Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2012 00:20 - Мистериите на Дионисий
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 29591 Коментари: 91 Гласове:
22

Последна промяна: 10.10.2012 03:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimageimageimageimageimage
image
Постът ще го добавям ,че не ми се отварят нови:))))

ТОВА Е ОРИГИНАЛНАТА "РОЗЕТКА" На нея се вижа ,че знакът не е този който се изобразява на търговските и копия.
Този знак е :
две черти с по две точки и една чертичка с точка ,която се разклонява на две .
Такова изписване на бронз(с точки) технологично е правено върху монети и пръстени и което показва ,че е ранно.
"Изписването" и от двете страни е различно или по различно време или долната част е престоявала в някаква течност (за магии-те:))) и с времето е получил това изглажане на ръбовете.
Моите преположения са ,че е амулет или приспособление за теглене на жребий(това го свързвам с гладиаторски битки или с някакви военни похвати)
Ето един амулет (тракийски )...
както се забелязва липсват капачетата ,които са го затваряли ,и аз си мисля ,че "розетата" е точно това -капак на пообен амулетimage


image
imageimage
image


Розета от Плиска  от Уикипедия, свободната енциклопедия   Розетата от Плиска е древен български бронзов артефакт, намерен в старата столица Плискапрез 1961 година.
Датирана е в периода VII-IX век, a диаметърът ѝ е 38 mm.
Розетата представлява седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване.
На гърба на медальона е изсечен прабългарският знак IYI, който, според  Р.Рашев се открива най-често в християнски контекст и чието значение е все още неизяснено напълно.  Значение на знаците Според някои български изследователи  знаците и лъчите на розетата са свързани с познатите в древността седем планети (към които влизат Слънцето и Луната).
Най-горе е поставен лъчът който отговаря на Марс, защото знакът IYI на обратната страна сочи към този лъч, а не към + , както мнозина погрешно и съвсем произволно посочват.
По часовникова стрелка планетите са подредени както следва: 
Марс (вторник), 
Юпитер (четвъртък), 
Сатурн (събота), 
Месец(понеделник),
 Меркурий (сряда), 
Венера (петък), 
Слънце (неделя).
Смята се, че е служила за гадаене.
Тъй като е намерена във воден резервоар до ханския дворец се предполага, че ритуалът е включвал вода Съвременно използване Розетата често се използва (заедно със знака IYI и с буквата А (image) от глаголицата) от националистическите партии и организации в България. Тя се използва и като основен символ на предаването на bTV „Българите“.

Това е от "Викито" използва се някакво неясно предположение на Рашев,общо взето не е интересно какво се казва ,а КОЙ.!!!
НИЩО СЪЩЕСТВЕННО -алабализми и бисери на прафесари!!!

Това  за мен папагалстване!


image
Тази звезда не е същата, но са я притурили от незнание!
image

Това не е мозайка от "прабългарска" юрта ,а от място където са правили ВАКХАнЛИЙ в чест на Дионисий (по туркски може би Хан Дормуш или Дормузд ...все тая)
...та за по любознателните туркофилий и манголофилий  да кажа ,че е от 3 век след Иисус и е от Тунис, когато още е нямало ислямски бийлюци!
Знакът на Тангра се вижа над  лъва и може и с ристяните да се свърже по скоро с еретиците -вандали! 
Кръгъ "глишеф" също го е разглежал въпросЪт преди една година  и е излязъл с майтапчийското мнение ,че това е нова теория за произхода турко-булгарите само ,че от Африка.
Сега щели да ги търсят туркски артефакти с помощта на темплиерите в Африка!
Ако не успеят ,ще викат нашите(темплиери) на помощ!

После ще допълня ,че ми е смешно ...
image

Това е римска вила с площ на 1200 кв.м. където е въпросната мозайка ,не е в юрта на някой номадски хан !
Тук са правили вакханлиите в чест на Дионисий(Бакхус;Загрей)
В средата на 3 век все още са се извършвали подобни фиести ,логично е да се заключи ,че и по нашите земи тоже са били изпълнявани ,като част от РИ .Естествено  е ,че е имало и пообни вили на богати БОИЛИ(градски първенци) от които не е останало нищо ...........(затова пък са напълнени доста музеи на запад и отвъд океана ,те нали разбират на ценности) 
image

Но защо се е качил Гл.герой на Лъв (този изконен протобулгариански символ) ,един носи нещо  като овчарска гега , този с камилата пък държи "Рогът на изобилието " ,а до него има жена която се съпровожда от гепард ...И като че ли има знакът "анкх" в 3D изпълнение??? Всички тия персонажи сега се обясняват от разни християнски еноминации и не толкова ристянски!
image

Тук също вижаме част от шествието ...с една интересна връзка :
на езическия тенгриянски сандък където били колобърските скрижали на Хан Борис преди да стане християнин има изобразени подобни КОНоЧОВЕЦИ(що за варвари са били тея протобулгариянси?)
Та ,на този сандък наименован "от терачина" да не би да са изобразили вместо Тангра -Дионисий(Бакхус;Загрей):::::)))))))))))))))))))))))))))?
image

image

Това е друга подобна вила (римски тип) няма нищо общо с никакви юрти и африканци както се опитват а се майтапят от кръгъ глишефски....ама те толкова си могат ,де!!!

Но какви са били тези мистерии(шествия,фиести) свързани с Бакхус(Дионисий,Загрей) ще се опитам да ги опиша накратко...щото има много писания и с най различна трактовка ,но ...:

Преди това обаче а продължа с "Тамгъта-IYI" изобразяването на знака на римските мозайки и този от "прабългарската" розета са различни неща,нотези които са намерени по камъни в България ,щото не знам подобни дали са намерени в безкрайните степи на Еуроазиа -та може а се каже че са идентични.Но си мисля ,че докъдето се е простирало влиянието на РИ дотам можем и да го търсим.
Тези които са го използвали в Тунис са ветерани (от римските легиони) които са се организирали в една организация почти като ДС под покровителството на императора ,нещо като военна каста(елит) ,койтоза а припечелва и а не се занимава с политически интриги му е позволено да организира веселбата на народа или  ЗРЕЛИЩАТА ...това са така наречените (за тези провинции) TELEGENII
image

На тази мозайка са показани тримата които ще организират борбите пред тези които  ще заплатят  ,долу на арената са показани биковете с емблемите(тамгите) които са упоени и спят(с една дума) всичко е по контрол за зрелището!
Шефа на Телегениите е с нещо като жезъл пръчка "Y"...бръшляна е навсякъе :))))

image

Тук на тази мозайка също са изобразени знаци които приличат на "прабългарския" ...надписа обяснява ,че завистта може да убие !
Повечето не могат да свържат нещата и си измислят ...
тази мозайка е в дом на богат "Телегений" и много ясно ,че му завиждат за състоянието и когато ходят в дома му той с тая мозайка им демонстрира философията си!:)))
Този знак който прилича на остен за добитъци е изобразен и на ена руга мозайка в Англия където е имало римска вила на също такъв ветеран от някой тамошен легион .което означава ,че тази практика се поддържа в цялата РИ по това време включая Тракия,Мизия и т.н....и за това го намираме и при нас.




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kagami5 - Ми то си е за смях :) А тия знаци май са и ...
17.01.2012 07:08
Ми то си е за смях :) А тия знаци май са и от преди еретиците.
цитирай
2. solinvictus - Да @кагами5, знаците от тия мозайки ...
17.01.2012 09:52
Да @кагами5 ,знаците от тия мозайки са за момента единствените с някаква обяснителна фактология,всъщност не в своята целокупност но има някаква посока.Но тя се неглижира защото е съзаена някаква фантастична фантазия от така наречените профита и умело експлоатирана от псевотеоретици и теолози на различни религии(например тенгрянизма съвсем измислен) и тоже експлоатиран от някакви псевдопатриотриотични организации които защитавали българищината....Ти вижаш ли някакво съвпаение на тези знаци с така наречените туркски тамьги?
цитирай
3. анонимен - - Липсва свързващата фигура ... при Загрея и Силена ... Соле !! - свети Тодор ?!!
17.01.2012 15:04
Конски Великден ... Конски кушии и поне трима светци с едно име:
- Тодор Тирон
- Тодор Стратилат
- Тодор Студит !!
Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака (копието) до него. Самият светец влиза при Господ, за да го моли да прати лято на земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът, започва да се издига пара и стопля земята.

- Странно е че, Тодоровден не съвпада с тримата главни светии и другите трима второстепенни ??

- Хехе ! - ето ти и иконка на св. Тодор с калпак - http://www.pravoslavieto.com/life/icons/002/02.17_sv_Teodor_Tiron/02.17_sv_Teodor_Tiron.jpg

от канТауруса Гет, той и тарКан :))) "пра"българский
цитирай
4. kagami5 - Тамгите не са само турски, мисля, ги ...
17.01.2012 15:17
Тамгите не са само турски, мисля, ги има при всички древни народи. Факт е, че са съпътствали човека от как се помни. Като се почне от белязването на говедата, та се стигне до родовите гербове. Някога, много назад във времето (или много в началото :) всеки знак е означавал нещо, носел е определени положителни, или отрицателни вибрации . През времето това знание се е загубило, мнозина се мъчат да ги тълкуват и наистина има с какво да се посмеем, като например, че еди кой си знак бил на Тангра и т.н. А като попиташ що е Тангра и настава голям майтап. Някъде бях постнала една снимка на български царски знаци, но вместо нея изрових тези, които онагледяват думите ми. Сега, ако някой турски род си е измислил знак и си го предава по наследство, естествено, че този знак си е негов, нали, но това е съвсем друго и тези знаци едва ли са влезли в историята. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.119529901390434.20497.100000002747700&type=3
цитирай
5. solinvictus - Конски Великден. . . Конски кушии и ...
17.01.2012 16:06
анонимен написа:
Конски Великден ... Конски кушии и поне трима светци с едно име:
- Тодор Тирон
- Тодор Стратилат
- Тодор Студит !!
Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака (копието) до него. Самият светец влиза при Господ, за да го моли да прати лято на земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът, започва да се издига пара и стопля земята.

- Странно е че, Тодоровден не съвпада с тримата главни светии и другите трима второстепенни ??

- Хехе ! - ето ти и иконка на св. Тодор с калпак - http://www.pravoslavieto.com/life/icons/002/02.17_sv_Teodor_Tiron/02.17_sv_Teodor_Tiron.jpg

от канТауруса Гет, той и тарКан :))) "пра"българский


Преди да светнат "Светиите", Гет
мисля си,че свързващото звено е малкия с крилцата Ерос или по големият Priapus с Голямата торба http://i.pbase.com/u12/doowopper/upload/3076500.Dscn0365redone.jpg ....хехехе не мислиш ли че ристянската иконография е успяла а се интергрира успешно в "плоодродната" тема?
цитирай
6. solinvictus - кагами5, права си за тамьгите но ...
17.01.2012 16:12
кагами5 ,права си за тамьгите но според мен е важно да конкретизираме защото върху историята на българите се упражняват доста чужди теории и се присламчват доста успешно заради създадени клишета и то НЕдоказани ,но приети от болшинството папагали! Аз не казвам ,че турците нямат тамьги с които са си джиросвали добитъците ...:::)))))))
цитирай
7. get - - Преди гърЧите ... имало Proto-Greek :)) и един бог "Уран", което идвало пък от PIE ...
17.01.2012 19:01
solinvictus написа:
анонимен написа:
Конски Великден ... Конски кушии и поне трима светци с едно име:
- Тодор
...
от канТауруса Гет, той и тарКан :))) "пра"българский


Преди да светнат "Светиите", Гет
мисля си,че свързващото звено е малкия с крилцата Ерос или по големият Priapus с Голямата торба http://i.pbase.com/u12/doowopper/upload/3076500.Dscn0365redone.jpg ....хехехе не мислиш ли че ристянската иконография е успяла а се интергрира успешно в "плоодродната" тема?

... "ERS" ... но от там започват едни усуквания:
- щот на праГръцки :) - това значело ourоw (Latin:"hourе", Engl.: "urinate", Comp. Sanskr.: var "water") ... Хехех !! - направо се ОПИКАХА докато изведат смисъла на Уранус(а) ... щот му придават значение на "пикаещият" ... не във фонтани :))
- Но да се върна на същественото !! - най-старата форма на изписване е: *(F)orsanоj - чете се(worsanos) ?? казват, че е релация от санскритската "varsa", като заключават че било "дъжд" ... Ма аз ще допълня, като един познавач :)) на санскритският, че този глагол има смисъла и на "върша"-правя".
- Ами на практика Урануса/Ворсанос е направил точно това ... ОВЪРШАЛ Е ? :) - мама Гая/Рая - :))) ! ... шъ мъ прощават дамите, четящи поста ми !! - но така си пише в митовете и то не само на гърЧавите !! елини :)))

от тарКан Гет ... вършещ си работата вълшебник ? :))
цитирай
8. joysii - Солен, да беше написал постинга си на ПР...
17.01.2012 19:26
Солен, да беше написал постинга си на ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, та да може да му се схване мътната идея.
Тия накъсани мисли,нахвърляни на нещо подобно на български език, трудно ще се разберат, камо ли да успеят да подхранят нечие мижаво самочувствие или да породят някакъв болен патриотизъм.Зная ,че това е целта ти.Ама за да я постигнеш трябва да ходиш малко на училище.Пък после да умуваш на историческа тема.
цитирай
9. get - - Хаха ... привет момиче :)) !
17.01.2012 20:35
joysii написа:
Да беше написал постинга си на ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, та да може да му се схване мътната идея.
Тия накъсани мисли,нахвърляни на нещо подобно на български език, трудно ще се разберат, камо ли да успеят да подхранят нечие мижаво самочувствие или да породят някакъв болен патриотизъм.Зная ,че това е целта ти.Ама за да я постигнеш трябва да ходиш малко на училище.Пък после да умуваш на историческа тема.

- Ако критиката ти е към мен обяснявам съобразено ... скоростта ти на мислене !!
А. Пункт първи - все още разни с утрепано от полученото в ИФ-ти въображение си мислят, че българите сме доприпкали от близо 4 000 км. за 60(шестдесет) дни и сме се поселили по тези ширини през 681 год.
Б. По силата на втълпеното им ... те живеят с мисълта, че предците ни са ТЮРКИ без да си направят труда да проверят сами - Това вярно ли е ?!
В. От предходното, пък настъпва смут в главите на учЕните ни, кога започват да пишат историята на Първо българско царство ... от там Историята и изводите в нея са тотално объркани !!

- Като контратеза в горният си пост ... обяснявам ... на територията на балканите имаме от преди появата на гърците един ПРОТОЕЗИК от който може да се приеме, че произхожда и съвременният български !! Това целеше и поста ми, като описвах жалките езикови опити да се обясни етимологията на бог Уранус ... през гръцки :))

- Ако забелеката ти е към Сола - доводите ми са валидни ... плюс, че това което, той е изкарал като илюстративен материал ... показва по-късното доразвитие на по-старите вярвания, които при елинизма се профанизират и вулгаризират !!

- Тогава именно се проявява, и чрез образа на Приам-Приап с хипертрофираното изображение на фалос ?!! :)) ... Дано съм бил разбираем ??
цитирай
10. solinvictus - Конски Великден. . . Конски кушии и ...
17.01.2012 23:14
get написа:
solinvictus написа:
анонимен написа:
Конски Великден ... Конски кушии и поне трима светци с едно име:
- Тодор
...
от канТауруса Гет, той и тарКан :))) "пра"българский


Преди да светнат "Светиите", Гет
мисля си,че свързващото звено е малкия с крилцата Ерос или по големият Priapus с Голямата торба http://i.pbase.com/u12/doowopper/upload/3076500.Dscn0365redone.jpg ....хехехе не мислиш ли че ристянската иконография е успяла а се интергрира успешно в "плоодродната" тема?

... "ERS" ... но от там започват едни усуквания:
- щот на праГръцки :) - това значело ourоw (Latin:"hourе", Engl.: "urinate", Comp. Sanskr.: var "water") ... Хехех !! - направо се ОПИКАХА докато изведат смисъла на Уранус(а) ... щот му придават значение на "пикаещият" ... не във фонтани :))
- Но да се върна на същественото !! - най-старата форма на изписване е: *(F)orsanоj - чете се(worsanos) ?? казват, че е релация от санскритската "varsa", като заключават че било "дъжд" ... Ма аз ще допълня, като един познавач :)) на санскритският, че този глагол има смисъла и на "върша"-правя".
- Ами на практика Урануса/Ворсанос е направил точно това ... ОВЪРШАЛ Е ? :) - мама Гая/Рая - :))) ! ... шъ мъ прощават дамите, четящи поста ми !! - но така си пише в митовете и то не само на гърЧавите !! елини :)))

от тарКан Гет ... вършещ си работата вълшебник ? :))

Гет ,ти забиваш мого ...тря да ореш по плитко щото виждаш Джойката даже и с помощта на своите интелектуални приятели е труно да ти фане мислата.Всъщност нейният(или по точно тяхните ,щото съм сигурен ,че този ник се използва и от друг) проблем е в огрничеността на мислене (те така са възпитавани ,да повтарят ...тя казва виж какво е казал Рашев и когато и покажа какво е казал тя запецне или ТЕ) за туй не се впускай на дълбокото ...те са като шаман -дури хехехехехе
цитирай
11. анонимен - Що ми се струва, че кръгЪ Бозман, ...
17.01.2012 23:15
Що ми се струва, че кръгЪ Бозман, дето пита всяка буква дали е точно тази буква - че да не би да е случайно пак същата буква, ама написана ръкописно (защото, ако е ръкописно, не означава същата буква, ами нещо друго) - нещо не може да забележи, че "Знака на тангра" е българско У, гръцко ипсилон в средата, а знакът от картинката - с полукръг, поставен на чертичка? Или, борбата, казват, е епична, какво тук значи някаква чертичка?
цитирай
12. solinvictus - Солен, да беше написал постинга си ...
17.01.2012 23:16
joysii написа:
Солен, да беше написал постинга си на ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, та да може да му се схване мътната идея.
Тия накъсани мисли,нахвърляни на нещо подобно на български език, трудно ще се разберат, камо ли да успеят да подхранят нечие мижаво самочувствие или да породят някакъв болен патриотизъм.Зная ,че това е целта ти.Ама за да я постигнеш трябва да ходиш малко на училище.Пък после да умуваш на историческа тема.


Джойка какво точно не си разбрала дъще ?Кое точно от това което съм написал ,не си вдянала?
цитирай
13. solinvictus - Без да съм фен на joysii съгласен съм ...
17.01.2012 23:56
kansandilh написа:
Без да съм фен на joysii съгласен съм с коментарът й.Ами права е.
Че да я караш само с догадки- загадки, така мисълта ти по темата остава повече от мъглява...В кръга на шегата, но в твой дух, от двете страни на Y в IYI( знакът на Тангра, както ти го наричаш ) над лъва се веят две конски опашки-знамето на аспаруховите българи. Ха, ха-3 век, Тунис, римска вила и...конски опашки...

Ето ти позна опшките ги използвали туркските булгари дошли от алтайските полувъзвишения и ги внерили в РИ както и стремената тип "сабо" но това е руга тема.Аз не мисля ,че са конски опашки ето се веят...по скоро са някакви пера ,има такива на някои римски шлемове ,все пак сме в РИ ,а не в някоя юрта?

Мисълта ми е такива като теб наблюателни а вият някаква прилика на това което се твъри и това което съм копирал...и простото наблюдение понякога ражда ИДЕИ,не мислиш ли?

п.п. не ме притеснява дали си фен на жойката или не ,за всеки влак си има пътници?:))))
цитирай
14. kagami5 - Ти вижаш ли някакво съвпаение на ...
18.01.2012 08:01
Беше въпросът и мисля, че отговорих адекватно. Колкото до конкретизацията - всички искаме да знаем ''защо'' ! Именно по тази причина се зарових в старите книги и донякъде поразчистих пътечката. Първо: години наред ни е натрапвано турк = монгол и съответно беснеем (с пълно основание). Ама не си даваме сметка, че онези монголоиди са плод на омешаване и общото ни с тях е само бялата кръв, която не е задължително да е била непременно българска. Второ: родоначалника на траките - Тирас ще да е бил извънредно плодовит , та с името на наследниците му - тираси, тураци, траки, тури , тири (кажи го както щеш, списъка е дълъг, все от Тирас го извеждат) се е наричал първоезика на тази раса, която още в ония времена е започнала да се омешва. Провери, където щеш, езика на кимери (скити, рифати, тогарми) и на траки е наречен ''турски'' и го водят изчезнал между другото. ( да, ама не съвсем) Та оттам и ние, като пряко наследили траки и кимерийци сме класирани към турската (тракийска) група европейци. Или ''турки'' идва от ''траки'', а не обратното. Поздрави.
цитирай
15. solinvictus - Kagami5, не знам кои ти са старите ...
18.01.2012 09:57
Kagami5 ,
не знам кои ти са старите книги ,но това е твърде смехотворно да твърдиш ,че турките са всъщнст траки, които не са знаели?!?
И накакъв изводач ги извел от Тирас ...нерде тирас нерде трак .
Това са глупости ...
Траки е наименование ,което са използвали гемиджиите и това е удобно за Рим за да ги неглижират.
Турски са наречени по късно от разни пантуркисти,понеже те нямат културен пласт с който да се покажат и за това крадат.
Ако беше така ,както казваш щяха да я запазят(културата) ...а те не са я запазили ,дори са я унищожили.
Исляма не търпи другите....
Всъщност ти казваш ,че този Бакхус(Дионисий) е Бог на турките така ли?
Поздрав и на теб!
цитирай
16. kagami5 - Оттеглям се. Търсете си отговорите ...
18.01.2012 10:21
Оттеглям се. Търсете си отговорите при гръко-римляните, които още в първи век са отхвърлени като благонадежни извори и успех ви желая!
цитирай
17. solinvictus - Нееее. . . :)))))))Кои са грек...
18.01.2012 10:52
Нееее ...:)))))))
Кои са греко-римляни за Теб?
Кажи ми за надписа на Дарий ! ....плеазе
Цитираш СЗ като източник на 'вярно" инфо ли?
Или Йосиф Флавий .... та коя редакция ползваш?
цитирай
18. get - - Соле не се карай на дамата !! ... те прави са, кога грешат дори !! ... в случая kagami5 ...
18.01.2012 15:53
... е почти на 100% права !! :)) - нищо, че е станала "старозаветничка" :)) ... с повече любоФФФ и тръпение ... шЪ я вкараме в "правата" вЕра :))) !
solinvictus написа:
Нееее ...:)))))))
Кои са греко-римляни за Теб?
Кажи ми за надписа на Дарий ! ....плеазе
Цитираш СЗ като източник на 'вярно" инфо ли?
Или Йосиф Флавий .... та коя редакция ползваш?


- Пък на теб ти подарявам малко картинки за любимата ти Митра :) :http://historyhuntersinternational.org/gallery/?album=1&gallery=23&show=gallery

- Да попитам момичето kagami5 ... името на Багдад ... отде е произляло ?? :))

от боу"ил Гет ... кан Кушански :))
цитирай
19. solinvictus - Get, не отвличай вниманието с други ...
18.01.2012 17:02
Get,не отвличай вниманието с други неща:)))) давай за
COTYS or COTYTTO (Kotus or Kotuttô), a Thracian divinity, whose festival, the Cotyttia (Dict. of Ant. s. v.), resembled that of the Phrygian Cybele, and was celebrated on hills with riotous proceedings.

Или така наречените Дионисиеви по късно "мистерии"?
а пропо ти да не си станал Митра-исТ :))))))))))))))))))))))
цитирай
20. анонимен - велдъре,
18.01.2012 17:25
няма се оправиш.

цитирай
21. kagami5 - http://www. avesta. org/op/op. ...
18.01.2012 18:04
http://www.avesta.org/op/op.htm
цитирай
22. kagami5 - Къде се отвяхте при ''bhagadatti'' ...
18.01.2012 18:24
Къде се отвяхте при ''bhaga datti'' пък сега?
цитирай
23. solinvictus - няма се оправиш. Кой(я) си ти?:)...
18.01.2012 20:24
анонимен написа:
няма се оправиш.


Кой(я) си ти?:)))))
цитирай
24. solinvictus - http://www. avesta. org/op/op. ...
18.01.2012 20:32
kagami5 написа:
http://www.avesta.org/op/op.htm

Тенкию за линка!
Въпросът ми беше да изкоментираш въпросните текстове през това което се опитваше да ми кажеш по един лингвистичен метод(късен)
Ако този напис беше в християнска среда то той не би бил запазен ,защото аз съм сигурен че на всички тия места които са описани е имало подобни!
Та както забелязваш етносите са доста променени ,измислени са нови за които твърят ,че са по стари в културно отношение и са в тези територии за които говори и Дарий ....но той се е объркал и всъщност не е знаел с кого си има работа добре ,че по късно разни разбирачи са оправили работата!
цитирай
25. solinvictus - Къде се отвяхте при ''bhaga datti'' ...
18.01.2012 20:36
kagami5 написа:
Къде се отвяхте при ''bhaga datti'' пък сега?


БАГАтур ,БАГАтауро,БАГАин...хехехе иранците извеждат БАГА=Митра ,явно не знаят за споровете ни в БГ и също не знаят.....за турките !!!
цитирай
26. kagami5 - A -a-a, само за саките, шкудрите, ...
18.01.2012 21:01
A -a-a, само за саките, шкудрите, йоните и ония с такетата знам , щото писах за тях. Но в линка, който ти дадох трябва да има сравнителна таблица на всички народи, които е завладял с тези, описани от Херодот, египетски и други разчетени надписи. Пълна таблица, потруди се малко :)
цитирай
27. solinvictus - Иранците не вярват на Херодот! В ...
18.01.2012 22:30
Иранците не вярват на Херодот!
В тези линкове има много ислям трябва да го разбираш за да отсееш копипейста им! Не видях в надписа нито евреи,ни грци ,елини даже и гптяни ...за тураните пък хич ::))))))) как си го обясняваш ,все пак?
цитирай
28. get - - Мноого сЪ разпиляхме май ??
19.01.2012 00:50
solinvictus написа:
kagami5 написа:
Къде се отвяхте при ''bhaga datti'' пък сега?


БАГАтур ,БАГАтауро,БАГАин...хехехе иранците извеждат БАГА=Митра ,явно не знаят за споровете ни в БГ и също не знаят.....за турките !!!

- Почнах да ти пиша за средно азиатските народи(там където сега е туркестан, таджикистан и др. тюрк) ... като пак казвам поне до 7-ми век, там почти е нямало от тези метиси(туркмените-тюрки) ...това са "чисти" арийци :)) - http://imageshack.us/photo/my-images/210/turkmen39ef.gif/ ... както виждаш :) ?!
- Това пък ... http://www.yenidenergenekon.com/wp-content/uploads/2008/05/image00149.jpg ... не е казанска б"У"лгарка, така любимите на капанският Атил, а средноазиатска тюркменка (нека сам си прави изводите) !! ... а това е още един с гордото име "Туркменбаши" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Saparmurat_Niyazov.jpg ... гуден от Совиет матушка Рус(след разпада й) за "Баш тюрк", тоест Президент с рождени имена: Сапармурад Ниязов .
- Защо толкова обяснявам за таз пуста средна Азия ... защото там се срещат крилцата(първата мозайка от Тунис) ... тоест "хаста+крилца", това е еклектика но е дълго за обяснение, защото е от нашата ера ... пък хастата я има поне хиляда години по-рано - много преди Аспарух !!?

- Относно въпросът за Котито свързвам я с Бендида(тракийска) в образът й на обитателка и богиня на подземното царство, която при балканците е Персофона-Преизподня ... но не в късно християнският му смисъл, а още към V в. пр.Хр. !! Ако направиш справка ще прочетеш, че са я наричал още и "Подния"(на гръцки нищо не значи) ... но в българският език и фолклор все още се използва тази дума и хтонично вярване, за т.нар. "Змийски дни"(празници). Тогава се меси на босо(с крака) питка от кал казват и "подния". Керамичната кръгла плочка, която се е ползвала за печива в пещ се нарича "подница" . Кога ти носят чашите(много) това става с "поднос" ... звуково и семантично равнозначно на "под/нас) !!
цитирай
29. solinvictus - Ми показжи я тази хаста+крилца!За ...
19.01.2012 09:30
Ми показжи я тази хаста+крилца!
За Котиса май няма да е това с Бендидата ,следи поста ще го добавям ,че ме мързи да пускам други.
Май ще се окаже ,че от 'елинизираните' траки са копирали 'древните' грци ....хехехехе
цитирай
30. get - - Ама хастата с крилца е това, което е над двете групи фигури ...
19.01.2012 10:53
...
Първата(лява) - лъв + бик ... и-и-и Втора - лъвица, която Бори(мачка) паднал по гръб лъв ... това ти самият го даваш в първата мозайка от "римската" вила в Тунис ?? - защо това е така и какво представлява, ще се помъча да обясня ... Ама, друг път :)))
solinvictus написа:
Ми показжи я тази хаста+крилца!
За Котиса май няма да е това с Бендидата ,следи поста ще го добавям ,че ме мързи да пускам други.
Май ще се окаже ,че от 'елинизираните' траки са копирали 'древните' грци ....хехехехе

СЕДЕМТЕ НЕБЕСНИ СВЕТИЛА - Единствените небесни светила са Слънцето и Месецът. Знае се обаче, че освен тях нашите прадеди са почитали и петте планети – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, които съставляват Седемте небесни светила. По тази причина Розетката е СЕДЕМ ЛЪЧЕВА ?!!
“...Подвижните светила са седем. Господар им е Юпитер (Йо). Той направлява времето...” Това е й Ян(ус) Двуликият !!
Този надпис от Мурфатлар (Северна Добруджа) свидетелствува за особеното място на Юпитер в българските народни вярвания. В народните предания той се възпява под името Янкул, а тази дума има успоредици в келтските езици – JANGU, JANCAIL, означаващи “главен”, “голям”. Янкул се счита за Водач, Пастир на звездите (Ян(като Хуняди) също и Янко-Янкул овчар), защото по неговата обиколка около Слънцето се отчита 12-годишното летоброене по Българския календар. В народните песни се възпява също и Венера, под името Деница или Янка, като сестра на Янкул. Или под името Янкулица, като жена на Янкул. За значението на Слънцето и Месеца . Според хрониката на Теофилакт(християнска апологетика), за това спорят Омуртаг с неговия пленник, християнина Кинамон.
Кинамон заявява: “...А тези разни богове, които вие почитате, аз смятам за истински демони. И ако ми изтъквате Слънцето и Месеца и ме карате да се възхищавам от великолепието им, то знайте, че аз им се дивя и ги смятам за творения – слуги, подвластни не само на Бога, но и на нас(?), хората...” Омуртаг отговаря: ”...Не унижавай боговете ни. Тяхната сила е голяма и доказателство за това е, че ние, които им се кланяме, покорихме цялата ромейска земя...”.

В различните части на страната той се среща под различни имена. Известен е като Янкул войвода, Дан войвода, Стари Яно, Данкул войвода. Той се представя като богат човек, притежаващ много стада и голямо семейство.
Той е наричан бан, т. е. управител на област ... това последното идва от частицата в PIE - "ба-па", тоест баща или пазител !
- От там пък е и служебната титулатура и частицата за благородство "пан" ... титла жупан (идеща от диу-жиу + пан(пазител) !
В неговия образ са вплетени много жречески функции, които го свързват силно със св. Иван/Йоан/Йове, а именно кумството и побратимството, венчаването и кръщаването. Неговият син става цар по желание на коледарите. Едно от имената му - Дан !
- Накратко зад тази фолклорна образност ПРИ НАС ... ТОВА Е Хронос(ът) предадено на гръцки, който бил скопен от Зевс. Това пък в изт. средиземноморие е бог Хадад-Дагон-Даган ... като ползваме бустроведона от Хадад се получава Дадах(тоест нещо, като "Даващ") !! В нашият фолклор се среща аналогичната форма(обърната) та става Дан, ерго Даващият !!
СЪЩОТО МОЖЕМ ДА ОТКРИЕМ И ПРИ ЖЕНСКАТА МУ ФОРМА(консорт):
Жената на Янкул е известна като Янкулица, Яна, Даница/Деница, Дана. Тези имена напомнят за Деница, сестрата на Слънцето. Деница змеица(това е пак една сложна образност от фолклора ни !) е момата , която открива Дан войвода по време на лов. Това е гръцката мома-богиня Диана, което идва от много по-ранното Дидона и още по-старото Додона, която е имала храм в земите на дар+дан"ите ... намиращ се сега в чертите на сев.Гърция.
За последният мисля Плутарх казва, че след идването на гърците (уж изповядващи култа към тази богиня) храма западнал и свещената горичка била унищожена - Защо ли така ??!!

- В заключение ще кажа !! - Е-е-е, може ли народ с такива сложни вярвания и фолклорни традиции да произхожда от зап.Китай или централна Азия, както са ни лъгали "златните" ни историци ??!! :(((

от пан ГетКан Eupatorum таурус"скитский :))
цитирай
31. solinvictus - Емиии, ти ся развали сичко. . . що ти ...
19.01.2012 11:27
Емиии, ти ся развали сичко...що ти трябваше да бързаш толкова?:)))))))
цитирай
32. get - - Емиии, не съм развалил нищо ... я прочети, какви ги ръси хан Атил в блога на ...
19.01.2012 11:45
solinvictus написа:
Емиии, ти ся развали сичко...що ти трябваше да бързаш толкова?:)))))))


... кака ми :)) ... kagami5 !!

- Ма нямам време, щото трябва да излизам ... по причина "хейдеите" ма припират да си връщам дълговете към тях ... плюс "великото" им изобретение "лихвеният %" :))) !!

- По таз причина виждам, че си "айляк" ... неангажиран де, казано на прабУлгарски ... можеш да отговориш на капанският ХАН Атила - Хахахаха !! ... в блога на приятелката ни ... щот тя няма доводи ... много разсъждава(мисли) по старозаветнически :)) ... шЪ трябва да и дам за домашно ... тема с елементи на преразказ "Каква е разликата, между Старият и Нов Завет ??" !! :))

ПоЗдрав !!
цитирай
33. solinvictus - хехе бързай за лихвите, че ще ти т...
19.01.2012 14:46
хехе бързай за лихвите ,че ще ти турят наказателна (много я обичат тая лихва) а колкото о капанските каскети и кухи лейки кво да ти кажа ...заразени са много с тоя турско-монголски вирус и се изприщтват като алергична джойка от туркутски прафесари....хахаха
Според мен ти си човека със СЗ ...откакто @каруцаря полудя @д3вера и той копипейства като мен ...така ,че кажи и на @кагами-то да не се бъхти на халосТ като мен из дебрите на ислямската Авеста дет ма прати ...:))))))
А за Котиса ...ще ти кажа по нататък...
цитирай
34. get - - Явно не си схванал целият абсурд и смях в цялата ситуация със Старият завет ? ... той
19.01.2012 15:27
solinvictus написа:
хехе бързай за лихвите ,че ще ти турят наказателна (много я обичат тая лихва) а колкото о капанските каскети и кухи лейки кво да ти кажа ...заразени са много с тоя турско-монголски вирус и се изприщтват като алергична джойка от туркутски прафесари....хахаха
Според мен ти си човека със СЗ ...откакто @каруцаря полудя @д3вера и той копипейства като мен ...така ,че кажи и на @кагами-то да не се бъхти на халосТ като мен из дебрите на ислямската Авеста дет ма прати ...:))))))
А за Котиса ...ще ти кажа по нататък...


... ако и да го наричат "стар" си е доста по-млад отколкото го изкарват, разни крипто хЕйдеи ... като почнеш от протестанти, калвинисти и цялата асталная ... :((( !
- Аз използвам СЗ, просто така за ... бъзик !!

- Авестата не я бъркай с исляма ... той е поне иЛядо годин по-млад от нея ... там ключът за загадката е друг ! - Но за да ме разбереш и още повече ... повярваш трябва много да ти обяснявам ... с дати !!? - що е туй "Мене, текел, фарес ..." ?! - В каква връзка е казано ? - Кой стои зад тази интрига ? - Кой държи тогава на концесия храмовете във Бабилон ? - Кой дава храмовите пари под лихва и-и-и ... т.н. !?! - Как след изпадане в дългова зависимост, можеш да станеш роб ?? :)))

от боу"ил ГетКан ... Хехехе ... new Testament(ски) :)))
цитирай
35. kagami5 - В тези линкове има много ислям трябва да го разбираш за да отсееш копипейста им!
19.01.2012 20:01
Ислям в копи-пейст преводи на староперсийски??? - момче, ти изтрепа мечките.
И за кво ти е мойто мнение, та ти си давал акъл на господа кога е правил света, от мене мнение иска!
Трогвате ме с вашата загриженост за здравето ми, живи и здрави и вие да сте!
цитирай
36. solinvictus - Ислям в копи-пейст преводи на ст...
20.01.2012 00:16
kagami5 написа:
Ислям в копи-пейст преводи на староперсийски??? - момче, ти изтрепа мечките.
И за кво ти е мойто мнение, та ти си давал акъл на господа кога е правил света, от мене мнение иска!
Трогвате ме с вашата загриженост за здравето ми, живи и здрави и вие да сте!


Mи съжалявам за Авестата прочети и хронологията и си отговори сама!
Не използвай ислямски сайт влез в някой англииски линк, в който автора да не се казва Авраам Намкъвси ...
...единствено Корана е предаден по устния начин като запис...затова са необхоими и 5000 хадиса...за да си го изяснят ,но това е друга тема!

На кой Господ съм давал акъл?:))))
Аз само питах ,какво лошо има в това?
цитирай
37. get - - Пък ти не бързай да се трогваш :)) !
20.01.2012 06:13
kagami5 написа:
Ислям в копи-пейст преводи на староперсийски??? - момче, ти изтрепа мечките.
И за кво ти е мойто мнение, та ти си давал акъл на господа кога е правил света, от мене мнение иска!
Трогвате ме с вашата загриженост за здравето ми, живи и здрави и вие да сте!


- За начало можеш да прочетеш една много странно озаглавена рубрика във Вики-то - Pre-Islamic Arabian gods :http://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Islamic_Arabian_gods ... то там не бяха ли само наследници на завета на Мойсея (не Хоренаци) :))

- После ще минем занятието преразказ с елементи на разсъждения "Общото и различното между Стар и Нов завети ?" :))

от брат Гет Нилский ... можеш да ми викаш и свети Амун :))

П.П. За "безсмъртният Сол" вероятно ще бъде поучително да види, кой е този бог Yarhibol / Malakbel - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Relief_Bel_Baalshamin_Yarhibol_Aglibol_MBA_Lyon_1992-13.jpg ... и ... Temple of Bel, Palmyra, Syria
The main god of the people at Palymyra was Bol (probably equivalent to Baal). Bol was assimilated with the Bablonian god Bel-Marduk and soon become known as Bel. Bel was associated with the sun and moon gods, Yarhibol and Aglibol, as well as the Phoenecian god Baal Shamen, Lord of Heaven. The temple was consecrated to Bel and dedicated in 32CE.
цитирай
38. kagami5 - Сол-е, аз ти дадох линк към Зороа...
20.01.2012 09:52
Сол-е, аз ти дадох линк към Зороастрийски архиви с пълен превод на всички древни текстове от онва време ( ПРЕВОДИ ОТ ЗАПАДНИ ЛИНГВИСТИ) . Сайта също се поддържа от Joseph H. Peterson - The copyright to the AVESTA -- Zoroastrian Archives is owned by Joseph H. Peterson and is protected by the copyright laws of the United States and the Universal Copyright Convention.
The materials on the AVESTA -- Zoroastrian Archives (including all texts, translations, images, descriptions, drawings etc.) are provided for the personal use of students, scholars, and the public.
Ти продължаваш да ми говориш за ислям и корани и аз наистина недоумявам къде гледаш и какво четеш. Но стига вече, оспамихме и твоята и моята страница с куп странични коментари.
цитирай
39. solinvictus - Да Гет-ски слеващият ми пост ще е ...
20.01.2012 10:11
get написа:

Да Гет-ски слеващият ми пост ще е за Палмирския Бог хехехе Баал ,нали Го виждаш на аватара ми!:)))))
цитирай
40. solinvictus - Сол-е, аз ти дадох линк към Зороа...
20.01.2012 10:23
kagami5 написа:
Сол-е, аз ти дадох линк към Зороастрийски архиви с пълен превод на всички древни текстове от онва време ( ПРЕВОДИ ОТ ЗАПАДНИ ЛИНГВИСТИ) .


Виж,не приемай всичко което ти казвам за упрек или за "поучаване" аз не се боря с жени:))))) искам да ти кажа ,че преди имах контакт с едно монче афганец който се запознах случайно с един коментар в негов блог ,точно тогава си завършваше образованието в Ню Йорк ,но жена му беше египтянка и от размириците там нямам инфо какво е станало с него.Та той много аргументирано и спокойно ми беше обяснил всичко за тези преводи(от по новите тълкуват по старите писания и УСТНИ предания) също и юдейските манипулации в тези текстове(защо ли са за заинтересовани си го обясни ти) За да се довериш на еин текст преведен от пахлави(късен) на ингилизки от някой си Авраам ...който се считал за най точен ...си е загуба на време!
Не ,приемай нещата като лична неприязън...а като добронамерен спор или разговор! жалкото е ,че загубих много имфо в PDF формат като ми се скапа ПиСи -то:))))))))))))))) Не се притеснявай за някакъв си спам...всичко е прехоно в Тоя свят!:))))))
цитирай
41. kagami5 - Съгласна отвсякъде, взела съм си ...
20.01.2012 10:40
Съгласна отвсякъде, взела съм си учебник по асирийски, ха-ха. Знаеш ли колко думи откривам, дет ингилизите са се чудели как да го извъртът, а то си е четливо през един език дет не им е много ясен. Лек ден и поздрави!
цитирай
42. solinvictus - Ингилизите са дошли от "бр...
20.01.2012 10:47
Ингилизите са дошли от "бриги"="брити"="брит-ани" хехехе и за туй разбират ,ти не си разбрала ,че не разбират?:))))))) даже Орфей(изобразен в римска вила) е като техен келтски Бог :)))))))))))))))))
И на теб!
цитирай
43. kagami5 - ти да не си ми чел постинга от преди 3 ...
20.01.2012 12:02
ти да не си ми чел постинга от преди 3 години га ги разконспирирах ингилизите ?
цитирай
44. solinvictus - Гет-ския (Kill-can) ми кавза, той ...
20.01.2012 13:29
Гет-ския (Kill-can) ми казва ,той сигурно те е чел, ама е забравил....хехехе
той понякога стреля с "приятелски" огън ...НЕгорящ(светен)??? :)))))
цитирай
45. get - - Влизам само за малко за да не сте се ... ?!!
20.01.2012 15:49
solinvictus написа:
Гет-ския (Kill-can) ми казва ,той сигурно те е чел, ама е забравил....хехехе
той понякога стреля с "приятелски" огън ...НЕгорящ(светен)??? :)))))


... изпокорали/те ... Тъй като изследванията ни взеха да навлизат в решителната си фаза !! - Но виждам, че цари мир и хармония, като в Рая преди обитателите му да изядат плода от дървото на ПОхЗнанието :))) - Похвално !!
- Излизам за два дни от "ефир" ... Поради което - Мир вам !! :))

казвам Гет Нилский от "скитската пустиня" гдето била на запад от Нил ... викат ми още и Амун, тоест Аз-Мун ... изкилиферчено на от Аз-Себе ... по-старо от Себе-Аз ... още по Сабазиос = оСвободен !! :))
- Така че, докато ме няма мантрувайте върху Ааз ... Муеен :)))
цитирай
46. solinvictus - - Така че, докато ме няма мантр...
21.01.2012 13:29
get написа:

- Така че, докато ме няма мантрувайте върху Ааз ... Муеен :)))

Get-ски ,темата е за Дионисий ,Котис,Нимфите,Бендида и Бакхус :)))))))))))))) какви мантри те преследват?....Кришна е в трансдентала и е на 800 000 000 км от тиерата ...::::::)))))))))) като стар гет-скит ,как мислиш почитали ли са Го по северното черноморие скитите с "високите шапки",скитите пиещи "Haoma" и скитите "които живееха в морето"?
цитирай
47. get - - О-о-о, solinvictus ... да бъде волята ти ... слънчев/силен Виктосе ... силен Победителю !!!
21.01.2012 15:01
solinvictus написа:
get написа:

- Така че, докато ме няма мантрувайте върху Ааз ... Муеен :)))

Get-ски ,темата е за Дионисий ,Котис,Нимфите,Бендида и Бакхус :)))))))))))))) какви мантри те преследват?....Кришна е в трансдентала и е на 800 000 000 км от тиерата ...::::::)))))))))) като стар гет-скит ,как мислиш почитали ли са Го по северното черноморие скитите с "високите шапки",скитите пиещи "Haoma" и скитите "които живееха в морето"?


- Като "стар-Гет", което е й скито-гет значи, имаме производни Гат-Гаут-Гата-Джата ... Джаант(а)(на саМскрит) от там пък идва в/с бритско-Giant, което ингилизите го извеждат от ... от къде може (?) разбира се от гръцки ! :( ...
- Тъъй, да видим гърЧавите, какви лъжи са наприказвали ? ... ами при тях гигантите-титани са все богове от преди тези, от поколението на Девс/Зевс ! - ей ги на картинка от Първи век http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/DSC04529a_Istanbul_-_Museo_archeol._-_Gigantomachia_-_sec._II_d.C._-_da_Afrodisia_-_Foto_G._Dall%27Orto_28-5-2006.jpg ...(защо са със змийски крака, друг път ще обяснявам !) но Хронос(а) Янко/Йове/Евой и той е бил роден Гигант/Титан ?? ... пък после бил скопен, от Де(н)ос/Зеус с оръжието, което е негова собственост ... и се нарича "косер" - http://auction.bg/item.php?id=648406 ... Titan Cronus http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Saturnus_fig274.png ... този Янко-Дан-Кронус ... ни "Кара"нас" през фактора/величина ВРЕМЕ, често го изобразяват в комплект със зодиакалният-кръг ?!
- Но с този каращ ни, КорнАс е свързана християнизираната притча за св.Трифон/зарезан ... който се бил присмял на Божията майка ... и като отмъщение за неуважението му, сам си бил отрязал носа с Косера ... това пък има отношение с пролетните "слънчеви празници" и още един др. светия Тео-Део-Дено-Дар, (ТоДар-БожиДар) казано по фанариотско-византийски Теодор Тирон ... конският ВеликДен ... свързан с чествунето на БагаТура !! :)) ... новото Слънце/Конник
(Тирон пък е свързано с Тифон/Питон но шЪ сЪ разводни виното ... темата - щот там пък възниква Въпросът ! - откъде и гръцко ли е името на Делфи ?!?) !!

- По-просто, и нагледно ... не мога, щот знайш Кво съм работил, пък ние сме нарицателно за проЗДотия :)) !!

от ТарКан Гет, тауро-скитский
цитирай
48. solinvictus - Get-ски не ми излизай с тоя номер, ...
21.01.2012 15:57
Get-ски не ми излизай с тоя номер ,какво си работил и ...това го пущай на някой ето се вземал на сериозно!
Не нямах това в предвид ...линията на разсъжения е ...Котис и нейните фиести заено с тия които били "бапти" -извършвали разни ритуали с вода и как тези ритуали ги припознали варварите и ги назовали на името на Дионис.С една дума вектора на движение е обратен ,а не както ни казват ,че били "елининизирани" .
За мен е важна много тази връзка с "баптизма" която ми се губеше преди ,но сега си е на мястото ...Балканите ,а не африканските пришълци!

Така ,че тези мистерии си имат местно значение и не са късноримски(елински копипейстове) ,но за знака "IYI" който е въпрос на обсъждане в момента е отново символ на BULLA! :))))))))))))))))))))))))
цитирай
49. get - - Добре де приятелю, по-скоро иронизирах себе си ... ? ... щот ми е писнало от ...
21.01.2012 17:24
solinvictus написа:
Get-ски не ми излизай с тоя номер ,какво си работил и ...това го пущай на някой ето се вземал на сериозно!
Не нямах това в предвид ...линията на разсъжения е ...Котис и нейните фиести заено с тия които били "бапти" -извършвали разни ритуали с вода и как тези ритуали ги припознали варварите и ги назовали на името на Дионис.С една дума вектора на движение е обратен ,а не както ни казват ,че били "елининизирани" .
За мен е важна много тази връзка с "баптизма" която ми се губеше преди ,но сега си е на мястото ...Балканите ,а не африканските пришълци!

Така ,че тези мистерии си имат местно значение и не са късноримски(елински копипейстове) ,но за знака "IYI" който е въпрос на обсъждане в момента е отново символ на BULLA! :))))))))))))))))))))))))

... гръцко MANAFски простотии - като името на бог със същото име, който се е почитал в Мека ?!! - http://en.wikipedia.org/wiki/Arabian_mythology
- Тук е казано по директно за тази манафска вяра - http://en.wikipedia.org/wiki/Manaf_(deity)

- Казах ти цикъл соларни празници ?!! - които фанариотите-византийци сега празнуват като "Кръщение господне" ... ама той си е изконно и много стар наш (дето сме били "тюрки") празник Йордановден ... име идещо от Йово-Ян-Йордан ... на погледай и поразсъждавай на ум или на глас ... на това клипче http://www.youtube.com/watch?v=-5XbTap7Ors&feature=fvwp&NR=1 ... и мисли :
- Защо хорото се играе само от мАже;
- Защо по обичай някой от играчите носи малко дете МОМЧЕ;
- Защо го играят не на мегданя а в селската бара, което идва от името на бог гВаруна ... Защото ... от там е произлязло и в българският език думата за Вода-Бяло-Пазя !! ... и-и-и още доста поризводни ... ма няма да ти обяснявам, дан ти изпуши ЦПУ-то от многото инфо :))) !

тарКан Гет тауросскитский ти го г(о)Вори ... Хоро/ати :)))
цитирай
50. atil - Всичките картинки дето са горе, ...
21.01.2012 17:44
Всичките картинки дето са горе,заедно с описанието на ритуалите са точно тенгрианство ,което го "нямало". Проформа на оригиналното тенгрианство, такава проформа е и маздакизма и богомилството а и самите три "световни религии" - юдаизма,християнството и исляма.
Сабазий и точно - Сабан ,едно от имената на Самар , почитан в Целия Близък изток ,чак до Египет и на Балканите.
Колкото до "розетата" от Плиска то не се знае наистина дали е розета или не,но се знае със сигурност ,че никой нищо не е прочел от знаците по нея. И всичките писания по този повод са фантазии и разсъждения. Сигурно е че знаците са от древнобългарското руноподобно писмо. На негова основа е създаден "самра" с който са си служели в Ранния Шумер и е бил известен на булгарите -траки и ахйеци,аргивци и т.н. от предгръцкия период.
Тюркския каганат,Османската турска империя и исляма са от 6 век насам . В Тюркския каганат е било в употреба Кашанското писмо,което е форма на същото това древно писмо от Близкия изток и Балканите.
С християнските ереси не ми си занимава да ги коментирам, но ритуалите с вода са от тенгрианството, поне няколко духа има ,които отговарят за тия неща,покровителсват различните видове водоизточници и т.н.
С времето ще си отидат нещата на мястото, процеса е вече необратим...!
цитирай
51. get - . . . Тюркския каганат, Османската ...
21.01.2012 18:22
atil написа:
...
Тюркския каганат,Османската турска империя и исляма са от 6 век насам . В Тюркския каганат е било в употреба Кашанското писмо,което е форма на същото това древно писмо от Близкия изток и Балканите.

Бе човече поне вземи прочети нещо извън ... Джагфар тирахито ... Примерно откога се дитари Енисейското рунно писмо ?
atil написа:
С християнските ереси не ми си занимава да ги коментирам, но ритуалите с вода са от тенгрианството, поне няколко духа има ,които отговарят за тия неща,покровителсват различните видове водоизточници и т.н.
С времето ще си отидат нещата на мястото, процеса е вече необратим...!

- Не ми отговори на въпроса - казанските бУлгари, откога са го заприказвали "Turkсe dili"-то ??
- Кога ми(си) отговориш ... всичко ще си отиде по местата !!
цитирай
52. solinvictus - . . . ма няма да ти обяснявам, дан ти ...
21.01.2012 18:46
get написа:
... ма няма да ти обяснявам, дан ти изпуши ЦПУ-то от многото инфо :))) !

тарКан Гет тауросскитский ти го г(о)Вори ... Хоро/ати :)))


Mи ша изпуши ,щот не пишеш по един въпрос а ходиш из целата география...този пост ,е за знакът "туркската тамьгь" на тенгрянския им световнонеизвестен капански бог,който ни закачат разни каскети от шуменския вилает!хехехехе те са голями папагали не могат а мислят само повтарят!
цитирай
53. solinvictus - С времето ще си отидат нещата на ...
21.01.2012 18:53
atil написа:

С времето ще си отидат нещата на мястото, процеса е вече необратим...!


Да прав си!
Цялата туркска помия върху българите излята от измекярите е обречена на забвение и процеса е НЕобратим.
Тенгрияните турки не знаят ,че са такива ...добре ,че такива профани като бешевлиевци,ваклиновци са им дали "европейска" рамка !!!
После такива ...простовати фенове (бг-граждани) я повтарят!.....нонстоп с надеждата да фане дикиш!!!!
ама нема да стане
цитирай
54. get - - Ама, просто няма как, да не се разхождам по Географията ... защото, бая са шетали ...
21.01.2012 21:10
... прадедите ни ?!!
solinvictus написа:
get написа:
... ма няма да ти обяснявам, дан ти изпуши ЦПУ-то от многото инфо :))) !

тарКан Гет тауросскитский ти го г(о)Вори ... Хоро/ати :)))

Mи ша изпуши ,щот не пишеш по един въпрос а ходиш из целата география...този пост ,е за знакът "туркската тамьгь" на тенгрянския им световнонеизвестен капански бог,който ни закачат разни каскети от шуменския вилает!хехехехе те са голями папагали не могат а мислят само повтарят!

- В интерес обективността на проучванията ни, следва да ги упомена и то като ... почнем от 2 000 год. пр.Христа. Митичният поход на бог-цар Дионисус Бромий до Индията ... това по южната магистрала близък Изток, Месопотамия в сев.Индия, като тогава им носят Ведите ... Ее-е-е, допълня че им "занасят" огъня ... в смисъл на този етап местното население не е осъзнавало как може да се използва ... ядяли са мръвката сурова и са ходели голи ?!! (така пишат поне древните автори).
- После имаме второ "отиване" до там но северната "виа Индика" поне хиляда години по-късно ... приблизително маршрута е над Кавказ, Каспия, Памир и през него та надолу в Индията. Това го привят скитите-гети ... по таз причина, ти изписах гети ... са многото производни гата ... и т.н. ?
- Помоли приятеката Кагами ... да сподели малко от знанията си за т.нар. Декаполис(и), което пък се припокрива с твоят интерес към р.Йордан и баптизмото :))) !!

от Гет цист, като баптист след баня :))
цитирай
55. kagami5 - За знака и тамгата
21.01.2012 21:11
Ето няколко картинки дето по- добре ще ти отговорят от мене за произхода му:
http://4.bp.blogspot.com/-ErVmdCrbGFs/TWUUAtCMdiI/AAAAAAAAQKM/RbyPMFVwyYs/s1600/480_1236272687_Lilit.jpg
http://www.goddessgift.net/images/Goddess%20Lilith%20SilvrBrn.jpg
http://media.photobucket.com/image/goddess%20lilith%20photos/prezhorusin04/beauty/Goddess20Lilith20Brass20320inch.jpg
http://www.dhushara.com/paradoxhtm/fall/goddesses.jpg
http://www.teenwitch.com/divine/phoenicia/pict/f_astarte.jpg

цитирай
56. solinvictus - Get. . . нямам никаква идея за каква ...
21.01.2012 21:26
Get ...нямам никаква идея за каква река йордан ми говориш?:)))) аз ти говоря за пенсионирани ветерани които са правили Бакханлии (от Бакхус) по еин много правилен начин.организирали са зрелища на нароа а не мисли за ежедневието си (това е било два пъти в годината като голямата фиеста е по време на Сатурн(да му се свети името) :)))) ти за какво ми говориш?:)))
цитирай
57. solinvictus - Ето няколко картинки дето по- добре ...
21.01.2012 21:27
kagami5 написа:
Ето няколко картинки дето по- добре ще ти отговорят от мене за произхода му:
http://4.bp.blogspot.com/-ErVmdCrbGFs/TWUUAtCMdiI/AAAAAAAAQKM/RbyPMFVwyYs/s1600/480_1236272687_Lilit.jpg
http://www.goddessgift.net/images/Goddess%20Lilith%20SilvrBrn.jpg
http://media.photobucket.com/image/goddess%20lilith%20photos/prezhorusin04/beauty/Goddess20Lilith20Brass20320inch.jpg
http://www.dhushara.com/paradoxhtm/fall/goddesses.jpg
http://www.teenwitch.com/divine/phoenicia/pict/f_astarte.jpg



Да и аз там го търсих ,но преди 3 гоини :))))))
цитирай
58. get - - Казах ти питай УЧТИВО симпатягата с нейм Кагами :))) !
21.01.2012 22:25
solinvictus написа:
Get ...нямам никаква идея за каква река йордан ми говориш?:)))) аз ти говоря за пенсионирани ветерани които са правили Бакханлии (от Бакхус) по еин много правилен начин.организирали са зрелища на нароа а не мисли за ежедневието си (това е било два пъти в годината като голямата фиеста е по време на Сатурн(да му се свети името) :)))) ти за какво ми говориш?:)))


- За Декаполисите ... които тя явно ги познава доста по-добре от мен ?! ... аз в момента съм в началото на проучванията и не съм завързал цялата картината в едно единно цяло !! - Там, е Галилея отдето е родом "галилеянина", не юдеина Христо(с) !! Там е реката дето ги е баптисвал предтечата св.Йоан ... Йован ... Йове ... Йово(като в песента за Балканджи Йово !):)) и т.н. да се свети името му ?!!
- Бакхуса и Диониса са много по-млади от това за което ти говоря ... по тази причина, ако не разчоплим прото-произхода ша се угелпим, като пате в калчища !
- Както ти ми говориш за сатурналии ... пък аз говоря за Йо(вето) !!

- Говоря ти, че в близък изток има една група градове, които са поселени уж със скити ... от трети век били отишли там с лудото Аце !??(според официалните теории) - ама нещата не се връзват, защото след по-внимателно проучване се вижда, че тяхното присъствие датира от много по-рано ?!!
В тази връзка ти постнах и списъка с арабските предислямски богове ... ама много на скитски"слИвянски" звучат повечето от имената ?? ... пак казвам това всичко е от време оно до към нашата ера и малко след това - МНОГО СМУЩАВАЩО е, ако си един обективен изследовател !!? - Защото според писанките на гърците там не би следвало да има скити, които те са ситуирали най-малкото около Дунав и зад него !!
- Просто, не те ли смущава второто име на Сола-Малак Бел ... което било и Ярило ... ами Ярило е припознато за чисто "славянско" божество ... Е-е-е ама славяните живеят поне до 6-и век в припятските блата над Карпатите ... Абе страшен хаос и смут ... хИсторически !!?? :)))
цитирай
59. kagami5 - Соле, язък, че се хабих за картин...
21.01.2012 23:25
Соле, язък, че се хабих за картинките. Бих те пратила и на едно друго място да търсиш, но трябва да ме ориентираш какво е твоето мнение за този знак, не е честно така.
цитирай
60. atil - Отговор за Гет и автора на постинга: ...
21.01.2012 23:39
Отговор за Гет и автора на постинга: Преди да стигна до до Тарихито ,сигурно съм прочел няколко пъти повече неща от вас!И съм обиколил много повече музеи и исторически места. Така си мисля,защото и до днес вие дори не можете да вденете за какво става въпрос и коментирате така, както шестокласниците от квартал "Факултето" пишат есета за полярния изследовател Фритьоф Нансен.
Волжските българи говорят булгар-тюрки откакто се е появил този език в Европа! Далече преди новата ера. Куманите-скити,Кавказците,предците на днешните турци, тюрките от средна Азия - всички тези от тях са получили този език! Така стоят нещата и то от хилядолетия, и са си точно така - по местата!
На същия език и говорил и Ага Мумин(Агамемнон), както и неговите предци.Както и нашите също.
Няма да ви давам съвети, но хаос няма, ако ви се струва ,че има то той е напълно изкуствен и фалшив.
Щом си падате по населението тук преди хунобългарите и ермиците,аланите, вземете погледнете поне статията за траките от блога ми. Постинга е озаглавен "Траките - познати и непознати"
цитирай
61. get - - Кагами ? - и аз да допълня картинната галерия, защото Ищар-Ашер-Астарта-Лилит е и ...
22.01.2012 00:00
Кибела:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cybele_Bithynia_Nicaea.jpg
Реа: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rhea_MKL1888.png
- Но тази която е най-стара е от Чатал хьоюк днешна Турция http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ankara_Muzeum_B19-36.jpg ... викали и Кубаба или Хубава :))
- Това е прото-то на Хастата ... iYi в средата е женската фигура ... с крилца указващи нейният божествен статус и две изправени животинчета ... на мен ми харесва ... там където едно е лъвче а другото теле ... пък тя ги държи(носи хванати за врата) в ръцете си !! :)) ... междувпрочем Сола ми я бе пратил тази картинка ... но същата се затри, при едно скапване на РС-то ми !!
цитирай
62. get - - Е-ех, Аtil aga Han ... недей да подценяваш руското ЧеКа ... в него са работили, както ...
22.01.2012 00:13
atil написа:
Отговор за Гет и автора на постинга: Преди да стигна до до Тарихито ,сигурно съм прочел няколко пъти повече неща от вас!И съм обиколил много повече музеи и исторически места. Така си мисля,защото и до днес вие дори не можете да вденете за какво става въпрос и коментирате така, както шестокласниците от квартал "Факултето" пишат есета за полярния изследовател Фритьоф Нансен.
Волжските българи говорят булгар-тюрки откакто се е появил този език в Европа! Далече преди новата ера. Куманите-скити,Кавказците,предците на днешните турци, тюрките от средна Азия - всички тези от тях са получили този език! Така стоят нещата и то от хилядолетия, и са си точно така - по местата!
На същия език и говорил и Ага Мумин(Агамемнон), както и неговите предци.Както и нашите също.
Няма да ви давам съвети, но хаос няма, ако ви се струва ,че има то той е напълно изкуствен и фалшив.
Щом си падате по населението тук преди хунобългарите и ермиците,аланите, вземете погледнете поне статията за траките от блога ми. Постинга е озаглавен "Траките - познати и непознати"


... високвалифицирани терористи, така и специалисти ориенталисти ?!!
- Пример за това е юдеина-хазарин Яков Блюмкин, този който уби извънредният пълномощен посланик на кайзерова Германия в СССР. Именно той е живият пример за това, което ти обяснявам !
- Второ - не пропускай, че юдеите извеждат рода си от хазарите а на тях приписват да са тюрки !! ... ама аскудза са и "сака", тоест скити !!
- Трето - чел съм това, което е възстановено от "линеар В", ама то хич не ми звучи на тюркутски език - Ще прощаваш !! ... губиш си времето приятелю с тези еквилибристики Агамемнон да го правиш на "ага Мимюн" ??!

- Но твое си правото, да си вярваш в що щеш - само не пълни главите, неподготвените с тези басни !! - защото българита най-късно отиват в Кама ... Казан, тогава стават малцинство в средата на местно население УГРИ, каквито по произход са и московитите, известни ни днес, като рОснаци ... Мокша 12 в. славянизирана, това е
цитирай
63. solinvictus - Кагами, моето мнение е в този пост ...
22.01.2012 00:25
Кагами,моето мнение е в този пост :
-знакът от розетката не е този от камъните
-знакът от камъните съвпада с това от мозайките(преположение)
-знакът от камъните съвпаа 1/1 от олтарът в митреума(визуално)
-ако махнем обаче хастите си е митраистки отсякъе
но за още по голямо объркване ще ти покажа "харапски символ" .... не е пакистански :))))))
цитирай
64. solinvictus - Атилоф, не ми е интересна турската ...
22.01.2012 00:27
Атилоф, не ми е интересна турската ти пропаганда! мюмюни ,аги и бийлюци си ги пиши у блога!
анадъмно?
цитирай
65. solinvictus - Гет ми те хейдейте тогава си имат ...
22.01.2012 00:29
Гет ми те хейдейте тогава си имат религия ...и не ги интересуват Йоановци не мислиш ли?
Значи отпадат?
цитирай
66. get - - Само за тези ти волнодумства ... преди сто години в Еспаня и без инквизиция щяха да те ...
22.01.2012 00:57
solinvictus написа:
Гет ми те хейдейте тогава си имат религия ...и не ги интересуват Йоановци не мислиш ли?
Значи отпадат?

... разпънат !! :((

- Има много неща, на база религиозната пропаганда, които сме ги възприели, като разбиращи се от само себе си истини ... Но дали е така ? - според мен, не ?!! По тази причина ти насочвам вниманието в райони гранични с Юдея и за които в библията се пише, че живеели ако юдеи то поне семити, които говорят на хамито-семито и тям подобни езици ... Е-е-е, Да - Ама, Не !!
- За мен реално най-голямата диаспора на тези същите, носители на тази религия винаги се е намирала в Агюпта !! ... отделни са техните твърдения, за Аарец-Израел, който им бил обещан от Бог !!
- Ама в Библията пише и др. интересни неща, на които никой не обръща внимание ... много е дебела пущината ?!! ... по-добре някой друг да я чете и ни я преразказва :)))) ... Но накратко, Мойсей най-напред е бил в Юдея, пък после се връща в Египет и тогава пак се връща с "богоизбраният" народ !! - това никой не го коментира ?? - Питам го дЗверес "агюптски", чисто агентурно-исторически(въпрос) - А бе, дЗвере, това момче Мошето да не е било агент на влияние на египетското разузнаване в Близък изток ?? - Па той, като се разлюти ... къв не ма нарече ?? - и ей ме на ... поради това си оставам проЗД ! - аз питам - ма никой не си дава труда да ми отговори смислено - Щот въпросите ми не влизали в "рамката" на парадигмата ... Ее-е-е тогава, аз пък казвам - Да им пикам и на рамката и на историческата парадигма !! :(((

от "свети" Гет Нилский ... там отгдето е първият християнски светец ... му викали Аум/Амун ... ма не като този от Индията, ми като на този от Скитията ? :)))
цитирай
67. nestinar - Отговор за Гет и автора на постинга: ...
22.01.2012 00:58
atil написа:
Отговор за Гет и автора на постинга: Преди да стигна до до Тарихито ,сигурно съм прочел няколко пъти повече неща от вас!И съм обиколил много повече музеи и исторически места. Така си мисля,защото и до днес вие дори не можете да вденете за какво става въпрос и коментирате така, както шестокласниците от квартал "Факултето" пишат есета за полярния изследовател Фритьоф Нансен.
Волжските българи говорят булгар-тюрки откакто се е появил този език в Европа! Далече преди новата ера. Куманите-скити,Кавказците,предците на днешните турци, тюрките от средна Азия - всички тези от тях са получили този език! Така стоят нещата и то от хилядолетия, и са си точно така - по местата!
На същия език и говорил и Ага Мумин(Агамемнон), както и неговите предци.Както и нашите също.
Няма да ви давам съвети, но хаос няма, ако ви се струва ,че има то той е напълно изкуствен и фалшив.
Щом си падате по населението тук преди хунобългарите и ермиците,аланите, вземете погледнете поне статията за траките от блога ми. Постинга е озаглавен "Траките - познати и непознати"

Освен да се въртиш около лоените запръжки,друго от теб не съм видял!
С извинение!!!
цитирай
68. get - - За някои, които са си внушили, като наример Дуриданов ... че българите сме угри ...
22.01.2012 08:15
... или тюрки !! - Казвам - тюркче бийлиеьормум - Йок !!
- Там където първоначално са поселявали българите ... тюркоезични се появяват много по-късно, след тяхното заминаване и асимилиране !!
- Баяновите карабългари ... преди да бъдат изтласкани от инвазията на тюркските монголоидни народи ... не са били тюркоезични !!
- Тюрките идват в последствие арабската експанзия в средна Азия, дошла като заместител на по-старата персийска доминация. Тюрките идват в качеството им като наемни войски.
- Това става предимно, при династията на Абасидските халифи(най-известна чрез Харун ал Рашид) една марионаетка в ръцете на Бармакидите, на практика юдействащи, първи министри в багдадският халифат ?!! ... по причина и с участието на последните става приемането от хазарите на юдаизма !! ... а на част от карабългарите на исляма !! ... така че, Аtil aga Han ... недей да четеш единствено и само историческите хроники писани от хора като Ибн Фадлан, представител на Абасидите (по-точно Бармакидите) в остатъчна Баянова България ... вземе прочети и допълнителна литература по въпроса ... например, кои са "тимуриди" и "чингизиди" ... Защо през дванадесети век, юдеите(които припознават на евреи, но практика са хазари) са обвинявани и преследвани от средновековните им съвременници, като виновници за докарването на турците в Европа и др. неща ??
- Отново казвам - Народът, който заварват казанските българи е говорил езици от групата на угро-финските, част от които са ... КОМИ КЫВ, ЭРЗЯНЬ КЕЛЬ, КОМИ-ПЕРМЯК КЫВ, МАРИЙ ЙЫЛМЕ, ХАНТЫ ЯСАНГ, МОКШЕНЬ КЯЛЬ(матерен за рОските "славяни" ?), УДМУРТ КЫЛ, KARJALAN KIELI, SUOMEN KIELI
VEPSAN KEL, ЧУВАШЛАРЪ KIELI ... и т.н. !!
- Така че ти казвам: Тъйдын шьотышто шоналтааш кьолеш !! - Аннадънму !!
- Айде, чьок селям !!

от Гет българин ... не бУлгарин ?!
цитирай
69. solinvictus - от "свети" Гет Н...
22.01.2012 09:45
get написа:


от "свети" Гет Нилский ... там отгдето е първият християнски светец ... му викали Аум/Амун ... ма не като този от Индията, ми като на този от Скитията ? :)))


Гет ,ти ма пращаш при Великия Инквизитор ....?!?
Да ,точно така са праивили от завист и с донос(анонимен)!Алчността,лицемерието,двуличието са били ристянска ценост...но най -вече СТРАХЪТ ...това е юдеизма

цитирай
70. solinvictus - Атил-of, няколко пъти съм се опи...
22.01.2012 09:51
Атил-of,
няколко пъти съм се опитвал да коментирам твои глупости и не си допускал мнението ми (като го триеш) затуй не ми се прай на умник тука!
пиши си там турската пропаганда и пунто!
цитирай
71. get - - Хехе хех ! - Соле не го вземай толкова на сериозно туркомана ?!! :)))
22.01.2012 10:45
solinvictus написа:
Атил-of,
няколко пъти съм се опитвал да коментирам твои глупости и не си допускал мнението ми (като го триеш) затуй не ми се прай на умник тука!
пиши си там турската пропаганда и пунто!


- Така ще е ! - щот турчина от Турция е като "катъра" ... Добиче без история ... все му се ще да е кон между атовете - ама Не ! - защото баща му е Магарето :))) !! - Ешек е баща му :)) - ако, майка му да е кобила !!

- Ай .... , ешшек керата - Аtil aga Han ефенди !
- И отново казвам на татаро-булгарски - Тъйдын шьотышто шоналтааш кьолеш !! - Аннадънму !!
- Айде, чьок селям !!
цитирай
72. get - - Хаха ! - О-о-о, безсмъртний Соле ... не те пращам никъде, щот преди сто години ...
22.01.2012 11:01
... инквизицията в Еспанята веке я нЕма :)) ! - ма са останали тези от чиито среди са излезли най-ревностните инквизитори ... ако направиш проучване ? - ще видиш, че най-ревностните преследвачи "за вярата", са били по произход ... хейдеи ??!
solinvictus написа:
get написа:


от "свети" Гет Нилский ... там отгдето е първият християнски светец ... му викали Аум/Амун ... ма не като този от Индията, ми като на този от Скитията ? :)))


Гет ,ти ма пращаш при Великия Инквизитор ....?!?
Да ,точно така са праивили от завист и с донос(анонимен)!Алчността,лицемерието,двуличието са били ристянска ценост...но най -вече СТРАХЪТ ...това е юдеизма



- Същото става и с налагането на "истинското" християнство тук по нашите земи ! То съществува от І-ви век !
- Но поне от Първи век, ПРЕДИ ХРИСТА в Александрия функционира една екзегическо-херменевстична и ... уж "елинска" схола(школа). Най-известните "бащи-учители" са нейни випускници !!
- Та, тези същите под предлог, че ние не я разбираме правилно "правата" религия започват да поучават, та от това стават и "бащи-учители" на църквата ... така поне твърдят фанариото-византийците ??!
- Покрай тези назидания, още къде ІV-ти век се започват едни преследвания на първите християни ... арианите(името не е от поп Арий а от същностното на вярата, на тези първохристияни ?) !
- Защото те са знаели и са проповядвали, че Христос, като син божий има(л)(!!) ЧОВЕШКА същност, тоест е син ЧЕЛОВЕЧЕСКИи... па после вследствие на праведният му живот е добил божествена качества и в резултат на това и се е възродил/превъплатил-възкръснал, от там иде и Възкресението Христово !!!
- Е да ама тези религиозни опуртюнисти от Александрия, всинца до един х...деи "старозаветници", започват къде с интриги къде с огън и меч, да налагат тяхната доктрина за "Единосъщността" твърде съществено отличаващо се от "подобосъщноста", изповядвана от Ариите !!
- Като това, има пряко отношение към едни много по-ранни местни вярвания, тук от балканите, които са свързани с А(з)Мен(ес) та от там идва и Амен в църквата ? - Които водят и към Сабазиоса, наричан още и Деус Патер, още и Либер(освободителя) Баща !!

цитирай
73. solinvictus - Toва ми хареса като мисла която не е ...
22.01.2012 11:20
Toва ми хареса като мисла която не е изтървана случайно!
Но според мен се мъчиш да си ги обясниш нещата през ристяните ,а те са следствие.
До края на 4 век тяхната философия не е избистрена ...следващите 4 века също не успяват и точно, когато се оправят горе долу ние пак ги объркваме хехехе ,но сега си говорим за Дионисий -как са го наричали юдеите ристяни?
цитирай
74. get - - За кой Дионисий ? - да ти говоря !! - за мен той съществува поне в две форми !!
22.01.2012 12:00
- Първият път като богът Дете ... тогава той стои в скута на Богинята Майка, неговата пазителка от там и името и Пази(ф/т)ая - ето го: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg ... в тази му форма е прието да се нарича "ДионисоБул" с производни "Загрей-Изгрей" ... тук отварям една скоба, като казвам, че това което ще обяснявам са ПРЕДГРЪЦКИ МИТОВЕ !! От времето на крито-минойската цивилизация !!?(кога още Египет се налага, като политически сила в Близък изток, източно Средиземноморие и донякъде хейдеите, вече са заели ключови позиции, като жреци и династия в него ... от тогава започва и духовният упадък на същият !).
Та пак се връщам на Део(Дено)Нисос ... втората част на името идва с няколко значения: носещият светлина; двойно износеният, тоест преминаващ през две фази на съзряване; ... тук следва да обърнем внимание и на легендите и имената на Богинята, която го пази-носи-мести . Има ги документирани, като: Пазиф/тая, Ниса, Ме/истис ! - Ще кажеш - Ама чакай, това да не е нагръцки !! - Проверил съм ! - на гръцки няма превод на тези нарицателни(думи) това са предгръцки !! Вече, като зрял Бог, той започва да носи имена, от които най-съществено е Сабазио(у)с ! - Това може да се изведе, пак и е смислово близко на български, като Себе-Аз ... Себе-Позналият се ... Себе-Разкрилият се !!

- Ако ти е интересно ... Да продължа ??!
цитирай
75. solinvictus - - Ако ти е интересно. . . Да пр...
22.01.2012 12:29
get написа:


- Ако ти е интересно ... Да продължа ??!


Да ,много ми е интересно продължи си спокойно!
цитирай
76. solinvictus - Лудия туркут глишев дет са радвал на ...
22.01.2012 12:38
Лудия туркут глишев дет са радвал на шарено да го купираш в този блог е като да ме изтриеш в неговия или да ми изтриеш мнението в БГ-Наука ...хахаха така е от това което е издраскал глишеф се вижда неспособност и инмоптентност да си защитиш тезата с нормални средства.Плакането ,че не почитали тейните ментори бешевлиев,златарски,ангелов,офчарови рашевци и такь дальше било АНТИнаучно ... да таваришчи антируска пропаганда е!
по хиспански звучи така: bete ,a toma por culo !!!

п.п.плаченето няма да помогне на туркските теории ...обречени са на забвение (въпрос на време е)
цитирай
77. get - - Луд на шарено се радва ... След като си поставихте диагнозата - Моля обърнете се ...
22.01.2012 12:46
... към съответните специалисти ?!! - ние не сме лекари, да ви оправяме менталните проблеми !!

- А този километричен спам ... за това са казали - напънала се планината и родила ... мишка !! - или както искайте си римувайте последното !! :((

- Стойностното в един текст, с претенции за научност ... не е в липсата на идеи или оборването на чужди - а, точно в обратното ! - така че писаниците на М.Глишев ... ако имаше величина за "нищо не казване" ... съвсем справедливо би било да се нарече "глиш" !!

- Хайде ! - къш, обратно в отделението, преди санитарите да са те подгонили !! ... да ти слагат ризата, която си съблякъл !? ... да не "изстинеш" :))
цитирай
78. solinvictus - Всъщност Гет-ски има ено разпятие ...
22.01.2012 22:13
Всъщност Гет-ски има едно разпятие в знакът "Y" което си има обяснение ,но естествено предполагаемо ...но знакът с хастите изобразен на римските мозайки си е пълен аналог!
Не знам дали има данни за организиране на гладиаторски игри -според мен няма как да е нямало защото траките са едни от най добрите бойци да не кажа най добрите!
цитирай
79. get - - Ами Соле ... тази тема я развивах в блога на Спараток преди няколко месеца ... за ...
22.01.2012 22:44
... гладиаторските битки ? - плюс откъде идело името на мечът "гладиус" ... лингвистите ... въртят сучат и обясняват, че това било от добре обработен и полиран(о) до блясък острие ... ма не им се връзва на езика ... в кой език има точен аналог, това добре полирано ... ОГЛАДЕНо !!
solinvictus написа:
Всъщност Гет-ски има едно разпятие в знакът "Y" което си има обяснение ,но естествено предполагаемо ...но знакът с хастите изобразен на римските мозайки си е пълен аналог!
Не знам дали има данни за организиране на гладиаторски игри -според мен няма как да е нямало защото траките са едни от най добрите бойци да не кажа най добрите!


- Древните още описват при траките (ех че ме дразни тази дума !) обичай, че на определени празници ... най-вече, в памет помен на голям ГхЕРОЙ се организират такива игри ... като понякога единиборствата били и до смърт ... явно някакви амбициозни шампиони или, като при по-късните рицари ... където се е уточнявало преди битката ... докъде ще се води боя ... най-тежкото е било до смърт(но в точно определени случаи) - Един от такивата е бил, така нареченият "Божи съд" или Изпитание. Този който победял се е приемало, че бог го е подкрепил ... в правотата на негово твърдение или защитавана кауза !! - Хехе - не като сега ? ... гевезански работи ... шъ съ съдим или вотове на недоверие ще си гласуваме(туй женчовците пъзливци ... кОлтурните елини са го измислили) ... тогава мъжът се е доказвал, че "има топки" по този начин, тоест бил е Герой, което идва от Герест-Перест ... оперен/курназ и поради това са го избирали за АрийСтократ ... тоест златен и стоящ по достойнство, над другите леваци""византиноси-волове !? ... Бе хомо(то) и унисекса не е от сега !! - от тогаз са ни го натресли, тези дет са се молили на бога си Manaf-Manat :))))
П.П. Но, нали си говорехме за разпятието "пачи крак" на испаските готи ... то си е едно към едно арианско ... това е последното изпитание пред Була ... преди да стане от човек в Син божий, го ръзпъват-изпитват на знака на Майката !! Кога го издържи, става Герой и е достоен да се ожени и заживей с Богинята !! По тази причина и Диос-Либера Патер са го изобразявали разпнат на кръст !!
- По същата причина, кога погребват Юлий Цезар му правят държавно погребение и го обявяват за божествен ... та в тази връзка са му направили восъчен скулптурен портрет и са го закачили на "Кръста" оима го документирано през 43(четиридесет и трета година) преди разпъването на Йешуа-ха-Ноцри на Голгота ... от там тръгва юдейският вариант "християнство" чрез Павел-Шаул(висш член на Синедриона) !! - Без той да е бил измежду Апостолите !! - а щом не е бил, значи няма свръхспособностите, които добиваш от Божествената благоДат ... чрез Дух Божий и т.н. ... и т.н. !!
цитирай
80. get - - ЗДравей Соле !!
01.02.2012 20:00
solinvictus написа:
Всъщност Гет-ски има едно разпятие в знакът "Y" което си има обяснение ,но естествено предполагаемо ...но знакът с хастите изобразен на римските мозайки си е пълен аналог!
Не знам дали има данни за организиране на гладиаторски игри -според мен няма как да е нямало защото траките са едни от най добрите бойци да не кажа най добрите!


- Ма ни бъркаш в много късни пластове ?! ... с тези мозайки !!

- Аз ти говворя за символност от преди християнството, като такова !!
- Междувпрочем, кръста като символ в същото, се приема не от Първио век, а доста по-късно ?! ... това съм го проучвал, но ако трябва ще се заровя ... за да говоря с по-голяма конкретика ?!
цитирай
81. solinvictus - Що ми се струва, че кръгЪ Бозман, ...
02.02.2012 13:31
анонимен написа:
Що ми се струва, че кръгЪ Бозман, дето пита всяка буква дали е точно тази буква - че да не би да е случайно пак същата буква, ама написана ръкописно (защото, ако е ръкописно, не означава същата буква, ами нещо друго) - нещо не може да забележи, че "Знака на тангра" е българско У, гръцко ипсилон в средата, а знакът от картинката - с полукръг, поставен на чертичка? Или, борбата, казват, е епична, какво тук значи някаква чертичка?


Oпитай се да го изчукаш на камън този полукръг!
С тази фантазия която имате туркските фантазьори не е проблем черичката ...по важни са другите две които придружават ...знакЪт!

Такава картинка я нямат нито в тайгите нито в степите ,пък за биюйлюците хептен!

п.п.туркския кръгъ вижда ли на розетката българско "У" и грцкия епсилон?
И тия точки какво означават и защо не се изобразяват по пръстените и герданите?
цитирай
82. solinvictus - Всъщност Гет-ски има едно разпятие ...
02.02.2012 13:34
get написа:
solinvictus написа:
Всъщност Гет-ски има едно разпятие в знакът "Y" което си има обяснение ,но естествено предполагаемо ...но знакът с хастите изобразен на римските мозайки си е пълен аналог!
Не знам дали има данни за организиране на гладиаторски игри -според мен няма как да е нямало защото траките са едни от най добрите бойци да не кажа най добрите!


- Ма ни бъркаш в много късни пластове ?! ... с тези мозайки !!

- Аз ти говворя за символност от преди християнството, като такова !!
- Междувпрочем, кръста като символ в същото, се приема не от Първио век, а доста по-късно ?! ... това съм го проучвал, но ако трябва ще се заровя ... за да говоря с по-голяма конкретика ?!


Здравей Гет-ски!
Ми това е 3 век след...за българи още не са заговорили или да ?
Това е символ на БИК-ът ...Bull
А и не може да му се отрече аналогия ...в същият този 3 век след ти как мислиш имало ли е такива неща на Балканите?
цитирай
83. get - - Ще ти го кажа по друг начин ?!!
02.02.2012 14:48
solinvictus написа:
get написа:
solinvictus написа:
Всъщност Гет-ски има едно разпятие в знакът "Y" което си има обяснение ,но естествено предполагаемо ...но знакът с хастите изобразен на римските мозайки си е пълен аналог!
Не знам дали има данни за организиране на гладиаторски игри -според мен няма как да е нямало защото траките са едни от най добрите бойци да не кажа най добрите!


- Ма ни бъркаш в много късни пластове ?! ... с тези мозайки !!

- Аз ти говворя за символност от преди християнството, като такова !!
- Междувпрочем, кръста като символ в същото, се приема не от Първио век, а доста по-късно ?! ... това съм го проучвал, но ако трябва ще се заровя ... за да говоря с по-голяма конкретика ?!


Здравей Гет-ски!
Ми това е 3 век след...за българи още не са заговорили или да ?
Това е символ на БИК-ът ...Bull
А и не може да му се отрече аналогия ...в същият този 3 век след ти как мислиш имало ли е такива неща на Балканите?


- Ако символът ... БИК-ът ...Bull ... е бил присъщ на голяма част от населението като почнеш причерноморие, Мала Азия и Близък изток ... към тези по-късни времена ?! - то при по-късен времеви етап, той остава вътрешно присъщ само на нас БоуГарите ... поради това, като вяра, светоусещане и др. неща ... не ние а другите започват да ни зоват Бу(л)гари ... Защото сме едни от последните носители на тези стари и автентични предхристиянски вярвания и менталност !!
- Това е свързано отпосле и с подобните и производни (от по-старите) вярвания прояви-проблясъци, като "монтанизъм", "арианизъм" ... влъхви и т.н. ??!

- Това е културен и религиозен процес, който подменя старите и автентични вярвания с профанизирани и лъжливи, като форма нови !! Като новите, по принцип са по-слабо и вулгаризирано "копи-пейст" на по-старите !! ... как ни се обяснява този целият процес на подмяна в съвременната теологична литература ... и Защо е станало - това е друга работа !!
цитирай
84. solinvictus - Точно тъй Гет-ски ! Радвам се, че ...
02.02.2012 18:23
Точно тъй Гет-ски !
Радвам се ,че не си се ингилизо-поегиптичинил!!!
Аве ,видя ли браточката издал кьнига ........браво на него!

Да земем и ний да издадем ена като творчески колектив ,а?

1 000 000 тираж през 2 лева ...и войла!!!Ша дялним по 200 000 евра?!?
п.п.
...ей тъй се забогатява ,а не кат мен да бера ягоди по 10 часа на ден и при този силен снеговалеж?!?
цитирай
85. get - - Не, ми се коментира дЗверЕСа ... защото ще стане, като одумване ??!
02.02.2012 21:02
solinvictus написа:
Точно тъй Гет-ски !
Радвам се ,че не си се ингилизо-поегиптичинил!!!
Аве ,видя ли браточката издал кьнига ........браво на него!

Да земем и ний да издадем ена като творчески колектив ,а?

1 000 000 тираж през 2 лева ...и войла!!!Ша дялним по 200 000 евра?!?
п.п.
...ей тъй се забогатява ,а не кат мен да бера ягоди по 10 часа на ден и при този силен снеговалеж?!?


- Но аз продължавам, да твърдя и настоявам ... На моето !! - не от Египет към Балкани ... по-скоро нещата са една обща култура, като влиянието е било по-скоро към Египет ?!
- Това го има в най-древните им религиозни пластове и легенди !! - след това те го доразвиват в някаква изродена форма ... с обожествяването на фараона-цар и-и-и ... мумифициранията си, плюс чисто магически практики от техните жреци ?!!
- Тоест като, говоря за жреци имам в предвид, че всеки един от нас притежава свръхсетивни спобоности(но в различна степен на изявеност). Тези които са били "по-напред в този материал" съответно племето - социум - общество, ги е издигало на водачески позиции. По този начин те са се явявали, като едни своеобразни гаранти за просперитета на колектива !!
- По-късно това нещо се вулгаризира, чрез минаването му в професионализъм ... тоест, когато се създава жреческа и управленска класа ?!! - Това накратко става в древните общества ! Това е присъщо и за Египет !! В Тракия теза неща са настъпили най-късно при така прехваленият "елинизъм" ... защото последното е упадък на социума на практика !!

- Аз казах !!

от Гет ктист
цитирай
86. get - - Защо махна следващият си пост ... за прободената булка ??
03.02.2012 12:32
- Знаеш ли, че без да искаш удряше, джакпот-а с този пост-картинка ??!!

- Откакто хейдейството(рязанопластелниковско - както се изразява Кару-царя) се налага като рели"ВЕРИгия ... оттогава датира и това помиярско отношение, към ЖЕНАТА, било като обикновена жена или Богиня ?!!

- Предполагам ... от този исторически период се отделя и коптската църква от александрийското "християнство" (хейдейско по своя характер) ?!

- Паоло Учело (наше момче) явно доста попрочело в бугаршките-албигойски(арийски) книжки ... е знаело истината ?!!

- Като потвърждение на това, което твърдя - те ти, една негова картинка ?! - на която, който разтълкува сюжетното съдържание , значи е подготвен да научи и други неща ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Paolo_Uccello_047.jpg

от Гет ктист - албигой-бугарш :))
цитирай
87. solinvictus - Да прав си за отношението към Жената ...
03.02.2012 12:40
Да прав си за отношението към Жената в юдейството и после в ристянството им.
Точно за това е копнах да я видиш ,всъщност това не е "женски демон" както са го написали а Кибела(Богинята Майка) защото те вече по това време са краднали всичко и имат готови легенди ...както тази от твоята картинка!:)))

Малко по нагоре в картинката имаше трипода със забит меч в него ....и какво прави там конЯчовек?

пиши там пак ще ти я покажа!
цитирай
88. veselins - Браво
04.02.2012 08:08
Виждам че веднага те налазиха някакви атиловЦи , джуски , и т.н. ... Да знаеш не е лесно , опитвам си да ги разбера ,ама нейсе ... Човечетата са заболи тиквички в писаници на пантуранисти , и после започват да спамят с простотии интернет пространството , тръбейки небивалици от сорта за булгар тюрки .. Хахахахахаа направо са си трагични . Наскоро попаднах на един разгорещен диспут в каквказки форум , където сопра се водеше от азери дали са тюрки или арийци, самите туркуфили се делят на няколко лагера в световен мащаб .... Едните са нашите си европотурнаци които тръбят ,че туркутите са снежнобели русокоси пичове , другите са средноазиатските които се обиждат от такива квалификации , някъде по средата са казахските туркуфили , там е най интересно , те били бели ама не точно , борели се с джунгарите и тем подобни работи . Следва феномена на поволжието , където преобладава уралския фенотип , но пък и те пишат че са арийци , най интересното с тях е изцяло ислямската насоченост на проблема . Всички били наследници на българите , само не и удмуртите хахахахаха , мдаа забравих те са с най голям процент на червенокоси , въпреки ураловидните мутри на някои от тях ..... Може да са забравил някои , като северните сибирските тюрки , но за тях друг път . Най са смешни такива като к-атил , бил прочел много литература ... ами к-атиле и 5 вагона книги да прочетеш , като четеш само талаш , каква полза ??? Освен че ти се е объркала яко главицата
цитирай
89. solinvictus - Браточка не се коси ! Ти си ги разн...
04.02.2012 18:01
Браточка не се коси ! Ти си ги разнищил кат вълнени кильоти хахаха
цитирай
90. shtaparov - Да
27.04.2012 15:41
Да,далекоизточният бог Тангра наистина е едно от проявленията на древно- Българския бог Дионис. Едно от многото му Български имена е било Загрей или Зангрей (с носовка),което ще рече Тангрей.
цитирай
91. aristotelis - Толкова простотии на едно място не ...
28.02.2013 23:55
Толкова простотии на едно място не бях чел скоро. Просто да си умреш от Смях. Затова ташаците адски ме сърбят, "Леле, как ме сърбят ташаците"!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489241
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370