Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 08:57 - Хранене според йога
Автор: tzaia Категория: Спорт   
Прочетен: 10343 Коментари: 1 Гласове:
4




Храненето според йога е философия в която лично аз виждам логика.Тук ще изложа основните принципи на хранене на йогите, както и предимствата и недостатъците на този начин на хранене. Като цяло не съм привърженик на вегетарианството , но не съм и строг защитник на месото. Смятам, че както и при лекарствата така и при храната - всичко в разумни количества е полезно и всичко с което се прекалява води до сериозни последствия.
Трите гуни.
Според йога, в нематериалната Вселена енергията има три свойства, наречени Гуни. те съществуват заедно и в равновесие: Сатва (чистота), Раджас (действеност, страст, процес на промяна) и Тамас (тъмнина, неподвижност). След като материята приема форма, една от трите Гуни започва да доминира. Така на едно ябълково дърво някой ябълки са зрели (сатвични), други са узряващи (раджастични) а трети презрели (тасмаични). Независимо обаче кое от качествата е преобладаващо, винаги ще присъстват другите две. Това доказва и тезата ми за умерената консумация. Според йога САТВИЧНАТА храна е най-чистата възможна диета и е най-подходяща за хората заели се активно с йога. Тя подхранва тялото и го поддържа в състояние на вътрешен мир. Тя успокоява и пречиства ума и му позволява да действа с пълния си потенциал. Сатвичната диета е път към истинското здраве : спокоен ум, управляващ едно тяло в добра форма, с уравновесен енергиен поток помежду им. Сатвичната храна включва зърнените култури, пълнозърнест хляб, пресни плодове и зеленчуци, чисти плодови сокове, мляко, масло и сирене, варива, ядки, семена, мед и билкови чайове.
Представители на РАДЖАСТИЧНАТА храна са много лютиви, горчиви,кисели, сухи или солени храни. Те нарушават равновесието между ума и тялото и хранят второто за сметка на първото. Прекаляването с раджастична храна води до свръхстимулиране на тялото и пробуждане на страсти, а умът става неспокоен и неконтролируем. Раджастичната храна включва л"тиви и пикантни продукти, стимуланти като кафе и черен чай, риба, яйца, сол и шоколад. Бързото хранене също се смята за раджастично.
ТАСМАИЧНАТА диета не носи полза нито на ума нито на тялото. Прана - енергията, се отдръпва, разумът се замъглява и човек е обхванат от инертност. Нарушава се устойчивостта на тялото на болести,а умът се изпълва с тъмни емоции като гняв и завист. В тази група попадат месото, алкохолът, тютюнът, лукът, чесънът, преминалите ферментация храни (оцет), както и старите презрели храни. Преяждането също се смята за тасмаично.
Освен тези йогистки норми има и други. Например два часа преди и след тренировка не трябва да се приема храна. Два часа преди сън също.
Бих искала обаче да отправя няколко предупреждения. Първо: ако до този момент сте свикнали на определен начин на живот, включващ всички основни групи храни, не преминавайте рязко към йогистките методи на хранене. Задължително се консултирайте с лекар! Ако Вашите деца или Вие които четете в момента - сте под 18 години и имате ниско кръвно - не преминавайте към йогисткото хранене без лекарски надзор. Причината ще я кажа веднага - про подрастващите може да доведе до анемия, при възрастните също, а също така и до недостиг на определени киселини. Йогите в индия се хранят по този начин от рождението си (обикновено), и затова нямат здравословни проблеми - напротив, имат пълноценен живот. За нашия начин на живот, това е добър начин за хранене на хора над 40 години и то при условие, че ако преди да преминете към този начин на живот сте били вегетарианци. В противен случай е добре да ядете поне риба веднъж седмично!
Но запомнете, че освен здраве, важно е да живеете и щастливо. Не разваляйте удоволствието си от храната!image



Гласувай:
4



Предишен постинг

1. анонимен - поправка
21.04.2012 11:48
Хубаво е да си оправиш правописа и граматиката.Както и да почетеш още за това, за което пишеш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tzaia
Категория: Спорт
Прочетен: 29879
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031