Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 17:44 - Sol Invictus - Непобедимото Слънце - въведение
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 16518 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 07.05.2010 10:05



image



image
    National Geographic и Discovery пращат екипи в Родопите!!! 
Mithra
води началото си сред индо-арийски народи, впроцеса на миграция, която се проявява в последната четвърт на второто хилядолетие в  Близкия и Далечния Изток. Около 1250 г. пр. Хр намираме първите данни за наличието на този Бог, който ще играе важна роля в религозният пантеон на медите,сасанидите,бактрите ,партите. Но и ролята му Римската империя и по специално на Балканите (което ме интересува най вече)
Поради разкриване на находки от 16 век (частни колекции) започват да се правят проучвания и анализи .   През 1562г.  Алдроанди описва сцена с  бика ,като игнорира значението и (може би си е наложил автоцензура) Delle statue antiche, che per tutta Roma   Две години по късно в Рим  Lafrйri:
   Speculum Romanae Magnificentiae
През 1700 се публикува в Рим Monumenta Veteris inscriptio

M. Antii:  
Solis Mithrae variis figuris et symbolis exsculpta Този Анти оспорва твърдението на Херодот за връзка на Митра с Венера   В Оксфорд по едно и също време, ще се появи книгата T. Hyde Hyde:
Persarum Veterum et Parthorum et Medorum religionis
история която повдига тезата за приликите между Митра и човешка фигура на персийски царе. прилика между Митра и човешката фигура на персийски царе.   През 1814 г., На лекции се изнася в Котинж  J.G. Eichhorn :
De Deo Sole Invicto Mithra Вече се тълкува като Слънчев Бог и Спасител   Franz Cumont се смята от съвременните историци за баща на проучвания на Митра.  Събрана е достатъчно информация за работата на компилации, които са основната отправна точка за всеки, който възнамерява да се обърне към историята на на този  култ   Провеждат се и конгреси за изследвания на Митраизма.

 1971 г. публикуват два тома от J. Hinnells под заглавие
Mithraic Studies
  1975 г. в Техеран, под закрилата на шаха на Иран разискванията, са били публикувани под ръководството
на Duchesne-Guillemin в колекцията Etudes Mithriaques  в колекцията Mithriaques Etudes.

1978 г. Сборник   
 Mysteria Mithrae,
под редакцията на U.Bianchi и M.J. Vermaseren.
1994 г.в Рим  Митраизма  основната тема на XIV конгрес на Асоциацията  
"Международната История на религиите" ,   За нашата цел могат да се знализират коментари на изследователи  на : -религиозни текстове,
-класическите хронологии,
-църковни,
-археологически находки,
-произведения на изкуството

В различни периоди: -ранната история на Митра, -по времето на Ахеменидите -елински период -персийски  тълкуване на -партски -сасанидски   Преглед на характеристиките ,които определят култа или мистериите на Митра:  ,   Анализ на твърденията и формулиране на заключение.   От древните класически автори за проучването е интерсен Херодот,
Порфир,
Плутарх,
християнски теолози
в желанието се противопоставят на конкурентната религия са я изучили доста добре 
В сведенията които намираме в техните документи срещу Митраизма.
Това са:
-Тертулиан,
-Юстиан,
-Йероним и др.   Археологията също помага в загадката -разкриването на митраеумите -на различни предмети
-релефи,
-надписи

image    



Гласувай:
8



1. bozman - Едно бих казал пророческо виждане ...
02.05.2010 14:47
Едно бих казал пророческо виждане за българщината за време 2-3000г. назад в историята. Тема, която дай боже да отвори очите най-вече на археолози, културолози и други позитивни специалисти работещи с артефакти. Тъй като и до днес болшинството от славяноговорящите произнасят th като Ф, то от фриги до thriky (и траки) разстоянието е нулево. Заиграването на рулетка с думи обаче води до смехории в историята и търсенето на автентични артефакти от Инвиктус по Балканите е впечатляващо и обнадеждаващо в правилната посока, че най-после българската история ще поеме свой път, различен от юргулешките имперски дивотии внушавани от Русия, Австроунгария, Германия и т.н. в близкото минало. Това естествено без битка с настоящите защитници на азиатските мишления - официалната червенопапагалщина няма да мине. Но битката е отворена и както виждам, много честни и най-вече подготвени хора за готови за "трънен венец" ( Андрей Германов) в името на Балканската Българщина. Такива хора ще биват обиждани и обругавани, замеряни с какво ли не, но това е сигурен признак, че през джунглата на българската история се разхождат тигри и крясъците на маймуните не могат да ги спрат. Такава ще бъде и твоята съдба Инвиктус - готви се за нея.
Поздрави и пожелания за успехи!
Б.Г.Б. - боцман.
цитирай
2. apollon - http://apollon. blog. bg/izku...
03.05.2010 13:59
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/04/23/trakiiskiiat-shlem-unikalen-voenen-atribut.533603
цитирай
3. анонимен - АНОНИМЕН
21.03.2011 11:01
Това е увод в последователно изследване тип монография по темата за Митраизма?
Ако е така браво и попътен вятър, нужда от такъв тип професионални изследвания има голяма в българската историография!
Един съвет само - най-опасното и съсипващо добрите намерения с лоши резултати при подхода към такъв тип изследователска дейност е да се предпостави тезата и към нея да се набавят или снаждат доказателства. Това превръща една добра идея от гледна точка на науката история и помощните и науки в лошо изпълнение в сферата на политиката и националистическите доктрини.
Надявам се да не попаднеш в това изкушение и да не тръгнеш в тази посока, защото ще е много хвърлен труд с малко полезен резултат. Такива примери имаме достатъчно много в българската и световната историография и от миналото и днес и те никога до нищо добро не са водели!

Поздрав за начинанието и успех!
цитирай
4. анонимен - qUIthPJcwJTThteyn
25.05.2011 03:53
I'm impressed! You've managed the almost imopssbile.
цитирай
5. анонимен - wVUWhTpvjwSAyyW
25.05.2011 15:34
a8WhZz <a href="http://ukczvaezhkow.com/">ukczvaezhkow</a>
цитирай
6. анонимен - PbJvawhDliMhA
25.05.2011 19:52
Cool! That's a clever way of lokoing at it!
цитирай
7. анонимен - KLYznFyfxwwt
25.05.2011 20:15
QK06MC , [url=http://iyfzmwzcciah.com/]iyfzmwzcciah[/url], [link=http://wmtggvozvpne.com/]wmtggvozvpne[/link], http://xglrqxnrzond.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489409
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370