колкото по изтрити ... смятаме, че са по убедителни - Хехе !!

solinvictus написа:

... ако видиш храм с двоен контур това е!


Ей върху това не съм подготвен ... Ако обичаш още малко информация - признавам прозД съм - Моля допълнителна информация(обяснения) дай !!


От Гет-прозелит :)))
П.П.(някои реЛИГИ използват за това(прозелит) и думичките гиюр или гяур)


Ама моля ти се не ме изпитвай!хехе
Душата ли?
за мен е това:

Духът е вълната,
която се разбива в скалата на материята на безброй малки пръсчици,
наречени Души.
Душата е скитницата,
откъснала се от Духа и попаднала в един чужд за нея свят - материалния,
тя е вечната чужденка в царството на светлосенките и еднодневките,
където няма истинска светлина и където всичко е тленно и смъртно,
рано или късно тя се връща като Блудния син там,
където няма смърт, а има живот вечен -
при Духа.
там, откъдето е дошла -
у Дома си

цитирай
87. solinvictus - Дай ми още относно Библос ?? ...
21.11.2010 17:46
[quote=get]
Дай ми още относно Библос ??

От теолога-Гет :)))

Виждам ,че това ти е любима тема ,лека полека ме насочваш към вехтият завет ,за мен християните са от новият завет ,ако Иисус беше важен за юдеите ,те нямаше да го убият!Така ,че покъсната слава ,че са дали ВЯРА на останалите и имат заслуга за това е погрешно наложено!
Новият е наложен със сила и набързо ,и компилацията му е объркана и противоречива и това е донесло много безмислени жертви и хаос.Именно това е довело за това и до днес светът да бъде толкова враждебен към ЧОВЕКЪТ!
Самото сътворяване на човека е описано по два различни начина и да се чуди човек ,към кои да се брои към тези от "...калта" или тези по подобие на Него?
хехе

Арамейския не е семитски език май?
Коптската(египетската) азбука не ти ли прилича на "кирилицата"?
Харесаха ли ти конските ритони?
цитирай
88. get - Дай ми още относно Библос ??. . . ...
21.11.2010 18:44
solinvictus написа:
get написа:

Дай ми още относно Библос ??

... полека ме насочваш към вехтият завет ,за мен християните са от новият завет ,ако Иисус беше важен за юдеите ,те нямаше да го убият!Така ,че покъсната слава ,че са дали ВЯРА на останалите и имат заслуга за това е погрешно наложено!

Това така ли е (?) или някой ни е втълпил да мислим така ?
Няма как да не минем през юдео-християнството ... иначе няма начин да изясним твоята тема !! - Защо смяташ, че няма някаква перафраза в източниците и от "нещо друго" ... сме преминали към това "християни" ?!! :)) - Сети се какво ти подсказвам ... поради това се задържах толкова в тази тема !!!
solinvictus написа:
get написа:
Новият е наложен със сила и набързо ,и компилацията му е объркана и противоречива и това е донесло много безмислени жертви и хаос.Именно това е довело за това и до днес светът да бъде толкова враждебен към ЧОВЕКЪТ!

....

Арамейския не е семитски език май?
Коптската(египетската) азбука не ти ли прилича на "кирилицата"?
...

Арамейският, както и койнето са лингва-франка, тоест имперски език, на който говорят народите в империите(същото и за романският и английският в момента) - Ето ти обяснянението защо българските владетели пишат на гръцки-КОЙНЕ !!
Те не са носители на маркера-етнос ... нещо друго са !!!

Но пак се връщам на въпросът за ИКОНОГРАФИЯТА ... това е традиция, канон ... е нещо утвърдено и замръзнало, като форма, защото се санкционира от реЛИГАТА.
В тази връзка ме смущава следното - виж движението на конника, сравни го с движението на суастиката(за второто виж)http://bgsahajayoga.files.wordpress.com/2009/11/swastika-balkans.jpg (нарочно ти давам изображение от пред исторични времена - показателно е !)
Тази разлика ме безпокои и не ми дава мира - Това е религиозна и философска концепция символизираща време-пространството - Схващаш ли ?! - над това следва да задълбаеш в проучванията си - според мен е важно !

Здрав да си !

от Гет-изкуствовед :))
П.П. Виж и тази свастика от ранно християнски храм http://img247.imageshack.us/i/pantokratorgstb3.jpg/
накъде се върти ?!!
цитирай
89. solinvictus - Няма моя тема! Тази философска ...
21.11.2010 19:11
Няма моя тема!
Тази философска концепция за движението и времето не е изяснена ,тя е циклична и е изобразявана като 2,3,4,5,6,7,8 елементни символи ,които се покриват във времето и културите.Но най впечатляващото е седмицата.
Но си прав ,динамичните символи са свързани по този начин.
Измерването на времето за древните е било по този начин цикъл,и за това папа григорий когато измислят календара защото той се явава един вид памет за хората
а това е вредно за РЕлигата :

In 45 BC, Julius Caesar stopped the precession of the equinoxes by establishing a leap year calendar. From that day forward, Western civilization has been locked to the seasons of the sun. On October 4, 1582 Pope Gregory I modified Caesar's leap year with what is now known as the Gregorian calendar. He added ten days to the calendar so that October 4, 1582 was followed by October 15, 1582. He also moved New Years day to January first rather than March 25, which supposedly marked the emperor's birthday. With this calendar the victory of the sun, Sol Invictus, was complete. Human's could forget that they ever had anything to do with the stars, until Pathfinder found its way to Ares Vallis

За гръцките надписи отново си прав ,просто българите сме били Римската Империя!
хехе ,мдаа Гетски!
цитирай
90. get - Мда-а-а ... :)) - посоките-е-е ... конника с/у суастиката ??!
21.11.2010 20:07
solinvictus написа:
Няма моя тема!
Тази философска концепция за движението и времето не е изяснена ,тя е циклична и е изобразявана като 2,3,4,5,6,7,8 елементни символи ,които се покриват във времето и културите.Но най впечатляващото е седмицата.
Но си прав ,динамичните символи са свързани по този начин.
Измерването на времето за древните е било по този начин цикъл,и за това папа григорий когато измислят календара защото той се явава един вид памет за хората
а това е вредно за РЕлигата :

In 45 BC, Julius Caesar stopped the precession of the equinoxes by establishing a leap year calendar. ... On October 4, 1582 Pope Gregory I modified Caesar's leap year with what is now known as the Gregorian calendar. He added ten days to the calendar so that October 4, 1582 was followed by October 15, 1582. He also moved New Years day to January first rather than March 25, which supposedly marked the emperor's birthday. With this calendar the victory of the sun, Sol Invictus, was complete. Human's could forget that they ever had anything to do with the stars, until Pathfinder found its way to Ares Vallis

За гръцките надписи отново си прав ,просто българите сме били Римската Империя!
хехе ,мдаа Гетски!


Има обръщане в посоките м/у древният символ "Слънце" и според теб новият такъв "Конник" !!
Това е преобръщане във световъзприятие време-пространство ... ако това е така, Кога става и Защо ?!
Конникът по каноните е ляво-дясно ... старият соларен знак е дясно-ляво ! - Ей тази разлика ме смушава - много, много е смущаваща ... засега нямам отговор, но е много съществено !!
Това искам да ти подскажа ... ооколо Това следва да се търси и мисли ! :))

Гет - астрофизик-а го казва :))
цитирай
91. solinvictus - Това обръщане е следствие. Има т...
21.11.2010 20:43
Това обръщане е следствие.Има теория по твоята част -за асрото ,но за нея се се изказват метафизици и това малко ми е ала бала.
изследователите на запад извеждат именно така символа на конника ,но понеже германцте опошловиха символите и свастиките сега ,почват да измислят разни имена -като айрани,арайни,араяни и т.н. но това са си скитско-арийски символи!
Именно ,когато ена баба ,като моята (лека и пръст)правеше ритуален хляб ,слагаше разни такива кръстове и като и казвах ,че са фашистки,тя ми казваше:
-това така се прави ,ти не знаеш! ........и точка!
разбираш ли ?-традиция!
цитирай
92. get - Връщам се отново към това ... !
21.11.2010 22:45
solinvictus написа:
Няма моя тема!
Тази философска концепция за движението и времето не е изяснена ,тя е циклична и е изобразявана като 2,3,4,5,6,7,8 елементни символи ,които се покриват във времето и културите.Но най впечатляващото е седмицата.

Не е толкова приятел, както го обясняваш 2 ... 3 ... 4 ... 6
Двето го пропускам, но три-то ... случайно ли е ... всички духовни концепции го повтарят - Това е и света ни с Трите измерения. Това е и религиозната концепция за триединството ... довела до толкова религиозни войни, преследвания и клади ... унищожаване на цивилизации !!! Ние се намираме в три измерения-свята в един и същи момент едновременно - Това според мен е и символът на конника !!
Това е и геометричният ребус с равностранните фигури, т.нар. Питагорови фигури.
Истинският автор е Орфей с неговото учение за "пеещите сфери" и музикалните ладове !!(гърците са го профанизирали, както и всичко до което са се докоснали).
Междувпрочем Орфеевци имаме двама единият участник в похода на аргонавтите, по старият е с хиляда години, тоест 1 600 г. пр.хр. ... доколкото ми е известно учението е от тогава.

Някои ни убеждават, че на тази картинка - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Uomo_Vitruviano.jpg/432px-Uomo_Vitruviano.jpg - Витрувий давал пропорциите на човешкото тяло. Над същата работи и Леонардо в опита си да изведе принципите и формулата на т.нар. "златно сечение", което едно е лудолфовото число Пи=3.14.
На това сечение се подчинява строежът на раковините, строежът на живата природа изобщо. Лютиерите го ползват при изготвяне на цигулки и др.
Така че, нещата не са така прости, както някои се опитват да ни внушават !

solinvictus написа:

Но си прав ,динамичните символи са свързани по този начин.
Измерването на времето за древните е било по този начин цикъл,и за това папа григорий когато измислят календара защото той се явава един вид памет за хората
а това е вредно за РЕлигата :

....
хехе ,мдаа Гетски!


П.П. Хората, които са владеели и оставили тези символи-знания са били с различно от нашето светоусещане.
Както казват някои ... Съвременните хора са "богове в амнезия" !!

От Гет-изкуствовед :)
цитирай
93. solinvictus - Аз не ги опростявам, но ги адмири...
21.11.2010 23:59
Аз не ги опростявам ,но ги адмирирам-простите неща!
Колкотo едно нещо е по просто- по добре функционира!
За Леонардо кво да ти кажа ,дали са му разни книги от които е прерисувал някои неща- формули и т.н. ,което си е друга тема.
Ти ме разхождаш през всички векове и всички науки хехе
аз съм само един просТ любител ,и за това съм се концентрирал в момента върху ено нещо!

Древните не са вършили нищо озлишно в действията си,които сега наричаме "изкуство"и автора какво искал да ни каже с един ритон примерно!
Няма такъв филм!
Всяко нещо си има смисъл и означава нещо си!-номера на китайката е да се опитаме да мислим като тях,което е невъзможно според мен,понеже ни липсват цели глави от пъзела на Историята.
Опитите да се сглоби с виртуален,мистичен,трансдентентен,верующ начин ще се провалят и ще създадът нови измишльотини!
Примери мого!

например един символ който открих при харапската цивилизация и арианите в Испания ,разликата в годините е съществена ,но означават едно и също(според мен)!
и изобщо не мисля ,че имат връзка ли допир -
нещо като "един флоид-паралелен"- "pink floyd" -разбираш ли?хехе

http://www.youtube.com/watch?v=E3_NuWb9r2A
цитирай
94. mirra - повечето снимки на оброчни плочки ...
22.11.2010 14:29
повечето снимки на оброчни плочки са от Мадара.
иСКАМ ДА НАПРАВЯ САМО ЕДНО УТОЧНЕНИЕ - В голяма част от ритуалите и култа към коня стигнали до нас са повече протобългаските от колкото тракийските следи. Поради редица приччини. На първо място това е наследствената логична приемственост между остатаците от завареното тракийско и новодошлото ПРОТОБЪЛГАСКО НАСЕЛЕНИЕ. ОСВЕН ТОВА КУЛТОВЕТЕ КЪМ ПРОРОДНИТЕ СИЛИ - НЕБЕТО , СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА, СА СЪЛНО ЗАСТЪПЕНИ И ПРИ ПРОТОБЪЛГАРИТЕ. кОНЯ ДОРИ Е ОБОЖЕСТВЯВАН ПРИ НОМАДСКИТЕ ПЛЕМЕНА.С Поред законите на номадите (протобългарите) всеки който язди боен кон , през мирно време или не се отнася с нужното уважение към повереното му животно е наказван със смърт. Причина за това е може би свързаността на коня и човека, тъй като по -голямата част от съзнатлният си живот са прекарвали на кон.....
цитирай
95. d3bep - повечето снимки на оброчни плочки ...
22.11.2010 15:16
mirra написа:
повечето снимки на оброчни плочки са от Мадара.
иСКАМ ДА НАПРАВЯ САМО ЕДНО УТОЧНЕНИЕ - В голяма част от ритуалите и култа към коня стигнали до нас са повече протобългаските от колкото тракийските следи. Поради редица приччини. На първо място това е наследствената логична приемственост между остатаците от завареното тракийско и новодошлото ПРОТОБЪЛГАСКО НАСЕЛЕНИЕ. ОСВЕН ТОВА КУЛТОВЕТЕ КЪМ ПРОРОДНИТЕ СИЛИ - НЕБЕТО , СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА, СА СЪЛНО ЗАСТЪПЕНИ И ПРИ ПРОТОБЪЛГАРИТЕ. кОНЯ ДОРИ Е ОБОЖЕСТВЯВАН ПРИ НОМАДСКИТЕ ПЛЕМЕНА.С Поред законите на номадите (протобългарите) всеки който язди боен кон , през мирно време или не се отнася с нужното уважение към повереното му животно е наказван със смърт. Причина за това е може би свързаността на коня и човека, тъй като по -голямата част от съзнатлният си живот са прекарвали на кон.....

Здраейте,
А съществува ли, поне хипотетично , вероятността, за 2000 години и смяна на 15 религии по нашите земи, култа към коня поне малко да се е променил, независимо дали опошлявил или еволюирал, но поизгубил началната си форма?
И нужно ли е това непременно да се свързва с някакви номади, вкисващи мляко на задницата на коня и живеещи в каруци?
цитирай
96. solinvictus - Мда, помислих, че си "той&...
22.11.2010 15:18
Мда ,помислих ,че си "той"а не "тя" и извадих мачетето! хехе
Само да уточня ,че си в пълна грешка и си подведена от фантастични фантазии ,които не са подплатени с доказателства а само с предположения и догадки!
-българите не са номади!
-българите не са прото-пра-българи!
-култовете на българите са НЕдоказани и за това се рови и търси!
-закони на номади свързани с българи няма!
-логична наследствена приемственост при изключване на основен наследник си е манипулация!

така ми се вижда по нежно изказването ми ,хехе
поздрав
цитирай
97. solinvictus - И нужно ли е това непременно да ...
22.11.2010 15:49
d3bep написа:


И нужно ли е това непременно да се свързва с някакви номади, вкисващи мляко на задницата на коня и живеещи в каруци?


Не мляко, а месо!
Което го слагали под чержето и то ставало сухо-солено ,нещо като пастърма.
и с тази провизия можели да изкарат няколко хиляди км преход ,щото тея номади не са живеели у Влашко,нали?
цитирай
98. solinvictus - Гет-езиковед, как ги намираш двата ...
23.11.2010 00:18
Гет-езиковед ,как ги намираш двата конски ритона?Имат ли прилика визуална?на единия не ти ли севижда едно растение подобно на роза или мак ...или ?
Имам и един превъзходен и аПсолютен аналог показан от В.Божков (за малко обаче)
Как възприемаш тази 150 % еднаквост ,може би са били плячка на крадливите траки,а?(би казал Хулио,хаха каква нищета)ще опитам да го покажа!
Тука има един ,но не е така величествен като другия:
http://www.thracefoundation.com/#aboutlink
цитирай
99. get - Добре ме върна към тази статия ... сега
23.11.2010 16:13
solinvictus написа:
Гет-езиковед ,как ги намираш двата конски ритона?Имат ли прилика визуална?на единия не ти ли севижда едно растение подобно на роза или мак ...или ?
Имам и един превъзходен и аПсолютен аналог показан от В.Божков (за малко обаче)
Как възприемаш тази 150 % еднаквост ,може би са били плячка на крадливите траки,а?(би казал Хулио,хаха каква нищета)ще опитам да го покажа!
Тука има един ,но не е така величествен като другия:
http://www.thracefoundation.com/#aboutlink


Добре ме върна към тази статия ... сега ченгето в мен няма да може да спи няколко нощи !
А ако знаеш още колко информация се крие в нашите земи ! ... тук е пъпа - Да ... е и по беломорието и тракийско море !
Да оставим да ми се обистри настроението ... пък после ще правим изкуствоведски и др. анализи на ритони и фиали :)

Гет - "даусдава"(давещ се с вълкот в себе си - свободен превод)
цитирай
100. solinvictus - статията, майната и, важно е арт...
23.11.2010 17:27
статията ,майната и,важно е артефакта!тотална идентичност и не само ...художествена(сега)преди никой не е правил ей така изкуство,всичко е било подчинено на Боговете.
как си обясняваш тия аналогии или венеца ,тази съвършеност на изработката !
Този венец може да стои на главата само на Бог,хехе кака мислиш?
Венеца е символ на Абсолютната власт ,над всичко и всички,на двата свята...третият е запазаен за ...?
Изгряващото Слънце е част от троицата...
цитирай
101. get - Чувал ли си приказката за Авгиеви обори ?
23.11.2010 19:31
Сегашната история представлява нещо такова !

solinvictus написа:
статията ,майната и,важно е артефакта!тотална идентичност и не само ...художествена(сега)преди никой не е правил ей така изкуство,всичко е било подчинено на Боговете.
как си обясняваш тия аналогии или венеца ,тази съвършеност на изработката !
Този венец може да стои на главата само на Бог,хехе кака мислиш?
Венеца е символ на Абсолютната власт ,над всичко и всички,на двата свята...третият е запазаен за ...?
Изгряващото Слънце е част от троицата...


Това, което ми показваш е парченце, частичка ... пъзелче от общата картина ! ... и като вземете да вкарвате личен елемент с приятелят си Дзвер ... става една :)

Зверинният стил е присъщ на низ от цивилизации и култури ... част от нея са и траки и скити, и ...
Относно "оборът" наречен история, само два факта, които имат отношение към това, което си говорим в момента:
- Кой е този, който го назовават и господар, и бог с име Belial, Belhor, Baalial, Beliar, Belias , Beliall, Beliel, Bilael, Belu - семитски (?) ... :) така поне пише в справочници и учебници !!
- Акадският (Akkadian language) - Към езикова група спада ?
Защо ти пиша това - това са центрове на протоцивилизацията ... ако там, по отношение на тях има неточности в анализа и оценката им, цялата конструкция на Историята, като наука пропада с гръм и трясък !

Друго - относно експонатите за които ми говориш и ... торевтиката, и там едни глупости са написани ... докато не се каже ясно и точно истината за Микена ... и доста др. работи.
Но по-важни са първите два !

- За венеца и Трите свята - да прав си !

- Но кръгът ... венеца означава съвършенство и затваряне на цикъл ... Той показва както завършеност, така и тоталност на съзнанието ! - Символика ! :) с богато съдържание. Забием ли в детайлите и особено в различните регионални култури ... отиде та се не видя ! :)
цитирай
102. solinvictus - Именно траки, скити и българи са ...
23.11.2010 20:21
Именно траки ,скити и българи са част от тази култура,и именно народните обичаи,ритуали преминали през времената са доказателството.
Не може един прафесар да си измисля някакви легенди и негови си размишления ,штот мозъка му е объркан с беседите на дъноф.
И да напише ,че тракийската култура е варварска!на това му казвам аз ,папагайо!
Семитите нямат отношение към културата на траките,всички са периферия!
Имам тука някъде файлове с всички археологии по на 6,7,8 000 г.пр.н.е. когато египтяните са били в дупки,това е развитие на козмоза!хехе
Аз нямам претенцията за всеобхватност ,но можем да разнищим до 3,4,5,6 век преди Кристо за да видим някои неща!
Всичко се е развивало и ще се развива в една или друга посока ,така ,че откъде точно е тръгнало без доказателства ,не ми е интересно!
някакви предположения и "не може да бъде другояче" не ми е ....

Д3верът се е поегиптЧил!!!хаха тря да го проверим да не си е резнал и ...
цитирай
103. get - Да прав си ... !
24.11.2010 10:30
solinvictus написа:
Именно траки ,скити и българи са част от тази култура,и именно народните обичаи,ритуали преминали през времената са доказателството.
Не може един прафесар да си измисля някакви легенди и негови си размишления ,штот мозъка му е объркан с беседите на дъноф.
И да напише ,че тракийската култура е варварска!на това му казвам аз ,папагайо!
Семитите нямат отношение към културата на траките,всички са периферия!
Имам тука някъде файлове с всички археологии по на 6,7,8 000 г.пр.н.е. когато египтяните са били в дупки,това е развитие на козмоза!хехе
Аз нямам претенцията за всеобхватност ,но можем да разнищим до 3,4,5,6 век преди Кристо за да видим някои неща!
Всичко се е развивало и ще се развива в една или друга посока ,така ,че откъде точно е тръгнало без доказателства ,не ми е интересно!
някакви предположения и "не може да бъде другояче" не ми е ....

Д3верът се е поегиптЧил!!!хаха тря да го проверим да не си е резнал и ...


Мисля че, за разгадката на доста въпроси се съдържа в интервала от VІ-ти до ІІ-ри векове преди Христа ... това не толкова до балканите, колкото до близък изток, мала азия и прилежащите райони !

П.П. По ранната история ... поне така както е списана, не е история а по-скоро пропаганда :))
За времевият интервалм безспорно сме на едно мнение !

по-Здрав !
цитирай
104. solinvictus - Да Мала Азия е била център на култ...
24.11.2010 11:00
Да Мала Азия е била център на култури ,религии и техният сблъсък!
НАйЗдравЕ!
цитирай
105. get - Да, Мала азия и ..., и в момента е център на ... !
24.11.2010 21:01
solinvictus написа:
Да Мала Азия е била център на култури ,религии и техният сблъсък!
НАйЗдравЕ!


Да, Мала азия и ...(?), и в момента е център не само на културен а и на политически сблъсък !
Почвайки да ги нищим, дали няма да стигнем и до ... взривоопасни теми (?) !
Та в този ред на мисли, дали не е по-добре да продължим на лични ??!
Понеже разковничето-ключ за етническият произход, на българите - мисля - не се крие в мрака на далечни епохи, а може би на границата, между 18-ти и 19-ти векове !? :)))

По-здрав и мЪдЪр !
цитирай
106. solinvictus - На мене ми е интересно до Петър (сина ...
24.11.2010 22:11
На мене ми е интересно до Петър (сина на Симеон) и търся булата на папа григорий срещу Иван Асен?
И ти най-здрав и мъдърствуващ!
цитирай
107. анонимен - PwfXxWgjIV
24.05.2011 21:03
ThereВ’s a sceert about your post. ICTYBTIHTKY
цитирай
108. анонимен - MvxtMdbNHvYhub
24.05.2011 22:01
This has made my day. I wish all psotnigs were this good.
цитирай
109. анонимен - DKVLPlrmxCd
25.05.2011 01:38
That's 2 celevr by half and 2x2 clever 4 me. Thanks!
цитирай
110. анонимен - AvXIzwctOhGNVjp
25.05.2011 01:54
No more s***. All posts of this qualtiy from now on
цитирай
111. анонимен - TGmrXwobDKLhNsUNOe
25.05.2011 07:30
Hey, subtle must be your mddile name. Great post!
цитирай
112. анонимен - PnmLtXyLIaRcOmhxD
25.05.2011 09:16
Thanks for sharing. Always good to find a real expret.
цитирай
113. анонимен - lXRebEyNHrrp
25.05.2011 10:01
Very true! Makes a change to see somneoe spell it out like that. :)
цитирай
114. анонимен - NiQRuNoaPIAaFsYglxU
25.05.2011 11:48
I'm irmpsesed! You've managed the almost impossible.
цитирай
115. анонимен - dQOzaUUZeA
25.05.2011 12:18
Kudos! What a neat way of thniking about it.
цитирай
116. анонимен - OcBUmAnnxzMuZ
25.05.2011 13:22
And I thought I was the sensible one. Thnkas for setting me straight.
цитирай
117. анонимен - vUwhJyNZxQOVJuh
25.05.2011 13:41
QbgqpC <a href="http://ypocsprqylho.com/">ypocsprqylho</a>
цитирай
118. анонимен - eyCggQzhIkbhiqF
25.05.2011 13:45
iGiSFy <a href="http://jraaypzgjbmr.com/">jraaypzgjbmr</a>
цитирай
119. анонимен - lQjeWuyASu
25.05.2011 14:37
hdKaBf <a href="http://wkljqtwasnnd.com/">wkljqtwasnnd</a>
цитирай
120. анонимен - ZTPRJNUwb
25.05.2011 14:46
FeOdRQ <a href="http://sdefccoyjhrz.com/">sdefccoyjhrz</a>
цитирай
121. анонимен - nxctGkXON
25.05.2011 14:47
iZ2hWq <a href="http://fbptgkysesqr.com/">fbptgkysesqr</a>
цитирай
122. анонимен - vyUOSghKdPhG
25.05.2011 15:28
Good to see a talnet at work. I canВ’t match that.
цитирай
123. анонимен - LJJtirXvBFqU
25.05.2011 15:40
edFQTY <a href="http://rogyqxuwnctg.com/">rogyqxuwnctg</a>
цитирай
124. анонимен - jESjSmquiOyMvwWyP
25.05.2011 15:42
FQh6UM <a href="http://yavtpkhlvgux.com/">yavtpkhlvgux</a>
цитирай
125. анонимен - GNkQjjKpbE
25.05.2011 19:37
PkGnB1 , [url=http://eoweceakgeic.com/]eoweceakgeic[/url], [link=http://hhyxwimijidx.com/]hhyxwimijidx[/link], http://noojlfvdrman.com/
цитирай
126. анонимен - CwRMiCPKBwAdcUKa
25.05.2011 19:52
5ZYSvn , [url=http://pfwjfiabeggv.com/]pfwjfiabeggv[/url], [link=http://oujorfnirncp.com/]oujorfnirncp[/link], http://ujkoucjbygad.com/
цитирай
127. анонимен - qhUkoGJXZFQOl
25.05.2011 19:53
bNtknA , [url=http://mmzjvwevyuof.com/]mmzjvwevyuof[/url], [link=http://xlrdjxnhbhxo.com/]xlrdjxnhbhxo[/link], http://etkvclfrwtvo.com/
цитирай
128. анонимен - tvhYpkBYFNTuybSrcz
25.05.2011 19:55
EnWilr , [url=http://sqtxgeszgumk.com/]sqtxgeszgumk[/url], [link=http://ieotgxnhhuhp.com/]ieotgxnhhuhp[/link], http://yonjyesgzjjp.com/
цитирай
129. анонимен - CGcKEYpXxJCECctgz
25.05.2011 20:25
Kudos! What a neat way of tnihknig about it.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489299
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370