Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 19:49 - Keramopoulos, Kyriakidis и българската папагалщина
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 4774 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 30.07.2011 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На доста места срещам цитиране на един надпис намерен в България от западняшки тълкуватели на хисторито и се изкушавам да покажа една студия на "Боцмана на пиратите" който коментира съвсем учтиво безмислиците на двама грци.

Та ето го надписа
image

Всъщност изопачаването е нагледен пример и за останалите сведения и факти!Това е НЕизличима зараза на хора които се припознават за учени и т.н. ...за мен са най обикновенни манипулатори.

Намерен в България надписа се използва срещу тях!
Но какво казва надписа:

„На добър час!
За победата и вечното благоденствие на великите и божествени императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и Публий Септимий Гета, Цезар, и Юлия Домна, майка на военните лагери, за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за свещените войски с благословията на владетелите бе построено тържището Пизос, когато консули бяха господарите императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и в него се заселиха долуизредените...

[следва изброяване на имената на първите заселници, около 160 души, повечето тракийци, жители на съседните села 2].
Квинт Сициний Клар, управител на провинцията, постанови:

Зарадвани от досегашното добро състояние на пътните станции, нашите повелители, великите и божествени императори, искайки тяхната провинция през целия им живот да остане в същото бляскаво състояние, заповядаха съществуващите тържища да се подобрят, а където няма такива, да бъдат основани...

И за да бъдат тези тържища по-заможни, аз поръчах да убедят и да преселят в тях лица от околните села 3, които се ползват с добро име, като лично заявявам, че, които пожелаят доброволно да сторят това, ще получат големи благодеяния от августите:
ще се освободят от вноски в натура към града,
от задълженията да поддържат държавната поща, 
от задължението да служат като охрана по бургите...”


Източник : Светлана1956
apollon : 
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/07/23/pizos.581062

Как се наричат хората изброени в стелата:
поименно (засега с неизвестни имена).
Какви са по етнос ? – неясно.
Заявено е И тези жители са наречени заселници.
Откъде са те:
Указано е два пъти – от околните села. Т.е. „заселници” е понятие използвано от калиграфа на стелата ( по-точно от този, който му е наредил да го издълбае) за обозначаване на лица сменили местожитеството си в радиус от няколко километра (нека са от един до 50 км.), а не придошли от Азия, Африка и др. континенти.
  1. Къде е указано, че тези жители са наречени burgarii, , burgibourgoi, НИКЪДЕ !
Изписано е, че тракийците, които се заселват около тържищата ще се освободят . . . .от задължението да служат като охрана по бургите...”  
  1. Къде имаме изписано, че „заселниците” са burgarii ?  - НИКЪДЕ. Дори е ЗАЯВЕНО пределно ясно (което е и смисъла на този издълбан на камък закон) , че те НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ОХРАНА НА БУРГИТЕ и това йм е гарантирано от Римската Империя.
  2. От каква фактология изведоха данайските юнаци, че заселниците били burgarii, значи „българи” ? – От никаква.
  3. Едно „научно” предположение, разпространявано от двамата „учени”, които дори ИМАТ НАГЛОСТТА, да причислят този надпис към ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ !. Няма гърци в този надпис – дори и един - куц или сляп – има тракийци.
  4. Като какъв термин е употребен burgarii – очевидно като термин за крепости, или поне за охраняеми пространства, оградени по някакъв начин, като по никакъв начин не е указано как се наричат тези които се намират в „бургите”.
  5. Каква е фактологията за изведената „мисъл” (разпространявана от Кенет Сетън от 1950г насам), че „българите” (Bulgars)  били упоменати в 202 г., като  burgarii –НИКАКВА. Тя е изведена въз основа на една презумция, заявена от явният фалшифициран прочит на паметника от двамата данайски юнаци.
 Западняшките историци го свързват така наречените "бургарии" в "Конституцията" на Теодосий и започват да обясняват за BURGARII -те в Испания,Египет,Сирия и на други места по "ЛИМЕСА" границите на РИ!

После ще покажа и някои от тях.


 



Гласувай:
9



1. shtaparov - Народностното име Бургари
30.07.2011 21:23
Това е по-стара,антична разновидност на нашето народностно име,която е била широко използвана по нашите земи преди окупирането им от Римската империя. Още Херодот споменава за многобройните Бургари,но гърците в типичен за тях маниер изопачават името и го предават като Барбари /Варвари/.
За съпоставка- вижте египетските фараонски имена и изопачените техни гръцки съответствия!
Но надали ще намерим римски надпис,в който да са споменати Бургарите,понеже тяхното народностно име е било упорито забранявано от римските власти и е било заменяно с името Ромеи /Романи,Римляни/!
цитирай
2. solinvictus - Да вярно е това което казваш!Аз п...
30.07.2011 21:27
Да вярно е това което казваш!Аз попаднах на карта която са обозначени градовете в Мизия и Тракия от 1 век след и повечето започват или завършват на бургари...
Мисля ,че беше Прокопий?
Има такива и в Армения ...
цитирай
3. get - - Соле, тази тема явно ти е "близка" !! :))
30.07.2011 22:57
- Относно думата бург (burg) - да погледнем какво пише в етимо-речниците ?
От www.etymonline.com.
"town or city," 1843, Amer.Eng. colloquial, from many place names ending in - BURG !!
O.E. burg, burh "a dwelling or dwellings within a fortified enclosure," from P.Gmc. *burgs "hill fort, fortress" (cf. O.Fris. burg "castle," O.N. borg "wall, castle," O.H.G. burg, buruc "fortified place, citadel," Ger. Burg "castle," Goth. baurgs "city"), from PIE *bhrgh "high," with derivatives referring to hills, hill forts, fortified elevations (cf. O.E. beorg "hill," Welsh bera "stack, pyramid," Skt. bhrant-, Avestan brzant- "high," Gk. Pergamos, name of the citadel of Troy).
- Тук в този определено с англо-германска насоченост речник(нали са братчеди) са склонни да го извеждат от германо-арийски :))) ?!!

Да погледнем и в "myetymology.com"
Тук BURG го извеждат "derived from the Proto-Indo-European root *bhergh - Аха от БхЕРГ ... КОЯТО БИЛА забележи !! - не само европейска ами и "индийска" :))

- Ма аз отново съм скептичен - въпреки, че "ИНДИЙСКАТА" дума била почти досущ, като българската за бряг и като ОТБЕЛЕЖИ ПЕР+ГАМОС ... Щот според "академичната" европейска и-и-и българска историческа мисъл - Троя е "гръчка" ?? - та само ще допълня че, от "гръчката" дума ПЕРГ(брег или издигнато място) произлиза коренът на една друга "индо"европейска дума ПЕР-Я !! - От кой ли език ще да е тя ?? - Разбира се от германо-арийският, Нали ? - Хахаха !!

- Пък по отношение на действителният корен на този БУРГ, дето произлизал от ИЕ - Брег ... аз си имам едни други докази ... които отиват като следа пак към БИК-а !! - Ами сега ?!! :)))

- Вероятно, ще ти е интересно да откриеш за себе си аналогичната на Бург, друга "латинска" дума ОПИДУМ ?? - Ако не ти стигнат нерви или друго - Ще помагам ... Обещавам !!

от ГетКан багаТУР ТауроСкитский
цитирай
4. solinvictus - Да да така е. . . любима тема ми стана ...
31.07.2011 10:17
Да да така е ...любима тема ми стана откакто прочетох коментара на златарски и по следващите копипейстове на последователите Му!хахах
На това му казват АВТОГОЛ .
Да и аз намерих френски речник от 1824 и там си пише - градски елит "буржоа" хехехе и като синоним КМЕТ
Обаче хиспанците го извеждат от BOI ...хехе Sant Boi - по скоро каталаните
цитирай
5. get - - Соле, ако задълбаеш още в етимологията, ще видиш едно раздвояване(не колебание) в ...
31.07.2011 21:05
solinvictus написа:
Да да така е ...любима тема ми стана откакто прочетох коментара на златарски и по следващите копипейстове на последователите Му!хахах
На това му казват АВТОГОЛ .
Да и аз намерих френски речник от 1824 и там си пише - градски елит "буржоа" хехехе и като синоним КМЕТ
Обаче хиспанците го извеждат от BOI ...хехе Sant Boi - по скоро каталаните


... коренът ... думата (най-старата) от която се извежда е BOU(s) тоест мъжко диво говедо !! - Как са го наричали това "диво говедо" в старобългарският ? - БУЙВОЛ !! ... замисли се калко производни думи имам във съвременния български от тези два корена БУЙ - буен, боен, боец/войник(междувпрочем на румънски - думата войник е със значение ГЕРОЙ !!) ... и др. От ВОЛ - за разлика от гръцката семантика(близка до скопено животно) наши думи от същият корен са ВОЛЯ, Волен(свободен) и ... др. !! - Това не може да е случайно !!
- Отново се връщам към това, Как се е наричала цитаделата в Троя (П/Берг+ам) интересното е че град със същото название имаме в Мала азия ... който гърците са присвоили, с идея че е техен !! Това става вече след като, генералът на Ацето Лизимах се настанява там !! Там е измислен пергамента, тъй като египтяните отказват да му доставят папирус и поради ревност от голямата му библиотека над 200 000 свитъка. След Лизимах градът е подчинен на неговият генерал Филетерус, който основава династията на Аталидите. Именно те са, които подаряват на Египет библиотеката ... после тя е изгорена(при странни обстоятелства) !!
- ВОI - има такъв народ в сев.Италия, които се бият на страната на картагенците(спомни си и по-ранни мои твърдения, че ние сме родствено близки на финикийците !) ... спомни си че при тях се среща, като име КАН, сащо така и като служебно наименование със значение "Предводител", "първенец". Така ... установихме безпорно наличието у близко родствено население на БИК, сащо и думата КАН(ос).
- Значи правя ти още една връзка с думичката ТАРКАН така любима на нашите "потурнаци" историци майкопродавци . - да се опитаме да изведем семантично откъде може да идва тя ?? За мен това е съзнателно обърнат словоред при изписване и произнасяне !! - какво имам в предвид - в литературата за ранна гърция се срещат митове и във връзка с тях се упоменават две думи фонетично близки до ТАРКАН, което както казах е с обърнат словоред - Първата Ке(а)нтавър, втората кантарос. За кънтавъра ни обясняват, че било получовек-полукон, но да погледнем етимологията на съставящите го думи КАН и ТАУРОС - Дословен превод на това е Предводителя/господаря и Бик !!
- Втората индикирана употреба това е за специфична чаша, с който често се рисува Дионис и сатирите !! - от картините може да се направи извода, че същата е имала ритуално-религиозно предназначение, тъй като мога да ти покажа конкретни сцени при които се извършват възлияния в чест на героите с такава !!
- Кои са героите ХЕРосите(коренът на думата) идва от подобната и съставна на името на едно много древно божество с предолипсийски произход Хер/Гер/Пер/-мес ... за същият казват, че ОБИЧАЛ ГЕРОИТЕ ПРАВЕЛ ГИ БЕЗСМЪРТНИ !!
- Пиша това и се опасявам, че отново ще ме "накацат" разни досадни ФИЛИ-и-и-и !! - Бухаха, за да ми обясняват, че това са фантазии - Не, това не са фантазии а събирани зрънце по зрънце от различни "източници" информация за духовни вярвания , практики , модел на поведение и морал на древните преди да ни дойде тази напаст от северна Африка, която после са нарекли с нищо незначещата дума "елинизъм" - това, тази дума не бележи възход а по-скоро упадък на по-старата местна балканска култура и то най-вече в морален и социален план !!

от ГетКан Евпатор тавро-скитский
цитирай
6. solinvictus - много добре си написал и съм съгл...
31.07.2011 21:34
много добре си написал и съм съгласен мога да допълня с много примери от хиспанско за тия думички кан ,бой,тауро,торе и т.н. смешното е когато четеш испански професор който обяснява разни неща в студия (примерно) без да знае с какви хипотези се борим хахаха

Чашата е ритуална и се използва за ПОМАЗВАНЕ ...КУПАта на шампионите ,именно тази купа е останала от време оно и не е грцка креатура!

Легендите които по късно са създадени от грцкки писачи(преводачи) такава им е длъжността в РИ са изфабрикували доста "факти" заедно с мераклиите за величие(латините)
Както ти показах преди как са ликвидирали всички думички които са означавали стари вярвания и ритуали!

За морал да не говорим ,че изпадам в краен дъновизъм(почти радикализъм)хехе
поздрав

п.п. не се плаши от некакви ...филии!!!
цитирай
7. get - - Соле, примери за това можем да намерим, не само в х,Еспаня, ми и във Окситаня ...
31.07.2011 22:09
... почти в половината Франция с др.думи, плюс това в Италия(централна и северна), Австрия, Чехия, Украйна, Румъния, мала Азия и Близък изток. Относно Егепта малко ще съм по-сдържан, защото той в началото и-и-и до "Разризета"-рамзесиди е бил едно, па после ... !!! :((( - Отделно бих присъединил, в най-ренен времеви интервал и Междуречието, тоест съвременен Ирак !! - Всичко това е било населено от етносен масим, изключително близък езиково, етносно и културно !!
- По-късно, чак до към VІ в. а пък и ХІ в. има примери, че това население все още културно и етносно се е приемало, като близко едно на друго такова !!
- През това време започват удари и разпокъсване на този етносен масив най-вече в лицето на Църквата !! - Елинизиране, тоест гърцизиране и латинизиране. Гонене заради по-стари местни вярвания, които са били философски и морално мирогледно до това, което е представлявало в началото първохриянството !! - Капиш !!
solinvictus написа:
много добре си написал и съм съгласен мога да допълня с много примери от хиспанско за тия думички кан ,бой,тауро,торе и т.н. смешното е когато четеш испански професор който обяснява разни неща в студия (примерно) без да знае с какви хипотези се борим хахаха

Чашата е ритуална и се използва за ПОМАЗВАНЕ ...КУПАта на шампионите ,именно тази купа е останала от време оно и не е грцка креатура!

Легендите които по късно са създадени от грцкки писачи(преводачи) такава им е длъжността в РИ са изфабрикували доста "факти" заедно с мераклиите за величие(латините)
Както ти показах преди как са ликвидирали всички думички които са означавали стари вярвания и ритуали!

За морал да не говорим ,че изпадам в краен дъновизъм(почти радикализъм)хехе
поздрав

п.п. не се плаши от некакви ...филии!!!


- Как няма да се плаша ... сЪгЪ шЪ дойде Маркус !! - да ми обясни че съм "лизач", пък аз се солидаризирам с Боцмана - Лошото е че, той разглежда проблема за сравнително малък времеви интервал и в контекста на даден исторически етап !!
цитирай
8. solinvictus - Тва не го стоплих. . . първористя...
01.08.2011 00:41
Тва не го стоплих ...първористяните е друга тема!
Разгледай катакомбите нали там се криели ...интересно после изведнъж озлезли на светло се превръщат в такива алчни и кръвожадни "духовни" хора?
пример ...след едикта на теодосий некои не са го разбрали точно и се въздържали ,но послее ...madre mia!!!

Окситата са мого интересни те са сармати ,но след кладите са се поразредили и + това арагонците ги предават най позорно!
Но се оказа ,че и те са участвали в далаверата наречена "Кръстоносен поход" сега има един нецензуриран (по негова преценка) труд или студия за това как са се продали на католиците!
цитирай
9. get - - Всъщност прав си ! - не следваше така ... само в две-три изречения да се опитвам ...
01.08.2011 16:34
... да ти нахвърлям един такъв сложен въпрос, както за предходните местни балкано-черноморо-средиземноморски вярвания (това поне от 10 в. пр.Хр.,) с по-късните такива от времето на Христа а и още по-късните, когато християнството от една крипторелигия се превръща в официално призната ... пък после се и ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРА !!
(Това означава процес на:
- подмяната на по старите вярвания,
- религиозна и идеологическа борба/война във връзка с това и още ... още неща ... които траят поне 2 хил. години).
ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕТО !! - От този момент можем да говорим за "зряло" християнство, тоест това каквато познаваме и приемаме като такова в момента ?!!
solinvictus написа:
Тва не го стоплих ...първористяните е друга тема!
Разгледай катакомбите нали там се криели ...интересно после изведнъж озлезли на светло се превръщат в такива алчни и кръвожадни "духовни" хора?
пример ...след едикта на теодосий некои не са го разбрали точно и се въздържали ,но послее ...madre mia!!!

Окситата са мого интересни те са сармати ,но след кладите са се поразредили и + това арагонците ги предават най позорно!
Но се оказа ,че и те са участвали в далаверата наречена "Кръстоносен поход" сега има един нецензуриран (по негова преценка) труд или студия за това как са се продали на католиците!


- Част от този процес е с налагане образа на Орфей и Митра в самото начало, когато протохриянството се утвърждава в РИ-я !?? ... пък после тази образност се подменя с тази на Христос !! - Процесът е много сложен и невнимателният читател може лесно да изпадне в самозаблуждение !!

- Но въпреки явно целите са постигнати - Щом Кремьо във възванието си Казва , "Католическата църква е поразена в главата ... " - Хехе, нашите отци, като по-консервативни и замръзнали във времето все още не са стигнали дотам ... но имаме на ексцеси от подобен харарактер през 14-ти и 18-ти век ... дори в "матушка Русия" ... най-християнската държава измежду всички православни ... както те сами величаят себе си ! :)))

от Гет "ктистий"
цитирай
10. solinvictus - Ми да ти кажа аз трудно ги различа...
01.08.2011 21:59
Ми да ти кажа аз трудно ги различавам?-по стенописите
После тези картини са изобразявани именно от тези които са били преследвани и фърляни на лъвовете!
Та тяхната философия каква е?...неизвестна
Има български надпис за "хранените хора" и за банкетите (много ги аресвах по време на узрелия соц) и кой къде сяда на банкетната маса ...та това си е митраизъм отсякъде! хахаха

Само да ти кажа ,че когато посветеният в Митра е минел 4 степен имал право да участва на банкета и тя е ЛЪВ (козмичезкият дъх) хехе не се използва вода а мед ...не случайно ти пуснах Порфирий за да сравниш някои неща!
А той не може да е фен на ристяните(ИНСТУТИАЛИЗИРАНИТЕ) ииих ного сложна думичка написах!!!!
цитирай
11. get - :))) - Относно Институциялизирането, като факт и Как хората не могат да се "преборят" с ...
02.08.2011 09:24
... с наложените им общоприети представи от други в мисленето си ???!
solinvictus написа:
Ми да ти кажа аз трудно ги различавам?-по стенописите
После тези картини са изобразявани именно от тези които са били преследвани и фърляни на лъвовете!
Та тяхната философия каква е?...неизвестна
Има български надпис за "хранените хора" ...та това си е митраизъм отсякъде! хахаха

Само да ти кажа ,че когато посветеният в Митра е минел 4 степен имал право да участва на банкета и тя е ЛЪВ (козмичезкият дъх) хехе не се използва вода а мед ...не случайно ти пуснах Порфирий за да сравниш някои неща!
А той не може да е фен на ристяните(ИНСТУТИАЛИЗИРАНИТЕ) ииих ного сложна думичка написах!!!!

- Ще си позволя да кажа една АРХИ-ерес !!

- Дай да си поставим проблема,(по един нов начин!) - тоест да разгледаме въпроса относно религията, като цяло и християнството в контекста на същата по земите, и за които постоянно ти обяснявам, че е населени от етносно близко население ?! За целта ще си поставя на глас няколко въпроса ??

- Предхождащата християнството религия има ли близки черти, със същото ?
- Имаме доста църкви, които формално ги водят християнски - но носят едни имена като ... "йоанити", "несторианци" и др. - Това Защо ?
- Трето - в нашето съзнание е залегнала една легенда, като тази описана в старият завет, ... тръгнал еврейският народ през пустинята, като езичници и излязъл от нея, като монотеисти почитащи IHWIA !! - По същият начин на нас са ни внушили да мислим нещо подобно - Идва Сина и от там настъпва Нова ера ... но като се зачетем, съзнаваме че, този процес не е едноактно действие а дълъг и сложен исторически, религиозен, философски и културен процес ... Хехе - може би, поради това на "отците" им е толкова любим образа на Павел ... по-точното високопоставеният свещенослужител на Синедриона, който уж падайки от коня получил видение ... и вследствие "разгавора" му с Господа - Започнал да говори "истини" от негово име !! :(((

от Геат ктист
П.П. Дано ме разбереш ?!!
цитирай
12. solinvictus - Предхождащата християнството ...
02.08.2011 23:43
Предхождащата християнството религия има ли близки черти, със същото ?

Това население Гетски нека не го закачаме към етноси ,защото това е направено от Краля Слънце чрез Волф библиотекаря .
Населението на Балканите преди новата ера (странен термин ,но много удобен за да се забравят всички останали ери) да речем 50 -60 г. какво е?
скити,гети,мизи и др. "траки" за мен траките не са ЕТНОС
Как стават римски граждани демек как се вкл. в границите на РИ со благо или с кьотек?
Някакви религиозни войни или несъвместимост по това време имаме ли?
Става въпрос за тези трите скитите,мизите ,гетите може и даките а и бесите те изиграват важна роля (там имаше некакви интриги май?)

Дай да видим по монетите по това време какви са символите на тези популации ...да речем!
цитирай
13. get - - Явно не можеш да си съставиш една обобщена представа за нещата, както са стояли тогава ? - Разбирам те и при мен бе така !
03.08.2011 23:39
solinvictus написа:
Предхождащата християнството религия има ли близки черти, със същото ?

- Да има ! - при предгръцките вярвания ... за мен тогава имаме тройнствена форма на Бог-а(един !) ... съответно търпяща различни обяснения(интепретации) НО ИМА ТРОИЧНОСТ(ипостази-прояви) на ГЛАВНИЯТ БОГ !! - Гърците(семитите) преминавайки през Египет(хайде да включа и Персия) ... те са тези, които донасят една усложнена божественост ПАНТЕОН(от дванадесет бога(ини) на Олимп !) !!
solinvictus написа:
Това население Гетски нека не го закачаме към етноси ,защото това е направено от Краля Слънце чрез Волф библиотекаря .
Населението на Балканите преди новата ера (странен термин ,но много удобен за да се забравят всички останали ери) да речем 50 -60 г. какво е?
скити,гети,мизи и др. "траки" за мен траките не са ЕТНОС
Как стават римски граждани демек как се вкл. в границите на РИ со благо или с кьотек?
Някакви религиозни войни или несъвместимост по това време имаме ли?
Става въпрос за тези трите скитите,мизите ,гетите може и даките а и бесите те изиграват важна роля (там имаше некакви интриги май?)

Дай да видим по монетите по това време какви са символите на тези популации ...да речем!

- Тез марански(юдейски) простотии за момент ги забрави !! - В самото начало, когато човек започва да се осъзнава, като такъв - Имаме супер-етносен масив на "белите" хора ... тук на балканите, причерноморието и източно средиземно море !! - Това е население с един език, вярвания и светоусещане ?! ... после, идва умесването и матисизацията на част от него - като това почва от Ииндустан насам. По ради това е прав Кару,царя като толкова ги "обича" !! - От там и тяхното "многознайство" започва упадъкът на мяра, морал и светоусещане за белият човек !!

от ГетКан тауро-скитский
цитирай
14. solinvictus - маркочифутски, хахаха хората сега ...
06.08.2011 16:23
маркочифутски ,
хахаха хората сега излизат във вакансиа и отиват да релахат ,а ти можеш да използваш времето да си направиш диагностичен преглед .
Ти даже не можеш да сфанеш две изречения пък се напъваш за РТ на Боцмана да стоплиш? ... намини малко в "кръга" глишефски там може да копираш на воля тези олгофрении спокойно!... или при тайгъра отиди да му изясниш горе долу за какво иде реч! ....хахаха
след ена година когато пак минеш профилактиката ще те пробвам ес един тест (хиспански) хахахаха
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489337
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370