Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 15:49 - Слънцето и българските митове! - I част
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 11734 Коментари: 39 Гласове:
20

Последна промяна: 18.11.2010 13:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Във времето когато митологията е мироглед, нейните фантастични по същината си образи не се схващат като фантастични. За създателите и носителите на мита,за живеещите в него и в неговия свят тези образи са реални.   За осъзната фантастичност в мита може да се говори едва когато митът е изживян в съзнанието, макар и фолклорът да използува целия запас от наследени митични образи"".

  Вярата в достоверността на информацията, която се съдържа в мита, е важен структуроопределящ признак на неговата същност като явление. Истинската митология е основана, а е и невъзможна без безпрекословната вяра в нейните   образи. Вярата в истинността определя и жизнеността,и функционалността на мита.

Отпадне ли тя, той вече престава да съществува като такъв и може да се приема
като символизъм, метафоризъм и т. н., придобива преносен смисъл, става алегория. Съвременното значение на думата„мит" често отразява именно този момент, когато вярата в истинността на мита е преодоляна, а той се възприема като нереалност, фантазия и противопоставяне на действителността .
СЛЪНЦЕТО и българите
  Според вярване в Самоковско на небето живеят и „небесните жители", които са като земните, със същите привички и поведение Народът отъждествява слънцето с кравай, огнено кълбо, тава. Приема го и като живо същество— биволче, човек. Приписва му редица човешки черти: храни се, влюбва се, сърди се, състезава се с юнаци, знае и дава съвети. То има майка, но е без баща, всички звезди са му сестри, месечината е също неговата сестра (по-рядко — брат) . Когато е в морето, то се къпе и охлажда, за да не изгори земята. Водата, която отърсва сутрин от себе си, пада като роса. Чрез него водата се нагрява и извира топла. Според други представи, когато не е на небето, то отива да свети в подземния свят Запазено вярването, че слънцето се завърта на зима на Еньовден —
(24.VI.) или на Вартоломей (11.VI.). При изгрева си на този ден то играе Еньовден е началото на астрономическото деление на годината и с него са свързани редица гадания. Слънцето се завърта към лято на Андреевден (30.XI.). вярва се, че този ден „слънцето помръдва, колкото пиле у яйце" и денят почва да расте „колкото просено зърно".Андреевден да се вари боб, леща, царевица, ечемик се осмисля като магия за наедряване на реколтата. По-първична е функцията на обичая като вид слънчева магия —
„да наедрява слънцето".
В подкрепа на това е фактът, че празникът съвпада със зимното слънцестоене На Св. Игнат (20.XII.) денят вече е нараснал--- „колкото петел скочи от прага",  Атанасовден(18.1.) — „колкото е отскокът на тригодишен елен".   Промените в движението на слънцето, смяната на годишните времена определят характера на трудовата дейност. Затова слънчевият култ намира голямо отражение върху календарната обредност. Преломните моменти на слънчевия цикъл —
дните на зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие са обредно отбелязвани  
Към слънчевите магически действия могат да се отнесат :

огньовете на Сирница,
Гергьовден,
Еньовден,
Св. Константин и Елена,
Коледа.

Те целят поддържане и подсилване на слънчевата светлина особено в критичните ситуации на слънчевия преход. Слънчевият бог у народите на Евразия често е свързан с коня.
Бог на Слънцето — Хелиос(SolInvictus)в златна колесница препуска по небето.


Подобен образ намираме ведическите митове, изобразяващи скачащи по небето коне, впрегнати в колесницата на слънцето
Аналогичен е и смисълът на мотива в народните коледни песни за надбягване на слънцето от юнак конник.
Победителят юнак се жени за звезда — слънчева сестра . Като магически обреди, свързани с култа на слънцето, които целят засилването му, можем да разглеждаме и конните надбягвания на Тодоровден.   Върху източните и южните стени на църквите се изобразява слънцето с лице на мъж (напр. с. Студена, Пернишко, „Св. Богородица"1 в Хасково).
С четвъртито лице е изобразено и върху тухла от Преслав. Наред с тази се среща и представата за зооморфния характер на слънцето като бивол, петел, елен, вол, кон. В гатанки:

„Заклах вол на край-земя, чръкна кръвца по се земя",
„Заклах петел на овня рид, оно чръкна на онамния рид".
В народни приказки Конят казва:
„я съм слънцето"
  Българската народна култура в началото на XX в. свидетелствува за голямата почит към слънцето. При изгрева хората спирали да работят, прекръствали се и се обръщали към него така: „Слънчице мило" „Ела, боже, помози" "Айде дедо Господ ,напреж днеска помагай". „То е нашият Бог и светия, дава ни живот, пази ни от злото, а, като зайде, ние оставаме сирачета без покровител"
   Народната вяра строго забранява да се вършат неприлични неща. „Слънцето е господ, затуй нищо лошо не требе да се върши срещу него." Една част от забраните имат рационална основа, други свидетелствуват за неговото почитане. Забранява се да се гледа в него, че
„то изпива очите",да се мие лицето срещу него, че „се явяват струпи по лицето".
Слънцето се смята за Боже око и не се изхвърля смет на изток, за да не се напраши Слънцето е огнено кълбо, което ходи по небето. Движението на слънцето определя и извършването на някои дейности.
Едни се препоръчват да се извършват при изгрев, други строго се забраняват след залез. Така например след залез не се мете,
не се дава в заем,
не се изхвърлят вода и смет 4Ч.
Особено строги са тези забрани по отношение на родилка и новороденото, защото тогава започва времето на всички зли сили.   В българските вярвания,както видяхме, не се вършат определени действия,
„за да не се напраши слънчевото око". В народните песни често към него се обръщат за помощ и съвет, защото слънцето всичко вижда и знае: към него се обръщат за билка за рожба,
за жива вода,
него жените питат да им каже къде са техният брат,
мъж или син.
В църковното изкуство се среща орнаментът
„божие всевиждащо око",
изобразено в розета или слънчев диск, върху олтарните двери, на тавана или на някоя от стените.
 
Българският фолклор е запазил представата за тъждеството на Слънцето и Яйцето (Слънце ле, слънце ле, Богово яйченце)
   Децата канят слънцето да изгрее с думите:  „Изгрей ми, слънчице, ке ти кажа майчица, дека пържи йейчица, ф ореова луспица"  Яйцето като метафора на слънцето и символ на пролетното възраждане на природата заема важно място в народната обредност.
Вероятно затова то има и продуцираща, и предпазна, и отблъскваща магическа сила Сред слънчевите еквиваленти е слънчогледовата пита наречена слънчева любовница.Като слънчев заместител тя изпълнява ролята на апотропей и затова се поставя на врати и комини против вампирите 

В християнската епоха езическият бог на гръмотевицата Зевс е заменен от св. Илия. В официалната християнска литература св. Илия е дъждоносец, а в народните представи е и гръмовник . Върху неговата иконография вероятно влияние е оказала тракийската представа за Зевс, който само в земите на траките се почитан на колесница ".
Вероятно този образ е бил пренесен и у другите славянски народи.
  И дойде свети Илия, си скоя кола огнена, си прегне коньи четири, четири коньи крилати, та си отиде на небо.
  В мотива за деленето на света между светците на св. Илия се падат гръмове, треско- ве, „летни облаци, летни гръмотевици".
  Паднали му се летни гръмотеви, паднали му се летни трескавици. Да си лети под синьото небо, да си лети със тъмните облаци, да събира мъгли и облаци, да заключва в Черното море, да заключва, още да отключва, да си дава роса и дъждове.   Според народните представи св. Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата.  Светкавиците се образуват от огнените стрели на св. Илия по ламята, от копитата на конете или от огъня, който излиза от ноздрите им .
Св. Илия като гръмовержец е запазил черти и атрибути на индоевропейския бог на гръмотевицата. Съществува обичай на Илинден да се коли на прага старият петел, наречен баща, като по него се гадае за здраве и плодородие и се оставя нов баща .

Там, където се прави общоселски курбан, се коли най-често бик. Керемидарите срещу Илинден правят колела от неизсушени керемиди (а колелото е слънчев символ), които били от колата на св. Илия, с която той гърми .
  Петелът като жертва на св. Илия е познат и у сърби, и гърци .
Той е слънчев символ. Свързва се с представите за слънцето, възвестява настъпващия  ден, по него се определя времето през денонощието и се гадае за метеорологичното време.
  Растението, свързано с бога на гръмотевицата — дъбът, който расте по хълмове,
откриваме в култа на Зевс, Тор, Перун, Перкунас.
Също св. Илия се почита по хълмове,обрасли с дъб. У сърбите дъбът се нарича грмика, дъбова гора — грмова, а с названието гръмика е известен у нас в Златоградско.
В чест на св. Илия у южните славяни бикове и телета се принасят в жертва на хълмове с дъбови дървета. Връзката на св. Илия с гръмотевицата проличава и във вярването на българи и сърби, че ако гърми на Илинден, лешниците и орехите ще са кухи.

мой лаичен и любителски коментар:

Това е копипейст ...
Народната памет се изтрива най трудно ,даже и с папагалски внушения и измами!
От тва се вижда че българите въпреки християнстките догми си почитат и старите култове които са интегрграни в по новата религия!

 



Тагове:   митове,


Гласувай:
20



1. freyja - Олелееее, тук има много за четене
13.11.2010 18:34
ще ми уплътниш добре времето хехехе
Поздрави!
цитирай
2. solinvictus - А аз го съкратих штот, само профита ...
13.11.2010 19:04
А аз го съкратих штот ,само "профита" може ли да се изказват ,лаици като мен трябвало да си траят!
Ама щом ти харесва пак ша напиша нещо или ша го копна от някое друго "профи"извън Блог.бг
да видим как ша го борят ,сеир (това си е западняшка ценност)
поздрави и на теб!
цитирай
3. iuliuscaesar - сол стига с тея слънца бе човек. дай ...
14.11.2010 14:37
сол стига с тея слънца бе човек.
дай нещо по-сериозно.
цитирай
4. d3bep - :)
14.11.2010 18:59
Бравос, изследването -доколкото разбрах препубликувано - е доста точно :)
Айде, петелът може би е малко неосъзнато формулиран ,той има много повече връзка със слънцето, отколкото със .. гърците, но като цяло ударът е в десятката.

И чудесно ще свърши работа. Да, така е, слънцето е в основата, преломните моменти и астрономията са ключови!!!
Много е добро и идеално пасва в картинката.


Поздрави!
цитирай
5. solinvictus - сол стига с тея слънца бе човек. дай ...
14.11.2010 19:14
iuliuscaesar написа:
сол стига с тея слънца бе човек.
дай нещо по-сериозно.

Че ,за мене това е много сериозно ,Ве!Аз отдавна търся отговори за "езическата" религия на българите.
За тебе кое е сериозното?
цитирай
6. solinvictus - Бравос, изследването -доколкото ...
14.11.2010 19:18
d3bep написа:
Бравос, изследването -доколкото разбрах препубликувано - е доста точно :)
Айде, петелът може би е малко неосъзнато формулиран ,той има много повече връзка със слънцето, отколкото със .. гърците, но като цяло ударът е в десятката.

И чудесно ще свърши работа. Да, така е, слънцето е в основата, преломните моменти и астрономията са ключови!!!
Много е добро и идеално пасва в картинката.


Поздрави!

Е аз не съм толкова интелехент ,че да пиша мои трудове и студии ,аз съм "копипейст" ,но за сметка на това не искам да си измислям!
Гърци,прабългари и славяните в текста са за камуфлаж ,иначе другарката как мислиш дали ше я публикуват в издателство "Народна младеж"?
цитирай
7. solinvictus - философия, да. . . но метафизика ...
14.11.2010 19:53
философия ,да ...но метафизика не!
Дай например да сравним фиестата на есенното равноденствие в египет преди персийското влияние и късноримското!
Нали е имало йероглифи и описано добре?
И аз сега търся българския обичай !
Ще го сравнявам с еранския ...Тигран или Тагран(Митракан)
цитирай
8. solinvictus - Както винаги много и голословен...
14.11.2010 20:36
Както винаги много и голословен!Казвай сички тия неща в дати .Не ме пращай да чета нещо което няма връзка със нашия случай!Аз ти казах ,че глобалната хистория не ме интересува,интересува ме българската и паралелите с други .
За това те питах кротко какъв е празника а не какво са строили хамериканци и папуасите на Нова Гуенея!
Еранците са арийци и са антгонистични спрямо египет,ако не бяха щеше да пише не Ахура Мазда а Озирис ли Сепис ли къф беше?
давай конкретно не ми говори общи приказки и да ме пращаш да чета ....КОИ?
цитирай
9. sparotok - хубаво!
14.11.2010 21:52
Хубаво си го разказал!

Старобългарската дума зория - слънце, зора е само вариант на индо-арийският теоним Сурия - зората.

Рай пък е обяснима с ведическата рауи - слънце.

Нашата дума Бог е само модерният вариант на ведическият теоним Бага - слънцето.

Дали ведическият Дакса - слънце ( и той Адития като Бага) ще да има връзка с Даж Бог и старобългарския глагол раз-дещи - разпалвам, разгарям?

Дали Сварог ще да има връзка с ведическия Сварга - светлото небе?

Дали Огнебог ще да има връзка с ведическия Агни?

Поздрави!
цитирай
10. iuliuscaesar - знам че за теб е сериозно. нали за ...
15.11.2010 00:03
знам че за теб е сериозно. нали за това те бъзикам.
иначе не се връзвай на египетския фантазьор на него само египет му е в главата.

митът за всезнаещите египетски жреци е широко вкоренен в много глави, ама всъщност изобщо не е така.

така например прословутото точно ориентиране на хеопсовата пирамида по посоките на света, всъщност не е точно - има няколко градуса отклонение.
също така за египетските жреци смятането с дроби е почти непосилна задача. в това отношение шумерите са светлинни години по-напред. те са върха в древния свят по отношение на математиката.
да не говорим че египетските жреци до последно приписват сгрешени задачи и т.нат.
цитирай
11. solinvictus - Нашата дума Бог е само модер...
15.11.2010 00:48
sparotok написа:


Нашата дума Бог е само модерният вариант на ведическият теоним Бага - слънцето.

Дали ведическият Дакса - слънце ( и той Адития като Бага) ще да има връзка с Даж Бог и старобългарския глагол раз-дещи - разпалвам, разгарям?

Дали Сварог ще да има връзка с ведическия Сварга - светлото небе?

Дали Огнебог ще да има връзка с ведическия Агни?

Поздрави!

Да БОГ=БАГА ,това вече е сигурно ,даже има текст в който БАГА=Митра където имат и празник.
Другото интересно което намерих е БАГА=МЕГА а БИГИ означава "свещен конник"
сега го търся и на друго място!
За "Ведите" съм скептичен и там има много късни неща които и се наслагват,всъщност това което е по камъните като текст е проблемно при преводите.
ДажБог,Сварог не ги знам къде са споменати и се свързват с българите?
Може би ще е интересно да се видят празненствата или мистериите при Дионис,Митра,Аполон,Зороастър,и кви бяха елевзийските мистерии


В много гръцки държави началото на месеца, в средата на септември се нарича Demetrion след Деметра (макар че се нарича Boedromion в Атина).
Големите мистерии ( 29-ти септември-5 октомври).
Древен:
15-21 Boedromion (на фестивала започва на пълнолуние и продължава с третото тримесечие).
В произхода на Великите (Елевзинските) мистерии са на фестивал за есенната сеитба. Те са, разбира се, тайни, така че някои неща за тях остават скрити, по-специално, съдържанието на Светото Kistai (клетки) и реалното започване на Mustai (Посветени). Всеки може да се започне, независимо от възрастта или пола. Фестивалът се провежда от архонт Basileus и четирима асистенти.
Две от тези, на Hierophantes и Dadoukhos (Факел Носител) носят ependutes (с дълъг ръкав туника украсени в подгъва и раменете), ленти за глава и тракийски колене ботуши, те извършват една или две големи факли.

Всъщност на нас ни трябва да установим от времето когато се споменават българите накъм нас ...демек от 4 век и да поставим нещата хронологически!
поздрав и на теб!
цитирай
12. solinvictus - знам че за теб е сериозно. нали за ...
15.11.2010 01:00
iuliuscaesar написа:
знам че за теб е сериозно. нали за това те бъзикам.

хаха нямало с кой да се бъзика ,че с мен ...Глишев да не е в командировка?
Хулио това за месопотамия го знам , и не искам да го разочаровам изведнъж д3вероф ,той примерно не може да обясни и не само той цялото археологическо и академично съсловие откритието ГЬОБЕКЛИ ТЕПЕ на границата на Турция и Сирия май беше 10 000 преди н.е.
направо ги кърши...
Пък за мумиите в Азия и то по запазени и май бяха с руси коси?
Може би някой египтянин (ние им казваме май така а те са се назовавали по друг начин май,както византийците и прабългарите хахаха представям си един Михаил кат са го кръстили и попа да му е казал ,че от утре тря да изоастави езическото прабългарско име и да се казва по ристенско бизантийски Микаил
гледам че се отваряш на религиозни теми в последно време и изсипваш РК с факти ....осени ме поне с един два!
тоя от балши го отфърлихме
кво ша кажеш за "Сандъка от Терачина" за скрижалите на шаманите на Тангра така наречените колобъри дет ги харизали на папата и некакъв алеман?
цитирай
13. razkazvachka - Браво на тебе!
15.11.2010 01:28
Народната памет не може да се изтрие - дори след като народът се е стопил... Всичко, което си публикувал - ми е познато от нашите приказки, песни и обичаи - от живите...
Слънцето играе при изгрев в средата на лятото, но също и виж това:

"Слънцето ТРЕПТИ, захожда, зад зелената гора. Млад юнак си кон извожда из железните врата..."
цитирай
14. zelas - Благодарско!
15.11.2010 18:18
Соле, много ценно. Благодарско!
Това ме заинтригува - Изгрей ми, слънчице, ке ти кажа майчица, дека пържи йейчица, ф ореова луспица
Ще го пробвам - пържени яйца в орехова черупка.

А бре хора, много спам, уважавайте домакина!
цитирай
15. solinvictus - Соле, много ценно. Благодарско...
15.11.2010 22:13
zelas написа:
Соле, много ценно. Благодарско!
Това ме заинтригува - Изгрей ми, слънчице, ке ти кажа майчица, дека пържи йейчица, ф ореова луспица
Ще го пробвам - пържени яйца в орехова черупка.

А бре хора, много спам, уважавайте домакина!


А аз уважение не търся до си е до културата ,и понеже такива като тебе можем да си говорим кротко и информативно ,тея ще ги позатрия малко !
те водят едногодишни спорове насякъде дет идат и шашкат хората с Ерудициятя си!
И не са по темата,НАЛИ? хехе
цитирай
16. sparotok - символи
16.11.2010 18:16
Пак ти прочетох постинга и пак ми хареса!

Замислих се, май свастиката е символ на четирите крака на коня. Може би на слънцето се е гледало като на огнен кон препускащ по небето.
цитирай
17. solinvictus - Народната памет не може да се изтрие ...
16.11.2010 22:25
razkazvachka написа:
Народната памет не може да се изтрие - дори след като народът се е стопил... Всичко, което си публикувал - ми е познато от нашите приказки, песни и обичаи - от живите...
Слънцето играе при изгрев в средата на лятото, но също и виж това:

"Слънцето ТРЕПТИ, захожда, зад зелената гора. Млад юнак си кон извожда из железните врата..."


Разкажи ти! хехе ако имаш някакви песни или обичаи свързани с българското битие ,давай!
Не се стеснявай!
нашите вярвания са автентични и са запазени ,защото църквата не е била в състояния да се бори с "еретците" през турското робство .
Докато другите кристияни ГИ канализират и стават Правоверни христяни!
А на нас ни се внушават измислени тюркски и славянски боговое и обичаи ,които са късна измислица!
Трябват ми обичаите по четирите(равноденствия) коня в колесницата на Sol Invictus ,която е открадната от Константинопол и сега е в подземие на ватикана!
Ето тука си го казват директно КОННИКА е символ на СЛЪНЦЕТО никакви бичи глави ,тенгрита и алтайски измишльотини!
мдаа
цитирай
18. solinvictus - Пак ти прочетох постинга и пак ми ...
16.11.2010 22:28
sparotok написа:
Пак ти прочетох постинга и пак ми хареса!

Замислих се, май свастиката е символ на четирите крака на коня. Може би на слънцето се е гледало като на огнен кон препускащ по небето.


Да има свастика с три и четири лъчи и са украсявали конете .Страшните за всички тракийски конници!Скоро четох ,че при договор са ги задължили да платят с 25 000 коня ,в обезлюдените от хора (както ни лъжат) степи се разхождат коне хахаха
цитирай
19. iuliuscaesar - страшните за всички тракийски к...
16.11.2010 23:36
страшните за всички тракийски конници???
това пък как го измисли???
кой се е плашил от тия конници???
в коя битка са се проявили, освен в една, за която ти не си и чувал разбира се.
цитирай
20. solinvictus - грцките малаки са се напикавали ...
17.11.2010 01:05
грцките малаки са се напикавали само кат чуят за тях!
noble Thracian cavalry - напъват се да я представят за грцка ...смучат пръсти ,мажат и т.н.
грцките малаки не са в тая тема ... и не ме разсейвай ! ако искаш да кажеш нещо по Конника -Слънце казвай ,ако не ...bete ,a toma por culo!
цитирай
21. iuliuscaesar - тракийската кавалерия е едно от ...
17.11.2010 08:49
тракийската кавалерия е едно от най-ефективните подобни звена в сравнение с другите армии. тракийската сила са пелтастите. кавалерията им е вятър работа
цитирай
22. d3bep - :)
17.11.2010 08:51
Принципно идеята за краката на кня е добра, действително свастиката е сравнително късен символ.
... но масов и са я имали и доста неконни народи. От Китай до Новия свят.
По скоро бих казал, че е символ на вихър или на въртене около оста си. Още повече че я има дустранна.

Така че според мен ако я мислим в слънчев, астрономически или по - глобално символичен смисъл, ще сме по - близо до истината... Малко народи мога да посоча, които нямат свастика...

В символиката двуизмерните фигури са пространствени. Свастиакта е тяло, въртящо се около оста си или тела, въртящи се около тяло в центъра, така я виждам аз.

За конницата в определен смисъл е вярно. Траките не са били лютите войскари, акквито се опитват да ги изкарат гърчуляците. Напротив, те са видимо духовно ориентирани А фактът, че не правят държави в смисъла на граници и декари, показва, че те не са такъв тип организация, коят оза да изкара бюджета за догодина на плюс трябва да нападне някой , да му взме парите, земята и роби... каквито са били гърците.

Но пак при война са бил исила и конницата им е описана и в гръцките, и в македонските източници...
А да ти кажа, Юлко, е и намерена. Кокалите на тракийски коне са сигурно повече от кокалите на хора.
цитирай
23. solinvictus - Но пак при война са бил исила и ...
17.11.2010 21:42
d3bep написа:


Но пак при война са бил исила и конницата им е описана и в гръцките, и в македонските източници...
.


Ako гледаш картата от времето на Филип 2 ще видиш ,че грците не минават 5 км ивица,щото им падат главите...трябва да са с тескерета от Тракийския благородник.Благородниците са движили с коне ,а простите грци са били пеш-пешаци!
И всичките писания от (грцки)поети и писатели са надути балони с хелий!
Много интересно точно описанието на
Notitia Dignitatum дето тря да опише как вървят работите в диоцеза или провинция Тракия -ЛИПСВА ?!?!?
Как така?
ЛИБИ-МИБИ-ГИБИ какво казва?
А ти не се интересуваш ,Хулио ша питам ,той ги е запомнил кат кришнар манрата!!!хаха
цитирай
24. solinvictus - тракийската кавалерия е едно от ...
17.11.2010 21:45
iuliuscaesar написа:
тракийската кавалерия е едно от най-ефективните подобни звена в сравнение с другите армии. тракийската сила са пелтастите. кавалерията им е вятър работа


Да ,да били са си страшна сила !Сега има съмнение и за Траяновата битка ...измислена е!

Ти виждал ли си КОН,ве калъф?
цитирай
25. d3bep - :)
17.11.2010 21:57
Аз не ти споря, че са имали конница, на Юлко обяснявай :) Макар че пак ше излезете офтопик и ше трябва да се накажете...
Не мисля, че на траките основното занимание им е било войната и поради тази причина не споделям чак толкоз въодушевлението, но за конницата въобще не споря.
А за коня като слънчев символ доста писах...

Е ако не вярваме на гърците, тогава на кой?
Да не би на тея?
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Scythian/sakas_persepolis1.jpg
Милите Дариевци...

Бухахаха....
Даже ще добавя, че оня ден бех на Караново... Любител ездач бях... Определено траките са отишли ДАЛЕЧ в отглеждането на конете. Ама като казвам далеч, значи далеч, значи т.нар. арабски жреци да си ги бутат във... яхъра.
цитирай
26. solinvictus - Я покажи егптянски конник -слън...
17.11.2010 22:24
Я покажи егптянски конник -слънце?
Или фараон на Кон?
Щом си виждал кон представи си че трябва да отстъпиш по договор 25 000 бройки ,а колко имаш?
По теорията на разни калъфи ,траките ги унищожили и изтрепали кат мухи ,хахаха
Тези скити които си показал са едни от трита модела които е споменал Дарий на камъка дето го е изчукал!
По това време ако е бил нещо различно от Ахура Мазда не мислиш ли че щеше да не го спомене!?!
Нещо като Омуртаг ,който забравил да напише ,че е прабългарин от египед !
как пише на някой йероглиф :
KAНАС?
цитирай
27. d3bep - Я покажи егптянски конник -слън...
17.11.2010 22:41
solinvictus написа:
Я покажи егптянски конник -слънце?
Или фараон на Кон?
Щом си виждал кон представи си че трябва да отстъпиш по договор 25 000 бройки ,а колко имаш?
По теорията на разни калъфи ,траките ги унищожили и изтрепали кат мухи ,хахаха
Тези скити които си показал са едни от трита модела които е споменал Дарий на камъка дето го е изчукал!
По това време ако е бил нещо различно от Ахура Мазда не мислиш ли че щеше да не го спомене!?!
Нещо като Омуртаг ,който забравил да напише ,че е прабългарин от египед !
как пише на някой йероглиф :
KAНАС?

Глупости в момента говориш, колкото да се заяждаш. Аз не мога да ти покажа египтянин на кон, ти на мен прабългарин на жираф не можеш... Това са простотии.

Важен е смисъла зад тея неща, а не дионисии ли е разнесъл леопардите на север, както ти се опитваш да го изкараш.
Смисълът е твърде общ, за да бъде пренебрегван, и както виждаш, теорията е доста стройна... И по - стройна предстои да става.

Изкарай ти по - добра, после скачай! Вместо благодарност, че наготово се мъча да ви отключвам врати, търсиш под вола... кон. И кво> Траките да не са произлезли от коня, ако египтяните нямат хубави коне? Ти в Сахара кон гледал ли си?
цитирай
28. solinvictus - Напротив ти си ценен с търсенията си ...
18.11.2010 09:29
Напротив ти си ценен с търсенията си и съм ти го казвал ,преди да почнеш да разнясящ справедливост на тоя и оня!
Но си залитнал мого към египтяните и ти личи от 5 линка ,че и оттатък!хехе
Щом я няма традицията при египтяните пък я има при траки и скити ,няма да ти говоря за парти и ерани значи ...
Не се подвеждай от разни калъфи като Хулио пропагандатори на грци и македонЯнский српи!
И не се заяждам като тебе а си пиша кротко ,пък ти разбираш накъде отиват работите и затова така ... хехе
Траките са били и в египет като войни на РИ .
И не се напъвай толкова ,давай го по спокойно и с повече източници ,общите приказки са за такива като хулиото ,entiendes amigo?
цитирай
29. анонимен - qINwdpnF
24.05.2011 21:57
Haha. I woke up down today. YouВ’ve cheeerd me up!
цитирай
30. анонимен - CAuyBZjPNaV
25.05.2011 04:01
Got it! Thnkas a lot again for helping me out!
цитирай
31. анонимен - CiKqFBEQPVsEcaTV
25.05.2011 04:06
Wow! That's a relaly neat answer!
цитирай
32. анонимен - QHrlXcPD
25.05.2011 04:40
What a joy to find such clear thinking. Tahkns for posting!
цитирай
33. анонимен - yoQgnzerbL
25.05.2011 06:50
That's a mold-breaker. Great thinikng!
цитирай
34. анонимен - paeaohhafDuTtqO
25.05.2011 13:46
XAFQDl <a href="http://tlzzefkjfohw.com/">tlzzefkjfohw</a>
цитирай
35. анонимен - RVqtZVlzTKoc
25.05.2011 14:49
A2CqER <a href="http://kfsdgmkewktb.com/">kfsdgmkewktb</a>
цитирай
36. анонимен - VydjrsBjHmIlH
25.05.2011 15:01
NnSJZN <a href="http://knmuubykxrwx.com/">knmuubykxrwx</a>
цитирай
37. анонимен - NJYqjooAYLJTZREC
25.05.2011 15:39
m8xVOG <a href="http://joncpgapmnqy.com/">joncpgapmnqy</a>
цитирай
38. анонимен - wjbNUFmVpO
25.05.2011 15:45
RnFwDx <a href="http://aifruatrcioc.com/">aifruatrcioc</a>
цитирай
39. анонимен - yXLuyxmH
25.05.2011 19:11
rxrVfA , [url=http://kqkrpimagves.com/]kqkrpimagves[/url], [link=http://qwgworycbgwg.com/]qwgworycbgwg[/link], http://mnjthwfvahey.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1494483
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370