Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 21:38 - BVRGARIVS
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 3953 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 31.12.2012 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


image


Тази стела е намерена по лимеса / limes / на РИ , II – III век, на нея е запазен надгробен възпоменателен надпис, който гласи:
D(is) M(anibus)
Pias Pi(?) qu(i)
burgarius
(uixit) an(nis) L

На подземните богове D M – D(is) M(anibus) – посветен на PAIS Pi(?)
Казват, че бил служил като burgarius, а също така казват, че стелата удостоверявала звено burgarii по лимеса на РИ ( тъдява се подвизавала някаква си кохорта)– право на север от Варна, до границата с Румъния.
/но, сигурно се майтапят / 
Поздрави,
Щурман.

image

Акад.Д.Дечев, акад.Ст.Романски,чл.кореспондент В.Бешевлиев,чл.кореспондент Ц.Тодоров, проф.Б.Геров, проф.И.Дуйчев и т.н.съставители и рецензенти на Л.И.Б.И.светила считат понятията :
Burgarus – Bulgarus,
Burgaris – Bulgaris за равностойни и несъмнено означават – българи"

image
Toва е учителя на нашите безродници Успенский най добрият "визинтиялог" та тези факти някой от разбирачите на блогера @спароток и дериватите му да се опитат за изкоментират ,ако не могат да не фантазират и да не тровят Ниета със сектантски глупости! 
Този надпис е на границата на България ТИДЕ или "ЦЕЛИЯТ ЗАПАД"  ?!?! за минтгияните дошли от азиятските пущинаци това е трудно за стопляне ,може да минат още 20 30 г. докато се зацепи от някой!



Гласувай:
4



1. get - - Не можах да схвана тиЕзата ти ?! ... помествайки този, надпис плюс прил.2 ?!
26.11.2012 00:40
ЦИТАТ: "Казват, че бил служил като burgarius, а също така казват, че стелата удостоверявала звено burgarii по лимеса на РИ ( тъдява се подвизавала някаква си кохорта)– право на север от Варна, до границата с Румъния."

- Ама това burgarius ... кореспондира с "бург"-турет-кула", "бюргер", "бюилдер-бауер-строител" също в синонимно-етимологичите речници също и с Тир-укрепление; с наименованието ни ал"бурж от арабите; също мога да причисля към тази поредица и булевтерион-военен съвет; букарниум-символична специфична украса, на обществени сгради и светилища ... това всичкото пък го свързват с латинското наименование на бозайник-бик BOS ; синоним на последното е Тур; от това пък служебна дума за военен предводител/аристоркрат Ту(ю)ран ... преминало в по-късното Тиран; също имаме й топоними/хидроними производни от това Тур-Тир-Бик; имена на населени места Турун; самонаименования на племена Волиски, Тауриски, тирсени, боии и т.н. ... и т.н.
- Отделно марката-хералдическият герб символ в седмоградско и влашко го наричат Турнул; отделно в хералдиката-знамена пак по тези земи на север от Дунав имаме регистрирани поне шест символа на Тур-бик във военните знамена-щандарти и това дори през средновековие ?! Имаме име на Вържава Волохи-Валахия.
- Дори за мен кореновата образуваща на столицата, на Второто българско царство Тырново-Търново иде от това Тур ... като в подкрепа ще кажа че е образувана от военни и граждани от Никополис ад иструм, които заседавали в Булевтерион.
- Отделно с Бург, кореспондира и по-старата дума Берг-Перг ... като за второто, казват че това е централната част където се намира вътрешната градска цитадела и то през античността ?!! - това е само една част от въпросите, които следва да вземем в предвид ... За да извеждаме тезата ! - Що е това burgarii род войска или нещо по-сложно ??!

от Гет турлак ... само ще ти кажа, че турлак и валах са синонимни ... казано по друг начин са говедари ... ама не прости пастири ?! ... а Гетите са ги зовяли Гуети


цитирай
2. get - Да, тезата е много проста ТЕЗИ ВО...
27.11.2012 20:35
анонимен написа:
Да ,тезата е много проста ТЕЗИ ВОЕННИ( БУРГАРИИ ) ,СА СТАНАЛИ БЪЛГАРИ ПО КЪСНО! Това е бил ВОЕНЕН ЕЛИТ,който после ни е дал името,когато е отпаднала функцията му! Както се е случило с БУРГУНДИТЕ! Надписа е 3 век,преди Теодосий да измисли конституцията,демек тези бургари съществуват преди него ,както ти го доказва тази стела ФАКТ. Това е латинска среда,показвам ти и надписа в греце среда и то ВЕКОВЕ ПО КЪСНО!!! ДРУГ ФАКТ! И понеже тези "бургари" съществуват в Армения и в Кавказ заради РИ всички умници ги припознават за българи ,защото са на изток! Единстено възможната им посока на търсене на ПРОТОБУЛГАРИЯНС! Сега станали ти по ясно или да почвам повторенията? :)))))


- Но, тогава вие отивате на тезата, че това са военно-елитарна аристокрация ?! ... но тогава ... би следвало "да слезете" ... поне с хиляда години по-надолу по историко-хронологичната скала ?! - Тоест преди така нареченото "класово"-общество ?! - с тази уговорка ... моята позиция се припокрива с вашата ?!!

- С уважение !

от Гет кеан-таурос ... наричан и тур/Тир/тюр/ан ... но това малко преди времето и определението, което дават за тази фигура "мъдрите" елини ?!!
цитирай
3. solinvictus - Не знам защо ми излязъл коментара ...
27.11.2012 22:04
Не знам защо ми излязъл коментара като анонимен,Гетски? Както виждаш това са факти ,а не голи приказки и фантазии върху думички? Имаш ли ТИЕЗА ,кво прай тая стела в МОЕЗИА,щото има некрополи в хиспанско,ако питаш спаротоците,ей го на бургариите т.е. българите са имали държава на ПИРИНеите в III век...?????'?????'??
цитирай
4. get - - Соле, просто не искам да бъда така безапелационен... в твърденията си ?!
28.11.2012 19:12
solinvictus написа:
Не знам защо ми излязъл коментара като анонимен,Гетски? Както виждаш това са факти ,а не голи приказки и фантазии върху думички? Имаш ли ТИЕЗА ,кво прай тая стела в МОЕЗИА,щото има некрополи в хиспанско,ако питаш спаротоците,ей го на бургариите т.е. българите са имали държава на ПИРИНеите в III век...?????'?????'??

- Питаше ме дали IYI - била българският символ ... ми не мога да отговоря на така поставеният въпрос ... тъй като по съдържание той е некоректен ?!
- Показах ти - Гордиановата монета с Мезия и двете животинчета ЛЪВ-БИК !!? - http://www.coinproject.com/coin_detail.php?coin=224532 ... Така, ако ти кажа, че този мотив е известен и 2 000 години по-рано по нашите ширини ?? - http://www.historicalbaggage.com/rhodes%20necklace.jpg
- Просто методологически некоректно си поставяме условието ... поради това и неправилно ще решим "грешно задачата" ?!!

- Това накратко - като отговор ... По националност българи ли си бургариите !!
цитирай
5. solinvictus - - Това накратко - като отговор. ...
31.12.2012 13:29
get написа:


- Това накратко - като отговор ... По националност българи ли си бургариите !!

Нацията като понятие е от 16 век.Аз ти показах надпис ,който се коментира от академици и то руски...всъщност не могат да го коментират ,а импровизират...по горе съм показал снимка с това какво е написано на камика и ЧУДЕНЕТО!!!
А то е фасулска работа да го стоплиш!
Друго е обаче когато си натоварен с някаква задача и почва гърчене ...като какво ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489104
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370