Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2010 15:19 - СамоДиви или Трите нимфи?
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 15898 Коментари: 74 Гласове:
16

Последна промяна: 17.12.2010 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 САМОДИВИ Според народните вярвания от края на XIX в. самодивите са прекрасни женски същества.Народът ги нарича още
самовили — в по-стари сведения, в западните райони и Странджа,а
юди — в Пиринския край и Западните Родопи.
Срещат се и други названия с локално разпространение:
видефки, майки, немощии, както и евфемизмите:
бели-червени, сладки-медени, живи-здрави, медени-маслени (което се отнася и до други същества като орисници, болести)".
Те живеят по високи планини, като Беласица, Рудин планина, Витоша, а също и в Рила, Родопите и Стара планина, край извори, реки и езера.
Но любимата им планина е Пирин с нейните 77 езера 2.

Те се събират и играят под високи стари дървета с голяма сянка(дъб, орех, топола), наричани самодивски. Самодивите често живеят на бук, на дървета безвръх (аловити), а ясенът и яворът ги прогонват В народната вяра и фолклора е разпространено вярването, че самодиви пазят извори и чешми. Твърде сърдити същества и особено опасни за момите, ергените и младоженците са планинските самодиви, които живеят под корените на ония дървета, при които сенамират извори.
Когато се налива вода, им се оставя малка жертва
 Често на дърветата до такива извори има завързани конци, парцалчета от дрехи. Те се оставят от здрав човек,за да не се разболее, като пие вода, или от болен, който иска да оздравее.
... Сведения за самовили се намират и в по-късни църковни поучения от XVII и XVIII в. Много молитви са насочени против зли демонични същества — мора, вещица, въпир, плаедница, нежит, вихър, ветър, вили, със различни заклинания в името на християнски светци 
„да заклопит вилам челюст и вештицам уста заклопити и вампирам челюсти" .
В Аврамовия сборник (XVII в.) за деня 28 декември се съветва да не се пие открита вода, защото
„самодива блюе и человек полудява".
Йосиф Брадати, книжовник от XVIII в., пише :
„Но и да реку вам благословене християне: по много земли ходих, толко не сам видел по много бродници и самовили и магесници, колку у болгарска земя..."
Той осъжда като антихристови ученици тези, които ходят
„на самовили и на бродници и кои баят и залегают и завезуют скоти...".
Друг ревностен защитник на християнската вяра,
Теофан Рилски (XVIII в.), осъжда разпространените суеверия и .
„Како-ви християне есу, които говорат: „Болен бех и отидох на самовила и оздравех..." „По велика почъст имат на самовили и на магесници, нежели на светии и на духовници."
В тези поучения твърде често самовили, бродници, магесници, убаялници се употребяват като синоними. Такова е значението на самовила, отъждествявано с врачка в надписите на сцената в църковната живопис —„Отиване при врачката", която има за цел да разобличи народната вяра в магическите способности на магесниците като съюзници и ученици на дявола .Сцената се среща предимно в нартиките на църквите от Западна България, които изпитват силното влияние на Рилския манастир.
Самовила (самодива) в значение на бродница, магесница се употребява и в народните песни 

Стоян отива посреднощ на самодивското езеро да донесе студена вода за сестриното си мъжко детенце   Там си завари млад Стоян три жени, три самодиви: едната беше леля му, другата беше стрина му, третата — учиная му. Месечината сваляха, бяла я крава правеха, прясно си мляко доеха. (БНТ, т. 4, с. 179, Панагюрище)

... Върху изграждането на представите за самодивите се отнася влиянието, което оказва култът към Трите нимфи.
Те са богини на изворната вода, девствената природа и здравето.Често придружават Артемида. Предвождани са от козеногия бог на стадата Пан. Трите нимфи са едни от най-почитаните божества в земите на траките след тракийския конник, съдейки по археологическия материал Те се изобразяват като танцуващи млади жени, голи или облечени, а до тях съд с изливаща се течност или мидена черупка.
Техните атрибути са ябълка, мак, трендафил,житен клас. Край изворите до техните светилища са принасяни жертви (агнета, мляко, масло,вино, мед) с молба за здраве. Такива извори със следи от тракийски светилища са доскоро посещавани и има в
с. Саладиново, Пазарджишко, между с. Каснаково и Клокотница,Хасковско,
където на Спасовден ставал и събор.

Ив. Венедиков убедително доказа, че в образа на самодивите е оставил следи култът на Трите нимфи Към античността ни отвежда и представата за Ехо, което в българските поверия е Юда или нечист Дух. В античната митология Ехо е нимфа на гори и извори " Танцът и музиката, така обичани от самодивите, ги поставят в близост с музите.

А култът и названието на музите се приема за тракийски . Паралел на представата за състезание между овчар и самодива можем да потърсим в мита за тракийския певец Тимарис.Той дръзнал Да се състезава с музите и бил ослепен, лишен от глас и от умението дасвири. Друг античен мотив се съдържа в песента за Иве, запял в самодивската гора, погубен и съживен от Вида самовила.
Убийството на свирача от самодиви, както бе изтъкнато вече. се смята за орфеевски сюжет и намира съответствия в преданията за Орфей, разкъсан от вакханките.

Па си викна Иве, та запоя, речовита песен, гласовита, реч изнесе у поле широко, глас му ойде у гора зелена  у полето трева полегнала, у гората лиске попадая, долове се с гласи напуниа. (СбНУ, 53, № 153, Самоковско)
  От далеч ги Вида не познала та пуснала тая остра стрела. Първа стрела Иве ударила удари го у ясното гърло, втора стрела Иве ударила удари го между двете очи, трета стрела Иве ударила, удари го у клетото сърце. (СбНУ, 53, № 157, Пернишко)
  Марко се качва на своя кон, стига ясния месец:
та улови вилу посестриму, улови я за дългите коси, та у сведе доле на земята. Фала тебе, побратиме Марко, немой брате, нищо да ми сториш, я чу Иве лесно да съживим!  Па си събра вила посестрима, па си събра травки и бильчинки, па ги свари ю ново грненце та намаза Иво побратимче. Рипна Иве на юначки ноге, юнак било, по юнак станале!
   С утвърждаването на новата религия езическите божества деградират, а накрая се запазват само като поетични образи.Върху представата за Самодивите Юди са оказали влияние и менадите.
Те са буен и силен вятър подобно на самодивите вихрушки. Връзката между менади — нимфи — юди се разкрива и в поверията и практиките, свързани с бръшляна като юдинско растение (на Дионис и неговите спътници менади), както и в омилостивителните лечебни практики.
Древните траки оставяли мляко, мед и масло на нимфите. Подобно на тях балканските народи оставят същите продукти на мястото на заболяването, причинено от вихрушка и самодива.Известен паралел между митологемите за самодивската сватба, за самодивските танци с отвлечени овчари и свирачи, които ги веселят, намираме в
празника Бабинден
Обредите носят елемент от вакханалиите. Участвуват само жени,които се веселят и пият.
Единственият мъж, който може да присъствува, специално нает от бабата да свири, е гайдарят.
Той свири в центъра на хорото.
Нека припомним, че самодивите играят в кръг, като в центъра е мястото на овчаря свирач, смъртен мъж, и само където той е стъпил, тревата е зелена.
Подобно нимфите са само жени, чийто танц често води Пан,божество на стадата.
Ролята на бабата като сакрална личност, осигуряваща здраве и живот,подпомагаща раждането и родилките, също може да се свърже с античните богини.

Това е копипейст...но е свързано със следващата тема за Нимфите и Митра!
Аналогията е аПсолютна!!!хехе
подчертах с розовко някои нещица 



Гласувай:
16



1. kleotemida - Мдаааааам, само дето с много лека ръка всичко се отнася в "легенди и митове"...
17.12.2010 20:40
В рода ми има човек лежал 40 дни в несвяст след "среща" със самодива. Всъщност в рода ми има доста срещи "от неизяснен" вид, но разказите са доста вълнуващи, че и правдоподобни. А и съм ги слушала с ушите си от първа ръка :). Само че, ако седна да ги напиша, ще ми връчат жълтата книжка бе никакво колебание... :)))

Но, поздрав за темата! Ще ми е интересно да проследя коментарите :).
цитирай
2. solinvictus - хехе 'жълта книжка" да и аз ...
18.12.2010 00:50
хехе 'жълта книжка" да и аз така понякога се усещам че съм се сдухал тотално и без книжка хехе

Този текст е от една жена която се е потрудила мого(и си личи че е пипнато добре) накрая ще ти покажа книгата...малко политически е обременена ,но тея с книжките сме вакзинирани от камунистическите простотии!
Аналога с "нимфите " е много интересен и с "русалията" тоже...
поздрав!
цитирай
3. solinvictus - Беше преди време когато и аз така се ...
18.12.2010 16:46
Беше преди време когато и аз така се подвеждах по някоя думичка,но само по нея е ...как да ти кажа ,спорно!
примерно Пирин и Пиринеи(ама то не било пиринеи ами пЕринеи) като имаш впредвид ,че испанците си сглобяват езика (граматиката през 1512)...

За това е важна етнологията ,песните,традициите,обичаите по това можем да разберем почти половината от нещата(така си мисля аз) тея теории за общочовешки приноси в чужди култури и нашето вписване в тях са ала бала.
Ето например има празник се казва Розалиа в РИ в чест на Дионис ...можем ли да я сравним с нашата Русалия?
Там има един момент който е апсолютен аналог "Клетвата"-ето я при нашите:

За да стане човек Калушар и да бъде посветен в тайните на този останал от езическо време обряд, той трябва да изрече следната клетва за вярност към Ватафа. Тя напълно показва каква е била най-голямата ценност за Българите - семейството и децата:

"в къщата ми огън да не гори, коминът дим да не пуши, змии и гущери в него гнезда да вият, кукумявки и бухали в него да мътят. Жена ми люлка да не види, в ъгъла агне да не проблее, вол и крава, кон и кобила - гласът им да се не чуе, куче да не полае, петел да не пропее. Тръни и бурени вред в къщата ми да растат. Аз с очи да не видя, с уши да не чуя, с език да не продумам, с крака да не ходя, с ръце да не ловя. Дето стъпна да съхне, що подхвана да гори, пред мен - чума, зад мен -холера, и земята костите ми да не приеме, ако пристъпя клетвата на Калушар"...
Игрите на Калушарите-русалии са останали непроменени през вековете.

Кое обаче е идентичното с Нимфите?

от тука я взех(клетвата)
http://samoistina.at.ua/2/skitskisabor.htm
цитирай
4. zelas - Има една родопска песен "В ...
19.12.2010 19:59
Има една родопска песен "В горана има" (пуснах я наскоро) - оригиналното название е
РАНЕН ЮНАК И САМОДИВА.

Убава песен!
цитирай
5. get - Брате sol-invictus - в много сложна тема влЕзнахме ??!
19.12.2010 21:09
Магьосница, вещица, бродница, чародейка, омайница, самодива, самовила, ламя ... Змия(мъдра) ... от друга страна ... Райската градина, непорочните Адам и Ева и Дявола, която ги изкушава с Ябълката. Ма - Защо в творчеството, падналият ангел Луцифер-Сатан-Дявол(все от м.род), който "опорочава"-непорочните, го рисуват, като ... жена-змия !
Ето ти пример за това: http://2.bp.blogspot.com/_uieTAO5W_lg/S-nwOu08AdI/AAAAAAAAA3M/lMEsoBVbpuE/s400/lilith05web.jpg - Тук даже сa му присвоили и името на Лилит - Коя ли ще да е, Тази ? - Лилит !?
Къде са объркани нещата ?! ... в главата ми ли, като ти задавам тези въпроси или ... при "отците" или ... ?!

Хубав материал - Поздравления !

с пожелания за мОдрОст ! - от Гет "ктист"-чародей :))
цитирай
6. solinvictus - хехе Гет непорочни еви, ябълки, ...
19.12.2010 22:31
хехе Гет непорочни еви,ябълки,Лусифер само кьопави попове му казват тъй.
Той и попа си го казва и то в 18 век че българите са езичници още ...и за това русняците не са ни забелязали през 1829г и са ни бройкали като "румелийци" хаха
Ти къде прочете за тая "ябълка"...аз ми харесва повече "слива"?
цитирай
7. get - Хехе "непорочни еви, ябълки ... " - понеже си хедонист а не аскет-естет ...
19.12.2010 23:05
щат ти се повече "ренклоди" - ХереСтик с еретиците - Ама ха !
solinvictus написа:
хехе Гет непорочни еви,ябълки,Лусифер само кьопави попове му казват тъй.
Той и попа си го казва и то в 18 век че българите са езичници още ...и за това русняците на са ни забелязали през 1829г и са ни бройкали като "румелийци" хаха
Ти къде прочете за тая "ябълка"...аз ми харесва повече "слива"?


Правя те Гет ! - и тогава ще имаш от всичко - от що ти душа иска ! :)
Сол-e почнах сериозно да се занимавам с твоята религия ... ма взеха да излизат едни странни неща ... За един храм издигнат на Палатинският хълм, наречен на Елегабал-Elagabalus ... ма или аз нещо не доразбрах, или те нещо са объркали, че в него имало - Знаеш ли какво ? - Камък !!?
Щях да пропусна , че това е Храмът, Официалният на sol-invictus-а, тоест на
/Непобедимито Слънце/ - Пак се връщам към въпросът Знаеш ли какво е представлявала съхранявата там Най-свещенна реликва ? ... Може би от там идва и влечението ти към ренклоди, и самовили ?! :))
Междувпрочем Тази реликва, кореспондира с реликвата на една друга рели/вери-га ... която ти недолюбваш - Хехе !
Символът на жената ... нашата Господарка(по нашенско и викат Бел-а) е едно към едно със символа на Изида и френската кралска лилия - Защо ?
Недей да четеш руските попове ... защото след еретика-шовинист Никон (1654) православието в Русия е под въпрос ?
Знаеш ли как се е величаел Негова милост - "Божиею милостию великий господин и государь, архиепископ царствующаго града Москвы и всеа великия и малыя и белыя Росии и всеа северныя страны и помориа и многих государств патриарх." - Типичен пример за скромност и богоустрашение.
Вземи попрочети за тези бурни години на РПЦ пък после ще приказваме и относно 1829 г. и нещата станали с народа наричан Ум-румелли !

от Гет "ктист" и поради това мОдАр - :)))
цитирай
8. solinvictus - да камъка го имам на монета. . . този ...
19.12.2010 23:33
да камъка го имам на монета...този май беше речният Бог дето ти го показах в пещерата (на монетата) също имам и храмът на огъня и водата пак на монета ...и т.н.
Да русняците не са ми интересни...
Тука в аналогията между само-даевас и NAIADES е непоклатима ...интересно е също и пещерата с два входа (северният и южният) на кого са символи и как се обясняват?
Също и месечината която е бяла крава ...ти не си ли виждал икона с крава която чете Библоса,а?
няма как да ги изтриеме тея неща от народното творчество и да ги припознаеме с некакви мумии и "Отнесени от вихъра" хехе
Как мислиш дали има "Розалията" изконен Дионисиев празник с "Русалиите"...сега вече знам доста за Розата...скитската китка в ръцете на грифонЪт хехе
и пчеличките и меда и ...

цитирай
9. get - Виждам ! ... доста си попрочел ... ама ! ...
20.12.2010 08:51
solinvictus написа:
да камъка го имам на монета...този май беше речният Бог дето ти го показах в пещерата (на монетата) също имам и храмът на огъня и водата пак на монета ...и т.н.
Да русняците не са ми интересни...
Тука в аналогията между само-даевас и NAIADES е непоклатима

Относно даевас ... погледни в "линеар В" на мистър Чадуик, там има още интересни подсказки ... не ползвай само чандалския фолклор(имам в предвид Ведите !) доста е профанизиран и прередактиран .

solinvictus написа:
...интересно е също и пещерата с два входа (северният и южният) на кого са символи и как се обясняват?
Също и месечината която е бяла крава ...ти не си ли виждал икона с крава която чете Библоса,а?

Това са по-късни културно-религиозни напластявания. Игнорирай ги защото само ти пречат ... имам в предвид Библос-а и четящата крава(по отношението на пола може да се спори ?!)
solinvictus написа:
няма как да ги изтриеме тея неща от народното творчество и да ги припознаеме с некакви мумии и "Отнесени от вихъра" хехе
Как мислиш дали има "Розалията" изконен Дионисиев празник с "Русалиите"...сега вече знам доста за Розата...скитската китка в ръцете на грифонЪт хехе
и пчеличките и меда и ...

Щом си стигнал до скитската китка в ръцете на грифона ... тази китка ще я срещаш и в късната иконография . Но относно това не го вземай в предвид зашото е по-късна религиозно-християнска символика, която няма пряко отношение към разглеж. исторически период и съдържание !!
Потърси инфо за СКитската майка, която спала с Херакъл, от там нещата ще ... почнат да ти просветват - Какво искам да ти кажа за Камъкът и Водата и за Онази рели/вери-га, която ти громиш със ожесточение и е на мориските . :))
Знанието е като виното - требе му време ! ... след което батака се отлага на дъното, минава през няколко ферментации и т.н.

С уважение и желание да помогна относно - пълнотата и точността на анализът !
от Гет "ктист"
цитирай
10. solinvictus - За Веди не съм споменавал, говорим ...
20.12.2010 11:17
За Веди не съм споменавал,говорим за български традиции които са се запазили .Разчитането им е интересно и не е възможно от един специалист.Крайните социалистическо-комунистически шаблони внушавани от десителетия са профански напъни на пишман учьони!
Прав си за библоса там също има такива опити и българите са го преодоляли ,защото попа се възмущава от тях!
тези китки за които говориш и грифони са по време когато ристяните са нямали ни пута идея за ристьос и останалите имам такива на 7 века преди...
Скитите сигурно не са знаели ,че вярват в Херакли ...може би в по късния Хермес или по ранния Митра!
В описанията на нимфите се стига до ено много интересно нещо -те тъчели лилавите на цвят платове от които правели ....какво?хехе
цитирай
11. get - За Веди не съм споменавал ! ... така ли ?
20.12.2010 14:31
solinvictus написа:
За Веди не съм споменавал,говорим за български традиции които са се запазили .

ЦИТАТ по Сол: "Тука в аналогията между само-даевас и NAIADES е непоклатима ..." - Това какво е ? - но се съсредоточи в/у девите-диви /наядите ги забрави, като гръцки/ ... и още малко инфо:"ИмБолг е един от четирите главни фестивала в келтския календар. Празнува се на 1-2 февруари (12 по стар стил), точно между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие. Посветен е на богинята на поезията, лечителите и ковачите - Бригит, дъщеря на друидския бог Дагда. Християнизирана е като деня на Св. Бриджит." - http://celtic-society.com/images/clip_image006_0000.jpg
В тази връзка, обърни внимание на скито-келтският КРЪСТ-ТРИСКЕЛ ! http://celtic-society.com/images/clip_image002_0001.jpg - този кръст символизира: а/мома-майка-баба; б/живот-смърт-прераждане; в/земя-вода-въздух

solinvictus написа:
Разчитането им е интересно и не е възможно от един специалист.Крайните социалистическо-комунистически шаблони внушавани от десителетия са профански напъни на пишман учьони!
Прав си за библоса там също има такива опити и българите са го преодоляли ,защото попа се възмущава от тях!
тези китки за които говориш и грифони са по време когато ристяните са нямали ни пута идея за ристьос и останалите имам такива на 7 века преди...
Скитите сигурно не са знаели ,че вярват в Херакли ...може би в по късния Хермес или по ранния Митра!
В описанията на нимфите се стига до ено много интересно нещо -те тъчели лилавите на цвят платове от които правели ....какво?хехе

По отношение на сл. ти писания се спирам само на това че ... Херакъл не е гръцки полубог а е зает от обществата поселяващи причерноморието !!
Лилавото отнговаря на аметиста и на числото 6(шест), и на нещо още ... !

от Гет - :)-нат привет !
П.П. Ако написаното те е заинтересувало можеш да прочетеш тук още малко за начало :) - http://celtic-society.com/who.html
цитирай
12. solinvictus - Келтите са периферия на траките в ...
20.12.2010 15:01
Келтите са периферия на траките в това не бива да имаш съмнения! Naiades =Nimfas
http://www.theoi.com/Gallery/Z37.2.html
Северното причерноморие е ареал на скитите и то до късно ,с манипулативно лингвистични гимнастики са напрайли 5-6 основни етноса и то късно!
Сравненията с измислени грцки имена и поставянето им винаги до истинските именно това цели да се припознаят като такива.
Конника с трите глави обявен за кво беше е именно това ХЕРМЕС ...
Именно дивите дали ша са самички или не толкова са налозите на нимфите ,които са изконни в идеята на северните народи и тяхната философия за БОГ-ът.
Лилавото е цветът на Властта ,Силата,Мощта на Богът дадена на някой владетел!
Днеска Полубогове ,утре цели!!!хехе
Гет не ме разсейвай с келтите...давай по нимфите щото имам интересен матреал за тях и естестеено за ...
Какво ти е мнението за Неоплатонистите?
Привет и на теб!
цитирай
13. get - Келтите са периферия на траките в ...
20.12.2010 19:21
solinvictus написа:
Келтите са периферия на траките в това не бива да имаш съмнения! Naiades =Nimfas
http://www.theoi.com/Gallery/Z37.2.html
...
Конника с трите глави обявен за кво беше е именно това ХЕРМЕС ...
Именно дивите дали ша са самички или не толкова са налозите на нимфите ,които са изконни в идеята на северните народи и тяхната философия за БОГ-ът.
Лилавото е цветът на Властта ,Силата,Мощта на Богът дадена на някой владетел!
Днеска Полубогове ,утре цели!!!хехе!

Раждаме се богове, живеем като свине, ако успеем да се измием и причистим с огънят, ставаме Полубогове/Хероси/Еркюлесовци/... пък ако сме прескочили свинската ни склонност-характеристика, по силата на "лилавото" което е Трето-то ни око, ставаме Богове - Пример Замолксис !!!

solinvictus написа:
Гет не ме разсейвай с келтите...давай по нимфите щото имам интересен матреал за тях и естествено за ...!

Как няма да те занимавам ... траки-келти-скити са една езикова и народностна общност, която НАРОЧНО Е РАЗКЪСАНА НА ТРИ !! ... поне в обясненията на историците !!! - Като извършиш сравнителен анализ - ще видиш,че те произлизат от една обща култура и цивилизация, която се е разпростряла от Близък изток, Мала азия, Балкани, Апенини, Централна Европа, Францата и част от Еспаня ... островите ги пропускам ! Ако не разглеждаш нещата в контекста на това БЪРКАШ !

solinvictus написа:
Какво ти е мнението за Неоплатонистите?
Привет и на теб!

- Кофти ! ... Неоплатониците са синове на "византийците" и бащи на "фанариотите" !!
В история и философията западняците обичат да превъзнасят "достиженията" им ! - не са задълбавай в тях, тяхното е еклектизъм ... тоест краднати различни културни и философски достижения от различни култури през различни епохи !
Пластелинковска им работа :)) /ползвам термин. на цару кара/


от Гет - Привет !
цитирай
14. solinvictus - Гет не ми обърквай понятията хех...
20.12.2010 23:27
Гет не ми обърквай понятията хехе
1. в 3 век след няма 'византийци ' те са измислени 16 век
2,Фанариотите тоже са късни и ги е измислил Султана (да му се светли името)
3.Да за келтите си прав но вектора тря да обърнеш,хиспанците са го обърнали отдавна ,те си казват директно че визигодите си идват от балканите и северното причерноморие и били германци(интересно те що не говорят германцки +това вулфила им дал азбука ,може би арабите са им пречели с преддиханията си ,хехе)
Царя разбира на юдеи и на сектите им !
Напротив аз ми харесват как обясняват нещата ,никакви култури не са омешали те са в центъра ...и не обичат "християните" чудят им са на акъла? хехе

Saludos -по германо-готски!
цитирай
15. get - В Еспаня си се начел на много маранска литература та по това понятията ни ... :)
20.12.2010 23:51
... се разминават !
solinvictus написа:
Гет не ми обърквай понятията хехе
1. в 3 век след няма 'византийци ' те са измислени 16 век
2,Фанариотите тоже са късни и ги е измислил Султана (да му се светли името)!

Туй късен Рим(неоплатоници) много ама много съм скептичен ! За мен те се появяват след емигрирането на гръчките попове в Италия след падането на Цар-града под османска власт. От тогава и започва Ренесанса и се появяват различните му там "нео".
Но на практика всичко това си е маранска работа и неоплатониците и фанариотите. Потърси инфо напр. за Дон Йосиф Наси, гдето станал херцог на един остров подарен му от Сулатана и др. работи.

solinvictus написа:
3.Да за келтите си прав но вектора тря да обърнеш,хиспанците са го обърнали отдавна ,те си казват директно че визигодите си идват от балканите и северното причерноморие и били германци(интересно те що не говорят германцки +това вулфила им дал азбука ,може би арабите са им пречели с преддиханията си ,хехе)

Никакви вектори не са обърнали ! Щот по хрониката на франките ... те идват от Ч.Море. Хроника на Баварците ... те идват от Ч.море. Хроника на Готите ... -"- море. То свърши рибата в туй море бре с тези преселения на разни народи, дето са заели централна и западна Европа, плюс половината Албион и Ирландският остров. Ма иначе, както идват от морето, стават керти или готи ... други - Сакън не може ! Искаш ли да ти покажа снимки на келтски цървул от ирландски блата и скиФски от Черно понтийско блато ! - Досущ от един обущар и от една кожа !
solinvictus написа:
Царя разбира на юдеи и на сектите им !
Напротив аз ми харесват как обясняват нещата ,никакви култури не са омешали те са в центъра ...и не обичат "християните" чудят им са на акъла? хехе

Saludos -по германо-готски!

В Еспаня, ако си в Каталунята ... си на една плюнка място от мн. интересни места с много факти относно това, което говоря !

Салудо от Гет - вези - Гот !
П.П. Кой помага на арабската "конкиста" - да казвам ли?
цитирай
16. solinvictus - късен рим, ранна бизантия са все ...
21.12.2010 01:39
Късен рим, ранна бизантия -са все термини измислени за удобство на хисториците ,Гет!
Султани и фанариоти не са ми интересни!
За готите сме на едно мнение -почти ,твоя бъркоч е малко по различен от моя ,хехе
Ти искаш да претълкуваш сичко през поповете написали библосите ...царя ще ти покаже ,че това е съшито с бели конци и не става...
За другото нямаме инфо ...
Единствената надежда е като отворят библиотеките ,понеже са алчни за пари ,може да изкочи някоя наша книга ...и да прочетем истинската ни история!

Каталунците не ми ги фали -казвали са им" горските хора" и са пазели като наемници проходите на Пиринеите
де на араби,де на навари хаха

всъщност какви факти търсиш при каталунците?
цитирай
17. get - Късен Рим, ранна Византия(?) и 12 век - Балканите, Леванта и Мала азия ?!
21.12.2010 08:18
solinvictus написа:
Късен рим, ранна бизантия -са все термини измислени за удобство на хисториците ,Гет!
Султани и фанариоти не са ми интересни!
За готите сме на едно мнение -почти ,твоя бъркоч е малко по различен от моя ,хехе
Ти искаш да претълкуваш сичко през поповете написали библосите ...царя ще ти покаже ,че това е съшито с бели конци и не става...
За другото нямаме инфо ...

Имаме инфо но следва да се преровят доста източници и събраните факти да се преосмислят основно !
Вземи за пример Западно готското царство (507-567), което се простира от Тулуза до Толедо. Там се намира Тулуза, Нарбона, Бизие и др., които в последствие ги срещаме, като центрове на катаризма. За Тулуза и Масалия има данни, че са доминирани от келстко(причерноморско население). Управителите им (на градовете) се наричат БАИЛИ. Богът на войната им се наричал Смиерти. При влизане в бой - боен вик е звучал Бийти. Въоръжение - подобно на скитите от ІІІв. преди до ІV сл. Христа. Облекло тоже. Толкова много съвпадения - просто невероятно. Въпреки че, историците им преписват възприемане на римска култура и традиции още от преди І-ви век. Това, които ти ми говориш е вече от по-късен етап при арабската инвазия(оттози период и е Навара) а аз търся от по-рано ... преди римокатолическата църква да е започнала да им измисля Историята. Кару царя е силен в обобщенията, той е над детайлите(скромно мнение).
solinvictus написа:
Единствената надежда е като отворят библиотеките ,понеже са алчни за пари ,може да изкочи някоя наша книга ...и да прочетем истинската ни история!

Каталунците не ми ги фали -казвали са им" горските хора" и са пазели като наемници проходите на Пиринеите
де на араби,де на навари хаха

всъщност какви факти търсиш при каталунците?

Каталунците са основен фактор при писането на историята на Италия и източното средиземноморие, когато римокалицизмът се налага в тази област. Това е и прелюдия за налагането на латинците в този ареал. Това е и предпоставката цар Калоян да ги бие.
Ти си се вторалич в една историческа епоха, или в отделни факти - Това не е добре !
Европа по времето на Рим а и по-късно е била много по-обединена отколкото в момента ! - Така ги приемам за верни нещата !!

от трако-скито-келта Гет - Привет !
П.П. За Тулуза-Толедо и западно готското кралство можеш да прочетеш повече, примерно Тук: http://yqyq.net/26454-Vestgotskoe_korolevstvo_Iz_Tuluzy_v_Toledo_507_567_gg.html
цитирай
18. solinvictus - каталунците са едни наемници и нищо ...
21.12.2010 14:19
каталунците са едни наемници и нищо повече фактора е Арагон,Окситания като провинция на РИ са си сармати и те си го заявават директно.Друга култура ,други нрави с родове,титли и т.н. и за това са изтребени и после се кичат с техните титли.
Калоян ги бие защото те нарушават статуквото заради папата ,понеже им е обещал плячка и си са си помислили че ще ги огрее, хехе
Има "БУЛА" срещу българите ,но папата се отказва ,защо ли?
тея блогове не са ми интересни пълни са с пропаганда!
потърси "булата"
Ми нали определихме(времеви)... интереса НИ ти нещо почна да омесваш теми,времена ...

за каталунците само да ти кажа че им е голяма гордост дето набили поповете в Атон и взели черепа на Св.Георги и за това е техен "патрон" Sant Jordi ,
завладели(подарил им я краля на Арагон) Атина за 80 г. и сега с претенции за цялото крайбережие хаха
папагалска работа!
Чувал ли си за Pais Catalanes?

Ми твоя обсег е мого голям и мого обширен с мого култури ,племена,царе,фараони...и в голям диапазон от векове!
на мен ми е по интересно до 9-10 век.мдаа
цитирай
19. get - Добре за каталунците ! ... но на папистите, като не им минава номера ... знаеш ли
21.12.2010 17:06
реално Кой е Вторият им кръстоносен поход ?! Срещу славяните !
solinvictus написа:
каталунците са едни наемници и нищо повече фактора е Арагон,Окситания като провинция на РИ са си сармати и те си го заявават директно.Друга култура ,други нрави с родове,титли и т.н. и за това са изтребени и после се кичат с техните титли.
Калоян ги бие защото те нарушават статуквото заради папата ,понеже им е обещал плячка и си са си помислили че ще ги огрее, хехе
Има "БУЛА" срещу българите ,но папата се отказва ,защо ли?
тея блогове не са ми интересни пълни са с пропаганда!
потърси "булата"
Ми нали определихме(времеви)... интереса НИ ти нещо почна да омесваш теми,времена ...

за каталунците само да ти кажа че им е голяма гордост дето набили поповете в Атон и взели черепа на Св.Георги и за това е техен "патрон" Sant Jordi ,
завладели(подарил им я краля на Арагон) Атина за 80 г. и сега с претенции за цялото крайбережие хаха
папагалска работа!
Чувал ли си за Pais Catalanes?

Не ме интересува ! По са ми интересни сарматите, но там ... руснаците съзнателно или не създават хаос ! ... дори в момента !

solinvictus написа:
Ми твоя обсег е мого голям и мого обширен с мого култури ,племена,царе,фараони...и в голям диапазон от векове!
на мен ми е по интересно до 9-10 век.мдаа

Ами от 13 в. пр. н.е. няма нито една култура, която можеш да е наречеш уникална(дори и за Египет) ... всичко се омесва !
Странното е че, основен определяш фактор са тези, които изповядват култове свързани с бика. Същият при теб е "убит" от Митра. Това не ми харесва :).
Но на практика този култ продължава да живее при нашите племена и народи ! Показвах ти го дори и с картинки и то от средновековието !
Така, че от войната е продължила поне 26(двадесет и шест) столетия :) ... но като че продължава и до днес ?!
Съсредоточи се в/у войните на готи със сармати и Защо ? т.е. ІІ - ІV векове. Какво ги предизвиква ?! Шести век е вече късно - според мен !
Другото е попщини и мара(ни)зъм !

поЗдрав !
П.П. Порадвай му се ! http://bleon1.files.wordpress.com/2010/07/crete-knossos_dsc09961.jpg ... това е от преди Митраизма !
цитирай
20. solinvictus - Като каза преди митраизма, какво ...
21.12.2010 21:23
Като каза преди митраизма ,какво имаш впредвид? да не мислиш,кат д3вера ,че е един просТ военен култ ,а?
този бик откъде е ?
вж този:
много сте потайни с д3вероф ,ени малки снимчици,ени потайни нещица да не ви откраднат идеите хехе
няма ,аз не съм писател ...хехе

http://www.horizonfoundation.nl/projects/strandja/
тука има един на една огърлица с черен камък ,с мида и диаманти ми се струва...апсолютен тава и най добрия еврейски грк не може да го напрай!
Това не е изкуство ,това е свещенни амулети,сакрални нещица
Как ги разглеждаш нещата ,от гетска или фараонска ...призма?
хехе Гет-трак
цитирай
21. get - Няма нищо "просто" ... само нашето Его или самонадценяване при тълкуване на такива ...
22.12.2010 10:40
сложни исторически факти и явление може да доведе до "опростачване" на нещата !! Като ми каза "черен камък" /!/ ... виж го на едно др. място ...
solinvictus написа:
Като каза преди митраизма ,какво имаш впредвид? да не мислиш,кат д3вера ,че е един просТ военен култ ,а?
този бик откъде е ?
вж този:
много сте потайни с д3вероф ,ени малки снимчици,ени потайни нещица да не ви откраднат идеите хехе
няма ,аз не съм писател ...хехе

http://www.horizonfoundation.nl/projects/strandja/
тука има един на една огърлица с черен камък ,с мида и диаманти ми се струва...апсолютен тава и най добрия еврейски грк не може да го напрай!
Това не е изкуство ,това е свещенни амулети,сакрални нещица
Как ги разглеждаш нещата ,от гетска или фараонска ...призма?
хехе Гет-трак


Хе-хе- хе-е-е !! http://volker-doormann.org/kaaba-3-high.jpg ... разлика повече от десет века и уж две различни религии, но ... Дали е така ?!!
Носителите на тези две религии, уж различни - А символите ... идентични !!
Значи НЕЩО ни се ГУБИ от картинктата ! - Какво ? е свързващото ЗВЕНО ??
Знаеш ли смисъла на думичките "гиюр" още и прозелит ?
Тези дето вярват и ходят на ХАДЖ си въобразяват, че Ал,Лах-ът им е мъж - Ама той май ще се окаже ... нещо друго - А ?!
Кой им я е дал таз РЕЛИ/ВЕРИ-га ??!
Пак ти повтарям, внуците на тези аз не случайно им казвам марани-графомани ! Те са тези преиначили фундаментални знания и вярвания и сега ни ги представят, като ноу-хау /!/ ... ма не е тъй !!!
Виж: http://www.minoanatlantis.com/pix/Sea_People_Sherden.jpg ... виж им/ми/ РОГцата ? това е от 1 200 г. пр.Хр.

solinvictus написа:
Как ги разглеждаш нещата ,от гетска или фараонска ...призма?

С последното ти отговарям на ТОВА - ФАРАОНИ-МАТРАИСТИ !

от воловарчето - ГЕТ-ко от /к/ХЕМ (междувпрочем правиш ли разлика м/у бик, вол и бивол ?)
П.П. ... последното според едни анализи се произнасяло правилно ХИМ-ЗИМ, та от там ЗИМа и побелелите от сняг била на един БА/а/Л К/х/АН ... което според мен, историка-наивист-ревизионист ще да значи БЯЛ+ГОСПОД/дар/ :)
Взе ли да ти ПРОсветва ? :)))))

Гет - магистър дикси ! - Хау, от Маниту :)))
цитирай
22. solinvictus - Не, не ми светва ! С много недом...
22.12.2010 10:57
Не ,не ми светва !
С много недомлъвки говориш и закодирано ,наричй нещата така както ги знаеш ,не се опитвай да ме обучаваш ,а да информираш!
Тогава ще ти е по лесно ,на теб и на този който се опитваш да учиш?
няма рецепта за знанието ,затова библията е сложена в "забранените книги"на Светата Инквизиция!
Затова са изгорили уж Александрийската библиотека и нашата Патриарщрската,чрез Знание може да стигнеш до Познанието.
Познанието е процес ,а не констатнта!Така ,че тези които твърдят ,че са го постигнали са едни най-обикновенни самохвалковци!
Панимаеш?

Кой е Баал?
Кхан,кан,хан -идва от Канас тъй ли?-господар?!?
цитирай
23. get - В момента ги проучвам - поради това се въздаржам от категорични становища но ... !
22.12.2010 17:47
solinvictus написа:
Не ,не ми светва !
С много недомлъвки говориш и закодирано ,наричй нещата така както ги знаеш ,не се опитвай да ме обучаваш ,а да информираш!
Тогава ще ти е по лесно ,на теб и на този който се опитваш да учиш??!

В много от постингите си ти обяснявам ... СТРАННИТЕ съвпадения на неща, които са от една култура, която смятат, че е изчезнала към VІ в. пр.Хр. И НАШАТА, тоест на народите от югоизточна Европа. Тя започва от неолитната находка във Варна ... през Чатал хююк/Мала азия/ и стига до Междуречието и Близък изток + Минойската. Значи най-ранна датировка от V-то хилядолетие пр. ХР. и поне до ХVІ в. след. Основна символика в нея е Таурусът-Тур-/европейски бизон/. В нея се среща и грабливата птица Сокол/Хор/Соколоти-Царски скити/Гети-скити/Келти-Боии и т.н./ има и още мн. др. паралели. Тя е местна, въпреки, че следи от нея през различни епохи, можем да открием на доста места.
solinvictus написа:
няма рецепта за знанието ,затова библията е сложена в "забранените книги"на Светата Инквизиция!
Затова са изгорили уж Александрийската библиотека и нашата Патриарщрската,чрез Знание може да стигнеш до Познанието.
Познанието е процес ,а не констатнта!Така ,че тези които твърдят ,че са го постигнали са едни най-обикновенни самохвалковци!
Панимаеш?

Кой е Баал?
Кхан,кан,хан -идва от Канас тъй ли?-господар?!?

Баал е и Молок/х/ но най-старото му название е Бел/Бял ! Главен бог при Вавилон к/х/ана+анити, също и родствените им филистимци-пилищим-плсг-пеларги. Хабиру /прокудените от фараона предци на .../ са ги наричали така КХАНААНЦИ, което е означавало ГОСПОДАРИ !!! ... говоря ти неща от ХІ в. пр.Хр.
На плсг-филистимците един техен наследник ХАНибал е най-популярен в Историята поради НЕЩО си :) ... Ето, в това е "ключът от палатката" наречена от някои История ... поне за мен е така !!?
П.П. Както виждаш не крия нищо - просто забравяш какво съм ти писал !
За "библиотеките" няма да ти пиша ... те са следствието !

поЗдрав и мОдАр ! :)))
цитирай
24. solinvictus - . . . Moloch and Chiun but Baal-Sa...
22.12.2010 19:04
...Moloch and Chiun but Baal-Saturn-Siva, and Chiun, Khiyu, the same Saturn whose star the Israelites had taken to themselves...

Ialdabaoth, the "Son of Darkness" and the creator of the material world, was made to inhabit the planet
Saturn, which identifies him still more with the Jewish Jehovah, who was Saturn himself

Молох и Кейван, Баал - Сатурн - Шива и Кейван, същия Сатурн, чиято звезда израелтяните са взели със себе си...
Ялдабаот - Синът на Тъмнината и творецът на материалния свят, обитаващ планетата Сатурн, която все повече се идентифицира с еврейския Йехова...

Никакъв ключ не е това ,това показва кой ,кой е?
Няма преддихание "КХ" това също не е наше!
В този "закон"няма нищо човеколюбиво това е Тъмнината на Сатурн,хехе

п.п. напротив чета те съвсем внимателно и ми е интересно ,кога ще започнеш да наричаш нещата с истинските им имена (според теб)...но аз съм много търпелив...

Ти както си в 18 век след и изведнъж отиваш в 11 преди хехе
ключове на палатки ,аз не търся Премъдри Гет -Янус хехе
цитирай
25. get - Ху-у-баво ми четеш, и-и-и от къде ми вадиш тези "източници" !! - Това са късните ...
22.12.2010 19:59
графомански упражнения на "Тез" от които уж бягаш, ама те след теб, като репей на овча опашка !
solinvictus написа:
...Moloch and Chiun but Baal-Saturn-Siva, and Chiun, Khiyu, the same Saturn whose star the Israelites had taken to themselves...

Ialdabaoth, the "Son of Darkness" and the creator of the material world, was made to inhabit the planet
Saturn, which identifies him still more with the Jewish Jehovah, who was Saturn himself

Молох и Кейван, Баал - Сатурн - Шива и Кейван, същия Сатурн, чиято звезда израелтяните са взели със себе си...
Ялдабаот - Синът на Тъмнината и творецът на материалния свят, обитаващ планетата Сатурн, която все повече се идентифицира с еврейския Йехова...

Аз ти говоря, Не от позицията на късни интерпретации в "свещенни книги", а на база факти подкрепени с материални доказателства !!
Изпадаш в същото положение, като медиевистите в блог пространството ... повторение на "истини" от писменни източници, писани 11-14 векове от религиозни фанатици !

solinvictus написа:
Никакъв ключ не е това ,това показва кой ,кой е?
Няма преддихание "КХ" това също не е наше!

Знам, че няма предихания поради това ти го поставям в скоби ... но "корифеите", са приели, че така Трябва да се чете ?!
solinvictus написа:
В този "закон"няма нищо човеколюбиво това е Тъмнината на Сатурн,хехе

п.п. напротив чета те съвсем внимателно и ми е интересно ,кога ще започнеш да наричаш нещата с истинските им имена (според теб)...но аз съм много търпелив...

Ти както си в 18 век след и изведнъж отиваш в 11 преди хехе
ключове на палатки ,аз не търся Премъдри Гет -Янус хехе


Както искаш ! ... твоя воля ! - Питаш ме за конкретен отговор - давам ти го !
В отговор ... Ти ме опровергаваш с разни ... кабалистично-астрологични и талмудически тези !
- Най-малкото ми звучиш странно ?!

от Гет(ко) - биволарчето от Хем ! - поЗдрав :))
цитирай
26. solinvictus - Кои са ти фактите? Аз търся факти в ...
22.12.2010 20:49
Кои са ти фактите?
Аз търся факти в които става въпрос за българите,не ми са интересни нито минтгияните ,нито мумиите.Ползвам ги само ,ако става въпрос за някакво тълкуване.
Баал бил Бел ,Ханаанците били Кханаанци и отам може би ще извлвчеш "КХАНА ЮВИГИ ОМУРТАГ" -може би?
Кои са коррифеите ... материалните ти доказателства не са дефинирани ?
Общи са за някакви племена които са се движили из Евразия и са носили някаква култура ,която я идентифицираш с тракийската ,демек с тази култура тя става ясна...а пък д3верът веднага казва ,е да ама това е по старата египедска значи :
тракийската е репит на египеДската и всичко е в киреча наречен юдеизъм...
да ама НЕ!
приятелю!

Няма как да отделят сарматите от скитите,а пък те са почти идентични със траките ,които нямат нищо общо с египеДските мангасари!
всички аналози които се правят са по късни и са следствие на влияния,и то неразбрани...
затова са и напъните на някои да я докарат до 20-30 % аналогия ,и те ...хехе
НайЗдрав ! ГетПоТаен
цитирай
27. get - Ами зарови се до извора ! като преди това да не пропуснеш да го ...
22.12.2010 21:20
почистиш от нападалите с годините боклуци в него !
За начало "задълбай" в Temple(Tower) of Belus ! - Ама търси чистата ИЗВОРНА И-с-т-и-н-а !
Не по-късните графомански изцепки на графоманите от "избраното племе" !!!
Малко, по ... малко - Ще вземе да ти просветва, кой в по-късни времена профанизира и демонизира тези факти, вярвания и ... т.н. !!
Попрочети и за т.нар. "sea people" - Ще видиш че, не са само "морски"" а и колесничари !! и умеещи да обработват желязото ! безстрашни войни ... които фарйона "победил" - Хехе !
"Победил" ги е по-късно (през VІв) в "свещените текстове"-таргумим на хабиру, хебру, ебру ... Да продължавам ли в тази поредица !
solinvictus написа:
Кои са коррифеите ... материалните ти доказателства не са дефинирани ?

Те са пред очите ни и ако се въоръжиш с търпение да слушаш и бъдеш мОдАр - Ще ги видиш !
solinvictus написа:
Баал бил Бел ,Ханаанците били Кханаанци и отам може би ще извлвчеш "КХАНА ЮВИГИ ОМУРТАГ" -може би?

Ти го казваш аз не правя такава връзка но ... Ще се съглася ! :)
solinvictus написа:
Общи са за някакви племена които са се движили из Евразия и са носили някаква култура ,която я идентифицираш с тракийската ,демек с тази култура тя става ясна...а пък д3верът веднага казва ,е да ама това е по старата египедска значи :
тракийската е репит на египеДската и всичко е в киреча наречен юдеизъм...
да ама НЕ!

Ти в момента с дЗвер-ът ли си говориш ? ... Преди няколко поста ти казах, че няма такова нЯщо, като изолирана религия пък било тя и Египетска ... след 12 в. пр.Хр., пък тя е доста повлияна от външни заемки ! :))) - Какви ? - друг пост или тема ! - Хехе ! - Ти май ще станеш без да искаш адвокат на дЗвер-а ! :))) - Самата мисъл за това ме "разбива" !! - Ха - ха - ха !!!

поЗдрав и мОдАр :)
цитирай
28. solinvictus - хахаха аз адвокат на професионални ...
23.12.2010 16:17
хахаха аз адвокат на професионални търсачи и с няколко степени по умни от лаик като мен и изчели де що има литература ,не са само в "Ниета" хехехехе
Не ме разсмивай моля ти се!
Кханове ,каганати и хански юрти и дървени дворци под каменните могат да намерят само алтайски монголоиди извършвали разкопки в Плиска!
с д3вера не ми се говори той се фанатизирал с тея мумии и само за тях ми говори!хехе

КАНАСYБИГИ -как го четеш?
наЙздрав!

p.p.ама ....Enki and Enlil не е в египед ,ти се бъркаш нещо? хехе
цитирай
29. get - Enki and Enlil - Един господ знае дали така се чете ?!
24.12.2010 12:06
Защото там презумпцията е ... Тоз език е протосемитски ... изчезнал !! ... Не смея да споря с разните му там корифеи с имена окончаващи на "бърг", но иначе са възпатиници на Оксфорд и Йейл :)))
solinvictus написа:
хахаха аз адвокат на професионални търсачи и с няколко степени по умни от лаик като мен и изчели де що има литература ,не са само в "Ниета" хехехехе
Не ме разсмивай моля ти се!
Кханове ,каганати и хански юрти и дървени дворци под каменните могат да намерят само алтайски монголоиди извършвали разкопки в Плиска!

Когато искаха да си купят /мб/Палестина от турският султан през ХVІІІ в. тези същите Бърг-овци, решиха да "стават" тюрки. Понеже в доста източници се говори, че са ни първи братовчеди ... на тази база бе изведена и Тезата: Българи=тюрки ! Пък понеже първите тогава и досега са на ръководни позиции в световната историческа "наука" - Иди ги опровергавай ! :))) - с разните му там юрти, тенгрита и алтайски монголоиди с черепни деформации.

solinvictus написа:
с д3вера не ми се говори той се фанатизирал с тея мумии и само за тях ми говори!хехе

КАНАСYБИГИ -как го четеш?
наЙздрав!

p.p.ама ....Enki and Enlil не е в египед ,ти се бъркаш нещо? хехе

За кана мисля че правилното звучене и прочитане е - От Бог Господ-дар.
Дар - думата може да се тълкува през староирански, като "държа", от там пък производната "дадена".
В блога на Спараток го написах и на теб обяснявам през ІV в. Евсевий, пише за "ардараганти" воинска знат ... тежко въоръжени конни ... рицари при сарматите. Правилното произнасяне е било арм-дараганти. Приблизителният смисъл на арм+дар = ръка+държа. На старобългарски ръка мисля, че бе "армъ" ... може би от тук етимологично идва румънското арматъ, българското армия и др. такива :)
Относно мумиите - пак ти повтарям, в старата музейна експозиция във Варна имаше МУМИЯ намерена(?!) във Варна. Не се обясняваше дали е местно производство или внос ??! сега я няма ?

поЗДРАВява Те ! - Гет от /к/Хем/ус/ или ... хумус ?
цитирай
30. solinvictus - КАНАСYБИГИ -как го чет...
24.12.2010 12:53
get написа:


solinvictus написа:


КАНАСYБИГИ -как го четеш?


За кана мисля че правилното звучене и прочитане е - От Бог Господ-дар.


поЗДРАВява Те ! - Гет от /к/Хем/ус/ или ... хумус ?


Виж в това КАНАСYБИГИ има две думички "канас" и "биги"
Канас = слънчев,огнен (аз го намерих като огнен олтар)
Бага=Бог=Бига=Биги = свещен конник
Бага=Мега
тва не са мои интерпретации вече имам и значения в християнството ,особено едно IANUS хехе
ти всъщност на какви източници се доверяваш ,гледам,че алангро отфърляш ...КОИ?
АVE GETVROUM!
цитирай
31. get - Те това KANAS - Мира не ми дава !
28.12.2010 17:24
solinvictus написа:
get написа:


solinvictus написа:


КАНАСYБИГИ -как го четеш?


За кана мисля че правилното звучене и прочитане е - От Бог Господ-дар.


поЗДРАВява Те ! - Гет от /к/Хем/ус/ или ... хумус ?


Виж в това КАНАСYБИГИ има две думички "канас" и "биги"
Канас = слънчев,огнен (аз го намерих като огнен олтар)

Това къде, че и аз да го "намеря".
Как да ти кажа ?! В търсенията си ти "минаваш" от седверната страна на прикаспието и от там влизаш в Ари-яна. Аз пък следвам "южният" маршрут, който е и по-лесният и някак си ми изглежда логически по-издържан ! :)
solinvictus написа:

Бага=Бог=Бига=Биги = свещен конник

Тъй де Бхага, Бага, Бог-а, Биги ма най-накрая ще ти "прасна едно" Боил Багатура ! и ... ни се размазва логическият фокус. Щот, като го разложим (второто) ще получим Бхага + Таура = Бога + Бик ... в тази връзка може би производно от него е и Биги.
Още нещо в много Арияно-европски(сакън без объркващото ни Индо !) религии Слънцето не е застинало а движещо се в Небе-то. Де с колесница(каруца), де с КонЬ.
Като казах Кон там дойде наум за Сен/Кан+таурус ... пояснявам Кентавър. Много ме вълнува, как се е изписвала думичката в най-старите и форми ?! Те там се зарови не в разните му Библии-миблии и производните от това ... Туй е младо вино и от него "боли галавата" - братчед !
solinvictus написа:

Бага=Мега
тва не са мои интерпретации вече имам и значения в християнството ,особено едно IANUS хехе
ти всъщност на какви източници се доверяваш ,гледам,че алангро отфърляш ...КОИ?
АVE GETVROUM!

Бага-Мага-Мега ... съвсем ще са оплескаме :). Пак ти повтарям "християнството" е младо "розе", който се е зафанал с него - после го боли глава. Аз обичам от 10 век пр.Христо да пия от "бурето" на истина-та

от ГЕТ - трако-скита и поради това тавро-скита, и кентавър и ... :)))
цитирай
32. solinvictus - аз за туй не съм привърженик на ду...
28.12.2010 23:45
аз за туй не съм привърженик на думичките ,мога да ти покажа как поповете на кристЯните са замаскирвали и мазали... ти мого дръпна назад ,влече та свободната интерпретацоия и те това е!хехе
За Биги-то виж Бига...има и такава църква в Македония(българска си е) така се казва ...не мислиш ли ,че има нещо?
Бага е Бог -това е сигурно!
Боили са римските общински съветници хехе,така са им викали даже са ги канили на курбана с Бул-а?
Багаините и багатур има и при ираните и при ромеите.
Не ми каза кои са ти авторитетите за да не ти копирам излишни неща...и само да ми казваш ,че тия са такива пък ония нам кви си? хехе
Гет-бялакента
цитирай
33. get - Гет не обича автоРЕтети-те ... понеже му костваха цял живот лутания ! Поради това ...
29.12.2010 08:24
поради това предпочитам методики от статистиката (за допустимата "средна" грешка) казано по друг начин, усреднен резултат от няколкото база данни !
solinvictus написа:
аз за туй не съм привърженик на думичките ,мога да ти покажа как поповете на кристЯните са замаскирвали и мазали... ти мого дръпна назад ,влече та свободната интерпретацоия и те това е!хехе
За Биги-то виж Бига...има и такава църква в Македония(българска си е) така се казва ...не мислиш ли ,че има нещо?

Това за църквата в Македония ми е неизвестно ... поради това интересно !
Преди да се появят християните, имаме наличието на техните "батковци" старозаветниците ... от там (VІ в.пр.хр.) започва мазалото ... по груби сметки.
solinvictus написа:
Бага е Бог -това е сигурно!
Боили са римските общински съветници хехе,така са им викали даже са ги канили на курбана с Бул-а?

Таурусът е с други имена, Bull и Bou !! Към последното, като прибавиш едно латинско "И" накрая се получава формата Bou+II и типичното трако-скито-илирийско-етруско окончание "ЛИ". Предполагам, че в първоначалната си форма, общинските съветници на Рим са били ВОЕННО-ПЛЕМЕННА аристокрация, тоест БОИ(л)И(за такъв народ съм ти споменавал във вр.Анибал), или казано по др. начин бойци-войни професионални=АРИЙстократ-и.
solinvictus написа:
Багаините и багатур има и при ираните и при ромеите.
Не ми каза кои са ти авторитетите за да не ти копирам излишни неща...и само да ми казваш ,че тия са такива пък ония нам кви си? хехе
Гет-бялакента

Поради това, че не ползвам древни езици, чета изследвания монографии по въпроса от разл. автори. Та там хората си превеждат и коментират старите текстове. На база на това ти правя и отправките си !
Знам че като метод не е много точно, във връзка с това ти посочих, че ползвам и др. помощен за ограничаване на вероятната грешка !

от Гет "таврический" още и тавроскитский :)

П.П. В по-предният си пост споменаваш значението на Канас, дай ми повече инфо относно ... източник и др. - Моля !
цитирай
34. solinvictus - http://www. scribd. com/doc/6...
29.12.2010 10:42
http://www.scribd.com/doc/6010733/Mlecchita-Vikalpa-Mleccha-Nighantu

http://www.wayfaring.info/2010/02/24/bigorski-monastery-st-john/
цитирай
35. get - Жест за жест ! :) и едни странни работи ... нещо за което ти приказвам ... Скитската
29.12.2010 12:11
Богиня-майка ... но тя си е и нашенска .
solinvictus написа:
http://www.scribd.com/doc/6010733/Mlecchita-Vikalpa-Mleccha-Nighantu

http://www.wayfaring.info/2010/02/24/bigorski-monastery-st-john/


Богинята майка, но вече демонизирана от християнството, тъй като това е от Х-ХІІ векове.
http://ec-dejavu.ru/z_images/zmeevik12.jpg
http://ec-dejavu.ru/z_images/zmeevik13.jpg
и не е ВЕЛИКОруска а на истинските руси, тези гдето са живели и живеят на запад и север от Черно море !
По преди са им викали келто-трако-скити !

Ха на,Здраве да е ! от Гет"ктистий"
П.П. Братле попрочетох малко от първият ти линк, гдето канас било нам ... кво си.
Ма не ми се връзва нещо много.
Те(имам в предвид авторът, индиец) си ги тресе местен шовинизъм.
Само пример, от един анализ на текстове по Махабхарата (по памет цитат) се казваше - Това, което бхара(я)тата са сътворили, акоо се разруши, с това ще се свърши света.
Пък като почнаха отпосле едни обяснения и т.н. ... Ма то, толкова ми звучи като братя, че ... ???!!!
цитирай
36. solinvictus - Аз ако почна да ти цитирам саветски и ...
29.12.2010 15:15
Аз ако почна да ти цитирам саветски и руснЯшки бисери и простотии ...
истински и не толкова руси ,не ме вълнуват или окрайни...
Това не е вярно че на русите са им викали келти и траки,тоеа ТЯХНО сегашно желание и мерак!
Затова са тея кампании да ни набутат в турско -татарско-манголското битие!

Тоя индиец си няма ни пута идея за нашите спорове върху думичката КАНИШКА!!!хехе
Гет-руский!
цитирай
37. get - Ти с един залп ... и - Айда-а-а прати сумата ти милиони народ в ...
29.12.2010 17:09
... историческото небитие ! :):)
solinvictus написа:
Аз ако почна да ти цитирам саветски и руснЯшки бисери и простотии ...
истински и не толкова руси ,не ме вълнуват или окрайни...
Това не е вярно че на русите са им викали келти и траки,тоеа ТЯХНО сегашно желание и мерак!
Затова са тея кампании да ни набутат в турско -татарско-манголското битие!

Пък не така грубо да омесваш "великите" с "окраинските" руси. Вторите могат да имат претенции, че са руси - първите по-скоро са угро-фини :) станали "славяни" ! на базата българското духовно богатство. После взеха да се изкарват скандинавци-рюриковичи, сега са хиперборейци, тоест атлантци - Хехе ! - Нали знаеш, че маймуната произхожда от тях :):)

solinvictus написа:
Тоя индиец си няма ни пута идея за нашите спорове върху думичката КАНИШКА!!!хехе
Гет-руский!


Айде сега ще ме изкараш още малко "руски"кий-ек само да не е агюпт-чандала - Хехе !

от Гет "ктист"
цитирай
38. solinvictus - Давай по нимфите стига с тея русн...
31.12.2010 16:02
Давай по нимфите стига с тея руснЯци.Аз кат разбрах ,че през 1829 г. не са забелязали българи на Балканите не ги харесвам...и не са ми интересни и всичко при тях е фалш.
Крали са ни книгите,мажат всичко в историята ,аве ...fuera! хехе
кажи за нимфите кво знаеш?
цитирай
39. get - За нимфите ... разглеждай ги, като Земя, Вода, Въздух относно Агни-огън ...
02.01.2011 11:11
... Не ! - това си е запазена марка за мъжкото начало "Демиурга" !
solinvictus написа:
Давай по нимфите стига с тея руснЯци.Аз кат разбрах ,че през 1829 г. не са забелязали българи на Балканите не ги харесвам...и не са ми интересни и всичко при тях е фалш.
Крали са ни книгите,мажат всичко в историята ,аве ...fuera! хехе
кажи за нимфите кво знаеш?


Демиурга е равно на Творец-създател, активното начало. То създава ред в приемащото Женското.
Поради това трите елемента се наричат и стихии и Диви-даева ама още им казват и Дивни поради това им качество да по-раждат. Без тяхното наличие Колад-Божич не го бива ! Той е идеята, който за да се прояви му трябва материална среда-женското. Той е и огънят в космичен аспект. Ма това не е от нашият Свят а от Божият ... Царството небесно, казано по друг начин.
Пък за войната от 1829 г. и генерал-фелдмаршалът И.И.Дибич прочети този материал http://www.promacedonia.org/ss/ss_4.html ... ще срещнеш интересни неща за кап.Георги Мамарчев(чичото на Раковски) и Пенчо Страшника-Бинбалов. Последният разказва случката и думите на Дибича, че - "ако не стоят мирни българите - ще обърна топовете срещу вас".
Поради това, при шведско-руската война, той е личен телохранител на Карл ХІІ, шведският крал, който търси убежище в Турция - Защо ли ?
Тогава и украинците в лицето на Иван Мазепа, застават на страната на шведите - Защо ? ... нъл са "братя" със "славяните-руси" ?!

И пак отново за нимфите ... Та те са изконно руски ето ти и потвърждение. "Руснака"(велики новгородец) Садко в царството им: http://www.clubochek.ru/articles/71/jiv_rusalka_2.jpg
Има и такава едноименна опера "Садко" от Nikolai Rimsky-Korsakov и намираните образи на медальони наречени "Змеевици" пак в изконно руски територии, дето сега попадат в Украйна - Хехе !
П.П. Поместените изображения са отражения на една от нимфите, която според местни източници и казвали Волхова-Любава, по на запад и викат Сирен.
С нея май е преспал и Херкулес ! сущий грек из Русии - Хехе !

от Гет "барабата"
цитирай
40. solinvictus - Гет, това за слънцето, въздуха и ...
02.01.2011 11:53
Гет ,това за слънцето ,въздуха и руснЯците го пропущам ...сейно ,че не съм го видял!хехе
Дибича не казва "балхари", а румелийци !Чел съм за съдбата на този истински българин Мамарчев!

Нимфата съществува преди русняците !Разликата във времето е сейно от времето на кралят Слънце и протоегипедските фараони!хехе
цитирай
41. get - Ми много си предубеден към "Ц"лавяните и-и това пречи на информационният ни
02.01.2011 12:29
обмен. Ще загубиш чувството си за обективност :)))
solinvictus написа:
Гет ,това за слънцето ,въздуха и руснЯците го пропущам ...сейно ,че не съм го видял!хехе
Дибича не казва "балхари", а румелийци !Чел съм за съдбата на този истински българин Мамарчев!

Нимфата съществува преди русняците !Разликата във времето е сейно от времето на кралят Слънце и протоегипедските фараони!хехе


Названието на русалките, не идва от корена "рус" а от същият от който идва на нашите "русалии" ... мисли по митраистки ... в края на краищата !
цитирай
42. solinvictus - Да опитвам се да те предпазя от со...
02.01.2011 13:14
Да опитвам се да те предпазя от социалистически залитвания...хехе нашите Русалии идват от Розалии (Дионисиеви,Бакхусови,Митраистки )мистерии в чест на Розата-Душата на BULL-а=Луната
Виж времената на празнуване и какво праят ,не се подвеждай по играта с думички.
За това ти показвам традиции у българите , а не свободни съчинения на некой (ноф слатарски) и тея традиций не идват от памир или хиндукуш ,да не ти казвам и алтай или чина!хехе
цитирай
43. get - Русалиите ако и да носят името им, са контратеза отрицатели-бойци-борци, срещу
02.01.2011 13:26
тези природни сили.
Русалките диви, само-вили и т.н. са именно играещите ... символизиращи тези сили, господарките. Това жените го могат - Ние мужкарците - Не !
Другите персонажи дето ги борят мъжкарите-русалии, са от по0късна форма.
За един от тях Караконджуло смятам скоро да пусна пост.
solinvictus написа:
Да опитвам се да те предпазя от социалистически залитвания...хехе нашите Русалии идват от Розалии (Дионисиеви,Бакхусови,Митраистки )мистерии в чест на Розата-Душата на BULL-а=Луната
Виж времената на празнуване и какво праят ,не се подвеждай по играта с думички.
За това ти показвам традиции у българите , а не свободни съчинения на некой (ноф слатарски) и тея традиций не идват от памир или хиндукуш ,да не ти казвам и алтай или чина!хехе


Дай да оставим тази тема за "алтайското" наследство завещано ни от Златарски и Ко. Там си се оправяй с Юлко и ООД по тез простотии.
Преди четири часа му написах едно постче в неговият блог но диването още не го е пуснало - Ако го пусне ? - да видим какви ще ми ги каканиже :):) !!!

поЗдрав
цитирай
44. solinvictus - уф, вече не са ми интересни. . . го...
02.01.2011 14:21
уф ,вече не са ми интересни ...големи папагали са!
Сега ми е интересно да влизам в разни библиотеки които са свободни и да си копвам некои нещица ,хехе тея са олигофрени...влез в някой руско-турски форум и сичките са там ...
праят ги на луди с тия глупости дето ги повтарят тука по форумите!
НайЗдрав!
цитирай
45. анонимен - Vsichko dobro, no samodivite i samovilite sa SLAVJANSKI miticheski sastestwa
02.01.2011 20:10
Zasto gi preskochihte?
Naj-direktno sa ni doshli ot tam!
цитирай
46. solinvictus - Добро и за теб!Тава със славяните не ...
02.01.2011 20:19
Добро и за теб!Тава със славяните не знам къде да го чета?Ама ша питам някой египтолог ,те са наясно със сичко!
цитирай
47. get - Сол-е ти сама си, си виновен да ти пишат за ... за славянските русалки-самовили !
03.01.2011 12:43
solinvictus написа:
Добро и за теб!Тава със славяните не знам къде да го чета?Ама ша питам някой египтолог ,те са наясно със сичко!

Отдавна мислех да ти го напиша - Ма хайде сега !
Защо ? - защото, както си митраист ... не си ортодоксален, като такъв !
Сол Инвиктуса е Слънцето !
Като се позачетеш в самото начало на този култ-вярване, ще видиш, че той има триединна ипостаза(пояснавам- проявна форма) . Същата е един триъгълник. Гърният е на бог/бхага - Индра, вторият е на Митра, а другият е на брат му Варуна.
Не ги разкъсвай - Това е ТРИЕДИНСТВО !
Разкъсаме ли ги - сгромолясва се Мирозданието !
Русалките = Варуна ! Също така и задължителният водоизточник в (късните) Митраистки храмове.
Ако не си оправиш Теологичното изложение-интепретация, ще ти идват още други още и още, учудено-наивни гости с техните още по-наивни въпроси за "Руските русалки" и в един ден ... Ше те удавят в "славянското си море" :))) !
цитирай
48. solinvictus - тея грцки ипостази мого не са ми я...
03.01.2011 15:49
тея грцки ипостази мого не са ми ясни...но при Митра имаме "троицата" това са тези които го придружават винаги двама факлоносци ...които са "изгяващото" и "залязващо" Слънце.
За Варуна си прав ,но не е свъран с руските русалки а с водата !брат близнак даже така е наричан Митраваруна има и фиеста на една дата ,която си я празнуваме както си пише у книгите!
Водата и огъня са "чистилището" считали са ,че морето е най чисто !И там са извършвали жертвоприношенията!
Храмовете са се пълнели с вода ,затова имат двоен контур и сега си има такъв запазен!
Да това с водоизточника си прав ,задължително е при митраизма и баните...имали бани с басейни в храм ,Митра!
Това е било нужно за изпитанията които е трябвало да преодолее всеки който минава в по горна степен или трябва да бъде приет...
тебе нещо та влечат "русалките" май ,а?
цитирай
49. get - Сол-е "тея грцки ипостази мого не са ми ясни" ... когато си го уясниш ... !
04.01.2011 17:29
... ще разбереш и къде се разкъсва логическата нишка в повествованието ти за Митра !
Ти се опитваш Митра да го "откъснеш" и му предадеш някаква феноменална самодостатъчност ! На практика, този култ е резултат от конкретна времева и културно-историческа интепретация на сходни вярвания ! - Сложно ли го казах !?
Пояснявам това е като народното творчество ! Вземаме конкретна песен ! В едното село, творецът попроменя малко текста, в другото ритмика и т.н., но като цяло това си е едно и също произведение !
В такъв аспект разглеждай и Индра-Митра-Варуна !

Подсказвам ти, какви промени би следвало да извършиш в мисленето си по отношение на разглежданият от теб ... Митра !
Ако не направим това - изпадаме в състояние на "юлковщина" ограниченост при разработването на информацията с плачевен резултат :))

поЗдрав !

П.П. Как няма да ме "влекат" русалките - поразгледай по картинките, какви хубавици ги рисуват ? - Хехе !
цитирай
50. solinvictus - . . . На практика, този култ е резу...
04.01.2011 22:11
get написа:
... На практика, този култ е резултат от конкретна времева и културно-историческа интепретация на сходни вярвания ! - Сложно ли го казах !?

В такъв аспект разглеждай и Индра-Митра-Варуна !


Ми въртим се в кръг ...опростяването в някакъв военен прост култ ,за повдигане на кръвожадността на легионерите и ...повтарянията непрекъснати ,че това е от началото на 1 век ,привнесен от някакви киликийски пирати(също така кръвожадни ,лочещи кръв всяка седмица и то в неделя) са нещо като мантра(кришнарска)
Аз ти посочих от коя дата се споменава за Митра и къде ,обаче тоя Митра не бил оня за който сме измислили некакви легенди!

Именно сходните вярвания са били причина за хармонията в античния свят ...имало е ред и дисциплина ,знаели са се кои са властимеещите родове и те са управлявали.
Нарушителите са били наказвани и то кофти!
Индри и Агнита не си спомням да съм коментирал?
Аз си мисля ,че те са следствие имаме почти 1000 г доминиране на "саките" в тая култура и после идват минтгияните ,сиганите ,чандалите и 12 годишният период на къпане (но само на Маговете им)хаха

п.п. русалките да ,ама глей да не ги объркаш с амазонките ,щото и те имат вълчи ушанки хехехе

цитирай
51. get - Не съм твърдял такаво нещо и ... най-малко не искам да опростявам ~!
05.01.2011 00:20
solinvictus написа:
get написа:
...
В такъв аспект разглеждай и Индра-Митра-Варуна !


Ми въртим се в кръг ...опростяването в някакъв военен прост култ ,за повдигане на кръвожадността на легионерите и ...повтарянията непрекъснати ,че това е от началото на 1 век ,привнесен от някакви киликийски пирати(също така кръвожадни ,лочещи кръв всяка седмица и то в неделя) са нещо като мантра(кришнарска)
Аз ти посочих от коя дата се споменава за Митра и къде ,обаче тоя Митра не бил оня за който сме измислили некакви легенди!

Балканският Митра ... мисля, че като реална дата следва да приемаме създаването на култа към Магна Матер(Великата майка) през ІІІ в. пр.хр. в Рим.
Правят си й храм, както е редно, местят ЧЕРНИЯТ КАМЪК (Ще те попитам, Къде има такъв в момента на който се кланят ?) !
Но оказва се че, култа който, е с религиозно космично звучене е незавършен и тогава какво става, идва Liber Pater. Ако се зачетеш внимателно за него. Разбираш, че това е римският аналог на "гръцкият" Дионисий, произнасяно Дио/н/иисус(?)

solinvictus написа:
Именно сходните вярвания са били причина за хармонията в античния свят ...имало е ред и дисциплина ,знаели са се кои са властимеещите родове и те са управлявали.
Нарушителите са били наказвани и то кофти!
Индри и Агнита не си спомням да съм коментирал?
Аз си мисля ,че те са следствие имаме почти 1000 г доминиране на "саките" в тая култура и после идват минтгияните ,сиганите ,чандалите и 12 годишният период на къпане (но само на Маговете им)хаха

Братле действително саките са първите създатели на Митраисткият култ. Но те живеят над Персия в Азия. Предвид местоположението им те са имали културен контакт и с Индуизма.
Относно хармонията при античният свят ... ще ти се !
Бях ти казал чандалите, са като термитите ! Най-напред изпапват култура Харапа и идват насам :)

solinvictus написа:
п.п. русалките да ,ама глей да не ги объркаш с амазонките ,щото и те имат вълчи ушанки хехехе


Нема страшно ! Казва ...

ГЕТ/к/АН от к/ХЕМ - БОУилът сред Царете !
цитирай
52. solinvictus - Не можеш да кажеш че скитите са били ...
05.01.2011 10:56
Не можеш да кажеш че скитите са били първи ,дарий води войни с тях де успешни де не и там казва че са станали Ахура Мазда ,някои автори казват че Ахура=Варуна -водният близнак на Митра.
индуизма е друга философия,паралелите които правят са същите както и грцко-семитските напъни да окупират огромен "клон " от друга култура ,която покрива голям ареал територии.И да я вкара в някакви туркско-номадско-шамански примитиви...

75. Darius the King says:
Those Scythians were faithless and Ahuramazda was not worshipped by them.
I worshipped Ahuramazda;
by the grace of Ahuramazda I did unto them according to my will.

От надписа става ясно ,че скитите не са Ахура-Мазда те са в един район на Gaumata the Magian -Заратустра...Маговете!
цитирай
53. get - Тъй като си силен :) по Дарий ! Да те питам ?
05.01.2011 12:50

Каква е версията за смъртта му, и коя от ... поне двете е вярната ?!

поЗдрав
цитирай
54. solinvictus - Не знам, не съм силен по дарий, стана ...
05.01.2011 13:19
Не знам ,не съм силен по дарий ,стана ми интересен надписа му ,който не е редактиран и не е унищожен от последователите му,което е сигурен белег ,че не лъже!
няма преписи на грцки,няма загубени части,не е включен в единствени сборници от 16 век(когато се сформират нациите)или в измислени папагалски ЛИБИ-та или ГИБИ-та
въпросаът е само в коректността на превода ...досега има само на английски,френския не мога да го ...копна гратис хехе
от парси не разбирам или пахлави
между другото има един който ще издава книга -афганец той е нещо като нашият Петър Добрев
Ти кажи ,ако знаеш!
НайЗдрав!
цитирай
55. get - Ами версиите !
05.01.2011 18:33
Едната е че саките-митроносци са го усмъртили !

Втората има автохтонен произход, в смисъл. Гонил ми ти Дарий скитите, гонил ги и като не ги стигнал решил да се връща. Минал моста направен през Дунав.
Тук от злоба ли от що ли взел, че убил синът на царица Томира, таз дето живеела в дунавска скития.
Та тя му се ядосала и му сложила край на биографията !
Преразказвам ти по памет, в некой от детайлите може да не съм коректен, но като цяло сужетите са тези !

поЗдрав
цитирай
56. solinvictus - Това с царицата по ми харесва!Вс...
05.01.2011 21:47
Това с царицата по ми харесва!Всъщност тея войни със скитите май са измислени ,те са били многобройни и са живеели дисциплинирано .Всички са били респектирани от тях ...даже скоро четох че прословутата война на траян може да се окаже мит ,както и аспаруховата битка.
Войските на дарий са дислоцирани на брега и няма данни за битки ,тази описана от херодот не е потвърдена.
абе ,манжа домати с картофи
цитирай
57. анонимен - PoKSLPCWPUiEEMqm
25.05.2011 01:38
Very true! Makes a cahgne to see someone spell it out like that. :)
цитирай
58. анонимен - BuwwDzpwCYuxB
25.05.2011 03:25
Wow, your post makes mine look feelbe. More power to you!
цитирай
59. анонимен - QlfzvYlovk
25.05.2011 04:02
Wow, your post makes mine look felebe. More power to you!
цитирай
60. анонимен - LPdwvTKofZdlrykDoK
25.05.2011 08:33
IВ’m not wrohty to be in the same forum. ROTFL
цитирай
61. анонимен - OadbxvHyFUEAesI
25.05.2011 08:45
Kewl you suolhd come up with that. Excellent!
цитирай
62. анонимен - SyMHxrhGVYRQYWGPutb
25.05.2011 11:50
YouВ’re on top of the game. Thanks for sahnrig.
цитирай
63. анонимен - FkgkaKAstBdQIGoCq
25.05.2011 13:03
AKAIK you've got the asnwer in one!
цитирай
64. анонимен - zyZNQssiO
25.05.2011 15:00
yMiAOy <a href="http://bohunletmnwv.com/">bohunletmnwv</a>
цитирай
65. анонимен - dlKHFvCOsSZxrZva
25.05.2011 15:01
At last, soenome comes up with the "right" answer!
цитирай
66. анонимен - ZQaXIVHNodRJT
25.05.2011 15:12
u0fq3L <a href="http://sakrzimciazj.com/">sakrzimciazj</a>
цитирай
67. анонимен - oDpnAmjPZUB
25.05.2011 15:17
c2ybEF <a href="http://yrzsvymtpymc.com/">yrzsvymtpymc</a>
цитирай
68. анонимен - gCKVNzMIXinVGKaBup
25.05.2011 15:24
ow76IA <a href="http://yagobvadkqed.com/">yagobvadkqed</a>
цитирай
69. анонимен - EPIPXLvPPWTYBhDpwv
25.05.2011 15:26
imREks <a href="http://sfrapkfzqozh.com/">sfrapkfzqozh</a>
цитирай
70. анонимен - fvilsbebngtUmNOVzUk
25.05.2011 15:33
AWZMCS <a href="http://kgkcmojtzfoj.com/">kgkcmojtzfoj</a>
цитирай
71. анонимен - zNHFETRPhUDVfnSt
25.05.2011 19:10
CcLAhd , [url=http://kqxtnbdjmtxl.com/]kqxtnbdjmtxl[/url], [link=http://stgthmpxlpoy.com/]stgthmpxlpoy[/link], http://gnzxxcjyyysg.com/
цитирай
72. анонимен - saQvZFYWLQdxCvYPT
25.05.2011 19:46
SoVx0G , [url=http://iaiylurnnkyj.com/]iaiylurnnkyj[/url], [link=http://mjhoydofrsrm.com/]mjhoydofrsrm[/link], http://zmuujbdcnjen.com/
цитирай
73. анонимен - kcUIvSWLBN
25.05.2011 20:58
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days sturglging
цитирай
74. анонимен - Торрент трекер
27.07.2011 00:09
Превосходный <a href=http://vitorrent.ru/>торрент</a> трекер без смс , где вы можете бесплатно скачать много фильмов, игры, музыки, программ и много другого. НАпример скачать <a href=http://vitorrent.ru/>торрент фильмы</a> с нашего <a href=http://vitorrent.ru/>торрент трекер</a> . Для любителей игр большой ассортимент <a href=http://vitorrent.ru/games/>торрент игры</a> , <a href=http://vitorrent.ru/games/strategy/75-the-sims-3-generations.html>The Sims 3</a> скачать бесплатно!
<a href=http://vitorrent.ru/>торренты</a> и <a href=http://vitorrent.ru/>скачать с торрента</a> и многое другое, например <a href=http://vitorrent.ru/>игры торрент бесплатные</a> , скачать <a href=http://vitorrent.ru/>сериалы</a> с торрента. Фильмы: <a href=http://vitorrent.ru/filmi/komedii/66-paren-s-marsa.html>Парень с Марса</a> , <a href=http://vitorrent.ru/filmi/komedii/51-all-inclusive-ili-vse-vklyucheno.html>всё включено</a> . <a href=http://vitorrent.ru/musica/>торрент музыка</a> всех направлений. Так же обратите внимание на <a href=http://vseserial.ru/>сериалы онлайн</a> , <a href=http://vseserial.ru/interny/11-interny-72-seriya-4-sezon-12-seriya.html>интерны 72 серия</a> , <a href=http://vseserial.ru/>амазонки</a> , <a href=http://vseserial.ru/>сериалы онлайн смотреть</a> . <a href=http://infofilm.ipby.ru/>блог о фильмах</a> .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489225
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370