Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 18:16 - За коя религия жените са "демони"...?
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 7861 Коментари: 16 Гласове:
11

Последна промяна: 03.02.2012 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image

image


Обяснението е за някакъв кавалерист между 5-7 век (времеви отрязък от събитието 200г ?!?!  фреска в Свети Сисиниус в манастир в Египет който се казва Св.Аполоний  !?!
В Библоса не знам дали има женски демони?



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - В Библоса не знам дали има женски ...
03.02.2012 15:45
solinvictus написа:
В Библоса не знам дали има женски демони?


- Точно от Стар завет ... което за мен си е едно към едно и Бибилията - Идва това !!

- Защо правя, такова разграничение при Библията и Бибилия ??!
- По принцип думичката Библос според утвърдената християнска терминология означава "свитъци" ?!! - Тези свитъци(според църковната и др. История) ... на границата на ІІІ срещу ІІ-и векове се превежда от СЕМЕДСЕТ ЕВРЕИ на елински, та от там идва и първообраза на Стар завет, още и Бибилия, първият вариант на това произведение се нарича Септуагинта ... тоест нещо като "Седемдесятница"(от броя на преводачите ?!)

- Продължавам с обяснениета си . Не знам защо, но към настоящият момент в съзнанието на християните този на практика Стар завет ... плюс Евангелията ... плюс проповедите(писма на Павел-Шаул) и др. Откъси(отсвети предания ?) е прието да се нарича Библия ?!

- Но връщам се към фреската, която ти си изкарал в блогът си !! - това според каноничната иконографска традиция е някаква реплика на св.Георги, който убива Змея(дявол). Определено авторът на тази фреска е следвал дословно юдейската-старозаветна традиция, щом на мястото на Сатана е поставил Жена ... вероятна, като реплика на др. по-стари талмудически вярвания ... като за Вавилонската блудница още наричана и Бел Лилит ??!

- Това определено не отговаря на арианската традиция, към която сме принадлежали ние към този момент ... просто, това ти го показвам с картината на П. Учело ?!!(в предният пост)

- Също така следва да се обърне внимание малко или много на факта, че коптската църква постоянно е била в конфликт и борби с александрийската такава ... тоест в Александрия се е намирало средище на юдействащи християни(казвам го накратко, с риск да бъда критикуван - но така е по същество!) !!

от Гет ктист
цитирай
2. solinvictus - Виж според мен ти преекспонираш ...
04.02.2012 00:55
Виж според мен ти преекспонираш арианизма и му внушаваш някаква чистота и неопетненост която аз преди си мислех за 'чистите" , но после прочетох и то от техен автор ,че те споделят доста неща от канона те не са извън желанието да бъдат единствени и най правилни.Има един теологичен спор с тях и католиците при който е убит един католически свещенник (може би са го жертвали като агнец) та мисълта ми е ,че те не са кой знае колко различно (образували са затворено общество като хейдейте) и са използвали географското си положение за да забогатеят и оттам са им завидяли и са почнали да ги нагласят...няма нищо НОВО.
Ако гледаме ристянството до края на 4 век то е една неорганизирано и необоснавано учение без да има някакво бъдещо развитие ,защото то се е проявило вече със своя социален антистатус.
Всички легенди са оформени после....а това което е било е унищожено или загубено .... но за мен е скрито!
цитирай
3. get - - Не, Соле ... нищо не вменявам на "ЕР"а, "Ар"ите ... от там "арианизъм" ?!
04.02.2012 11:39
solinvictus написа:
Виж според мен ти преекспонираш арианизма и му внушаваш някаква чистота и неопетненост която аз преди си мислех за 'чистите" ....
Има един теологичен спор с тях и католиците при който е убит един католически свещенник (може би са го жертвали като агнец) та мисълта ми е ,че те не са кой знае колко различно (образували са затворено общество като хейдейте) и са използвали географското си положение за да забогатеят и оттам са им завидяли и са почнали да ги нагласят...няма нищо НОВО.
Ако гледаме ристянството до края на 4 век то е една неорганизирано и необоснавано учение без да има някакво бъдещо развитие ,защото то се е проявило вече със своя социален антистатус.
Всички легенди са оформени после....а това което е било е унищожено или загубено .... но за мен е скрито!


- Просто, това е много стара култура "арийството" ... плюс негови вярвания и светоусещане ?!!
- При него също имаме един бог ... който е в три проявни форми ... под нас, тук в този свят и над нас(небето) ... Това е неразкъсаема същност на Бога ?!
- Съответно след като е в Три свята ... той се проявява по три различни начина(форми) но те сами по себе си дълбоко присъщо им е тяхната взаимна подчиненост и единност !!
- Освен този субективиран бог имаме и т.нар. в християнството "Дух" ... в по-ранните вярвания ... той се олицетворява под различни образи но на практика съществува като ... СИЛА ... която КАРа ... всичко да се развива, върви !!
- Това е относно божествеността, като пантеон ... плюс, че в античността, хората са придавали разграниченост на "мъжко"-"женско" при божественият пантеон ?!

- Отделно ... тази "божественост" древните са приели, че влияе пряко ... тоест това е резултативна величина по отношение на живота на Човека - От там възниква и вярването на Херос-а,-Конник, тоест ако си безупречен ти преминаваш в по-висока степен, която те прави божествен, тоест изпраща те в "Царството на боговете", като равен тям ?!

- Относно католици-ариани ... е много късно ... ??!
цитирай
4. solinvictus - Да това за Конника е точно. Той е най ...
04.02.2012 17:56
Да това за Конника е точно.Той е най висшият символ на древните и за това го слагат винаги до Sol :)))) ариите са друга бира ,да така е!
цитирай
5. get - - Соле, тази тема отдавна и силно ме вълнува ... защото тя се явява част от нещо ...
05.02.2012 00:43
... по-голямо ? - Системна и съзнателна подмяна на част от божественият пантеон ... тоест бих го нарекъл една съзнателна антипропаганда - от кого и защо е друг въпрос ?!
solinvictus написа:
Да това за Конника е точно.Той е най висшият символ на древните и за това го слагат винаги до Sol :)))) ариите са друга бира ,да така е!

- Ето ти една Артемида(символ на жената-дева) която властва над живият свят(този който обитаваме ние с теб) ?!! - http://www.theoi.com/image/K6.3Artemis.jpg ... двете добичета символизират нейната власт над дивата и питомна природа ?!
- После тя добива измерение, като Хера-Веста ... тоест омъжената за Зевс-Зеус-Деус-Денус-Ден(гръмовержеца) ... същата във вярванията на хората от Тесалия и Бойтия притежава качество ... след като се оттегли във свещената и горичка и поток да стане отново ... дева(девствена)

- Отделно, като женско божество, тя владее и над земните-витални сили, които се символизират чрез Змия(и) !?
- Дионис, който е по своя характер земен(хтоничен) бог е запрегнал именно по тази причина, тези животинки в колесницата си - http://www.theoi.com/image/K12.8Dionysos.jpg ... в този му аспект е изобразяван и като рогата-змия ??
- Първи, които се отмятат по същността си от тази образност и вярвания са юдеите ... това го имаме още в Старият завет(книга на Данаил), и в по-късните им легенди за т.наречената "вавилонска блудница", след това идват Ириней Лионски(200 г.), Иполит Римски (235), Кирил Ерусалимски (3 в.), Йоан Златоуст (4 в.) ... развити в Апокалипсиса от Йоан.
- В по-късно време темата се развива от масонерията и изпадналите под силно юдаистко влияние английски и германски протестанти ... до литература и изобразително изкуство в лицето на У. Блейк - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/William_Blake_003.jpg/506px-William_Blake_003.jpg
цитирай
6. solinvictus - Интересно. . . пробвай се в тълку...
05.02.2012 01:50
Интересно...пробвай се в тълкуването на стенописа ,какво е искал да каже авторът ...това има връзка със "сандъка от терачина"
не мислиш ли?
цитирай
7. get - Интересно. . . пробвай се в тълку...
05.02.2012 02:38
solinvictus написа:
Интересно...пробвай се в тълкуването на стенописа ,какво е искал да каже авторът ...това има връзка със "сандъка от терачина"
не мислиш ли?


Според !? - Herodotus, Histories 2. 123 (trans. Godley) (Greek historian C5th B.C.) :
"The Egyptians say that Demeter [Isis] and Dionysus [Osiris] are the rulers of the lower world. - Египтяните казвали, че Деметра(Изис) и Дионис(Озирис) са които управляват "долният свят".
the human soul is immortal, and at the death of the body enters into some other living thing then coming to birth; - човешката душа е безсмъртна и след смъртта на тялото отива в друг свят(форма на живот) докато отново се прероди;" ... "There are Greeks who have used this doctrine [the Orphics], some earlier and some later, as if it were their own; I know their names, but do not record them." Има гърци, които изповядват това вярване(на орфиците) .... Но няма да споменавам имената им".

- Какво става през 680 г. в Цариград ?? - на поредният конгрес ... християнски, се отрича тази доктрина ?!!
Според мен това е причината да "дойдат" прабългарите с "хан Аспарух" и да набият ромеите при Онгъла ?!!(това е и част от т.нар. Арианизъм ... но не по поп Арий, както ни се внушава !) ? - знам, че е твърдо смело ... но на там трябва да вървят изследванията ни ??

П.П. Да и това ни води, също към сандъка от Терачина !! ... и към църквата, която била престроена в "базилика" в Плиска ?!! ... и към бунта на Валентиниан(от Залдаба-Шумен съвр.) ... отново свързан с поредна църковна реформа ?!!
цитирай
8. solinvictus - Да има нишка. . . когато бях сигурен в ...
06.02.2012 10:51
Да има нишка ...когато бях сигурен в това ,че сме били около Кавказ ми попадна едно афганско описание на хисторито им .И там имаше интересно сведение че християнството е намерило почва в скитите ,но пробивало трудно заради зороастризма им (те се раждат такива и не се покръстват) Техният Савел(Павел) е Мани убийството му го прави нещо като втори Иисус та това за което говориш е именно другото тълкуване на ученията според мен.Както юдеите се прислмчват към христянството така и скитите малко по малко!Константин Велики си е представял как ще бъде нещо като БОГ на всички ристяни и ....тези в Персия ,тоже(по това време е имало бунтове,понеже христяните не са искали да се бият)...
цитирай
9. get - - Трети и четвърти век, е много съществен и интересен за римската държава ??!
06.02.2012 22:04
solinvictus написа:
Да има нишка ... сме били около Кавказ ...
сведение че християнството е намерило почва в скитите ,но пробивало трудно заради зороастризма им (те се раждат такива и не се покръстват)
...
...
Константин Велики си е представял как ще бъде нещо като БОГ на всички ристяни и ....тези в Персия ,тоже(по това време е имало бунтове,понеже христяните не са искали да се бият)...


- Преди да дойде на власт Константин(да стане велики) ... имаме двама негови предходници Максимиан "тракиец"(роден в Сирмиум) и бащата на Константин , Констанций I Хлор(по произход, родом от Ниш)
- Издигането на Константин ... започва от територията намираща се под властта на баща му ?! ... тогава скитите вече се наричат "сармати" с по-стари имена гата, тоест родствени на гетите-мизи ?!
- Именно по същото време, се пръкват направо от нищото и "германските" готи, които ако започнем да ги проучваме (самите те в легендите си твърдят, че са) готи (или поне управляващата ги върхушка)
- Наред с тези сармати(гети-готи) имаме и още един силно изразен етносен елемент ... аланите ?! - ако се зачетем относно тях, те по-всяка вероятност са подобен пхроизход, но в по-ранно време живели в Средна азия ?!
- За мен е подобна историята и на аварите(най-вероятно част от армията на еф/вталитската държава) ... някои прибързано го пречисляват за тюрки ... по-скоро те са преходна форма м/у скито-сармати и иранци(но не са принадлежали към иранската държава !)

- Тук изрично ще подчертая !! - Тюрките за мен се появяват в средна Азия ... след падането държавата на Ефталитите ... Това се крие в разказа, в който тюрка Истеми преследва аварите - а българите им помагат да се скрият в Панония ?! - Нашите малоумници, тълкуват това, че видите ли Истеми преследвал част от своята армия ... по-голямо безумие - няма накъде ?!!

- Под натиска на тюрките и прииждащите от Средна азия авари, сармати ... нормално и "зороастризма" и "митраизма" да получат такова разпространение !!?
цитирай
10. get - - Пояснявам още малко, защо и какво ме кара ... за момента да, Не правя тълкуване ...
07.02.2012 17:28
... относно поместената от теб картинка ?!
solinvictus написа:
Интересно...пробвай се в тълкуването на стенописа ,какво е искал да каже авторът ...това има връзка със "сандъка от терачина"
не мислиш ли?


- От поне втори век(преди Хр.) Александрия става на практика духовното средище на "елинизмо"то ?
- Там се създават няколко научни и културни института ... но пряко отношение към разглежданият в поста ти въпрос има т-нар. Александрийска школа ?!!
- В църковната литература ... за нея е писано така, като че ли тя съществува на практика от установяване на християнството. - Така ли е ? - по-скоро, Не !

- Но въпреки фактите историците обичат да разделят съществуванието й на две "епохи" ? - първата е от ІІІ в. до 30-те години от нашата ера ... и втората от 30-те години до VІ в.(падането под властта на арабите) !!
- Специално "философското" направление(отдел) в същата, началото му е прието да започва от Филон Александрийски (евреин.елинист) ! Но на практика, "елинската" премъдрост започва от Аристобул (около 160 г. пр.н.е.) ?! - Той е предтечата, който се опитва и доста успешно свързва в своите "Коментарии по написаното от Мойсей" идеята че, древногръцките писатели и философи са възприели техните основни хипотези от тракийците, Орфей, Лин и Муз. По-нататък развива идеята, че основните постановки се препокриват с тези при Мойсей, тоест че, гръцката култура е почерпала много от по-древната(ите) култура и източници ?!

- Отделно, още от І-ви век се започва едно противоборство между александрийските "християни" и коптската църква ... с присъщите, при едни такива борби ... анатемосвания, доноси до централната(римска) власт и други подобни !!
Това в по-късен етап довежда до отделянето на коптската църква ... най-вече след Халкедон ?!!
цитирай
11. solinvictus - . . . "Коментарии по написа...
09.02.2012 01:10
get написа:
... "Коментарии по написаното от Мойсей" идеята че, древногръцките писатели и философи са възприели техните основни хипотези от тракийците, Орфей, Лин и Муз. По-нататък развива идеята, че основните постановки се препокриват с тези при Мойсей, тоест че, гръцката култура е почерпала много от по-древната(ите) култура и източници ?!

- Отделно, още от І-ви век се започва едно противоборство между александрийските "християни" и коптската църква ... с присъщите, при едни такива борби ... анатемосвания, доноси до централната(римска) власт и други подобни !!
Това в по-късен етап довежда до отделянето на коптската църква ... най-вече след Халкедон ?!!


Get -ти цял реферат си написал ,хехе ...да така е и аз сега намерих стенописи късето е изобразен Давид като Орфей ,всъщност орфей но те казват че е Давид като Орфей демек тоя който наблюдава да разбира че не е Орфей а Давид.
На мен ми е интересен погледа ти върху тази картинка,защото едно ,че е убита жена право в сърцето ,това е символично (оная с българите от австрия дето я бях качил преди време е така нарисувана) и както виждаш меч (който се среща на много места (митреуми) изобразен почти като кръст ,който е забит в трипод (някои го припознават като ипсилона с хастите) ....и КанТауруса хехехе какво прави в погледа на художника? Това ми се струва доста Дионисийско и винско ...не мислиш ли?
цитирай
12. get - хехе. . . да така е и аз сега намерих ...
09.02.2012 03:56
solinvictus написа:
хехе ...да така е и аз сега намерих стенописи късето е изобразен Давид като Орфей ,всъщност орфей но те казват че е Давид като Орфей демек тоя който наблюдава да разбира че не е Орфей а Давид.

The warrior saints in Byzantine art and tradition, от Christopher Walter (виж стр.241-242) за St. Sisinnius ?!
- http://books.google.bg/books?id=BRju9VQdW3QC&pg=PA241&lpg=PA241&dq=st+sisinnius&source=bl&ots=SLh8F2aQnu&sig=VKE00A6CDSvsbBsjQPWQgrBnVgE&hl=bg&sa=X&ei=URgzT7GkEOSB4gTLp4TjBA&ved=0CFEQ6AEwBQ#v=onepage&q=st%20sisinnius&f=false

- Роденият в Антиохия свети Сисиниус бил египетският Хорус, ма според етиопската традиция ... който убил демона или сестра си в, която се бил вселил демона,който убивал малки деца ??
- Знам, кой е този демон в гръцката и латинска митологии ... ама според александрийската и особено същата в "етиопска" традиция ... Е-е-е, това ми идва много - дори и на мен ?!! :))
цитирай
13. get - - Междувпрочем Соле с оглед символиката на "Конника" бог, от коптският манастир ...
12.02.2012 12:24
... в главата ми се предизвикват други асоциации ?!

- В египетската образна традиция липсва пресъздаването образът на "Хоруса", като конник !! - Това първо ?
- Второ - имаме според нашата историография "конна фигура" на скалната стена от Мадара - От кого била създадена тя, от "хан"(?!) Тервел ?! ... и понеже била създадена от "хан" ... започват да се пишат едни глупости ?!!!!
- Трето - имаме безапелационно доказано, че основният носител на традицията, на "Богът конник" на територията на Балканите ... са траки !! - да но траките според нашите историци се били глобализирали(тоест били романизирани и гърцизирани) ... Това така ли е ? - явно не ! - Щом традицията дори и в християнска образност се е запазила ?!
- Получи се някакво уравнение от три неизвестни ... според нашите пишман историци ?!! - Според мен техният начин на мислене(тоест уравнение) се опровергава от фактите ... ЕДНОТО НЕИЗВЕСТНО Е ... ИЗВЕСТНО !! - Факта е пред очите ни в запазилата се иконографска традиция - КОННИКА !!!?
- Като за последният ще продължа с разсъжденията си, че ... не е толкова от значение ... дали има или няма стремена ... а самият ФАКТ НА НЕГОВОТО НАЛИЧИЕ !

- Какво излиза в края на каищата ... че "изчезналото" местно население(условно ще го нарека "тракийско") явно не само, че не е асимилирано но и активно влияе на ... уж новите християнски вярвания и образност ... и то забележи, дори и на територии за които е прието, че те не са поселявани от него ... Египет ! - А дали е така ?!??

от Гет ктист ... Кан тауро-скитский

П.П. Ще си позволя и това допълнение ! - Вярно ли е тиражираното от Д. Ангелов "ЗАСЕЛВАНЕ НА СЛАВЯНИТЕ в балканският поруостров. АСИМИЛАЦИЯ на ТРАКИТЕ."
През втората половина на VI в. в Югоизточна и Централна Европа настъпило ново голямо раздвижване на племена и племенни групи, което може да се окачестви като продължение на „Великото преселение на народите”. Това раздвижване, свързано главно с появата и нашествията на аварите и отчасти с появата на тюркютите (турките) и хазарите, обхванало една обширна област приблизително от река Волга до средното течение на Дунав и река Тиса, т. е. днешна Южна Русия, Румъния и Унгария, и дало съществени отражения върху по-нататъшната съдба на двата бъдеща компонента на българска народност — славяни и прабългари, през чиито земи преминавали нашествениците. Заедно с това важни са били последиците от него и за по-нататъшната съдба на населението на Балканския полуостров, включително и на траките."(стр.стр.135/36) ... от "Образуване на българската народност", Димитър Ангелов - (Издателство Наука и изкуство, “Векове”, София, 1971) на адрес - http://www.promacedonia.org/da/index.html



цитирай
14. solinvictus - Гет с това съм съгласен. . . но защо ми ...
13.02.2012 01:04
Гет с това съм съгласен ...но защо ми цитираш някакви тарамбуки?:)))
цитирай
15. get - Гет с това съм съгласен. . . но защо ми ...
13.02.2012 04:30
solinvictus написа:
Гет с това съм съгласен ...но защо ми цитираш някакви тарамбуки?:)))

- Ами обяснявам ти хронологично ?!!
- В "линеар В" на микенците от Тива(това около 1 200 пр.хр.) се споменава Диоинис. Но това Тива била основана от финикиеца Кадъм(ако се вярва на гърците ?).
- Добре де, но в други източници четем, че този Дионис известен още и под името Загреус бил тракийски.
- Пък от тези двата дионисовци се появява ОРФИЗМА пак тракийски ... но празнуван от гърците докъм ІV-ти век ... след което го опошляват ?!!
(повече по въпроса тук !) - http://lost-history.com/mysteries5.php
- Добре но към първите векове от новата ера в римските катакомби, на балкани и в Близък изток отново имаме Дионис-Орфей ... но вече, като Христос - http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART_files/image093.jpg ... този е от южна Франция, Арл ??
- Този е от катакомбите на Рим - http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART_files/image064.jpg
- Пак от там - http://www.flickr.com/photos/bstorage/5645529222/
- За този пък пише Климент от Александрия(в писмото си с/у езичниците) , вече като, Орфей-Сол инвиктус - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/ChristAsSol.jpg
- Мога да ти покажа такъв и от Ерусалим ?!! ... е какво става в края на краищата ? - поне в Ерусалим не трябваше да има "орфеевци", щот те нали са юдеи още от 13 в. пр.хр. според Талмудата им ?!!
- В съвременната му иконографска традиция Христос се появява вече след ІV-ти век - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/ChristPeterPaul.jpg

- Повече по въпроса можеш да видиш тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Depiction_of_Jesus

- Има и една друга интересна от арианите-готи в Равена ... Христос, като император ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/RavArchBpChapelXt.jpg - Цитирам ти "тарамбуките" по причина, че те трябва да са семито-хамити ... пък показват признаци - да не са такива ?
цитирай
16. solinvictus - Този ли е климент дето се подиграл на ...
14.02.2012 13:32
Този ли е климент дето се подиграл на митраистите , в Александрия ?
Това за юдеите и грците не си го разбрал :)))) те имат пресечна точка и я актуализират потоянно и затова си се объркал!:))))
Този си е Сол Инвиктус ...не може да е друг ,може би тогава не саси избистрили още теологията ,по късно е Св.Илия ,панимаеш?

п.п.Този Климент май срещу Апий казва ,че Аполон е Митра !
Намерих изображение на Митра с кръстове ...като планети?хехе
цитирай
17. get - - Соле, нещата започват след смъртта на Аце македонски ! Виж какво пише в Историята ...
14.02.2012 20:13
solinvictus написа:
Този ли е климент дето се подиграл на митраистите , в Александрия ?
Това за юдеите и грците не си го разбрал :)))) те имат пресечна точка и я актуализират потоянно и затова си се объркал!:))))
Този си е Сол Инвиктус ...не може да е друг ,може би тогава не саси избистрили още теологията ,по късно е Св.Илия ,панимаеш?

п.п.Този Климент май срещу Апий казва ,че Аполон е Митра !
Намерих изображение на Митра с кръстове ...като планети?хехе


... си ... Мовсес Хоренаци ? - " ... така че, Птолемей, зовящ се и Филаделф(Братолюбив) ... Работата е в това, че той подчинил всички гърци и започнал да се зове цар на Александрия и Гърция; никой друт из Птоломеите или други властители на Египет не се е наричал така; Бъдейки голям гръколюб, той цялата своя извършвал на гръцки език. ... Мъже, имената на които, са ни добре известни, са събрали всичко това и го посветили в(за) славата на елинският свят ..."
- Защо ти цитирам горното ? - на практика в своята Хоренаци описва, как се появява на бял свят това, което след време ще бъде величано, като гръцка култура, ученост, словесност и ... че те едва ли не, дават облика на съвременният свят. Тоест съвременният свят дължи всичко на "елинската култура" ... на практика тя е сбор-еклектика от знанията на всички народи от епохата наричана елинизъм !! В целият този процес, активна роля са играели "мъдреците" от Александрийската схола ... както преди, така и след утвърждаване на християнството ! Те са си извоювали славата на непререкаеми авторитети - каквото са казвали по даден въпрос ... Приемало се, че единствено тяхното становище ... и само то е вярното !!
цитирай
18. solinvictus - Е те това исках да подскажа на д3вера ...
16.02.2012 11:16
Е те това исках да подскажа на д3вера преди ама не мога да обяснявам като тебе ...Ако е бил грк е щял да събори сички храмове по пътя си които не са били на грцки богове а той не го е направил.А едно време хората са били мого верующи още гуманизма не е бил на мода!!! хехе
цитирай
19. get - - Мда-а-а ! - от това време датира наличието на така нареченият Серапис ?!
16.02.2012 12:28
solinvictus написа:
Е те това исках да подскажа на д3вера преди ама не мога да обяснявам като тебе ...Ако е бил грк е щял да събори сички храмове по пътя си които не са били на грцки богове а той не го е направил.А едно време хората са били мого верующи още гуманизма не е бил на мода!!! хехе


- Какво е Серапис-а, еклектичен бог !! - бог събрал в себе си черти от множество култури плюс тяхната образност !!
- Защо това е така ... защото на практика се създава едно мултиетническо общество след завоевания на Александър Македонски !!
- Като потвърждение мога да ти цитирам, казаното в книгата на E. R. Bevan
"The House of Ptolemy"-Домът на птоломеидите" . На стр. 110 той пише нещо от сорта. "При превземането на Египет, Александър заварва там персийски войници."
- Но там има в последствие и други националности. Тоест от този момент Египет а и не само той става мултинационална държава, така че по натам Биван казва, по повод анализите на текстове от времето на Птоломеите: "About p110145 we find a man who is at one time a "Macedonian," at another time a "Cretan"; and we have one "Persian" in 115, who had become a "Mysian" in 103." ... (мой опит за превод) ... "В страници 110 до 145 ние намираме хора, които ту са(определяни/назовавани) като "македонци", ту като "персийци", а по късно преминават(ги наричат) "мизийци".".
- Отделно, съм му посочвал в по-стари предхистиянски текстове, а и от 6-ти век дори, че имаме наличия на топоними на територията на Египет в които е включено "скит"ски/а/о". Това какво иде да ни покаже - Да, това единствено може да ни наведе на мисълта, че преживяващите в източно средиземноморие, балкани и Мала азия хора, не са били обособени в национални държави по етносен признак.
Вече към 6-ти век, вследствие борбите в новата столица-център Бизантион ... някой съзнателно започва да внушава етнически признак, съобразно географската локализация а и от там, да разграничава хора и държави !!? - върху етносен признак !!

от Гет-Кан Евпатор :))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1494822
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370