Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 20:43 - Мадара "Голямата пещера"
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 25554 Коментари: 82 Гласове:
20

Последна промяна: 06.12.2010 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От самото начало на археологическите проучвания на пещерите, изследователите насочват вниманието си и към пещери с културни останки от по-късни периоди. От желязната епоха и античността се датират повечето от откритите пещерни светилища. Тракийски светилища има в много пещери, свързани с извори или близък водоизточник – светилище на Асклепий, Хигия и Ескулап при карстовия пещерен извор при Глава Панега, Голямата пещера до Мадара – светилище, посветено на нимфите и Херакъл, Деветашката пещера – извор, почитан още от траките като свещен. Тези обекти са проучвани от многобройни изследователи: Б. Дякович проучва тракийското светилище при пещерата Царна край Новосел (1905); В. Добруски (1907), а по-късно и Г. Кацаров (1910, 1925) изследват светилището в пещерата при карстовия извор край Глава Панега, Ловешко; 
www.helictit.info/

Митреум. По времето на формирането на митраизмът, като мистериален култ и в І в. пр.Хр., когато започва неговото разпространение на запад, храмовете на Митра /където това е възможно/ се поставят в естествена пещера.
Неоплатоникът Порфирий споменава, че тази традиция идва от Заратустра – Зороастро, които по най-новите изследвания се датира към VІІІ-VІІ в. пр.Хр.
Тук е мястото да отбележим, че  Заратустра не е бил защитник на култа към Митра. Порфирий казва, че пещерата трябва да е обсипана с цветя и зеленина, и да е в близост до воден източник.
Откриването на много митреуми от Римската епоха напълно потвърждават почитането на бога в естествени пещери. Там където в околностите няма пещери, на светилището се придава облик на пещера, като стените му се облицоват с шлифовани камъни. Почитането на Митра изисква наличието на естествен водоизточник. Затова на местата, където няма извор, митреумът се строи в близост до реки и изворът се прави по изкуствен начин.
Митреумите са подземни, обикновено са малки по размери, често се строят в частни домове/Рим в Сан Приска и Сан Клементе/ или в скромен спелеум. Поклонниците на Митра се събират в малки храмове /дължината е обикновено 5-6 м/, разпръснати из целия град, а не в големи и луксозни храмове. След малкото предверие-вестибулум се влиза в същинската част на храма /от двете му страни, по дължината са разположени пейки, в близост една до друга.
В това помещение се намира изворът и нишата. То е и най-важната част от храма. Подът понякога е покрит с мозайка с различни символи от доктрината или от церемониите, свързани с култа /7 стъпала, 7 –те сфери на небето, планетите, светилници и т.н.
Върху пейките сядат инициираните по време на тайнствата и при осъществяването на свещения банкет, с който се чества обяда на техния отец и Слънцето.
Повърхността на пейките обикновено е малко наклонена към стената, а между тях има постаменти, които служат за масички, върху които се поставя свещената храна, напитките и светилниците.
Както целия храм, така и нишата са с богати или по-посредствени изображения, в зависимост от социалното положение на общността. Нишата символизира небето, а пирамидално разположените камъни - /petra genetrix/, мястото от което се ражда Богът.
Понякога върху стената, в дъното на митреума се поставя релеф, изобразяващ убиването на бика. В някои от случаите, той е поставен върху самия олтар или върху абсидата. Тази сцена почти винаги е скулптирана, но има и случаи, когато е рисувана, но никъде не се среща в мозайка.
Някои митреуми имат и странични помещения, но тяхното предназначение не е изяснено напълно.
Например в Термите на Каракала има отвор, през който се преминава в едно от помещенията, което по всяка вероятност е свързано със самото жертвопринасяне на бика.
В Сан Приска има три странични помещения. Средното е с архитектоничната структура на самия митреум. Над нишата има обикновен полукръгъл свод и върху нея е изобразен зодиакът.
Предполага се, че на това място се извършват пречистващи церемонии или церемонии свързани с кръщението /Lavacrum/. В другото помещение има гроб, тип кладенец, графитът по ръба му е с цифрова структура. До централния олтар има малко помещение, вероятно сакрестия в която се пазят свещените предмети. Върху олтара по всяка вероятност са поставяни даровете предназначени за Бога.
След обстойно проучване на митреумите стигаме до извода, че култът е разпространен във всички провинции на Римската империя.
Според М. Тачева митраизмът е най-почитаният източен култ по нашите земи и неговото проникване е засвидетелствувано и във вътрешността на Тракия, а не само в градовете по Лимеса /Ескус, Утум, Нове, Приста ,Томи /глям култов център на култа/и т.н./.

Ренан казва, че ако християнството беше спряно в развитието си от смъртоносна болест, светът щеше да бъде митраизиран.

Това изказване вероятно се базира на факта, че този култ поставя богатия редом до бедния, и че в него са допускани и роби. Не ни е известен нито един паметник на Митра, посветен или свързан с жена
Изповядването му е привилегия само за мъжете, които са обединени в братства. Подобни организация наблюдаваме при християнството през Средновековието, когато на Запад възникват различни ордени.
С разпространението на християнството в Рим на местата на митреумите се създават центрове на новия култ.

Св. Августин в Retraitazionis, І, 13 казва:
“Това, което сега се нарича християнска религия е съществувало още в началото на човешкия род, докато Христос не им се явил в плът и кръв, оттук истинската религия, която вече е съществувала, започнала да се нарича християнска”.


Християнската църква започва своя триумф след жестокото унищожаване на митреумите /Сан Приска, Сан Клементе/.
Последователите на митраизма продължават тихомълком да отстояват своята вяра и не отстъпват на новата религия.
Християнството заема, както това бе посочено по-горе от митраизма много готови иконографски сцени и символи.
Приемственост има и в тайнствата /не случайно раждането на Христос се извършва в пещера/.
Рождената дата на новия Бог е 25 ХІІ , да не забравяме, че тази дата в календара на последователите на Митра е посочена като
dies natalis Solis Jnvicti – т.е. като негова рождена дата.
 
Автор: Ирина Захариева

С много малки съкращения я копнах тази статия с идеята ,че пещерата и помещенията, които се намират около Мадарския конник са свързани с култа на Митра.
След като Конника е символ на Слънцето=Митра=Sol Invictus ,
пещерата е наблизо има и
извор ,за който наскоро научих ,
договорите като надписи
и ако разгледаме руините които са останали , вече нямам никакви съмнения ,че това е религията на българите !
image
това е "Малката пещера" /поправка /



image
Това което е описала госпожицата изглежда така!
image
Или така(тази мозайка изобразява врати те са седем -важни за ритуалите)
image

image

Това са руините от езическия храм и базиликата!

image
Това е картата за @Гет -питащия  ,преди не се усетих да я увелича по един хитър начин и сега са го махнали това издание ,joder!
Та на нея можеш да видиш фактите за Митра до 1903г.
Понатъй ще ти покажа в България!







Тагове:   Пещера,   Мадара,


Гласувай:
20



1. get - Малко да поразсъждаваме върху това, което ... !
28.11.2010 22:28
... ти сам пишеш !

- Заратустра >НЕ Е БИЛ ЗАЩИТНИК< на култа към Митра.
- ... митраизмът е най-почитаният >ИЗТОЧЕН(?) култ< по нашите земи и неговото >ПРОНИКВАНЕ< е засвидетелствувано и във вътрешността на Тракия, а не само в градовете по Лимеса ...
- Св. Августин в Retraitazionis, І, 13 казва:
“Това, което сега се нарича християнска религия е съществувало още >В НАЧАЛОТО НА ЧОВЕШКИЯТ РОД<, докато Христос не им се явил в плът и кръв, оттук истинската религия, която >ВЕЧЕ е СЪЩЕСТВУВАЛА<, започнала да се нарича християнска”.
- Изповядването му е >привилегия< само за >мъжете< ...
- ... >убиването на БИКА< ...
ЗАБЕЛЕЖКА: 1) Мисля че, последната снимка е от Мадара - Да ! Ако е така там пише, че първоначално там има изграден прабългарски храм ... прерастнал в манастир :)
2) Мисля, че си пропуснал да акцентуваш на >соларният отвор< !

Тъй като, митраизма ти е близък, би ли ми прокоментирал ... цитираното от теб и изведено от мен, като точки-въпроси (в първите пет цитата+ т.2 след забележка) ? ... маркирано с "><" !!

С уважение !
цитирай
2. d3bep - Кои терми? В баните на Каракала ...
28.11.2010 22:34
solinvictus написа:
Кои терми?
В баните на Каракала има митреум отделен от обществените къпални.


Да, във друго Здание!
бате ако до утре си се удавил съм ти харесал една пещера.... Ама е далече от мадара. Ама по митрческа нема да намериш!
цитирай
3. solinvictus - . . . ти сам пишеш ! С уважение ...
28.11.2010 22:45
get написа:
... ти сам пишеш !

С уважение !

1.Zaratustra е реформирал религията като е отхвърлил жертвоприношенията(както Орфей и Иисус) но базата на философията и учението е същата!
2.Градовете на лимеса(границата където е съсредочена армията(легионите) ще ти покажа карта на която не се вижда изписването на градовете щото не се усетих да я увелича ...сега това издание на книгата е извадено от сайта!?! Но картата е съставена на базата на открити артефакти до 1903г.
3.цитата на св.аугустин няма да ти го проверявам ,те са объркани отсякъде така наречените "Бащи на Църквата" после май сичките са забранени!?
4.Митраизма е само за мъже,няма данни жени да са го изповядвали ,даже в сената по времето на каракала има спор(по памет)
5.Жертва се бика преди Зороастъра се казва и за ХОРа и от това се бяга ...както е при другите!даже сега се сещам че при Атила или при Крум беше ,че се жертват на всеки 100 пленени бойци един(или се осакатяват)
6.Соларният отвор не е един,това е късно

"Прабългарите" са измислени от Дуйчев през 1920г.
Манастир е християнско общежитие и е създадено доста късно...
Храмовете на "прабългари"са сложени под общ знаменател "езически" и всеки си импровизира като ням филм!
Ако можеш да представиш някакво инфо или данни за такива храмове ,ще ми е много любопитно!

С респект!
цитирай
4. saradiva - !!!
28.11.2010 23:27
"Над нишата има обикновен полукръгъл свод и върху нея е изобразен зодиакът."

Също като в Рилския манастир - на купола - Зодиак изписан. А в Зодиака - Исус е вписан!
/отвори ми се поезията - прихванах май от Клео :):)/

Наште прАфесори като открият разрушена /!!!/ църква с маса зо олтара и веднага - "първохристиянска е". Въпросваш ги: "Ами що тогава е разрушена" - отговарят "Ами нашествениците от..." Питаш ги - ами що не е възстановена от прочее християните днес - туй са свети неща, история и Бог.... МълЬчат.

Огромната базилика в Плиска - чудо на чудесата би била и днес - най-голямата на Балканите... Не я възстановяват... щото ще стане ясно какво е било онова "особено българско битие", каква е била Българската църква...че и до Юстениана ще стигнем. Мдаа
.....
Нали там наблизо е надписа на Муртагон - за моста.

Ей тук да припомня и онзи, любимия ми:
„ Канас y биги Маламир, от бога архонт; неговият стар боила, кавханът Ишбул, направи този водоскок и го даде на архонта. А архонтът даде на българите много ядене и пиене, а на боилите и багаините даде големи подаръци. Нека Бог удостои от Бога архонта да проживее заедно с кавхана Ишбул сто години." /Преводът е Бешевлиевски, ама е важно съдържанието...

Да ама кво викат официозите - "хан Омуртаг", "хан Маламир", "прабългарите тенгрианци били" ... и нам какви други простотии.
След лъжите за пришълците-маймуняци от Азия, ей тея за тангри-мангри най-много ме нервят...

Тъй че мед ми капе на сърцето като чета госпожицата и твоите думи, Инивикти.
Да я поздравиш спешъли от мен!

Айде
цитирай
5. solinvictus - Да базиликата в Плиска е втора в Е...
28.11.2010 23:38
Да базиликата в Плиска е втора в Европа.Абсолютен храм,а са го окепазили с тея глупави възстановки и ...и няма кой да идва да го гледа -хората не се интересуват от нови цименти и плочи...
Червената Църква е една от най старите с уникален северен олтар -единствена в Европа...но минтиливците са продажници за шепа ...жълти стотинки ,ей тва са измекярите ,антибългари!...не ми се ...
цитирай
6. get - . . . ти сам пишеш ! С уважение ! ...
28.11.2010 23:53
solinvictus написа:
get написа:
... ти сам пишеш !

С уважение !

1. Zaratustra ... (Орфей и Иисус) но БАЗАТА на философията и учението е СЪЩАТА !

- Първи извод ! - СЪЩАТА !
solinvictus написа:
[quote=get]2.
Градовете на лимеса(границата където е съсредочена армията(легионите) ...

- Защо в ЛИМЕСА ?
solinvictus написа:
[quote=get]
3.цитата на св.аугустин няма да ти го проверявам ,те са объркани ...!?

- Защо толкова лесно игнорираш св.Августин ? - Не забравяй той е ари-й(анин) !!
Пак те връшам към цитата му:“Това, КОЕТО СЕГА се нарича християнска религия е съществувало още >В НАЧАЛОТО НА ЧОВЕШКИЯТ РОД<, докато Христос не им се явил в плът и кръв, оттук истинската религия, която >ВЕЧЕ е СЪЩЕСТВУВАЛА<, започнала да се нарича християнска”.
- Можеш ли да се съсредоточиш и разбереш, какво се казва и от това какво следва !!
solinvictus написа:
[quote=get]
4.Митраизма е само за мъже,няма данни жени да са го изповядвали ,даже в сената по времето на каракала има спор(по памет)

- Този въпрос за момента ще го пропусна !
solinvictus написа:
[quote=get] 5....
- Храмовете на "прабългари"са сложени под общ знаменател "езически" и всеки си импровизира като ням филм!
Ако можеш да представиш някакво инфо или данни за такива храмове ,ще ми е много любопитно!

С респект!

ОБОЩЕНИЕ: - Ами ти сам ни казваш Какви са храмовете на (пра)българите !!
Сам ли ще се сетиш или да ти го напиша !!

П.П. Моля всички четящи за следното !
В готска хроника има споменато, че те са извършили Грях спрямо българската църква вследствие на което е започнала междуособната война и миграцията на тях към ИРИ + ставането им на федерати на същата ! - Ако имате информация, моля да ми цитирате източника (при мен това бе унищожено в РС-то, затова)

С уважение !
Просто не знаеш с тази си тема, колко инфо даваш за историята и религията на българите от І-ви век. преди, и до V век след Христа ! :))
цитирай
7. saradiva - +++
28.11.2010 23:54
Инвикти, всичко са го направили поповете! Плюс, в по-късни времена русите, а в най-нови и Златарския Мошеник с последователи. И една от посоките за атакуване на техните лъжи е точно тази - изваждането на истинската история на религиите по нашите земи. Всяка истина е яко торпедо срещу лъжите!!! Преди си мислех, че е само политическа манипулация, но с времето разбрах - Църквата е в основата на разсипията на българската история. Голям страх от българите има - вековен!
/Скоро научих, че в Гърция плашели децата с "Вулгара ще дойде!"/

----
цитирай
8. solinvictus - С уважение ! Просто не знаеш с ...
29.11.2010 00:10
get написа:


С уважение !
Просто не знаеш с тази си тема, колко инфо даваш за историята и религията на българите от І-ви век. преди, и до V век след Христа ! :))

По тая тема са писали мого ,но са игнорирани!Един от тях е проф.Янко Тодоров учителя на Дуйчев .Жена му има интересно интервю.
.....По аугустин е ясно нямаме спор-Крестосите са много и КаруЦаря(да се светли името му) ще ти го потвърди!
.....Разбира се ,че култура и религия в един голям ареал е една и съща само неграмотни или манипулативни индивиди твърдят глупости и внушават измислици!
.....за мен не съществуват Пра-Прото-Бивши-българи ,българите като етнос са си българи и точка!русняшките папагалщини не ми понасят!
.....Опита да се изкриви ,че иранците,зороастризма и др.са като сегашните им копия и практики е голяма манипулация и НЕВЕЖЕСТВО ...имам един труд на един афганец ,направо ги разбива!
Да инфото е огромно не е по силите на един просТ Юзер!
наздраве!
цитирай
9. get - Хе-хе ... Сол-е много ... !
29.11.2010 00:11
си деликатен, та затова отново ще ти го повторя "Съдбата и Султанът обичат Смелите ... първата ги прави Херои, вторият Везири ! - Избери си ... какъв да си !!

saradiva написа:
Инвикти, всичко са го направили поповете! Плюс, в по-късни времена русите, а в най-нови и Златарския Мошеник с последователи. И една от посоките за атакуване на техните лъжи е точно тази - изваждането на истинската история на религиите по нашите земи. Всяка истина е яко торпедо срещу лъжите!!! Преди си мислех, че е само политическа манипулация, но с времето разбрах - Църквата е в основата на разсипията на българската история. Голям страх от българите има - вековен!
/Скоро научих, че в Гърция плашели децата с "Вулгара ще дойде!"/

----


solinvictus - Стани victor !! ... тълпата приветства триумфатора !! :))
Та ти просто навеждаш на мисълтаq със всичко написано дотук, че ТОВА КОЕТО ТИ НАРИЧАШ митраизъм е праБЪЛГАРСКАТА В-ЯРА !!
Върху която, в по-късно време започва надстрояване(поетапно) на ЦЪРКВИЯНСТВОТО - ХРИСТИЯНСТВО :)) - Компредо ?!

Завършвам с Бравос !!!
цитирай
10. solinvictus - Да точно това навявам, хехе именно ...
29.11.2010 00:15
Да точно това навявам ,хехе именно всичко води към това и не само за българите ,но и за другите траки,скити без елини ,те са антигонистични спрямо тези култове ,докарали са го откъм писанията като са унищожили истинските!крадци!
entiendes amigo? хехе
цитирай
11. solinvictus - /Скоро научих, че в Гърция пла...
29.11.2010 00:18
saradiva написа:

/Скоро научих, че в Гърция плашели децата с "Вулгара ще дойде!"/

----

Ами да ги плашат то си е до култура и ген!
Ама и ти си се нахъсала,хехе
цитирай
12. get - Абе остай ги тези малаки !
29.11.2010 00:25
solinvictus написа:
Да точно това навявам ,хехе именно всичко води към това и не само за българите ,но и за другите траки,скити без елини ,те са антигонистични спрямо тези култове ,докарали са го откъм писанията като са унищожили истинските!крадци!
entiendes amigo? хехе


Не случайно на няколко пъти между другото споменавам, че още от І-ви век, става много активна Александрийската екзегическа схола(която си е училище за равини). Тези започват да се правят на отворени(многоучени) и започват да ни обясняват тяхните си доктрини за Триединни същности, ангелологии, демонологии ... апропо знаеш ли къде се намира първообраза на Ада ?! - Хехе !
За това ти говорех, че няма смисъл да го търсиш на сандъка от Терачина ... Спирам !

Малаките говорят кавър-версия на койнето(най-добрите граматици по същото) отново са от Александрия и ред още неща в този дух ама нейсе !!

Още веднъж Бравос !
цитирай
13. solinvictus - та ние сме в него!хехе
29.11.2010 00:37
та ние сме в него!хехе
цитирай
14. get - Не ти говоря за късните версии ...
29.11.2010 00:43
като цитираната тук !
solinvictus написа:
та ние сме в него!хехе


Оригиналната гръцка дума е “геена”, огнена геена, и е транслитерация на
еврейското “гехином”, което значи Еномов дол ... и се намира в Ерусалим :)))
цитирай
15. solinvictus - за евреите не ме питай! питай Цар ...
29.11.2010 01:06
за евреите не ме питай!
питай Цар Кару I (Неотразимия) той е спец по юдейските Талмуди,Тори и Вехти завети,хехе
За мене е интересно къде са намерили олтара ,където пише ,че Муртагон направил жертвоприношение на ТАГГР...аз открих един празник у еранците който се казва ТАГРАН,ТАНГРАМ,ТИГРАН,МИТРАКАН провежда се по нова година (септември месец) та ако е намерен в тези руини или в пещерата?
цитирай
16. get - Аха, разбирам ... етимологичните ти ... !
29.11.2010 08:48
търсения !

solinvictus написа:
за евреите не ме питай!
питай Цар Кару I (Неотразимия) той е спец по юдейските Талмуди,Тори и Вехти завети,хехе
За мене е интересно къде са намерили олтара ,където пише ,че Муртагон направил жертвоприношение на ТАГГР...аз открих един празник у еранците който се казва ТАГРАН,ТАНГРАМ,ТИГРАН,МИТРАКАН провежда се по нова година (септември месец) та ако е намерен в тези руини или в пещерата?


Но ако продължиш в тази насока, това ще те заведе може би до Митра КАН :)))

Бъди предпазлив и мЪдЪр ! :)
цитирай
17. get - Да се освободим от предварителните си знания и ... !
29.11.2010 09:00
... очаквания ! Нека очите ни гледат на Това, като Малко дете опознаващо Новия и Непознат Свят :)) ... Нямай предварителни нагласи и очаквания !
d3bep написа:
get написа:


Не случайно на няколко пъти между другото споменавам, че още от І-ви век, става много активна Александрийската екзегическа схола(която си е училище за равини). Тези започват да се правят на отворени(многоучени) и започват да ни обясняват тяхните си доктрини за Триединни същности, ангелологии, демонологии ... апропо знаеш ли къде се намира първообраза на Ада ?! - Хехе !
За това ти говорех, че няма смисъл да го търсиш на сандъка от Терачина ... Спирам !


И кой тогава е подпалил александрийската библиотека и е обсаждал и е избил учените?
Може би, прабългарите, възмутени от талмудическото вероучение.


Не ! - това го правят "Те", носителите на талмудическото учение, които са и блестящи релегиозни апологети !! "Те" са и носителите на "елинизма" - Не ... "гърците"(каквото и да означава това) !!

d3bep написа:
[quote=get]
Триединства, ангели и богове не е "тяхно". Колкото илиадата е на гърците толкова и то е тяхно. СЪщия източник има тая доктрина, лошото при тях е че я пишат непосветени тапри, видели оттук там нещо, разбрали - недоразбрал ии написали.

[quote=d3bep][quote=get]
Митра е сериозен култ в ИРИ, спор няма.
Има два проблема.
1. Сол сам си призна че е преписан и няма нищо уникално, то на него и си му личи.
2. Нищо не може да се възстанови по митрическия култ. Горе долу колкото може да се възстанови за Орфей, толкоз и за Митра. Той е временно явление, нерядко и тайно.

...


Ако спреш с прехласването и търсенето на категорични аналогии м/у култа към Митра и това, което вкарвам в понятието Българска Вяра ... картината може би ще стане по-различна !

Пак повтарям ГЛЕДАЙТЕ НА СВЕТА с очите на три годишно дете, което "не знае нищо за него" и което го преоткрива за себе си ... а не според обясненията на другите за Него !! :))

Тогава нещата ще получат ... Какво ??!

Модрост !!
цитирай
18. solinvictus - Митра е сериозен култ в ИРИ, спор ...
29.11.2010 09:56
d3bep написа:

Митра е сериозен култ в ИРИ, спор няма.
Има два проблема.
1. Сол сам си призна че е преписан и няма нищо уникално, то на него и си му личи.
2. Нищо не може да се възстанови по митрическия култ. Горе долу колкото може да се възстанови за Орфей, толкоз и за Митра. Той е временно явление, нерядко и тайно.

Затова смятам ,че прехласването пред него не дава резултати. Нищо съществено за религията, бита, ритуала и културата на българите не виждам ,коеот точно пък от митризма да бъде изведено.


Това си е твое прехласнато мнение!
Тая религия нито е тайна нито е млада,както се опитват да я представят.Тя си е имала стройна теологична доктрина ,която е съществувала векове.Това което се представя ,че някакви пирати я внедрили в РИ е както твърдят за някаква тангра или тенгри.
Всичко каквото знаем за нея е от тези които са унищожили всичко да каквото са се докоснали.Твърде духовно и хуманно за ена религия ,която твърди ,че има общочовешки ценности!
Базата на митраизма е астрологията и свързването на процесите на оцеляване на човека в околната среда.И тези процеси са циклични а това не е удобно за за една религия ,която унищожава и манипулира всички и всичко!
демек измислена е!

Не можело да се възстанови ,ми то си е .
Много от обичаитее и традициите на българите са си Митраистки ...
например на 6 януари хорото в студените води,Бабин ден,това поръсване със здравец на войската има и други сега не ми се търси после ще ги постна -доста са!
Това ,че ти си се облъчил в египедски фараони и пирамиди и те нямат почва у нас е сигурно!
хехе
цитирай
19. solinvictus - Гет ти да не защитаваш юдеизма като ...
29.11.2010 10:09
Гет ти да не защитаваш юдеизма като "Божие слово"?Сега забелязах някакви залитания ...Сега има филм за един испанец ,който баща му го е изоставил в гората и той израстнал с вълци-това ти го казвам по повод тригодишните деца...та интересен е!-от тази гледна точка какво се е получило като интелект през годините!
Другият пример е с децата ,които се раждат в кришнарските комуни (има пълна забрана да се отглеждат от гурутата-педофили на територията на щатите) доколкото знам именно промиването на детското мозъче е задача номер едно и на мюслюманите с наизустяването на Корана,или в протестанските църкви с Евангелието...и т.н. и т.н. няма да ти споменавам новата кратка молитва(мантра)измислена за дънофистите или училищата "Щайнер" където ена полуграмотна ми обяснява как детето до 13-15 год. не му трябвало да знае да пише?!?! и как с екстрасенци щели да му внушават разни науки! хаха баси и простотиите!
Да прав си мъдрост и знания ни трябват (затова е била забранена Библията от Светата Инквизиция,разбийш ли?)
Ай
цитирай
20. solinvictus - Не не съм казал, че Заратустра е п...
29.11.2010 11:06
Не не съм казал ,че Заратустра е преразказан Орфей.
Истинска ВЯРА -няма!
По времето на хетите е нямало римски войници!

Не си спомням да съм прочел ,че в обществата с роби е имало култ в който "носейки знак-шапка" ще бъдеш равен с ГОСПОД-аря си!
Има ли роби в ена култура /религия тя не може да бъде ИСТИНСКА!

хехехе спокоен съм като лешояд,браточка!ша ги изчекам сичките!
Поздрав и на теб !
цитирай
21. solinvictus - "Фригийската" шапка е ...
29.11.2010 11:45
"Фригийската" шапка е символ на свободата.Свободните ХОРа ,тва един евангелист не може да го разбере!Един раб Божий обременен с някакви политически писания и то противоречащи си ...как да вдене Свободният Дух ,който е изначален!
Траките имали ли са роби?
Скитите?
Българите?
Ти един текст не можеш да осмислиш ,си тръгнал Египед да тълкуваш?
Атеистите разчитат на различни източници и не са обременени с ВЯРАТА си ...описан от някой пиян или заинтересован поп!хехе
няма да ти цитирам мнението на папата до незнам къв владетел беше ,че въпреки недоказаното възкръсение и липсващо в Библоса ,Църквата ВЯРВА....забележи Църквата а не ХОРата.
Кво да ти обяснявам повече!
цитирай
22. mirra - iskam da yto4nq 4e snimkata koqto si ...
29.11.2010 12:53
iskam da yto4nq 4e snimkata koqto si ka4il na golqmata pe6tera, vsu6tnost e snimka na t.n. Malka pe6tera, koqto e do golqmata :))) (izvinqvam se za shrifta )
цитирай
23. get - Тъй като изпаднахме в сектанство и опортюнизъм ... на сами себи си ... :))
29.11.2010 13:37
... започвам да мидитирам ! За това ще ме подпомогне мантрата А(з) у-у-м !
"Гледам" на Света с очите на три годишно дете - Защо ? ... защото то има непредвзет от чуждите философски и логически издържани(уж) концепции ПОДХОД !!
Ако не стане това с нас самите ... разсъжденията ни ще вървят по пътя на аналогиите, тоест ще се опитваме от стари (и уж проверени !!) знания да изграждаме нови такива. Ма това не бива ! - защото е казано "Не наливайте ново вино в Старите мехове" . поради това и "оцета", който се получава от стари знания и опит-а за нови съждения ! ... Туй приятелчета е методологичен проблем и ако не се вземе изпредвид води - първо до грешни съждения - второ ... още по-лошото до грешни отговори !!
Митрата е от VІІІ-VІІ в. пр. Хр. ... агюптата(Хем-а) поне автентичната и донякъде неподправяна е поне от Х в. пр.Хр. - Вие ги ползвате, като аргументи при анализа на събития от ІІ век-преди до ІІ век-след Христа. Не става някак си или ако стане - Не бива !!
Валерия Фол, какво ни цитира "че траките с плъстените си шапки, са станали християни през ІV в." от което ! - Ама, има ли в ІV в. траки(?) и ако да, как ги зоват тогава ?! - Не са ли скити, мизийци или готи наследници на гетите ?!!

Имаше един студентски виц на времето(илюстрация на това, което се опитвам да ви падскажа) ... "Как се убива "син" слон ? ... Можете ли да ми да дадете отговор на това ... за да продължа по-натам какви методологични и логични грешки допускаме в разсъжденията си относно:
- Време на събитието ;
- времеви отрязък за протичане на изследваното събитие и т.н.

Подпис - Даскал Гет ... историк експериментатор(ревизионист) ... а не теоритик(медиевист-папагал) ! :)

П.П. Сол-е и престани с тези заигравания около едната шапка и при това Червена, на Митра - започваш да ми звучиш, като някакъв централно американски ел-Команданте :))
цитирай
24. solinvictus - траките са имали роби само в редки ...
29.11.2010 13:44
d3bep написа:
траките са имали роби само в редки случаи, но отново ти казвам, баракудо:
Фригйската капа е символ на свободата САМО В РИМ.
Парис като го изобразяват с фригиска шапка да не искат да кажат че е освободен роб, бре, маймун?
Аз не съм може лтекст да разбера... Ти можеш. Итекстове, и подтекстове. Всичко :)

Както и да е.
Абсолютно излишно е да наблягаш на някаква митрическа религия след като не смяташ да я обясниш и отричаш концепциите й, не мислиш ли?
А това, че в тая религия се разчита на попове, говори лошо за нея. Аз не случайн оти споменах, че е менте, виждам, че и сам стигаш до заключението защо, но си още далеч да го разбереш :)

Носи си фригийската шапка и бъди здрав.
Ако немаш, земи си вълнена с папулка!
И загърли папулката напред, баш как у Митра!

ПП. Червена, като комунде трябва да е шапката ти!

няколко пъти ти казвам ,че баракуди,маймуни, макита макакове са твоите създатели демек майка ти и баща ти!
Фригия маймуняк къде е?
Фригийците да не са ги прилапали и тях юдеите или египтянските мушмороци!?
Маймунска будьоновка ,роби са нямали никой от тия които ти изброих...робството е изконна ценност от египеДските недоразвити маймуни и цигани!
За тях е било свещенно право да имат роби!
И те това е несъвместимо с траките и няма как да стане ...може само с такива тъпунгери като тебе да повтарят като лилави папагали на секи пост хехехе
Ай бъди здрав!
цитирай
25. solinvictus - iskam da yto4nq 4e snimkata koqto si ...
29.11.2010 13:48
mirra написа:
iskam da yto4nq 4e snimkata koqto si ka4il na golqmata pe6tera, vsu6tnost e snimka na t.n. Malka pe6tera, koqto e do golqmata :))) (izvinqvam se za shrifta )


Съжалвам! Ще го уточня после ,че ме ядоса тоя олигофрен д3верЪт хехе
Правилно ,трябва да се цитира точно,разбира се!
Интересно ми е вътре какво има?
Ако имаш снимки отвътре ще съм ти много задължен!
поздрав!
цитирай
26. solinvictus - . . . започвам да мидитирам ! За това ...
29.11.2010 14:00
get написа:
... започвам да мидитирам ! За това ще ме подпомогне мантрата А(з) у-у-м !
"Гледам" на Света с очите на три годишно дете - Защо ? ... защото то има непредвзет от чуждите философски и логически издържани(уж) концепции ПОДХОД !!


Примерът с кришнарските комуни не ти ли хареса?
Ти за което пледираш го повтаряш ,откъде знаеш какво се е случило през 8 век преди н.е. ?
Номерът не е да си измисляме наново разни фантастични учения като напрайм един торлюгювеч от кабали,талмуди,НЗ,СЗ,Авести и т.н. и да ни се появи
ТОЙ
с ена дамаджана ново БИНО -пример: Дънофф, шТайнер или Прахкманпакмупаднал

п.п.за да разбереш нещо трябва да почнеш да мислиш по този начин ,гледал ли си "ЖЕГА"
хехе Учителю-Гурус-Гед
цитирай
27. get - Това се казва използване на ...
29.11.2010 14:02
некоректен аргумент !
Добронамен си затова няма да вменявам софистика !
solinvictus написа:
Гет ти да не защитаваш юдеизма като "Божие слово"?Сега забелязах някакви залитания ...Сега има филм за един испанец ,който баща му го е изоставил в гората и той израстнал с вълци-това ти го казвам по повод тригодишните деца...та интересен е!-от тази гледна точка какво се е получило като интелект през годините!
Другият пример е с децата ,които се раждат в кришнарските комуни (има пълна забрана да се отглеждат от гурутата-педофили на територията на щатите) доколкото знам именно промиването на детското мозъче е задача номер едно и на мюслюманите с наизустяването на Корана,или в протестанските църкви с Евангелието...и т.н. и т.н. няма да ти споменавам новата кратка молитва(мантра)измислена за дънофистите или училищата "Щайнер" където ена полуграмотна ми обяснява как детето до 13-15 год. не му трябвало да знае да пише?!?! и как с екстрасенци щели да му внушават разни науки! хаха баси и простотиите!
Да прав си мъдрост и знания ни трябват (затова е била забранена Библията от Светата Инквизиция,разбийш ли?)
Ай


Ма тъй като си потънал в емоционално-логическата си предубеденост, поне половината от информацията, която се опитвам да ти дам ... заобикаля :)) "мозъчните ти центрове" :))
Моите писания дотук, са именно и само !! - контратеза на Дъновизом и щайнерианство, които са пък резултат на протестанството, силно повлияно от юдаизма в лицето на Старият завет и Талмуд !! ... Моля те не бъди предубеден и излез от коловоза и условностите (внушени от други) в нашате мислене !!

Приканвам към Модрост - това е състояние на Духът и Умът !!

подпис: Гет - свободният човек !
цитирай
28. get - Човече наречен Сол - за да се наречеш СВОБОДЕН следва да ...
29.11.2010 14:14
... се освободиш от всички условности на "академизма", който е единствен неповторим и т.н. в своята "правоверност" ! :)

solinvictus написа:
get написа:
... започвам да мидитирам ! За това ще ме подпомогне мантрата А(з) у-у-м !
"Гледам" на Света с очите на три годишно дете - Защо ? ... защото то има непредвзет от чуждите философски и логически издържани(уж) концепции ПОДХОД !!


Примерът с кришнарските комуни не ти ли хареса?
Ти за което пледираш го повтаряш ,откъде знаеш какво се е случило през 8 век преди н.е. ?
Номерът не е да си измисляме наново разни фантастични учения като напрайм един торлюгювеч от кабали,талмуди,НЗ,СЗ,Авести и т.н. и да ни се появи
ТОЙ
с ена дамаджана ново БИНО -пример: Дънофф, шТайнер или Прахкманпакмупаднал

Тая камара от ... муди и завети по един или друг начин е втълпена в главата ти. Най-веселото е, че ти уж борейки се срещу тях ... без да предполагаш ги преповтаряш ! - Хехе - ирония :)))

solinvictus написа:
[quote=get]
... п.п.за да разбереш нещо трябва да почнеш да мислиш по този начин ,гледал ли си "ЖЕГА"
хехе Учителю-Гурус-Гед


Хехе - не ми трябва да гледам "Жега" за да се изпотя ... достатъчен ми е разговорът само с теб - Приятел :)))

подпис: Гет - инструктор по интелектуален бодибилдинг :)))

П.П. И не ме закачай с Щайнер и Дъноф, защото от срещата ми с техните последователи имам все още ярък и горчив спомен !
цитирай
29. get - Ти да не си ... ?
29.11.2010 14:36
... писал либретото на операта Аида ?!! :)) - "Ъ" Дзвер-ов :) !?
d3bep написа:
Нали знаеш, бате Евреите били роби в древен египет и построили пирамидите. Обаче после дошел Моше... И ееее! Свободен народ!

Само по тия ти из*квания веднага се разбира от коя кофа с "познания" черпиш.


Е-е-х този Верди ... какъв исторически хаос е създал в главите на х,ората :)) с операта си !!!

От Гет - меломана :)
цитирай
30. solinvictus - Get- д3верoff, е писал детски ...
29.11.2010 16:20
Get-
д3верoff,е писал детски приказки за принса и клеопадра хехехе не забелязваш ли ,че се е комплексирал?
Това последно време е заразна болест из форумите,разни папагали влизат в "роли" хаха
ей го на и този
познание имал ОК, носи си го със здраве!
Аз такива ги изпращам с ....bete a toma por culo! -много точна хиспанска мисла!
после ша затрия тея глупости дет ги написахме ,щото д3вероф е един объркан човек и трябва да му се помогне ...хехе
напиши му ена молитва и да се моли по 75 пъти на ден хахахаа
цитирай
31. get - Апелирам към търпение и разбирателство !
29.11.2010 17:26
Соле тезата над, която ме наведе прочита на "пещерният" ти пост ... нишката и е тънка, като ... паяжина !
Поради това моля максимално за внимателност и умереност в тонът на коментарите ни и толерантност към изказваните мисли !
Сега в момента протича процес ... нещо от сорта на "Брейн сторм", тоест това е вземане на управленско решение или извод от лица, които са неексперти по въпросът !
Участието на всеки един е ценно само по себе си ... защото и най-щурата идея изказана ... на глас, може да се окаже разковничето ключът"Сол" :) с който да почне партитурата !
Млъквам, щот музиката не ми е силната област и рискувам с алегориите !

Излизам за няколко часа от ефир ... трябва ми време за размисли ! ... през това време бъдете добри и послушни и ... не се карайте :)

цитирай
32. solinvictus - Соле тезата над, която ме наведе ...
29.11.2010 19:40
get написа:
Соле тезата над, която ме наведе прочита на "пещерният" ти пост ... нишката и е тънка, като ... паяжина !



Напротив мястото е класическо за мистерии има и аналози!Споменал го е плутарх но не точно сега го търся!
има мого провокатори и интервенти (знаеш ли какво е интервент?)
Раздвижи спокойно ,подишай чист въздух ,осмисли идеята, пийни едно две за отскок!хехе
и после пак!
цитирай
33. get - Соле изпълних препоръките ти ...
29.11.2010 20:31
... подскочих малко и идеята ми започна да добива все по-завършен и ... вид :)

Какво имам в предвид ?!
От І-ви преди и до ІV-ти векове, след Христос, тенденциозно или не в историята на българите ... зее дупка ! - объркаността се подсилва и от т.нар. "преселение на народите".
За мен такова няма или ако е имало то не е било в такива мащаби и "придошлите" народи са били близкородствени със заварените на място !
Респективно от това следва, че нямаме прекъсване в историческото развитие на култура, вярвания и обичаи ... чуждоезиково навлизане ... изобщо целият тюрлю гювеч, е създаден най-напред от руснаците а в последствие продължен от "школата" на Златарски.
На базата на това, мога да твърдя, че така наречената "Стара Велика България" съществува, като такава поне от първи век пр.Хр. ако не и от по-рано !
Другото, което искам да ти заостря вниманието е да не проявяваш такава фиксация ли да го нарека ... тоест твоят поглед(убеждение), че щом имаме вяра и култура с основните елементи на слънцето с фригийска шапка + бика, това е едва ли не Митраизъм - Това е и Да - и Не !
Казах, че мисълта ти просто не може да приеме Митраизма без географското понятие Иран ... това ти вкопчване в Иран дали не е прекалено ?

Позволи ми една шега ! - защото ако продължим по тази плоскост на разсъждения Митра с ... забележи фригийската шапка, Това вече е синкретичен образ, понеже Фригия не е Иран.
Бикът ! ... ако допуснем отново такава крайност в тезите си то направо "ще отидем" при индийските крави !

Не ти пиша това с цел, да иронизирам или опровергавам ... по-скоро, те карам да не абсолютизираш Зороастър ... Митраизъм и във всичко това да търсиш единствено и само "иранска връзка". Тази култура и вярвания действително кореспондират с Иран но дали коренът им не е от СКИТСКИТЕ СТЕПИ ?!
Същото относно бикът и индийските крави ... първообраза им е първо от тук !

Спирам за да ти дам време да осмислиш ... после продължавам :)

поЗдрав ! :)
цитирай
34. solinvictus - . . . подскочих малко и идеята ми з...
29.11.2010 22:48
get написа:
... подскочих малко и идеята ми започна да добива все по-завършен и

Спирам за да ти дам време да осмислиш ... после продължавам :)

поЗдрав ! :)


Виждаш ли?Ето така трябва!За мене това което говориш със съмнение ,аз съм си го изяснил за мен си!Велики преселения на народи прелитания на "звездни коне" орди номади и тям подобни простотии си ги чел от 4 клас насам!Даже един "юзер" ми каза ,че как ще го живей тоя Живот ,кат съм му объркал понятията и ...

"Стара Велика България" няма спомената.Формирането на държава не е лесна работа,лесна е за учьоните в кабинетите(играта с думичките и свеждане на инфото от големият Брат и нагласяване на Историческата надстройка)
преди христос аз за българи не знам някой да е споменавал ти ако знаеш -открехни ме!
За мене историята(Българската) е интересна от 4 до 11 век. ...ама щом си казал от 1 век ...няма да ти се разсърдя!

По иранците искам да ти кажа да не се подвеждаш по някои неграмотни екзепляри които си мислят ,че иран са "шахин шаха реза пахлави"
Това са объркани орица ,които се опитват да са праят на интересни по блогове и форуми.
Тазаи плоскост за която говориш е игнорирана в историята и в момента се рестартира но без наше участие ,штот ние сме маймуни от египед или манголия и сме пришълци ...и това сега се опитват да ни внушават ,че именно на тази култура са носители западняците!?!?!
даже има интервю с един папагал баск ,който си плямпа ,че баските дали културата на траките и виж след някоя година почнат да праят мистерии на Мадара ......като дъноффистите ,хехе
ай че дълго стана
Гет-разпускащият!
цитирай
35. solinvictus - Хубуу ве сол, ше ти признаем целия ...
29.11.2010 22:57
d3bep написа:

Хубуу ве сол, ше ти признаем целия свят за Митра.
И кво ше произлезе от туй? Кво ше ни дадеш? Ква е ползата?
Ми никаква... Просто ние ше го признаем и дотам.


виж ти ,не само че си маймун ми се опитваш и да манипулираш !
Аз не искам да ми признаваш нищо,аз не правя нещо за което ще ме рецензираш ти или натан или някакъв папагал.Това си е мое мнение ,което го споделям с нормални хора и си говорим нормално !Такива като тебе не са ми интересни ,ти си натоварен с някаква задача и се бориш с тоя с оня и накрая като натанския .ще почнеш да си задаваш въпроси и да се самоцитираш .....ама това си е твой проблем,и си го решавай!-имам няколко познати психоаналитици ще ти обяснят спокойно какво ти е заболяването!

п.п.На Теб няма какво да ти доказвам,натинг,нада...типота...ничево!
цитирай
36. get - Соле, като компенсация, ако съм станал ... :)
29.11.2010 23:01
Твърде "поучителен" и досаден !
Едно линкче, към най-старата цивилизация !

http://www.bginfoguide.com/bg/tourism/88-naturel.html

Обърни внимание как завършва статията ... "Научният анализ с въглерод показва, че цивилизацията е на близо 6 000 години преди новата ера.
ТОВА ВРЕМЕ СЪВПАДА С ВЪЗНИКВАНЕТО НА ШУМЕРСКАТА И АСИРИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИИ .
Има основание учените да считат находките от Варненския некропол като най-старото златно съкровище в Европа."
И още "Каменно-медната епоха представлява приблизително перида 4-3 хил. пр. Хр., като на накои места продължава и до по-късно, а на други отсъства. Най-често халколитът се числи към бронзовата епоха, но понякога се счита и за отделен период. През тази епоха се разпространяват медните оръдия на труда, които, въпреки че са меки, са по-добри от предишните каменни, но каменните остават по-често срещани. Открити са и други метали като злато, калай и др.

По-времето на Каменно-медната епоха(наричана също медна епоха, халколит или енеолит) започва изграждането на йерархична система.

Най-важната находка в България от халколита е Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света."

Добив и Обработка на метали и изготвяне от тях на украшения и оръдия на труда !!
Мала Азия - Чатал хююк на Балканите Рудна глава и Ай Бунар !
Това също кореспондира с културата Винча-Варна !

Дзверът громи "хиатус" -ните дупки в главите на историците (акламации за това) ... дай пък ние да затворим тази изкуствено създадена дупка от І до ІV-ти векове в историята на нас българите и да видим има ли приемственост между трако-скитското население и по късното такова ?!

цитирай
37. solinvictus - Аи бунар е турското име на "...
29.11.2010 23:21
Аи бунар е турското име на "мечи кладенец" край Стара Загора ,най старите медни рудници за които нямат пари да ги проучат!За тия рудници преди рових и се оказа ,че са намерени находки чак в сибир да не ти казвам ,че имах съмнения за тези от Боторита в хиспания ,които Боцмана разчете текст през българския !те също са от мед ,но не ми отговориха тогава(от музея в сарагоса)

Ок ,но се оказа че има още по стара цивилизация Гьобекли тепе -повече от 10 000 г. преди христо ,камъните са обработени и няма да е с камъни ...и там има глигани,бикове,кучета,зверове,скорпиони ,12 +2 централни камъка в кръг?!?!
Ако е д3вероф лесно ги присламчва ама ...към кой ? ...египед или "божествените"
хехе
Пробите показват още години ,баси?

Разбира се че има приемственост на културата религията и т.н. тея орди пълчища са ала- бала...
целият ареал на балкани ,черното море,месопотамия,иран асирия си е ена култура
не случайно пазителите на божествените статуи не са ги закачали ...никой не си е позволил да ги бутне!
после турци ли ,араби ли незнам кой ги съсипва ,може и кристияните да са ...
цитирай
38. get - Не знам какво толкова те "пали" праисторията ! - Тя едва ли ще ...
30.11.2010 00:26
ни даде възможност да си отговорим на въпросът - Българите пришълци ли са на земите, които в момента обитават !
Това е най-важният въпрос ! ... върху него следва да се съсредоточим !
Това във връзка с 27-ми Ноември !!! На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойският мирен договор. България губи Западна Тракия, Южна Добруджа ... Ньоският договор е силна плесница за България ! ... от която все още ни пищи в главата !

А ей това го пишат в западни източници ... което в текстовете на б-ски липсва !
„ … Керамиката намерена до Ай Бунар (Мечи кладенец, старозагорско) е идентична на керамиката открита в VІ-ти пласт на Караново(могилата) и е датирана към късното пето хилядолетие преди Христа. Това навежда на мисълта, че мината при Мечи кладенец е била в експлоатация през раното шесто хилядолетие ВС, а според някои други свидетелства е възможно и по-рано. Това показват някои медни предмети намерени в централна-южна България, така че началната фаза на Караново –V(пласт) би следвало да се отнесе към началото на петото хилядолетие ВС.
Химическите анализи, първоначалните изотопни анализи, изготвени от E. N. Chernykh, No&#235;l H. Gale, и от няколко български специалисти ни показва, че Мечи Кладенец и Рудна глава, не са единствените, които са разработени през този период. Анализът на медните артефакти от различни места, намерени в южна и централна България, предполагат че имало най-малко още четири медни находища(мини ) в експлоатация, които до момента не са открити … „
от http://mathildasanthropologyblog.wordpress.com/tag/prehistory/

В южна и централна Украйна е установено, че намерените медни (в по-късно време и бронзови) предмети са с произход от земите на България.

Това ... древната история почти не ме интересува ! - Приоритетното смятам, че е І-ви век преди до ІV след Христа !!
Два чифта очи виждат повече - две глави мислят по-добре ! ... за това да се върнем, към дунавският лимес, "митраизма" на римските легионери (от кога) и т.н. !

С желание за сътрудничество
цитирай
39. solinvictus - Да БЕЗцелно е. . . не са ми поставили ...
30.11.2010 11:12
Да БЕЗцелно е ...не са ми поставили задача и цел да доказвам каквото и да е било.
Например ,че траките са египтЯнски фараони без пирамиди !
За мене са важни фактите и ги споделям с някои мои приятели и си ги обсъждаме ...и пием бири ...или Ламбруско.
цитирай
40. solinvictus - ни даде възможност да си отговорим ...
30.11.2010 11:18
[quote=get]ни даде възможност да си отговорим на въпросът - Българите пришълци ли са на земите, които в момента обитават !
Това е най-важният въпрос ! ... върху него следва да се съсредоточим !

и на мене тея праисторическите не са ми ...много субективно се разсъждава(не фактите ами кой го казал-щотот примерно е завършил сорбоната и работил във френска експедиция и Я -готово ,квото напише и да му вярвам!?!?!,

те средновековните не можем да оправм ...пък египтЯнските.
цитирай
41. get - Просто апелирам за по-умерен тон при излагане на становищата ни и ...
30.11.2010 12:10
за това, че ние не се борим помежду си за себедоказване(респективно на нашите тези и знания) а да мислим креативно и да си помагаме за един свеж и ... нов неподправен прочит на "Истините" за историята Ни Словенобългарска !!!

d3bep написа:
solinvictus написа:
d3bep написа:

Хубуу ве сол, ше ти признаем целия свят за Митра.
И кво ше произлезе от туй? Кво ше ни дадеш? Ква е ползата?
Ми никаква... Просто ние ше го признаем и дотам.


виж ти ... ми се опитваш и да манипулираш !
Аз не искам да ми признаваш нищо,аз не правя нещо за което ще ме рецензираш ...Това си е мое мнение ,което го споделям с нормални хора и си говорим нормално !...ама това си е твой проблем,и си го решавай!...

п.п.На Теб няма какво да ти доказвам,натинг,нада...типота...ничево!

А виж, това че просто безцелно приказваш, не го знаех и е наистина сериозна разлика межу нас.
Другата е, че аз споделям собствени мисли и изводи.
Добре, ще го имам предвид. Съжалявам.
Поздрави!


В противен случай едно такова Мое поведение, ще бъде само един пример за доказване на интелектулното ми превъзходство и ... "почесване" на прекомерно раздутото ми его ! - Говоря за СЕБЕ СИ !! - Защото и аз съм човек, наспроти което суетата и грешките в резултат на това ... са ми в кърпа вързани !
Предвид горният ред на мисли считам, че Истинският Българин е предимно и единствено Родолюбец и търси Тези черти в себе си, които го правят Човек а не дете-демон на "князът на този Свят" !! ... да повтарям ли отново думите-завет на Йордан Хаджиконстантинов, който казва че, "Истий болгарин е ... " ... е това от мен ... с пожелание - Да бъдим Исти(нски) Бо(л)гари !! - инак ставаме фанариоти, ако не и нещо по-лошо !! :))

П.П. Въпреки, че не се познавам лично и с двама Ви, приел съм че, носите черти на Българи и поради това си позволявам да бъда откровен, като пред Приятели !!

Бъдете поЗдрави и Модри !!
цитирай
42. solinvictus - Добре си го казал и ако се върнеш н...
30.11.2010 12:18
Добре си го казал и ако се върнеш назад ще видиш ,че аз не съм си позволил да обиждам някой ,който се държи нормално и културка.
Но на разни комплексари ,когато изгубят аргументите си ,минават в личностни обиди и квалификации или нападат етносът -българи ,щото са някакви безродници наречени "граждани на света" и естествно аз не моа да ги трая и за в бъдеще ще ги трия ....обещавам ти!
секи си има блог и да си прай там квото иска...така съгласен ли си?
будь здаровь ,парин!
цитирай
43. get - Добрее значи се договорихме ! Отстояване на лични мнения - Да ! ... отстояване на
30.11.2010 13:20
голи амбиции - Не !! :))

solinvictus написа:
Добре си го казал и ако се върнеш назад ще видиш ,че аз не съм си позволил да обиждам някой ,който се държи нормално и културка.
Но на разни комплексари ,когато изгубят аргументите си ,минават в личностни обиди и квалификации или нападат етносът -българи ,щото са някакви безродници наречени "граждани на света" и естествно аз не моа да ги трая и за в бъдеще ще ги трия ....обещавам ти!
секи си има блог и да си прай там квото иска...така съгласен ли си?
будь здаровь ,парин!


Въпрос към Дзвер-а и Сол-а - Близки ли ви са, нещата относно рудодобив и металургия на "древните" по нашите земи.
Какво имам в предвид. Точката на топене на златото е значително по ниска от тази на медта ! Медни артефакти има намерени във варненският некропол, но датировката им я свързват със златото там. Както казах, него го датират от края на VІ-то, началото на V-то хилядолетие пр.Хр.
Ако некрепола има прекъсване (за което има данни) като практика в по-късно време, то това не навежда ли на мисълта, че добива и обработката на златото намерено Там е от по-ранен период ... дали това няма да изтегли времевият интервал - поне в ранното VІ-то хилядолетие ВС ?! - Просто мисля си на глас, защото не мога да намеря данни изготвени от специалисти, на които може да се има доверие по въпроса !!
Ако това мое допускане е факт - то от това следва, че културата Варна-Винча изпреварва пораждането на тези от Шумер и асирия. Просто правя сравнителен анализ на писаното по въпроса ! ... И още, може чрез това да се стигне до миграционната теория за разпространението на културата и население и т.н. ... за да си обясним толкова съвпадение и аналогии м/у културите, тук и Там чак до Междуречието ?!
- Знам, че е много смело и непотвърдено (даже е ерес по каноните на историческата "наука") та затова ... само намеквам :))

Нека малко помислим в/у този ребус ?!

поЗдрави !
цитирай
44. solinvictus - Tова е интересно мнение. Това са ...
30.11.2010 14:27
Tова е интересно мнение.Това са медни сплави ,няма чиста мед.Но за датировката е същото което си помислих за Боторита ,там са няколко надписа.
Но да ти кажа честно не ми е интересно толкова ,щото профитата имат железни доказателства(използват думи като "не може да бъде друго",хехе)
както със Сантмиклошкото "прабългарското" то си е скитско отсякъде и сега почнаха да викат ама то сигурно са го откраднали или са го взели като плячка...желязна логика няма що?
цитирай
45. get - Прощавай но относно Боторита ...
30.11.2010 15:38
там датировката на намерените плочи откога е ?!! ... мисля бе късна ... в сравнение шест пет милениума преди Христа .

solinvictus написа:
Tова е интересно мнение.Това са медни сплави ,няма чиста мед.Но за датировката е същото което си помислих за Боторита ,там са няколко надписа.
Но да ти кажа честно не ми е интересно толкова ,щото профитата имат железни доказателства(използват думи като "не може да бъде друго",хехе)

Тъй де точно за метали и металургия става дума и за ... шапки, досущ едно към едно шапките на скитите са фригийски. Само дето ги изобразяват със спуснатите наушници, явно поради по-съровият климат отколкото този във Фригия им е било студено на ушите ! :)
solinvictus написа:
както със Сантмиклошкото "прабългарското" то си е скитско отсякъде и сега почнаха да викат ама то сигурно са го откраднали или са го взели като плячка...желязна логика няма що?

Не може така да разсъждаваш таварищ туй дето трябва да е българско - следва да се нарича тракийско !
Советското на него задължително следва да се присвои етно и всякаква друга "скифска" принадлежност ! :)

Дотук демонстрираш слаба (терминологична) словесно-понятийна подготовка и ако се бе явил на изпит по история или археология (преди двадесет години) "Слаб - 2" в кърпа ти е вързано ! - Хехе !

Да здравствует самы справедливы и суд в мире ! - Слава на съветският Съд(по филма "Кавказка пленница") ... какво ти намеквам ? - че ако продължеше да упорстваш в терминологичните си грешки - Очакваше те среща с "Най-справедливият съд в Света" !:)))))

подпис: Гет "разпространител на "злостни" вицове" (такава бе квалификацията по Наказателният кодекс от него време)
цитирай
46. solinvictus - Шапките на скитите са малко по други ...
30.11.2010 17:04
Шапките на скитите са малко по други по високи Казват им :"скитите с високите шапки" може и "ушанки" да са им викали де да знам!
Да да двойки само ша ми праскат прафесарите ....знам!
Аз ша зема да активирам един пост за учьонски бисери да се посмеем!
скифите и фраките са голяма работьЙ!

Виждам ,че всичко друго ти е интересно ,но не и темата!

Как мислиш на тоя конник дето бил същият(като нашият) у Афганистан ,даже имало надпис "мадара"?!?!
покрай него дали има някоя пещеричка?
цитирай
47. saradiva - !!!
30.11.2010 17:08
Гете, за стотен път ти думам - събери ги тези неща и ги постни в блога си, човече!
Ееей, не чуваш, начи...

Поздрави с респект за всички вас
цитирай
48. get - ШАПКИТЕ ! - По-високи ... може би с няколко сантиметра, но като форма и кройка ...
30.11.2010 18:44
(може би и материал) едни и същи ! Не ме карай да ти поствам изображения сам можеш да си ги намериш и увериш !
Второ рефлексният лък ... дето ни лъжат, че бил от Монголия по времето на тюркският хаганат - Не ! Той съществува от троянската война !

solinvictus написа:
Шапките на скитите са малко по други по високи Казват им :"скитите с високите шапки" може и "ушанки" да са им викали де да знам!
Да да двойки само ша ми праскат прафесарите ....знам!
Аз ша зема да активирам един пост за учьонски бисери да се посмеем!
скифите и фраките са голяма работьЙ!

Виждам ,че всичко друго ти е интересно ,но не и темата!


Темата ме интересува, но ... както е зададено условието на задачата - Хм ! ... ще стигнем ... или как да го кажа ... твърде много ирански подправки, в българската гозба !:)

solinvictus написа:
Как мислиш на тоя конник дето бил същият(като нашият) у Афганистан ,даже имало надпис "мадара"?!?!
покрай него дали има някоя пещеричка?


Пак разсъждаваш или деxстваш, как да го кажа ... подражателно-символно ! - Вкарвай и малко аналитичност ! Търси епоха, култура, народ носител на тази култура и още много др. ... и т.н.

solinvictus написа:
покрай него дали има някоя пещеричка?

Това какво ще ни даде ?
Символът на Майката е УТРОБА ! Във видът на такава, има оформена пещера в Родопите и то доста преди класическият период наречен митраизъм !
Същата утроба-форма я има и в Свещарската могила . Като ти говоря за символа на това в по-късно време, го търси като цвете нещо "бял крем".
Това за пещерата + вода ! Относно ... ако се вкопчим само в символа ще отидем в гещалт-психологията с нейните несъзнавани архетипни образи и ... водата, като пречистваща сила и ново начало. Ама ако съвсем се отплеснем то ... ще отидем и в Сев. Америка и при една индианска култура :)))
Здрав да си и ... търси !

И мЪдЪр :), като МаДаР !
цитирай
49. solinvictus - Търсим аналогии които съвпадат. . . ...
30.11.2010 19:00
Търсим аналогии които съвпадат...да речем трите нимфи,огъня и водата като чистилище (на душата),вече имаме конника,пещерата....имаме съвсем дефинирани аналози, а не предполагаеми,имаме традициите ,които не са забравени и все още се празнуват под егидатата на приемника Христос.

скитите и траките аз ги приравнявам(припознавам) в една култура видоизменена но си е една!
Разделянето на скитите което прави дарий си е автентично и не е спорно ,както преписите на херодот.
камъка си стои все още там и другия ...който казва ,че всичко това е Митра!
няма как да си го поруснячим и поегиптим...

Неска се натъкнах на много интересно нещо какво би казал за:
- Юпитер и хетите
знаем вече ,че са фенове и на Митра почти 15 века преди н.е. и наследника му при кристияните?
цитирай
50. get - Ми скитите и траките ги припознаваш към една ... !
30.11.2010 20:31
solinvictus написа:
Търсим аналогии които съвпадат...да речем трите нимфи,огъня и водата като чистилище (на душата),вече имаме конника,пещерата....имаме съвсем дефинирани аналози, а не предполагаеми,имаме традициите ,които не са забравени и все още се празнуват под егидатата на приемника Христос.

скитите и траките аз ги приравнявам(припознавам) в една култура видоизменена но си е една!
Разделянето на скитите което прави дарий си е автентично и не е спорно ,както преписите на херодот.

Ей това дето го казваш РАЗДЕЛЯНЕТО споменът за което се запечатал в съзнанието и знанията ни по история - Това най-много ме смущава и дразни !
Дариявуш е император а основният принцип на Императа е разделяй и владей !
Как ще ми коментираш излизащите напоследък факти, че скитите(равно на траки) ходят до Египет. Правят държави в Мала азия и Бизкият изток.
Шетат определено до Междуречието и Арияна(тоест съвременен Афганистан) ... няма да ми стигнат знаците за да ти изредя цялата информация :))
Само допълвам, че почти съм склонен, да приема най-стара материална култура в Централна Европа за тяхна. На тези войните и колесничарите = БОИИТЕ. Те са занесли културата си и в Индустан(северен), та чак до Китай. Там в последният има поверие(легенда), че първият им император е бял човек ... та по тази причина от близо тридесет години не отварят гробницата му ... онази с теракотовата армия !

solinvictus написа:
камъка си стои все още там и другия ...който казва ,че всичко това е Митра!
няма как да си го поруснячим и поегиптим...

Неска се натъкнах на много интересно нещо какво би казал за:
- Юпитер и хетите
знаем вече ,...?


Русия и Рим ... това са класическите примери за Импера, както това ти го обясних при Дариявуш със странната легенда - Как е станал цар !!
По тази причина се отнасям с крайна внимателност към техните "сведения" !

Кой е шетал постоянно м/у тези дестинации ние ! - Въпрос - Тогава кой на кого дава култУра и В-яра която те правят на религия ?
цитирай
51. get - Добре де, ... та според теб - Откога датира култа ... ?!
04.12.2010 21:51
към Митра ... или както там са го наричали ?!
solinvictus написа:
Търсим аналогии които съвпадат...да речем трите нимфи,огъня и водата като чистилище (на душата),вече имаме конника,пещерата....имаме съвсем дефинирани аналози, а не предполагаеми,имаме традициите ,които не са забравени и все още се празнуват под егидатата на приемника Христос.

скитите и траките аз ги приравнявам(припознавам) в една култура видоизменена но си е една!
Разделянето на скитите което прави дарий си е автентично и не е спорно ,както преписите на херодот.
камъка си стои все още там и другия ...който казва ,че всичко това е Митра!
няма как да си го поруснячим и поегиптим...

Неска се натъкнах на много интересно нещо какво би казал за:
- Юпитер и хетите
знаем вече ,че са фенове и на Митра почти 15 века преди н.е. и наследника му при кристияните?


Дай още малко инфо във връзка с това ... по друг начин казано - Обоснови се !
Може и да не съм прав ?! - Но за мен митраисткият култ някак си се свързва с Дарий "велики" и създаването на персийската империя !

П.П. Не твърдя по категоричен начин горното ! Пак повтарям - Мисля, ерго може и да бъркам !

Гет - мислещий :)
П.П. Рубриката вицове - Добре направи, като я махна ! :)
цитирай
52. solinvictus - Обосновка казваш. . . хн ?!? Ми ...
04.12.2010 22:53
Обосновка казваш...хн ?!?
Ми нали това правя с тези теми ...
1.Символът конник
2.Символът Слънце
3.Символът Пещера
4.Картата на чужд изследовател считан за "бащицата" на изследванията върху темата за Митра!
5.Показах най големият митреум открит на Балканите(РАЗРУШЕН)
6.Сега идва ред на някои артефакти открити в България и различни изследователи писали по въпроса.
.....мързи ме и нямам настроение ,чакам го ....и ще!
между дриугото имам изненада ,но по нататък ...какво мислиш за арианите които са осквернили митреума в Александрия и последвалата реакция на митраистките миряни ....хехехе
да ,прав си тука все пак идват се академично настроени юзери ,търсещи опоненти да ги сборят,да ги наврът в миша дупка,да ги унизят ,да ги ...
добря ,чи не са сичките такива комплексари и папагали ,все пак ...
ай наздраве!
цитирай
53. get - Обосновка казваш. . . хн ?!? Ми ...
04.12.2010 23:46
solinvictus написа:
Обосновка казваш...хн ?!?
Ми нали това правя с тези теми ...
1,2,3, ...
между дриугото имам изненада ,но по нататък ...какво мислиш за арианите които са осквернили митреума в Александрия и последвалата реакция на митраистките миряни ....хехехе
да ,прав си тука все пак идват се академично настроени юзери ,търсещи опоненти да ги сборят,да ги наврът в миша дупка,да ги унизят ,да ги ...
добря ,чи не са сичките такива комплексари и папагали ,все пак ...
ай наздраве!


За Близък изтък и особенно Александрия към този период от време І-ви век преди, и І-ви век след Христос отнасяй се с особенно внимание, бих казал дори и подозрение.
Тогава именно, на последното място, е създаден и култа към Серапис(който можеш да объркаш лесно с митраистки).
Арияни и християни ... според мен са различни ракии. Поне това е било така в началото. Арияни идват от северно причерноморие и ни е близко етносно, ... второто ... християни идва тук през т.нар. Левант, тоест местата на прословутият "елинизъм" и "койнето", което пък идва, като наследник на арамейският. Но темата е дълга и спирам да .... :))

от Гет - сумнеющий се :))
цитирай
54. solinvictus - и какво му е важното на тоя период и за ...
05.12.2010 00:01
и какво му е важното на тоя период и за кого?
Ако си в рамка на нещо което искаш да се случи да внимавам ,ама ...
Ти за какви арияни говориш дай да ги уточним ,щото има некои арайни викат на арийците ,аз ти говоря за еретиците ариани-от Арий (един поп) и за това което ти казвам е 4 век,май (сега не ми се проверява)
цитирай
55. get - Именно в главите ни е залегнало от църковните писания че, ...
05.12.2010 08:55
ариани идва от Арий - Но дали е така ?!
solinvictus написа:
и какво му е важното на тоя период и за кого?
Ако си в рамка на нещо което искаш да се случи да внимавам ,ама ...
Ти за какви арияни говориш дай да ги уточним ,щото има некои арайни викат на арийците ,аз ти говоря за еретиците ариани-от Арий (един поп) и за това което ти казвам е 4 век,май (сега не ми се проверява)


Според мен имаме СЪЗНАТЕЛНО РАЗМЕСТВАНЕ в концепцията(историчност-време) ЗА ДА СЕ ИЗВЕДЕ АРИЯНСТВОТО не от арийци а от поп Арий !!!
С това на практика, църковните историци поставят детето пред майката !
Какви са били мотивите им да сторят това, е друга тема !!

Поразсъждавай и над една такава възможност !

Още, като подкрепа на твърдението ми - има достатъчно исторически доказателства и извори(исторически), че местното население се е самоназовавало с този етноним и то по време, когато ОЩЕ ГО НЯМА ХРИСТИЯНСТВОТО !

от Гет "ктист"
Пояснявам - (което на съвр. език е със смисъл "чист"-блестящ) :)))
цитирай
56. solinvictus - Възможно е населението да се при...
05.12.2010 11:58
Възможно е населението да се припознава като арийци ,но връзката с Иисус е трудна
ако има такава ,то тя е механична ,а не изначална.
И като такава е късна работа.
Щом зачеваш тоя район да те питам съвсем незнаещо ...Защо Симеон подписва мира с "бизантийците" там някъде (сега ми избяга града и църквата) в тоя район...а не в Константинопол?
цитирай
57. get - То, населението не се е "припознавало", а се е ...
05.12.2010 14:36
самоназовавало в по-ранен период с това "Ар", което влиза и в момента, в етнонима ни ! Това се среща и в скитските митове ! - Отбелязвам Тук - Не в Иран или Индустан !(както в момента учЕните, се опитват да преиначат нещата)

solinvictus написа:
Възможно е населението да се припознава като арийци ,но връзката с Иисус е трудна
ако има такава ,то тя е механична ,а не изначална.
И като такава е късна работа.

Исус за мен е символ ! Останалото е много дълго и ... :)

solinvictus написа:
Щом зачеваш тоя район да те питам съвсем незнаещо ...Защо Симеон подписва мира с "бизантийците" там някъде (сега ми избяга града и църквата) в тоя район...а не в Константинопол?


Убягва ми в момента тази конкретика и с риск да не сбъркам ... но комент :)
Но по отношение мотивите ?
Мисля че, са финансови тържищата + митните сборове !
Второ - Утвърждаване на властови позиции !
П.П. По отношение на първото не е следвал "примера" на мадридският си адаш, който позволи една чужда нам институция (Кроун ейджънтс) да оглави това направление в дейността на една суверенна държава ! - Компредо ? - Направи си изводите доколко сме "суверенни" и доколко държава !

Rex Getorum :))
цитирай
58. solinvictus - Това е заблуда, че някои владетели ...
06.12.2010 11:51
Това е заблуда ,че някои владетели са били комунисти!хах всичко е ритуал ,почитание и респект къб Богът.
Това за некакъв австрийски селянин какво общо има ...що го намисаш?
Мотивите на Симеон са били изключително религиозни и ритуални!
Непризнаване на Константиноплската "майка"...ентиендес?
цитирай
59. get - Си падре Сол !
06.12.2010 22:28
Ма това аз винаги съм го твърдял - Душата и религата преди всичко, пък за единито ... после !
solinvictus написа:
Това е заблуда ,че някои владетели са били комунисти!хах всичко е ритуал ,почитание и респект къб Богът.
Това за некакъв австрийски селянин какво общо има ...що го намисаш?
Мотивите на Симеон са били изключително религиозни и ритуални!
Непризнаване на Константиноплската "майка"...ентиендес?


Бе приятел знаеш ли какви пари са правели тези от обработката на товарите през Бизантион ?!
То бива, бива духовното ... но трябва и да се Иде и хазна да се пълни и армия, и за ханъми и ... т.н ! :) - Пък и поповете не постят само ... пък и да ти спретнат некое житие-битие с хубав пергамент, обков и киноварени букви пак солди требат !
Е-е-х не е лесно да си цар ! Затуй си останах прост Гет ! :)

от "вликопостник" Гет :)))
цитирай
60. solinvictus - да разбирам, ама все пак да те поп...
06.12.2010 23:49
да разбирам ,ама все пак да те попитам ...чувал ли си за "имперският култ"
преди беше когато се запалих по темата ,това беше един труд на някакъв таляниц ,който обясняваше за Сената ,Каракала и Митра -разбира се !
После прочетох ,че звездоброеца на Роман Лакапин го посъветвал да направи магия на Симеон Велики (да разрушат някаква статуя в Константинопол и по този начин да го убият-речено сторено и магията фанала Симеон умрял)....въпросът е към Гет-детектива :
Какво е изобразявала статуята?
а)Самият него
б)Богът му
в)Императорът(бившият)
г)no tengo ni puta idea!!!

p.p. хехе
цитирай
61. get - Виж сега с този въпрос ме караш да се чувствам, като шаман от някоя телевизионна ...
07.12.2010 03:39
"рубрика" с врачки и баячки !
Служебно съм се занимавал с такава категория врачки-гледачки, които бяха и много сръчни "пръстарки" ... казано джебчийки !
solinvictus написа:
да разбирам ,ама все пак да те попитам ...чувал ли си за "имперският култ"
...
После прочетох ,че звездоброеца на Роман Лакапин го посъветвал да направи магия на Симеон Велики (да разрушат някаква статуя в Константинопол и по този начин да го убият-речено сторено и магията фанала Симеон умрял)....въпросът е към Гет-детектива :
Какво е изобразявала статуята?
а)Самият него
б)Богът му
в)Императорът(бившият)
г)no tengo ni puta idea!!!

p.p. хехе


Виждал съм ги как те съзнателно се вкарват в трансови състояния и т.н.
В примитивните общества все още ги е страх от заснемане с техника или от рисуване. Вярват че, по този начин можеш да ги обсебиш(обладаеш) в духовно-окултен аспект !
За императа, като държавен принцип мога да ти говоря ... но ти явно не търсиш това !
Руската пр. църква, вкарва някакви такива отвлечени(еретични) идеи подобни на твоите с т.нар. "шапка" и "ботуши" на Мономах и ... от там правото им на "Москво - трети Рим". Среща се и в редакция Нов Ерусалим при патриарх Никон с неговата юдеизирана църковна "реформа" !
Условието с което ми поставяш задачата е някак си "постно" ... дай джокери !
Инак ще трябва да пиша книга за вярвания на примитивните общества и в древен Вавилон ... халдеи и т.н.
Сори аз съм "дете на цивилизацията на 21 век" :)))

Завършвам с думите на Б. Годунов "Изыди изо мне сатана !" :))
П.П. Другият път ме предупреждавай, да си нарисувам "защитен кръг" преди да ми поставяш такива въпроси ! - Хехе

от Гет Екзорсист
цитирай
62. solinvictus - Кои са моите идеи? какво е прим...
07.12.2010 12:39
Кои са моите идеи?
какво е примитивно общество според Гет-енциклопедистта? и в 10 век след можем ли да говорим за такова при положение че знаем за египед(виж блогер д3вер) че той ша та разпъне на "Х" образен хикс хехехехе
Искаш ли да ти покажа пещера близо до Конници ?
Мислиш ли че това място е избрано заради релефа?- или релефа е направен заради мястото?
А защо има параклис в пещерата след като е обявено за езическо място?
А защо не е възстановена старата базилика в подножието му?
И защо не се припознават кристияните със старите християни -може би са еретични ,а?
цитирай
63. get - Много въпроси ... ще трябва да напиша монография, за да ти отговоря :)
07.12.2010 19:20
solinvictus написа:
Кои са моите идеи?
какво е примитивно общество според Гет-енциклопедистта?

Към тях можем да отнесем тези при които има шаманизъм. Доста книги има по въпроса - потърси такива с ключова дума в заглавието им "шаманизъм".

solinvictus написа:

и в 10 век след можем ли да говорим за такова при положение че знаем за египед(виж блогер д3вер) че той ша та разпъне на "Х" образен хикс хехехехе

Това няма да коментирам ! ... това си го оправяйте Вие двамата - Хехе !
П.П. В тази връзка народът ни го е казал "Търкулнало се гърнето намерило си ... "

solinvictus написа:

Искаш ли да ти покажа пещера близо до Конници ?
Мислиш ли че това място е избрано заради релефа?- или релефа е направен заради мястото?
А защо има параклис в пещерата след като е обявено за езическо място?
А защо не е възстановена старата базилика в подножието му?

Това е еклектика в знанията ... същото при поднасянето им(изложението) ... при тяхната интерпреция - опит за обяснение ... тоже ! :) - Обобощавам: Объркваш мен, като преди това си объркал себе си .

solinvictus написа:

И защо не се припознават кристияните със старите християни -може би са еретични ,а?


На няколко пъти ти обяснявам този феномен !
Това, което в главата ни е залегнало(неправилно и тенденциозно внушение от други) че, християнството едва ли не настъпва ... изеднъж, като гръм от ясно небе, не е така ! - Това е един малко или много пръдолжителен процес по подмяна и префурмолировка на основни концепции относно света, религиозни доктрини и т.н. - в тази връзка виж за какво са свиквани Църковните събори ... междувпрочем това не е ставало само и единствено на тези Събори(нещо като своеобразни конгреси на комунистически партии) а и във времето между тях !
Уф ... дано съм прецизен и разбираем в излагането на мислите си - та да ме разбереш ! - Прощавай просД съм си приятелю ! :) - ма важното е че, съм го осъзнал :)

от Гет "смирений"
цитирай
64. solinvictus - Шамани има у племето сиукси, може да ...
08.12.2010 17:27
Шамани има у племето сиукси ,може да има и по времето на "росите" така ,че шаманизма като понятие има само в някои изкуфяли глави (кухи) така ,че не го използвай тоя египеДски термин!

Объркването е според тебе и твоята си рамка за разбереш моите търсения трябва да си сгрял горе долу какво човърка Боцмана.Иначе с тея етностни каламбури ще се замоташ още повече и сам едата ВЯРА ....може да ти помогне ,но само на теб!

Феномени си ми обяснявал ,не си спомням?
Виж за конгресите на БКП -можеш да ми кажеш ,дали не са един вид поместен събор хаха
Гет-АОНСУнджията!хехехе
цитирай
65. get - Бе какви какви сиукси, какви рамки ? ... рамката е при Те-е-б !
08.12.2010 20:36
Защо ???

solinvictus написа:
Шамани има у племето сиукси ,може да има и по времето на "росите" така ,че шаманизма като понятие има само в някои изкуфяли глави (кухи) така ,че не го използвай тоя египеДски термин!

Объркването е според тебе и твоята си рамка за разбереш моите търсения трябва да си сгрял горе долу какво човърка Боцмана.Иначе с тея етностни каламбури ще се замоташ още повече и сам едата ВЯРА ....може да ти помогне ,но само на теб!

Феномени си ми обяснявал ,не си спомням?
Виж за конгресите на БКП -можеш да ми кажеш ,дали не са един вид поместен събор хаха
Гет-АОНСУнджията!хехехе


Защото си приел мнение(предварително условие) пък било на Боцмана, когото аз определено УВАЖАВАМ, поради работата му относно БОТОРИТА !
РТ - е теза ! Не е нещо доказано !
Разсъждавайки от тази позиция - Ти си сложил предварително рамката ! За разлика от теб аз не се вземам на сериозно поради това и "нямам форма" :))
Как да не съм ти обяснявал феномените ! От колко врпеме ти обяснявам, че бавно и полека, почти незабелижимо е подменяно и пренаписвано по старата философия относно света, редът и принципите в него и т.н. - Кой го е правил това ... няма да ти кажа :))
Само ще кажа, че когато през 1917 г. тази идеология победи в "Една отделно взета държава" тогава отново преминаха на конгреси !
Относно шаманите ! - Има ги и в момента ! Пусни късните емисии на българските ТВ и ще видиш достатъчно врачки и баячки дето познават и "развалят" магии !

Това накратко !
цитирай
66. solinvictus - Безформените не ми харесват те се ...
08.12.2010 23:27
Безформените не ми харесват те се менят днес утре у другия ден ...
Това не е рамка а теза и именно може да се развие според различни интелекти а може и да не се развие ...но неразбирането и или не стоплянето и за някой не означава ,че трябва да отфърлим ... кой колкото може!
Според мене не е важна рамката на тезата, а на човека!

Представи си един евангелист как гледа на "Рождество Христово"
25 декември -Раждането на Sol Invictus!!! мейби ,ли?
хехе
цитирай
67. get - Не си прав ! Безформените са най-интересни, щот са най-могъщи !
09.12.2010 00:34
solinvictus написа:
Безформените не ми харесват те се менят днес утре у другия ден ...
Това не е рамка а теза и именно може да се развие според различни интелекти а може и да не се развие ...но неразбирането и или не стоплянето и за някой не означава ,че трябва да отфърлим ... кой колкото може!
Според мене не е важна рамката на тезата, а на човека!

Представи си един евангелист как гледа на "Рождество Христово"
25 декември -Раждането на Sol Invictus!!! мейби ,ли?
хехе


Иначе в нашенското вярване за Хероса, се вкарва именно идеята за формеността !
Накратко, ако знаеш и слушаш какво ти се диктува от тези сили-божествени ти имаш оптимално поведение по отношение на средата, тоест на живота който ти предстои да изживееш. Кат навлезеш малко по-навътре в този процес, ти ставаш проСВЕТлен ! Тук е и царят-жрец, със сакралният момент ... правят го цар, щот чува и може да тълкува най-добре какво му се казва. От това има полза както той, така и племето. Поради това смятам, че до късно тракийското общество, за разлика от гръцкото следва тази си социална форма.
Та по-натам, ако не те удовлетворява да спреш на цар-жрец и живееш безупречно започваш да развиваш в себе си свръхестествени възможности. В контекста на това е и митичният скитски герой Херакъл(гъпците са си го присвоили). Продължаваме по натам по пътя-стърба, която изкачва героя - значи когато постигне нечовешки способности го наричат Даймон(не го бъркай с подобно звучащият азиатски демон, тоест зъл дух). След това той продължава да е юнак над юнаците(даймон) ма продължава напред и нагоре в личният си подвиг наречен живот ... ако е бил безпогрешен и когато е загубил всички лоши човешки черти и качества - Тогава Богинята Майка го коронясва за Херой. Те това го има изрисувано в Свещарската могила. Нещо подобно ни се разказва и в мадара и по оброчните плочки и върху сандъка .
Дано съм изложил разбираемо тракийската концепция - Как от юнак, се става полубог !

написал Гет от рода на Мизите.
цитирай
68. solinvictus - Гет -митичната лехенда! Това за ...
09.12.2010 14:34
Гет -митичната лехенда!
Това за хероса като го чета и за Богинята -майка имам чувството ,че чета Марангозов ,с какъв плам и жар си измисля и праска на вараварската култура на траките!

http://elpasiego.foroactivo.com/caminando-entre-romanico-f1/bestiario-medieval-t40-75.htm

ето тука можеш да видиш "кентавъра" и още ...поразгледай!
цитирай
69. get - Не е само Марангозов :)
09.12.2010 15:41
solinvictus написа:
Гет -митичната лехенда!
Това за хероса като го чета и за Богинята -майка имам чувството ,че чета Марангозов ,с какъв плам и жар си измисля и праска на вараварската култура на траките!

http://elpasiego.foroactivo.com/caminando-entre-romanico-f1/bestiario-medieval-t40-75.htm

ето тука можеш да видиш "кентавъра" и още ...поразгледай!


Малко в променен вариант ще ги срешнеш и в това, което наричаш митраизъм ! ... поне така мисля ?
То ако погледнеш и във ведите пак ще ги срещнеш тези неща !
И християнските апостоли и "свети" са се аргументирали с тях и са се контрирали по разни църковни симпозиуми.
Лошото е че, толкова много е приказвано та накрая настава хаос в главата на читателя-изследовател ! Поради това имаме едно християнство, после второ, после това започва да се рои на три, и на още ... и още та така до наши дни !
Най старото май е най-близко до истината ?!

Правилно предполагах ... ще ме караш да чета на испански ... но това е късна символика, която е силно арианска ... пък ти я определяш в предходният пост, като варварска :) !

Важно ! - Това което си ми дал за капитела изобразяващи Змей-кентавър ... нямаш ли го същият капител сниман и от четирите страни - Това е доста важно !
Предполагам, че тези катедрали(църкви) се намират на територии на бивши готски царства(владения) Това също е много Важно !!
Сигурно вътре има и запазени стари икони, литература и т.н. това също е важно ! Ма то май не остана нещо, коуето не е важно :)).
Ти си там ... та в някоя от почивките не би ли пообиколили около тази колона капител и да ги щракнеш ? Няма ли го същото писано някъде и на английски във вид на туристически пътеводители ?

За сега това ... да не ставам нахален :))
Ма това е много ценна информация защото аналогичното на това по нашите земи е унищожавано системно и целенасочено ! Ето ти пример за опосредствено проучване на интересуващи ни факти !!!

поЗдрав !
цитирай
70. solinvictus - хехе ранно и късно ето я твоята рамка ...
09.12.2010 16:30
хехе ранно и късно ето я твоята рамка =ариани=готи ,туа се казват визигодас,демек същото измислено е!
Разбира се че е в зоната на тях ,но те са владеели целия полуостров.
Малко ми е далеч за уйкенда хехе ,това сега змей-кентавър сега си го измисли ...хехе
Има запазени неща но в повечето случаи е надградено или е в руини ,като "Червената църква" -разбираш ли?
найздрав!
п.п.ти си се запалил както аз само ,че преди 2-3 години ,хехе
цитирай
71. get - Това не е рамка а ... планинска пътека !
09.12.2010 19:00
Нали си ходил в планина ? Та вървиш си по пътеката подминаваш височината и ти се радзкрива една картина ... продължаваш ... хоп друга такава - ако не те мързи после правиш схема на маршрута извивките на местността и ето ти един нов топограф-историограф :)) ! (пък и ако има магаре или шерпа да ти носи раницата - всичко става прелест - Хехе !)

solinvictus написа:
хехе ранно и късно ето я твоята рамка =ариани=готи ,туа се казват визигодас,демек същото измислено е!
Разбира се че е в зоната на тях ,но те са владеели целия полуостров.
Малко ми е далеч за уйкенда хехе ,това сега змей-кентавър сега си го измисли ...хехе
Има запазени неща но в повечето случаи е надградено или е в руини ,като "Червената църква" -разбираш ли?
найздрав!
п.п.ти си се запалил както аз само ,че преди 2-3 години ,хехе


Продължавам си мисълта ... изследователя няма предварителна нагласа относно това, което ще се разкрие пред него ... хоризонта и поради това е обективен :)
Ако си сложа предварителното условие "ариани" (използвах го като термин) не като възклик, че се потвърждават някакви предварителни мои очаквания) ... нормално е навсякъде да ми се привиждат такива ! Междувпрочем говорейки за "ариани" - Какво е това ариани ?! - Хехе !!

Въпреки всички надграждания и разрушения ... дотук от един сандък смятам, че ти изкарах доста информация ! - за другото ще видим !
Аз търся - Кои сме българите ! ... поради това ще се ровя и в късна античност и в ранно средновековие и в испански църкви(Х-ХІV в.в) ... и къде трябва ще ровя !
Писна ми от многоучени "папагали". Предпочитам да стана ортак с който и да е но да изчопля зрънце по зрънце Истината !
Ако искаш помагай - ако ли не продължавам сам ! ... пък докато Господ даде, такъв ще съм си ... Гет-проклет :)) Българин !

поЗдрав !
цитирай
72. solinvictus - Испанските църкви Х-ХIV век ги в...
09.12.2010 21:30
Испанските църкви Х-ХIV век ги водят французите за арабски хахаха така им се бъзикат !
Интересни са до "толедския събор" има малко останали които са надстроени или апликирани там тря да търсиш!
Според мен въоръжи се с търпение когато ще отворят библиотеката и тогава ще стане интересно със "славЯнските книги" се ще забравят някоя -сигурен съм!
цитирай
73. get - Франсетата да не знаят много ...
09.12.2010 23:17
да не взема да приказвам на какви евангелия се молят /?/, тоест са се коронясвали и женели кралете им ! И това от времето на Меровингите, първата им кралска/митична/ династия :))

solinvictus написа:
Испанските църкви Х-ХIV век ги водят французите за арабски хахаха така им се бъзикат !
Интересни са до "толедския събор" има малко останали които са надстроени или апликирани там тря да търсиш!
Според мен въоръжи се с търпение когато ще отворят библиотеката и тогава ще стане интересно със "славЯнските книги" се ще забравят някоя -сигурен съм!


Доколкото знам едното е в Реймс, другото в Аахен !
Ма нашите кабинетни историци от Академията, докато се нататрузят и извършат проучвания на място ... ще минат столетия май ?!
За "Цлавянски" книги не искам да чувам, вдига ми се кръвното ! ... щот съм българин ! Ще се скарам и с теб, като с Юлко ! :)

Гет "единосущний"
цитирай
74. solinvictus - Така ша ги търсиш в библиотеката. . . ...
09.12.2010 23:21
Така ша ги търсиш в библиотеката...хехе ама ти с хулио не се карай...!Ти не беше ли като д3верЪт "гражданин на света"?
цитирай
75. get - Ша отворят "библиотеката" на върба сряда или по-скоро ...
09.12.2010 23:52
... както "отвориха" Иаракският национално исторически музей в Багдад.
Прав изстрел от танково оръдие срещу пет тонната метална врата. Пък после американските танкисти заедно с пехотата не успели да удържат нахлулата вътре тълпа от "мародери" ... разбира се араби. После част от откраднатото взеха да го показват по разни Сотбита, Кристита и други аукционни, и неаукционни "къщи".
Голям кеф е майка, да бъдеш носител на цивилизация по света, в същото време си караш и танк Абрамс и Б-52 и Хамър ... пък будалите викат - Хвала-а на тез Херои ! - Хехе ! - А са смели да не викат ... обръщаме пушките и .... викат !
То по тоз начин александрийските християниq окрадоха тамошната библиотека. Пък после тези папируси взеха да ги вадят едни дето бакембардите им са на фитили и носят на главите си понички за шапки :))
цитирай
76. solinvictus - Не сега е друго. . . понеже са алчни за ...
10.12.2010 09:29
Не сега е друго...понеже са алчни за пари и ги спонсорират ,демек дават им ени пари да си сканират библиотечните единици ...по каталозите хехе вече има такива проекти.
и май хиспанците гласуваха...но паживьом па увидим,таваришч!

п.п.за фанатици не ми се говори ,amigo!
цитирай
77. get - Откак човек се е пръкнал на "тази" земя ...
10.12.2010 20:29
все е едно и също. Защото Това е "царството на князът на този свят".
solinvictus написа:
Не сега е друго...понеже са алчни за пари и ги спонсорират ,демек дават им ени пари да си сканират библиотечните единици ...по каталозите хехе вече има такива проекти.
и май хиспанците гласуваха...но паживьом па увидим,таваришч!

п.п.за фанатици не ми се говори ,amigo!


Извечната борба на човечеството е да се освободи от сковаващите го илюзии-окови създавани постоянно от "този" велик мистификатор. Много от нас се провалят ... айде, че почнах и на себе си много мистично да звуча - Хехе !

от amigo Ген - (не)Сованарола - Хехе ! - Привет :)
цитирай
78. solinvictus - Как мислиш ако има на ено място пе...
10.12.2010 21:22
Как мислиш ако има на ено място пещера и се използва "САКРАЛНО" и на друго място тоже ,можем ли да говорим за аналог?А пък я има на още ено място ....а?
Всъщност тази философия на тъмнината и светлината ,не мислиш ли че е по стара и от трансденентантиялната зона,а?
цитирай
79. get - Виж приятелю ... поставяш ми сложен ... !
10.12.2010 23:30
въпрос !
На същият аз ще почна да ти говоря от своята опитност(призма) на светоусещане и житейска опитност и ... от прочетено от тук от там !
solinvictus написа:
Как мислиш ако има на ено място пещера и се използва "САКРАЛНО" и на друго място тоже ,можем ли да говорим за аналог?А пък я има на още ено място ....а?
Всъщност тази философия на тъмнината и светлината ,не мислиш ли че е по стара и от трансденентантиялната зона,а?


Не знам, кое по-старо философията на светлината-мрака или трансцеденталното ? ... за мен са във взаимовръзка !
Човек (по-скоро мозъкът му) несъзнателно изпитва страх от тъмнината - казано по друг начин от безмълвието ! Безмилвието го давам в контекста на безсъзнателни състояния на същият !
Двете понятия състояния - Как да ти кажа ... най-вече тъмнината предхожда съзнателността, трансцедалността и зад ... след същото това съзнание. Поради това в психологията се разработва проблема в т.нар. трансперсонална ... при която се разработват състоянията на човешкото съзнание при т.нар. пкихедилични състояния. Това е изострено и разширено състояние на сетивата ни и с последващите феноменални състояния.
Отделно - светлина с/у сянка и подсъзнателно въздействие в/у човека се разбработват от изобразителното изкуство и архитектурата, приложни науки най-вече в средствата за масова информация - ето ти пример за това: http://farm2.static.flickr.com/1108/1007544283_84e663d334.jpg ... познай в каква сграда се използват :),или пък таз: http://phoebetaplin.com/wp-content/uploads/2010/09/interior-of-the-transfiguration-cathedral1-768x1024.jpg , тук е ползван подобен ефект от пещерен грот, например като този: http://idi.bg/gallery/users/76/blogs/957/Image/grutaazul_6.jpg , а това е снимка на пещера оформена, като родилен проход http://www.4coolpics.com/pics/0402/001620402122.jpg , от Родопите в която е намерен лабрис, т.е. царска брадва .
Влизайки в църковният неф, архитектите искат да ти внушат уюта ... сигурността на майчина утроба ... това е успиващо :) ... сетивата и мозъкът ни ... нещо, като предхипнотично състоение - А ?!
Това е малкото от всичко, което "знам" ?

от Гет (симулиращ опит за мислене) - Привет !
цитирай
80. solinvictus - ти мого знайш, но не отговори на в...
11.12.2010 00:32
ти мого знайш ,но не отговори на въпросът...мене ме интересуват простите възприятия и простите внушения ...друг път ша ти кажа за осъзнатия Адам...хехе
цитирай
81. get - Имаше един филм "Куче в чекмедже" - Помниш ли го 3-4 годишният му герой и ...
11.12.2010 20:44
solinvictus написа:
ти мого знайш ,но не отговори на въпросът...мене ме интересуват простите възприятия и простите внушения ...друг път ша ти кажа за осъзнатия Адам...хехе


крилатата му фраза "Дедо ми обеща това да го направи ... Ама другият път !- Хехе
Една работа ако е много спешна се прави на момента, ако не то "другият път" се прави ! :)))

поЗдрав
цитирай
82. solinvictus - ОК!!! Как си представяш животът ...
11.12.2010 22:31
ОК!!!
Как си представяш животът на мъжете, ако Ева не беше решила да каже и на Него(Адам) за добрият плод?
Може би щяхме да служим само за работа,някои за ... хехе ,а остальньих .......?
Който се осъзнал ,осъзнал нема да Го чекаме ,хехе
НайЗдрав!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1488423
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370