Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 15:58 - Тангра или Митра ...
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 2193 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 16.05.2010 20:32


Попаднах на един доста добре оформен сайт на един археолог
http://bazileus.eu/hramove/235-kapisteto-pri-rumska-reka-v-preslav.html
За себе си той казва:

Здравейте. Казвам се Явор Василев и съм археолог, а в следващите редове можете да научите нещо повече за мен. Роден съм във Варна през 1972 г., като израснах и учих (с променлив успех) в същия град...
,,,Впоследствие, след конкурс в края на 1999 г., бях избран за редовен докторант в Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН. Там, през следващите четири години, с общо взето бурен ентусиазъм, написах дисертационния си труд на тема “Крепости и крепостно строителство между Дунав и Стара планина през XI-XII в.”, с научен ръководител д-р Ж. Аладжов, дисертация, която защитих успешно през есента на 2004 г. От тази година същият учен ми гласува доверието си да бъда заместник ръководител на един от проучваните от него археологически обекти, а именно “Преславска патриаршия - юг” във Велики Преслав, какъвто съм всяка година и досега.

От този сайт за мене беше интересен един обект
Първобългарският храм при Румската река в Преслав е разположен в ниската, североизточна част на Външния град на Преслав, на левия бряг на вливащата се в Тича Румска река. Неговите останки са били разкрити при редовни археологически разкопки, проведени тук от Т. Тотев и Ст. Бонев.

Но в обясненията му във връзка с находката той повтаря една манипулация ,която е като догма .
казва:
 Поради липсата на достатъчно, писмени и археологически сведения за първобългарската религия, засега е трудно да правят сигурни заключения относно религията и съответните ритуали, почитани и изпълнявани в старобългарските капища.
Все пак, наличните откъслечни, предимно писмени, сведения разкриват монотеизма на официалната първобългарска религиозна доктрина, в която най-вероятно е бил почитано синкретичното, ирано-степно божество Ахурамазда-Тенгри, в чест на което изглежда в центровете на квадратните капища са горели свещенни огньове, подобни на тези при класическия зороастризъм (Бояджиев 2008: 334-339). Може да се предположи, че един такъв огнен олтар, от който не са останали следи, е бил устроен и под централния купол при разглеждания храм.

Въпреки липсата на каквито и данни за такъв Бог-описан от археолога Я.Василев  и не само от него!
 СИНКРЕТИЧНО-ИРАНО-СТЕПНО-БОЖЕСТВО-АХУРА-МАЗДА-ТЕНГРИ не е засвидетествувано!
А се твърди ,че е почитан от "пра-българи".


Има Бог -Ахура-Мазда(Мъдрият бог) той е свързан с "каласическия Зороастризъм и Митраизъм(добавям) и както  го е казал и (Бояджиев 2008:334-339)

1.Надпис на мраморна колона открит  около Мадарския конник.
надписа според мене е на олтар и не е открит "окол



image

(1) [Κανα συβηγη]                                                     Кана субиги (2) Оμου     [ρταγ ο εκ Θεου                      αρ-      Ому    ртаг от бога   владе- (3) ХОΝΟ   (О или Θ) [ ……………… …ΗΤ       тел . ....                       беше ... (4) О ωΔ   [……………. κε επυησ            Ν         и направи жертвоприношения (5) ΘΥО        [ηαν ησ τον          θεο]ν         ΤА         на бога                     Та- (6)ΓΓΡΑ    ν ……………………………ΗСН         нгра ………...            ич- (7) ΓΥΙΡΓ [ου κολοβροσ ]   ……………ΓΧΥ          иргу      (коловър/боил). (8) ΤΥ    Γ …………………………        ΡΗΕ (9) ПІ ………………………………     ΡΥСΕ (10) К …………………………………   ΑΒΑ (11) …………………………………… ΝΚΑ (12) ……………………………………  ΝΕΝ    http://aldbg.narod.ru/biblioteka/sredn_nadpisi/MadarskaKolonaNadp/MadarNadpOmurtag.htm

За да се установи една религия на определена човешка популация са необходими доста повече факти или сведения за нея!

 

 

 

 




Тагове:   Митра,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - вярно, но
18.04.2010 22:29
Тези, дето се грижат за културата на Сириус са други. И са дори по-объркани от съвременните ни историци и археолози. Ако чуеш, че вече са забили знамето с трикольора на някоя планета от Магелановите облаци или Андромета, не се учудвай.
цитирай
2. solinvictus - хехе
19.04.2010 02:13
за облаците на Андромеда не знам ,но за Червената Планета разбрах ,че редом до советскихте друзья ша са нареждат и нашите друзья!
Вече нищо не ме учудва!
цитирай
3. sparotok - ценно
19.04.2010 17:34
Страхотен постинг, браво!

И аз съм питал много пъти защо няма нито гръцки, нито латински извори съобщаващи за старобългарски бог Тангра, но отговор не съм получил все още.

Тенгри хан между другото не е тюркско, или монголско божесво. Явно става дума за шумерския Дингир, чието име е вариант на тракийския ДИН, ДЕН ( денят) - божество на светлината.
В Шумер този ранен бог на светлината е пренесен от древни траки, наречени гутеи ( гети?). Днес се смята, че гутейският език е прототохарски, а прародината на тохарите е Северна България и Южна Украйна.

Поздрави!

цитирай
4. solinvictus - Страхотен постинг, браво! И аз ...
19.04.2010 18:20
sparotok написа:
Страхотен постинг, браво!

И аз съм питал много пъти защо няма нито гръцки, нито латински извори съобщаващи за старобългарски бог Тангра, но отговор не съм получил все още.

Поздрави!



За Тенгрито е ясно -измислица!Няма във фолклора ни и думичка за тоя Бог!
Няма и го и на сакралният "сандък"дето Борис предал на папата и алеманския крал скрижалите на КОЛОБРИТЕ -жреците на Тангра!
На сандъка са изобразени ,грифони,кентаври,орли,ахура мазда,адам и ева(сега четох един кюрд и имам съмнения дали са адам и ева) и др. фигури ,НО НЯМА Тангра(учудващо)
После Борис е Светия с езическото си име ,не ти ли е още по странно?
Отговор можеш да получиш на Първи Април,хехехех
поздрав
цитирай
5. saradiva - С лека закачка, но приятелска, де
20.04.2010 00:07
Сега ако обясниш на хората и нещо за шапчицата на момъка от аватара ти и що така се е прегърнал с този орел - ще ти снема шапка!
Може да кажеш и онова за "соколитите"...

Благодаря, че върна изображението - видя ли как потрябва!
Знаех си, че ще пишеш за Митра, още като ти видях Ника - Непобедимо слънце!

Сериозно - хубава е темата. Дерзай!
Поздрави!
цитирай
6. sparotok - за името Борис
20.04.2010 17:14
Нашите учени изкарват името Борис туранско, но пропускат да отбележат, че в Галия, а не в Сибир са документирани имена като Борисус, Борилус, Алциус, Корсиос, Кобер, Бойо, Дейко...

Ако бе признато, че българите са стари трако-кимерийци, то всичко ще си дойде на мястото, понеже трако-кимерийските походи в Галия са вече известни.
цитирай
7. solinvictus - Сега ако обясниш на хората и нещо за ...
20.04.2010 17:56
saradiva написа:
Сега ако обясниш на хората и нещо за шапчицата на момъка от аватара ти и що така се е прегърнал с този орел - ще ти снема шапка!
Може да кажеш и онова за "соколитите"...

Благодаря, че върна изображението - видя ли как потрябва!
Знаех си, че ще пишеш за Митра, още като ти видях Ника - Непобедимо слънце!

Сериозно - хубава е темата. Дерзай!
Поздрави!

Да интересно ми е много!Но аз си мислех ,че мога да добавям в постовете ,понеже не съм казал сичко хехехе ама ...
ще трябва да отварям нови и те така лека по лека!
инфото е огромно и ...
Благодаря ти за подкрепата!
цитирай
8. solinvictus - Нашите учени изкарват името Борис ...
20.04.2010 18:07
sparotok написа:
Нашите учени изкарват името Борис туранско, но пропускат да отбележат, че в Галия, а не в Сибир са документирани имена като Борисус, Борилус, Алциус, Корсиос, Кобер, Бойо, Дейко...

Ако бе признато, че българите са стари трако-кимерийци, то всичко ще си дойде на мястото, понеже трако-кимерийските походи в Галия са вече известни.

аз се убедих ,че думичките могат да подвеждат преди една година(може и повече да е) ето сега намерих че има латинско понятие ЛУДИ(LUDI) ,което означавало игра или игри ,може и за театър и идвало от грцкото драо/драма
и нямало нищо общо със славянското му значение !
Търсих как го обясняват хиспанците и намерих това :

http://etimologias.dechile.net/?lu.dico

Общо взето извличат го ,но не го използват използват го само српи,хрвати,македонЯни и българи!
От сичките латин и славЯн!хехе
цитирай
9. анонимен - за тангра
27.04.2010 10:41
Благодаря за топлите думи са сайта ми. А за Тангра - и на снимката и на преписа, който цитирате, ясно се вижда (на 4-5 ред в снимката, на 5-6 ред в преписа) таггра, което на гръцки се чете тангра - така че в съществуването на този бог при българите няма нищо измислено. А вече как бихме го интерпретирали - това е друг въпрос. Явор Василев
цитирай
10. solinvictus - Явор Василев
27.04.2010 18:00
Интерпретацията е свободна,няма ограничения!
Сега с помощта на "Ниета" можеш да ходиш по целия свят и да посещаваш наистина много добри места-например музеи,библиотеки ,да сравняваш и да се убедиш сам !
Аз няма как да се убедя ,че от един спорен надпис с една единствена спорна думичка четена на грцки е основополагаща за религия(каквато и да е тя)!

А каква интерпретация правим за грифона на Крум от надписа му?
цитирай
11. анонимен - Е, тя истинската наука не би след...
28.04.2010 10:11
Е, тя истинската наука не би следвало да убеждава хората в каквото и да е било, а да им позволи възснова на фактите, сами да намерят своя път към истината. А в този случай името Тангра съвсем не е спорно - а се чете съвсем ясно. Е, наистина изворът е само един, но пък за сметка на това е официален владетелски надпис, който несъмено е отразявал държавната религиозна доктрина Колкото до грифона - там дядо Бешевлиев с основание заключва, че най-вероятно това е определение за жестокостта и яростта на Никифор.
цитирай
12. solinvictus - Разбира се
28.04.2010 10:23
фактите сами говорят!За това няма и капка съмнение!Държавната религиозна доктрина с един надпис не може да се индентифицира,пък бил той и владетелски!
Няма монети,чинии(плата)гербове даже и на Мадарския не са го изчукали!Да не говорим по документи и по други камъни!Дядо Бешелиев е си е добавял в надписите доста своеволно , както и на този надпис!
За мене е твърде субективно тълкуването му и без нито един паралел и то до Алтай!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1494149
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370