Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2010 02:36 - Омортаг или Михаил побеждава Тома (славянина)
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 5349 Коментари: 18 Гласове:
9

Последна промяна: 04.08.2010 04:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Миниатюра 55 от Манасиевата летопис, 14 век: Император Михаил II разбива войската на Тома Славянина.

commons.wikimedia.org/wiki/File:55-manasses-chronicle.jpg

Тази миниатюра е в абсолютна разделителна способност!Чест и слава на тоя дето я поставил за радост на бедните "юзери"

Това е една страница от нашата история с която съм мого горд.
Но както винаги се случва е замотано  ,замазано и махнато от нашата си история пак ....от разни измислени и продажни учьони!

Има много добър материал на един историк ,който мого уважавам К.Гербов ,няма да го копирам целия само отделни пасажи защото не и необходимо!Сега в ниета е заринато от възможностти всеки да намери това което го интирисУва та по картинката:

Тази картинка по Илюстрациите в Уикипедия са сканирани от книгата на
Иван Дуйчев „Миниаюрите на Манасиевата летопис”, издателство "Български художник", София, 1962.
Според названията дадени от проф. Дуйчев на миниатюрите, излиза, че общо 18 представят моменти от българската история. Има обаче още две миниатюри, свързани с нашата история, едната от които (за която става дума тук) просто е разчетена неправилно...

В книгата на проф. Атанас Божков „Българската историческа живопис”, първа част (1972), са показани 13 миниатюри от Манасиевата хроника със сцени от българската история, но тази я няма.
Вероятно Божков се е водил по разчитането на Дуйчев, защото отбелязва книгата му в библиографията на своята книга.
В
„Кирило-Методиевска енциклопедия”, том 3, на с. 627 е показана репродукция на миниатюрата, за съжаление обаче с наименованието, дадено и от Иван Дуйчев.

До тука става ясно че тази миниатюра не се брои за българска и не се популязира като такава!Даже и да има някаква логика или явно несъотвествие се продължава да се повтаря  Дуйчев!
Оригиналният гръцки текст на
„Историческо сказание от премъдрия летописец Манасий” по същество представлява историята на византийските императори до Никифор Вотаниат.
На император Михаил ІІ Балба (820-829) е отделена главата, озаглавена в превода „Михаил – цар на гърците”.
Основно текстът в тази глава визира конфликта между Михаил ІІ и Тома, познат от другите гръцки хроники с прозвището Славянина, но в поетичното съчинение на Манасий това не е отбелязано.
Не е отбелязано ама голяма работа ние си го знаеме славянина ,може и руснак да е бил!
До тука става ясно че този Тома който си е бил военен ,но един патриарх от Антиохия го е провъзгласил за император и той е почнал да събира привърженици за да свали Михаил в Константинопол!
Нещата се представят ,че Цариград е централната  власт и някакъв поп му скимне и провъзгласи некой за император ,хехехе

Но този Михаил е бил не толкова радикален "иконоборец" и принадлежащ към течение(християнско) ,което не е било много на почит тогава.Всъщност това може да го сложим като привнесено ,щото неговите наследници владеят империята още 200 г.и трябва да е по канона
Че на този Михаил помага Омортаг!
Но защо?
След като пратениците му са върнати и му е заявено,че е добре да спазва 30 гоишния мир ,защо все пак той заема позиция която предизвиква Тома и той се бие първо с него?
Зонара ни съобшава
по (ГИБИ VІІ, с 167 и 169).
„Била настанала гражданска война. Този, който я започнал, бил Тома...той увенчал главата си с императорска диадема и бил провъзгласен в Антиохия за император от онзи, който тогава заемал патриаршеския престол...
Оттам се отправил с голяма войска (той бил привлякъл съюзници не само измежду агаряните, но и от много други народи) и направил решителен опит за узурпация...
Михаил изпратил войска срещу него и той влязъл в сражение с нея — едни [от войниците] избил, а други прогонил.
След това още по-силно се устремил към узурпация...
Приготвил си и флота, като взел под своя власт и императорските кораби, преминал от Абидос в Тракия и подчинил почти всички източни области с изключение на темата Опсикий...
Когато навред се разнесла мълвата за бунта на Тома и за обсадата на столицата, вождът на българите Мортагон, който бил сключил тридесетгодишен договор с Лъв (предишния император) и бил тогава приятелски настроен към ромеите, доброволно дошъл на помощ на императора и се разположил на стан при Акведукта....
От това разбираме ,че Михаил пратил войски но Тома ги набил значи тая миниатюра не може да се отнася за Михаил щото се вижда как му се взема короната  от главата .
И после тоя Тома навлязъл в Тракия до темата Опсикий (незнам това къде е ,но ще да е границата с българите)
Сега тука в Гибито пак свободни съчинения "Вожда" на българите сигурно ще е архонт,василеу или рекс, ама нали сме номади от степите те там монголите са на вождове хехехе
На илюстрацията се вижда как Омуртаг, „приятелят” на император Михаил, посяга да свали и взема короната, с която незаслужено се е окичил узурпаторът Тома.
Средновековният български книжовник много правилно е преценил, че след битката си с Омуртаг, Тома е загубил изцяло предишната си слава и величие.
И е изразил това по уникален художествен начин.

Решението на Тома за мене е определящо за българска намеса в държавните дела на "Бизантия" Ако има Клетви(договори) подписани ,а то има от времето на Лъв ,защо ще ги нарушава Омортаг?- няма причина!
Значи списвателите заблуждават ,че Михаил не е искал помощ ,защото в самия Константинопол има паритет между "иконоборци" и "иконолюбящи" и то не е искал да рискува(нали е било гражданскавойна) соред мене е била РЕЛИГИОЗНА .
А на Омортаг му е било сгодно да увеличи малко земите си и плячката.(според грцките хронисти -българите(варвари) се радват шаренийката)
И за това Томата е трябвало да се бие ще не ще с българите и даже е изоставил флота си!
Без който Константинопол е непревзимаем!
...Той (Омортаг)навлязъл дръзко в ромейските предели и се разположил на стан при така нареченото място Кидуктон. Разчуло се за това, мълвата се разнесла и не могло да се укрие от бунтовника. Разбира се, той се смутил и се забъркал, но като се съвзел, опълчил войската си против него. Той сметнал, че ако раздели войската си на две части, ще бъде съвсем слаб и лесно победим, тъй като за обсадата на столицата била потребна не малобройна, а твърде голяма и значителна войска, а и Михаил бил вече събрал войски, които не били за презиране, и можел да се противопостави, и бил в състояние да им причини често гибел, а при това войската на българите изисквала не някакъв малък отред и войска, но голяма и не случайна бойна сила. Поради това, за да не изглежда пред враговете по-слаб, отколкото бил, и да стане лесно победим, ако се раздели на две части, като някакъв бърз кораб той се вдигнал вкупом от столицата, и, смятайки се достатъчно силен спрямо българите, наредил се в боен ред на споменатата местност и започнал сражение. След като завързали бой помежду си, узурпаторът претърпял страшно поражение и не той избивал неприя- телите, но сам страдал от тях. Тъй като (ромеите) не можели другояче да намерят спасение, намерили го в бягство. Пръснати в някакво непроходимо място, те се чудели как да се съберат. Обаче вождът на българите взел веднага пленниците, които заловил, завладял голяма плячка и се завърнал в земята си, като се гордеел и се хвалел поради победата си над него.”
продължителят на теофан

В заключение книгата на дуйчев трябва да се допълни с тази миниатюра  ,която показва "Великият Хан" Омортаг как побеждава Тома "Славянина".

От миниатюрата се вижда ,че за този който я е рисувал
Омортаг и Тома са Короновани владетели!

Това е ,другото е от Нечестивия!!!

п.п.
Да е жив и здрав Гербов ,като го срещна ще му подаря една моя "резерва" в жълтичкото са негови или от негови публикации цитати!






Тагове:   Михаил,   омортаг,


Гласувай:
9



1. semtomovi - Е Тома Славянина не е от Москва
04.08.2010 03:03
и не е висял на Луната сигурно? Ами ни е праотец. и е живял из нашите земи.
Нали така?
цитирай
2. semtomovi - ха!
04.08.2010 03:05
И прабългарите са били наемни убийци и са се продавали на ромеите. Га си гадната история стана!!???
цитирай
3. solinvictus - и не е висял на Луната сигурно? Ами ни ...
04.08.2010 03:35
semtomovi написа:
и не е висял на Луната сигурно? Ами ни е праотец. и е живял из нашите земи.
Нали така?


Ми не знам ,ако считаш ,че Антиохия е изконна наша земя?
После това за славянина е измислено от грците ,нали ти показах ,че липсва после е добявено!Той си е роден във Фригия ,а това е мого далеч от балтите!
цитирай
4. solinvictus - И прабългарите са били наемни уб...
04.08.2010 03:40
semtomovi написа:
И прабългарите са били наемни убийци и са се продавали на ромеите. Га си гадната история стана!!???


"прабългари" няма - измислени са
Кое му е гадното ,да набиеш някой си е било чест!
Хармонията в древният свят е нарушена от Ромите(римляните)
цитирай
5. saradiva - !!!
05.08.2010 10:47
Инвиктусе, заради тоз постинг имаш една бирьонка от мен! :)
цитирай
6. solinvictus - хехе да ти кажа ама само на тебе, не ...
05.08.2010 12:24
хехе да ти кажа ама само на тебе ,не пия бирьонки ,не ми дават(докторките) лъжа ги! хехе
щом на тебе ти е харесал ,значи на мого други не ,а това е хубаво!хехе
цитирай
7. saradiva - !!!
05.08.2010 13:35
Тя онази бирьонка, дето я забраняват лекарите, нема нищо общо с тази, дето ти я сервирам аз. Черпнята е с Юзер-бирьонка, Инвиктусе! Полезна е за всички, ама аз я мятам само на пиратския кораб, като винаги има запазена една каса за Боцмана /Да се свети името му!/ Пък ти нали си още с парцала на палубата... :/:/
Аз само ви гледам от брега, махам ви с кърпичка и мятам бирьонки "Юзер-Специално".
Ай, че бачкам...
цитирай
8. solinvictus - тъй, тъй ти кат са освободиш или кат ...
05.08.2010 17:12
тъй, тъй ти кат са освободиш или кат го няма шефа ,можеш да помогнеш откъде са му сложили това имя "славянина" ще да е късна работа ама ...

п.п.
аз съм с парцала и на скарата -печа свински уши за мезе и ребърца!!!
хехе
цитирай
9. lado - Част от форумното обсъждане в АБВ по темата - коментар на Боцмана
05.08.2010 18:11
Когато има гражданска война, а такава има, император може да се издигне от всеки Патриарх. От Източните Патриарси, Александрийския и Йерусалимския са вън от Империята. Антиохийския обече е вътре и тъй като е упоменато, че Тома завладява „изтока” т.е. Мала Азия, значи е коронован от Антиохийския Патр. за Император. Това е законна императорска титла, въпреки, съждението на Каталунеца, за различията в „деноминациите” на поповете в Константинопол и Антиохия. Различията в деноминациите за попове, императори и т.н. титли отпадат – нали затова е гражданската война – за ревизия на деноминациите и приоритетите човешки.. След приключването й „ще важи” деноминацията на победителя. Както Теодорих прави Равенския поп по-главен от Римския, и след това се роят маса папи, че и папеси и т.н. Най-важното в случаят е, че Сzarnian намери една непрекъсната верига от събития, които водят от вземането на императорската корона ( а това символично може да означава „всички императорски регалии”) от Омуртаг, през Император Михаил ( същият този княз Михаил, нарочен от Г.Ценов за „император” в писмо от папата. Преди време имахме лют спор с Легатус (който се покри някъде в джунглите), дали Император Михаил (от писмото) е княз Михаил Българина ( моето становище) или Михаил ІІІ, Константинополския Михаил. Моето основание беше, че териториите за които пледира папата в писмото си към "Император Михаил", СА упоменати като „български територии” и са владяни от „княз Михаил”. Тук се получава втора връзка основаваща се на родството мужду Михаил и Муртагон – и това е индикирано в паметник (мисля, че беше в док. за темата за княз Михаил – бил ли е Бори с или не). Оттам през Симеон, та до Петър и сина му – Борис ІІ. Според мен веригата от сведения се затваря от кървавия удар на Сzarnian ( да не му се надява човек) и никъде не се прекъсва.
Ето откъде може да са регалиите на Борис ІІ – от Василевс Омуртаг. И това са Римски Императорски регалии, без значение, че не са константинополските например. Това е подробност, която може да се изясни впоследствие от подрастващите.
цитирай
10. solinvictus - Да това е находка на пиратите. Тази ...
05.08.2010 21:26
Да това е находка на пиратите . Тази корона поставена от Антиохисткия патриарх още веднъж показва ,че 'Вселенската" църковност е султанско-грцко-руска измишльотина!
Не на празно на запад говорят за Дуалистична Българска Църква различна от Рим и Константинопол ,въпрос на време е .... ! и на съвест!

Интересно е след като ги взел короната и регалиите от узурпатора Тома дали ги е дал на Кир-а?
цитирай
11. tortinka2 - Хубаво, ама не се ли пише Омуртаг???
08.08.2010 10:01
Хубаво,ама не се ли пише Омуртаг???
цитирай
12. solinvictus - Цитат: "Четенето "...
08.08.2010 11:04
Цитат:
"Четенето "Муртаг", "Муртагон" най-вероятно е правилното, но вече е безнадеждно късно да се ревизира твърде популярното "Омуртаг".

в надписа няма "У" ако се чете "О" в определени случаи като "У" .....не знам!
Но в текстове(латински) се чете Мортагон.

То пише КАНАСYБИГИ те го превеждат "великият хан" тъй, че ...
цитирай
13. saradiva - ...
09.08.2010 22:51
solinvictus написа:
т,можеш да помогнеш откъде са му сложили това имя "славянина" ще да е късна работа ама

Инвиктусе, дай да видим как е написана прозвището на Тома -"Славянина", в преписите, където е добавена.
Иначе така, без да съм го видяла, мисля следното:
В Славянската си служебна теза Боцмана подчертава, че въстанието на Тома не е робски бунт, както го мятат в "учебниците" измекярите, а си е религиозна война. Аз съм на същото мнение - това си е разправия на първохристияни срещу иконоборческата политика на Цариград.Логично е:
Тома е висш офицер от войската в Мала Азия, радва се на специалната подкрепа на патриарх /това не е някой миризлив квартален поп, а представител на висшия "клир"/. Тома се радва на многобройни привърженици, последователи, които го следват по пътя му за сваляне на Михаил. Това не са просто някакви селяци, а войска. Част от флотата също го следва… Печелят битки и аха-аха да гътнат "диадемата" на Пелтека /Михаил/...
Така че никакви робски стихийни бунтове и „робовладелски въстания”няма. Това си е поход на последователите и защитниците на първохристиянството срещу официалната секта - "църквианството" в Цариград.
И в този смисъл, без да съм видяла как в преписите е изписано прозвището „Славянина”, предполагам, че то е „Тома Словенина”, т.е. „Тома-първохристиянина”. Именно идолопоклонниците – първохристияни сред римските легиони и флот, са тези, които въстават срещу идолоборческата политика на Цариград.
Ако преписвачите на Манасиевата летопис са счели, че е добре да уточнят, че този Тома е идолопоклоник, направили са го именно с названието, което се е използвало за първохристияните.

Иначе си е прав Гербов – мътна е тая работа с бг-добавката и притичването на Муртаг да помага на Михаил Пелтека…
И аз мисля, че се юрнал да намаже малко земица, докато армията на Михаил е разделена на две…

Ама това са логически предположения – дай да видим как е написано. Сигурно имаш някое изворче в ръкава. Знам те аз тебе „хехе”

П.П. Гербов и Рицар един и същ ли е /между нас да си остане!

цитирай
14. solinvictus - Добре си написала, за сега нямам ...
10.08.2010 22:53
Добре си написала ,за сега нямам инфо имам на Зонара но понеже е фото не мопже да се копира и тря да се преписва и преведе .ша зема да ти го пратя за да го видиш и ти ,хехе

не знам ,да не съм клюкарка! хехе
цитирай
15. saradiva - Клюкарка си, ами. При туй от знае...
10.08.2010 23:42
Клюкарка си, ами. При туй от знаещите. Иначе щях ли теб да питам, хехе.

Чакам пратката с фотото. Ай, че нали знаеш каква съм нетърпеливка... Пък вече не съм така разполагаща с време като през онези 44 дни.
Хехе.
Книжката на Симчо имаш ли я?
Ако да - прати я, а...
цитирай
16. solinvictus - не но ще ми е интересно да я прочет...
12.08.2010 00:33
не но ще ми е интересно да я прочета!
то е на pdf формат и трябва през някой линки или ... не знам тежи доста!
цитирай
17. анонимен - хАтака - Цар Кару І
18.08.2010 04:12
solinvictus написа:
п.п. аз съм с парцала и на скарата -печа свински уши за мезе и ребърца!!! хехе

Какво казва Бог НемаТод в такива случаи? Да бъде благословена тази скара, свинските вкусотии на нея, и тежкия изстуден червен винцок, когато се кльопа и порка в Мое Име. Защото кльопайки и поркайки в Мое Име вие правите чистосърдечно жертвоприношение, което с удоволствие ще приема и ви благословя. Защото омразни пред очите ми са марулоядците и водопийците. А вие чада мои се жертвате за своя единствен Бог НемаТод. С дебела мръвка и напълнен бокал. За ужас на неверниците мормони, кришнаити, йеховисти, и всякаква водопийна паплач. А водата чада мои става само за миене. Това моят първороден син - Дионисий - ви го е казал още от много дълбока древност. За което марулоядците го разпънаха на кръст. Между двама престъпници - единия марулоядец, другия водопиец. Но Аз го възкресих и го положих на трапезата до мен и го направих Цар на дебелите мезета и тежките вина. Следвайте примера му - хапка, пийка - ей тези три работи - и ще ви благословя за веки веков. А на марулоядците и водопийците оставям Тифон - да го гонят като магаре из пустинята.

Това казва браткиш Бог НемаТод. Да пазим заветите му. И да не се отдаваме на изкушението на газираната вода и нейните производни. Защото трима са в едно - Бог НемаТод, синът (Дионисий), и светия дух (Орфей). И още нещо казва - да не сядате да жертвоприношавате (на трапезата) без Тракийска музика. Всяко жертвоприношение да започва с "Полегнала е Тодора" - щото е тракийска песен в дорийски лад. Не оставяйте бокалите празни - щото само с ядене не става - иска се и пиене.:)
http://karutzar.blogspot.com/2009/07/about-christ-jesus-and-forged-history.html
Привет браткиш Солинвиктус и избягвай русите със силиКон :)
цитирай
18. solinvictus - Чест и Слава Кару Царю(да се светли ...
18.08.2010 09:53
Чест и Слава Кару Царю(да се светли името ти) и нека Всичко бъде така както кзава Светлейшия Нема Тод!
Радвам се ,че си в добро здраве и отлична кондиция!
Надявам се в жегите да си на прохландинка и с изстудено до правилната температура "Ламбруско"
Привет и на Теб Царю (да се светли името ти) бъди здрав (другото ще го плащаме)хехе
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489251
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370