Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 13:26 - Религията на Симеон Велики-Православна ли е?
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 3863 Коментари: 19 Гласове:
12

Последна промяна: 05.10.2010 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След критика ,че не съм си подредил мислите или какво искам да кажа точно .... и правилно,която я споделям и приветствувам,щото е добронамерена и все пак съм един любител и лаик в историята.... и каквото е желанието на разни папагали да си малча и да не се занимавам с такива неща  ами ...с други примерно ...щракание хехехе
Но за повечето хора с хоби ,това е непоносимо невъзможно бих казал  "и Господ да слезе от Оня свет"-се тая!

Сеге ще преписвам от ена булка дет е станала доцент с преписване и ще движа по нейната схема....виж ,че и аз съм станал некой ден ,хаха
и така

Заглавие на темата:
Какъв тип християнство (деноминация)е изповядвал Симеон Велики след "покръстването" от баща му(Михаил) на българите?

Въведение:
В темата ще ползвам вече споментато писмо в другия постинг,едно житие ,и мнения  на по запознати с източниците "юзери","блогъри""форумци" и такь дальше все заразени и болни на тема история!
Писмото е на един хронист 
THEODOROS DAPHNOPATES, Patrikios, Eparchos von Konstantinopel, Gelehrter (geb. 890/900).за сега обаче не съм го открил свободно демек искат пари за да го копна ,а пък на мен ми есчупена давачката и ...
ще се задоволим за сега от един сайт ald-bg.narod.ru/index.html 
руски сайт за българска история -русняците мого обичат да ни пишат историята
и естествено академичните преводи на ГИБИ (грцки източници за БГ хистори)
за момента ще посочвам от двата източника докато търся третият или на тоя дет го е писал само ,че през друга редакция,не руска...

Изложение:
В писмото (Роман Лакапин)си съобщава много странни работи за един "Духовен Брат"какъвто му е Симеон Велики.Той трябва да е дори "Духовен Син" така са се именували тези които са взели Вярата от Друга по стара църква,която се явава "Майка" но той не го нарича так,а а "Брат" от четене на писмото си задавам няколко въпроса ,на които (поисках помощ от вещи изследователи на Библосите)ми отговори за моя радост ,една приятелка!

Ето ги въпросите и нейните коментари в зелено(цитатите са в тютюневко):

Някъде записано ли е ,че Бог е дал на "византийците" тази земя,и кои са другите на които е дал?
 Единствен старозаветният Йехова е този, раздава земи на вярващите в него от териториите на невярващите в него.
Интересно е ,кои са лъжепророците на Симеон ,на които вярва?
 Лакапин говори за лъжепророци и гадатели, с което директно обвинява Симеон в езичество.
Кое е Светото писание за Лакапин!
 Да - вижда се - Соломон е старозаветен персонаж - юдейски цар, син на Давид, който изпълнявайки бащината си мечта, построил храм на Йехова, разрушаван два пъти, от който сега е оцеляла само Стената на плача.
Божествена заповед при нарушение на клетви?
Око за око, зъб за зъб,.. живот за живот.

Кой е този Бог на отмъщението в Христянската и Православна Вяра?
и Съдията?
Богът на отмъщението е отново старозаветният Йехова. Той е и Съдията. Той притежава меч, с който поразява:
1. Господи Боже, Комуто принадлежи отмъщението, Боже, Комуто принадлежи отмъщението, възсияй. 
2. Издигни се, Ти Съдия на земята, Отдай на горделивите това, което им се пада.
Псалм 94

30. Защото ние знаем Оногова, Който е рекъл: "Отмъщението е Мое. Аз ще отплатя – казва Господ." и пак: "Господ ще съди людете Си". 
31. Страшно е да падне човек в ръцете на живия Бог.
Евреи 10

1:16. и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си.
2:12 До ангела на пергамската църква пиши: Това казва Тоя, Който има двуострия меч:
Откровение

24 и гневът Ми ще пламне, и ще ви избия с меч; и вашите жени ще останат вдовици, а вашите деца - сирачета.
Изход 22
Интересно - Откровението е бутнато в книгите на НЗ, а също ни обрисува образа на страшния и поразяващ старозаветен бог Йехова.

Има и още един въпрос свързан с избиването на свещеници,разрушаване на олтари и т.н. все действия антихристияно-константинополски.
Тези действия не могат да бъдат обяснени ,ако Симеон Велики е бил духовен брат на императора и споделящ една деноминация с него с една дума една и съща религия!

От цитатите се вижда че "грцката" църква ,тя не е гръцка ,а римска
споделя "юдеизма" ,който явно Симеон  и народа МУ не  споделят!
Та за какво "покръстване" от ТАЗИ църква става въпрос тогава (при баща му Михаил)?

Вторият източник който също се откри ,но за сега не съм стигнал до него а от сайт,за което все още не може да се каже със сигурност ,но е по темата и дава насока за ровичкание!
Това е "Житие на Мария Нова"от Виза

Малко преди обсадата над Одрин, Симеон предприел опустошителни деиствия над Виза. За тях разказва "Житието на Мария Нова".Тази съвременница на княз Борис I и на цар Симеон произхождала от Виза в Тракия и била дъщеря на арменски (по етнически произход) велможа и съпруга на тракийски турмарх. Житието и съдържа интересни данни за войните на Симеон в периода 913-927 г., когато върху гроба на починалата през 902 или 908 г. светица станали редица чудеса... Нека прочетем извадки от неиното житие: “…“Българският княз Симеон, след като тръгнал в поход против ромейската държава, опустошил цялата Тракийска област, като изтребил всичко до самите стени на Цариград и повечето градове сринал наравно със земята. Поради това жителите на Виза, като не можели повече да остават в нея, стеснявани цяло петилетие, като улучили удобно време, напуснали града и си отишли, след като с огън обърнали всички къщи в пепел, понеже смятали че трябва според закона на войната да се завръщат вкъщи с плячка”
Когато пък влязъл във Виза и намерил в нея само една черква небутната от огъня, тръгнал на оглед, като определял едни черкви за житници, други - за живелища, а трети - за конюшни. Като дошъл в черквата на светицата и хвърлил очи към раклата (в която лежали мощите й), той попитал присъствуващите чия е тя. Като му разправили и разказали за извършваните от лежащата в нея чудеса, той заповядва да бъде тя отворена. Но когато я отворили, изведнъж излязъл пламък и всички изплашил. Като видял това, Симеон заповядал на близките си съвсем да не бутат черквата, а на свещениците разрешил да служат литургия всекидневно. След като поселил в тоя град някои от близките нему и за началник на крепостта при него назначил някой си Вулий, заминал си, за да постави гарнизони така също и по другите тракийски градове. 

зеленият текст е от сайта samoistina.com/3/obsadanaodrin.htm
а тютюневкия е от цитатите от това житие
 От този разказ се вижда ,че Симеон Велики унищожава поголовно Църквите на ромеите, не само олтарите им?
има малко несъотвествия в текста ,ама но нямаме за сега по добър за сега толкоз ... по нататък ще добавям ....

1.добавка:
...по случай сключването на мира между България и Византия през октомври 927 г. е било произнесено
"Слово за мира с българите".
На тържеството присъствали и пратеници на други народи, свидетелство за значението, което придавали на акта и двете страни. Тъкмо тук най-официално било признато, че братоубийствената война  завършва с мир, който
"оздравява разкъсаните части на Вселената и ги привежда към цялост и единение, щото повече да не се назоваваме скит и варварин и така или иначе, но всички да се показваме християни".
С други думи, на българите буквално било признато правото на съпритежатели на християнската цивилизация
"Словото за мира с българите"
с основание се приписва на известния византийски книжовник Теодор Дафнопат, близък сътрудник на император Роман Лакапин и вероятният продължител на Историята на Теофан, поради което можем да му се доверим, че сключването на мира между България и Византия има вселенски отзвук, защото породилите го събития са такива.
Даровит оратор, с оглед на своите цели Теодор Дафнопат отъждествил в речта си цар Симеон с цар Давид - "свикнал с кърви от младини", той "подражава на Арес и скача като Аполон", завоевател е като Александър Македонски. Макар да забулва истинските имена и случки с цитати от Писанието и с примери от класическата древност и елинската митология, той невероятно прозорливо като за съвременник е показал причините за войните на Симеон:
"Горко ми, пето поколение и непрестанно бедствие! Защото веднага реката на славолюбието, вихърът на първенството, дъждът, снегът - които неща и дори по-силни разтърсват Хемус и Дунава - нахлуха в душата на княза. Настана земетръс, който почувстваха даже и онези, които обитават отвъд Херкулесовите стълбове. Веднага прочее бяха издигнати победно венецът и престолът..."

Почти в средата на своята реч, оставил назад описанието на страданията, Теодор Дафнопат припомня "златния век" отпреди войните:

"Тогава живееше златното поколение и всичко се радваше на благополучие и наслада от божествените дарове. Такава бе някога нашата държава. А заедно с нея цъфтеше и се развиваше и държавата на българите. И защо пък не? Те също бидоха осиновени от нашия Бог и, след като забравиха обичаите на чергари и скитници, бяха възприели благовестието на благодатта."

Непривично ще да е прозвучало в Константинопол през 927 г. това признание, но в речта то е предхождано от едно още по-непривично питане с пояснение. Смятам, че питането е отзив на призива на цар Симеон в "Сказание за железния кръст" -
отдал победното оръжие  на манастир в Никея с думите:
"Да бъде мир!"
той огласил своята нова програма и същевременно наставил своя народ:
"Обичайте враговете си!", т.е. ромеите.
А ето и отговорът на Теодор Дафнопат в диалога му с мъртвия вече цар Симеон:

"А ние, учениците на новия закон, ние ще обичаме ли враговете си като себе си и съответно на това?" -
и продължава, за пръв и единствен път в цялата реч използвайки обръщението "братя" за своите знатни слушатели. -
"Никога по-нататък и по никакъв начин, братя, да не стане това, обаче ако донякъде се спречкаме с тях - защото сме от същия състав, ако и да не споделяме тяхната измама, то когато отново бъдат приведени към нас, повече да не се разлъчваме. Възможно е даже падналите да се вдигнат и да застанат по-здраво и по-високо от онези, които не са падали."
Това е копнато от "Православие" иот цитатите на този Теодор изкачат няколко въпроса:
1.Кога е Златният век на "Византия"
2.Единението което желаят "византийците" е  споменато и по рано от тази реч на Теодор
3.Защо Симеон е дал клетвата в Никея ,а не в Константинопол "Да бъде мир"и коя е тази Църква?
4.Учениците на "Новия закон" демек Новият завет ли е ,ако е така по кой закон са на "покръстили"?
5.Най готиния пасаж :
Коя е "тяхната измама" ?-
те (бизантийците)не споделят християнската религия(деноминация) на българите
в тютневко са цитатите на Теодор ,а текста е от "Православие"
с





Гласувай:
12



1. saradiva - ?!?!?!?!
04.10.2010 23:14
Ха!
Интересно-о-о!
Магнаурски школи, туй-онуй, пък накрая ...каква стана тя?!
Бреее, Инвиктусе, непредвидим си - не се знае от кой ръкав какво ще извадиш...

Сега, сериозно:
Все съм си мислела, че исихазмът всъщност е продължение на първохристиянството…
Трите степени: отдалечение от мирския живот, УМНАТА молитва и „Станалият по дух подобен на Бога человек гледа естествено и просто на тайните и загадки Божии. Който е достигнал това състояние, е преминал вече в третата степен, де царува блаженство неизчерпаемо”…

Май именно това е научил Симеон при исихастът Арсений?

Интересно става, тъй като в книжките се упоменва, че баща му Михаил го праща в обителта му, заедно с други българи.

Какви ли ги е вършил Расатето, та е обезочен?


Поздрави!
цитирай
2. solinvictus - ти си чела мого, това е голям обем за ...
05.10.2010 00:18
ти си чела мого ,това е голям обем за гледане не се наемам хехе аз мога да ти подсказвам ,само хехе ослепяването е ритуал ,друг път ще ти кажа сега ще допълня малко поста....
поздрав и на теб!
цитирай
3. saradiva - ...
05.10.2010 01:03
Ами не, не правех демострации за много чела, ами разсъждавах на глас /тъй де на пис/:/:/

Ослепяването, доколкото мого съм чела, май беше ритуал за прекъсване на мераци за престола...

Добре, ама ми е интересно защо???... след поста ти...

Гледам Юлко много се е нашебечил, ама тук в тая тема нещо ... май,а...
цитирай
4. solinvictus - А Хулио е пич, бори ги "авто...
05.10.2010 12:01
А Хулио е пич ,бори ги "автохтонците" по пет-шест на един път и кат са събуди краката му отвити и се вкочанили от студ хехехехе е не е кат глишката ,той ги чака да се напраят на масата и тогава се прай на сведующ!хехе момчета кво да ги ...

да точно така са правили ,сляп не може да бъде ни цар ни пъдар даже ,също и ако е недъгав ,дори и ако е ранен тежко
има съмнения за Йоан(Красивия)
не както при соца куцо и сакато ставаше военен дебели плондери искаха да командват ,това преди в царската армия е било -запрещтенно!!!хехехе
цитирай
5. zelas - Съмнявам се Симеон да е възприел ...
05.10.2010 13:33
Съмнявам се Симеон да е възприел нещо от исихазма след като очите му все на вън са гледали. От същата болест и ний днес страдаме.

А solinvictus е наистина много деен - не спирай.
цитирай
6. solinvictus - исихазма е копи и е по късно. . . за...
05.10.2010 13:50
исихазма е копи и е по късно ...затова няма нищо от Милите на Бога!хехе
всичко е изтрито и изгорено.

Може би ако се направи един анализ безпристрастен в хронологията и догмите ще се видят еднакви дори противоречащи се една на друга решения на "свети" офци,пардон отци...

п.п.тава хвалбица ли беше или ирония? хехе
цитирай
7. zelas - п. п. тава хвалбица ли беше или ир...
05.10.2010 17:35
solinvictus написа:
п.п.тава хвалбица ли беше или ирония? хехе

Хвалбица разбира се! Аз иронията по форумите съм спрял да я пиша, щото става като с разваления телефон.
цитирай
8. solinvictus - грасиас, тогава!!! щом ти е ин...
05.10.2010 17:59
грасиас, тогава!!!
щом ти е интересно ,ама и помагай .... ти поне имаш картинки! хехе
По добре е един път да видиш отколкото 100 пъти да чуеш хехе
цитирай
9. zelas - Ще помагаме всички. . . доколкото ...
05.10.2010 19:13
Ще помагаме всички ... доколкото можем!
цитирай
10. solinvictus - А тъй, това е сериозна приказака ...
05.10.2010 19:52
А тъй ,това е сериозна приказака вече!
цитирай
11. iuliuscaesar - ами да православ на е??? ти на мюс...
05.10.2010 20:30
ами да православ на е??? ти на мюсюлманин ли искаш да го направиш???
цитирай
12. solinvictus - Не, на камунист завършил АОНСУ хаха ...
05.10.2010 21:20
Не, на камунист завършил АОНСУ хаха
нещо като "бизантийската" школа МАГНА(к)ур
Глишката знае ,той пише в "Православие" и може да те открехне за кво иде реч!
...питай го за "двукрилието" докат не е дошъл КаруЦаря ....
цитирай
13. saradiva - ?
05.10.2010 23:35
На какво според теб е копи исихазмът?
цитирай
14. saradiva - ?
05.10.2010 23:48
zelas написа:
Съмнявам се Симеон да е възприел нещо от исихазма след като очите му все на вън са гледали.


Къде е туй "навън", Желас? /без ирония питам/

zelas написа:
А solinvictus е наистина много деен - не спирай.

Инвиктито, направо-о-о-о ... кърти мивки, тъй де, измишльотини...
И папагалски тикви!

Чакам го да посегне към Глисчо!
Ей го - шебека му със шебек/Глисчо/ написал, че "няма светска литература в средновековна България". Сигур буквички пред името му ше турят на тва изчадие безродно за тоя мизерлик...

Гледам го и темата за готите затворил... Пфу

Инвикти сори, майна, за оффа, ама тоя наистина плаче за пердах. Як тупаник с ромфаята...
цитирай
15. solinvictus - Виждам, че си се разпалила хехе да ти ...
06.10.2010 00:32
Виждам ,че си се разпалила хехе да ти кажа ,моята цел не е да се дърля с някои служебно - назначени -спамери .те са ми много лесни щото са глухи,те имат да кажат нещо, казват го и край!
в повечето дискусии по форумите ,когато се стигне до сериозно изнасяне на инфо или мнение ,влиза някакъв папагал и почва да бълва глупости и отвлича внииманието или почва да обижда и цензура затваря темата и те ...
Но това е действителността.
в повечето форуми "стопаните" имат определена религиозно-теологично -партийно-тематична насоченост и там демократическия централизъм е в действие!хехе
За мен е важна темата за тангризма тази лъжа трябва да се премахне от българската историография.
Или да се изчистят няколко пласта шлака ,докато се стигне до желязото...демек до истината ,трудно ще да е ,но не възможно ...тапата на бутилката изхвърча и духът излезе хехе
разбираш ли?
цитирай
16. solinvictus - На какво според теб е копи исихаз...
06.10.2010 00:41
saradiva написа:
На какво според теб е копи исихазмът?

исихазмът е късно към обсъждането на случките покрай Симеон. Това ,което се е внедрило в църквата е познато като отшелничество,брахмите,маговете или влъхвите,сега е познато при кришнарите ,така наречената мантра (кратки изречения ,които е необходимо бързо и неосъзнато повтаряне за да може да ти се "изпразни""Аза" да станеш БЕЗсъзнанетелен индивид,естествено с малка помощ от "Сома" =лека дрога(трева) или в Зороастризма познато като "Haoma" и в митраизма тоже...много дълго стана ,а?
цитирай
17. saradiva - ...
06.10.2010 02:00
Така е и си абсолютли прав.
Ама "късният" исихазъм" не е самороден, нали...

Но това е в друга посока...

Давай още за старозатния "уклон" на Симеон...




цитирай
18. solinvictus - Няма нищо ново под Слънцето!хехе
06.10.2010 13:18
Няма нищо ново под Слънцето!хехе
цитирай
19. rizar - Няколко думи
26.02.2012 07:52
"тяхната измама" е проблем от политически характер. за ромеите може да съществува само един император. Българите са православни, но Симеон е СХИЗМАТИК - РАЗКОЛНИК. Всъщност при война няма как да има общение. А в християнството църквата е общение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489138
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370