Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 13:20 - Рея / Кибела - Magna Mater deorum Idaea!
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 12240 Коментари: 20 Гласове:
12

Последна промяна: 09.05.2012 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimage image
RHEA / CIBELE Кибела - Майката на всички Богове
ИДЕЯТА Започвам да пиша по една тема която предизвика любопитството ми преди години за религията на българите преди да станат последователи на Иисус. Не казвам Християнство,понеже съм убеден ,че това не е името Му ,а нещо като сан,длъжност,степен,призвание или титла. Навлизането ми в тази материя на религии и култове беше провокирана от различни спорове и дискусии по форуми и блогове.
В такива обществени дискусии се сблъскват различни виждания върху религиите и техните носители се опитват да избутат напред своите предпочитания дали по своя разбираемост или по задължение (вече членове на тези религии),а също така и техните пропагандни внушения - коя религия е по добра и по добре защитава човешката необходимост за изучаване на ДУХ-ът или онова което може би различава Човека от животните (аз не съм много убеден в това ,но сега не е тема на разсъжденията ми)Нямам претенцията за научно изследване на въпроса нито ,че съм последна истанция.Ще ползвам цитати на мои приятели в нет - пространството ,техни виждания и изказвания. Ако някой се припознае и иска да го спомена ще го направя с най голямо удоволствие. За да може да се ползва като инфо ще споменавам цитати от извори и т.н. По мое убеждение много от така наречените професори са обикновенни шарлатани или проводници на антибългарски теории ,които откровенно заблуждават общественото мненние в България или по точно българския етнос!   ВЪВЕДЕНИЕ Моя интерес се беше ограничил в един исторически период IV-V до X век сл.Иисус.Защо?- защото все още нямаме данни за съществуване на българи преди тези векове.Ще се опитвам да избягвам логически заключения като :
"Няма как да е другояче..
" или "
"очевидно е .."
"нама как да бъде другояче"
- но от логика няма как да избягам и ще се придържам първо на сведенията а после логика. И за мен е много важно хронологията,защото различни култове и религиозни схващания във времената са припознавани от други ,които хронологично не са съществували по това време. Нетърпимостта на Християнството към другите религии е довело до пълна липса на оригинални сведения за останалите религии ,които са били в зародиша му.
Затова са толкова много фантастичните теории а аз си мисля ,че има и такива вкарани  и от самите християнски догматични теолози да объркат още повече!Затова пластовете които са натрупани във вековете върху тази материя са от най различно естество.
За да няма съмнение в моята безпристрастност аз не съм никакъв религиозен деятел или член на някакви духовни движения ,секти,учения .Не споделям маймунската еволюция на англичанските пишман естествознатели от 19 век.Също така не съм превърженик на "демократическия централизъм" и неговата теория за " ...опиума на народите" Етнически принадлежа на Православието! Считам ,че с това въведение ще се избегнат доста въпроси ,но всъщност се нуждая от Тях ,както : "Слънцето ,водата,въздуха ...салатката и …!

ИЗЛОЖЕНИЕ

Интересът към "Майката на Боговете" - Кибела е започнал не случайно заради култовете които са базирани на астрологията .Това Познание на древните е неоспоримо ,но за съжаление сега ни е неизвестно.Може би християните през вековете са се домогнали до него ,но не са ни дали на простосмъртните да го попрехвърлим като инфо и може би няма да ни го дадат.
Повечето сведения са римски .
При иранските надписи има много субективизъм поради факта ,че по късните популации по тези места успяват да запазят фактите ,но ги пречупват през семитски и юдейски теологии, и особенно при преводите на клиновидното писмо.
Според мен отхвърлянето на римските източници е тенденциозно в момента ,защото наизкочиха доста секти  и нови учения които проповядват слънчеви култове а тези стари учения им пречат!
Но да започвам :

По време Втората Пуническа война, древният образ на Великата Майка или Кибела, е била преместен в Рим около 204 г. пр. Хр 
image
Матроната на Рим в храма на Победата на Палатинския хълм.
image
Наречен е "Фригианум" ,този храм като конструкция също не са го измислили римляните ,но сега да не се отвличам .Храма на Кибела е също интересен като конструкция
image
Има и 3D версия.Тя е интерсна с това ,че някъде показват как са се трансформирали храмовете във времето и са станали Големи Базилики!
image 
Легендата е интересна но си е само легенда .
В повечето истории се изтъква ,че тази религия идва от Крит от планината Ида ,като се счита ,че това е грцки култ ,но не се споменава ,че това са колонисти от Бригия (Фригия)

Разбира се в Библията е заменена с Артемида ,но Понтифекса в Рим превръща Кибела в Главен Бог - MAGNA MATER  или HOLY MOTHER ROME 
image

ПРОРОЧЕСТВОТО:
"if the Mother of Mount Ida is transferred from Pessinus to Rome, the foreign enemy that has invaded Italy, will be driven away and vanquished.".............. после ще помоля някой да го преведе точно ....

В тези два века преди Иисус на Рим им е необходима "Магьостница" - Маг ...наречени са СИБИЛИ .Тези Сибили са били пророчици.
Значи да уточня първия извод който можем да направим в началото .Тази религия навлиза в Рим по принуда.Времето е 200 г. преди Иисус
Тази религия обаче не е неизвестна на Балканите,намерения в Балчик храм е на 300 г. преди Иисус. 

...ще добавям :)



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nikikm - въпрос с цитат!
07.05.2012 21:49
Цитата:"Моя интерес се беше ограничил в един исторически период IV-V до X век сл.Иисус.Защо?- защото все още нямаме данни за съществуване на българи преди тези векове."..
Толкова съм изненадан че....?!
***Българският календар признат от Юнеско през 1968 ? г.е на 7514 год!
*** Траките са българи,доказано и доста преди посочените векове!
***Никейският събор-325 год.-присъстват десетки български духовници! И още и още!И още много!
***Спирам,ако някой не знае,бедна му е фантазията колко древна и с колко следи е българската история!Спирам до тук, но определено съм изненадан от позицията на автора!Нещо да съм пропуснал?
цитирай
2. solinvictus - Цитата:"Моя интерес се беше ...
07.05.2012 23:40
nikikm написа:
Цитата:"Моя интерес се беше ограничил в един исторически период IV-V до X век сл.Иисус.Защо?- защото все още нямаме данни за съществуване на българи преди тези векове."..
Толкова съм изненадан че....?!
***Българският календар признат от Юнеско през 1968 ? г.е на 7514 год!
*** Траките са българи,доказано и доста преди посочените векове!
***Никейският събор-325 год.-присъстват десетки български духовници! И още и още!И още много!
***Спирам,ако някой не знае,бедна му е фантазията колко древна и с колко следи е българската история!Спирам до тук, но определено съм изненадан от позицията на автора!Нещо да съм пропуснал?

Нищо не си пропуснал ,никикм !
Сега тук в темата няма да си отвличам вниманието ,но 324 г си е 4 век.
За календарът тоже не ми се дискутира това го правихме преди 4-5 г.
Но за траките е сигурно ,че са били българи, но не като етническо понятие!

п.п. искам да предложа на коментиращите ако имат да казват нещо по темата ,защото ми е интересна.Спамаджии,туркути ,психясали натани(чивудски сектанти) не ми се занимава! Темата е КИБЕЛА! :))))
цитирай
3. d3bep - Е това на картинката е изида с лун...
08.05.2012 14:10
Е това на картинката е изида с лунната корона ,а не кибела, или в най - добрия случай някакъв твърде излюхан синкретизъм. Но определено единствено смътната идея за зачулването напомня на кибела, а всичко останало - прическата ,короната, позата и рпочие, не е нейната.

Доколкото прическата е на римска матрона, мога да допусна и Селена, която има лунен и астрономически контекст, но съменнието ми очевидно се засилва и от идеята ,че това е пръстен, кръгът на когото се затваря от популярние египетски символ на две змии или двуглава змия. Селена чее синкретична съмнение няма...
Нема лошо да се ровиш в миналото ни, ама продължавам да твърдя, чее разумно преди това да четеш повече, и не по форумите.

Иначе за седемте звезди и луната ,дай ги на бай Фоти, той ше ти ги нареди ,ше ти каже и в колко часъ е било.
Отпечатването де.
Таквиз разсъждения и учени, бол...
цитирай
4. solinvictus - Излюхани са ти познанията по тази ...
08.05.2012 16:02
Излюхани са ти познанията по тази тема!
Напъните да се припознае Изида като Рея или като Кибела са смешни!
Има два храма на Изида и то боядисани върху иконографията на Кибела!не ме зануимавай с твоите египедски фантазии! плеазе! :))))

п.п.
Ако беше вярна тезата ти ,щяха да тичат в Ягипед при мумиите за помощ а не при Сибилите на Рея/Кибела ,панимаеш?
цитирай
5. nikikm - Слънчо,да се поясня,
08.05.2012 18:43
че снощи писах набързо.Може и сведенията,които соча,да са от по-късни векове,но са базирани на по-ранни свидетелства.Че траките са българи,свидетелстват Аталиат,Фулко,Цеца,Орбини,Касиодор, Евсевий има още.Не знам защо не приемаш това за църквата,но това започва в 37 г от Хр./покръстването/и касае българите.Календара,вярвям да ти е додеял,но си е факт,свидетелство,при това яростно отричано,от някои хора,точно,както яростно отричат и факта,че траките са българи!Тези два факта бъркат някъде на някого и вярвам,че доста,впредвид реакцията им.Друго обяснение не виждам.Това,че сочиш българите не като етнос,си го обяснявам само с факта, изказан навремето от Раковски:"Богарин е производан от Бог!"Значи-Божи народ,а от там и всички тракийски и сродни племена са Бог Ари,хора на Бога,което вече не е етнос! Но, не съм историк,признавам,може и да сбъркам,няма да се сърдя,поправяй!
цитирай
6. d3bep - По принцип неведнъж сме установ...
08.05.2012 19:48
По принцип неведнъж сме установили, че древно изкуство на теб ти говори точно колкото хипократова клетва говори на магаре :)
Нема лошо, но е добре поне като се самозаблуждаваш, да не заблуждаваш и публиката :)

ТОВА НЕ Е ОБРАЗ НА КИБЕЛА. Всъщност кибела е най - невероятното нещо в случая :) Кибела има задължителна прическа, облекло и стилизация, и определени асоциирани корони(напр, египетският Калатос) ама ти наистина няма отде да ги знаеш тез неща - в абв-то, другите ти форуми и фейсбука не ги пише...



Поздрави!
цитирай
7. d3bep - Ще ти помогна да спреш да се излагаш ...
08.05.2012 20:06
Ще ти помогна да спреш да се излагаш пред хората.

Селена - римска статуя
http://chrystallathoma.files.wordpress.com/2012/02/diana-selene2.jpg

Мисля че коментарът е излишен и глупостите свършиха.

Изида, тоже римски вариант

Обърни внимание на тоя, знам че не можеш:

http://www.vroma.org/images/mcmanus_images/isis_worshipper.jpg


http://2.bp.blogspot.com/_ncURcN3TQ2E/TPMalQrr1zI/AAAAAAAABe0/K7EY0WtgWtQ/s1600/261px-Isis_-_Vienna.jpg

Категорично изида имаше статуи и с лунен диск само, но не ми се търси.
Освен това първото изображение на богиня с лунен диск в гръкоримския свят било на Арсиное, егиептската царица, в Египет. Кибела ше да е, нема начин.

Селена има известен синкретизъм и с Диана, ама не знам и аз що да ти помагам...

КИБЕЛА е щуротия. Изобщо наличието на възела на гърдите само е достатъчен мотив да се отхвърли Кибела ,а има достатъчно ясни индикации кои богини се изобразяват така "забулени" и кои носят лунен диск на главата си.
Сори и много поздрави на кибелианците.
цитирай
8. nikikm - Отговор по принцип.
08.05.2012 20:27
d3bep написа:
Ще ти помогна да спреш да се излагаш пред хората.

Селена - римска статуя
http://chrystallathoma.files.wordpress.com/2012/02/diana-selene2.jpg

Мисля че коментарът е излишен и глупостите свършиха.

Изида, тоже римски вариант

Обърни внимание на тоя, знам че не можеш:

http://www.vroma.org/images/mcmanus_images/isis_worshipper.jpg


http://2.bp.blogspot.com/_ncURcN3TQ2E/TPMalQrr1zI/AAAAAAAABe0/K7EY0WtgWtQ/s1600/261px-Isis_-_Vienna.jpg

Категорично изида имаше статуи и с лунен диск само, но не ми се търси.
Освен това първото изображение на богиня с лунен диск в гръкоримския свят било на Арсиное, егиептската царица, в Египет. Кибела ше да е, нема начин.

Селена има известен синкретизъм и с Диана, ама не знам и аз що да ти помагам...

КИБЕЛА е щуротия. Изобщо наличието на възела на гърдите само е достатъчен мотив да се отхвърли Кибела ,а има достатъчно ясни индикации кои богини се изобразяват така "забулени" и кои носят лунен диск на главата си.
Сори и много поздрави на кибелианците.


Във всеки случай,тракийският пантеон е далеч преди Рим,а Рим,както и гърците дължи съществуването си,по дребен факт не мога да намеря,на траките.Целият гръко римски пантеон е заимстван от траките!Ако съм разбрал правилно,в случая, каруцата се поставя пред коня.Не визирам египетската част,където нищо не е окончателно,но то кое ли е!?
цитирай
9. d3bep - Гледам че си допълнил. Само че пак си ...
09.05.2012 20:50
Гледам че си допълнил. Само че пак си работил оттук оттам и финално отникъде , затова ще поясня.

1. Въвеждането на Кибела, кояот е фригийската майка, а не точно Кибела, е ЛЕГЕНДА НА ОВИДИИ.
Не са я нарекли Сибила ,както твърдиш, точно обратното.
Извадили са сибилинските книги и жреците на сибила са им разрешили да въведат този култ(както са им разрешавал ида въвеждат който и да е култ, те са нещо като цензори).
Една матрона там, весталка, обвинена че е спала с мъж, издърпала целия кораб с ръцете си. Когато целия флот не успел.
Твърдението е легенда, и то не по - добра легенда отколкото всички други легенди на Овидии :) Да не говорим що за историк пък може да е Овидий.
През втората пуническа война римляните ги грози Анибал, Филип Македонски, Антиох, Картаген, Финикия и много други източни, и те одят на изток да си търсят статуи.

2. Има и по - лошо.
Павсании в описание на Елада разказва за Еритрея ТОЧНО СЪЩАТА ЛЕГЕНДА.
Според него еритрейците вярват, че така са си донесли ... Херкулес. Не знам дали той мой да мине за Кибела, гледам че мъжкия род при тея теории не е от голямо значение.
Според легендата Еритрея била в тежко положение, принесли в жертва една тракийка и оракулът им казал да докарат Херкулес от Египет.
Те докарали кораба, обаче имало буря и не можал да акостира. Тогаз една невинна си отрязала косите и издърпала кораба с тех.

Това са ужасно неудобни факти...
Обаче Павсании е прав.
ТОва е стара легенда, има дори и трети вариант, който той не знае и не е споменал, и двата са от МАЛА АЗИЯ.
Свързани са с Тракия...А и да не са, не са далече оттам. Но не касаят НИКАКВА КИБЕЛА в оригинал.
А бай ти Овидии, на чиято "историческа достоверност" си се успал, е бил заточен в тракия, в Томи, бая време...
Т.е. човекът даже не е измислил нещо кой знае какво.
Ами направо си е преписал чужда легенда. Шляпнал 1-2 имена, на матроната, на богинята, и опа, готова поема.
ЛежИ ти на таз кълка.
цитирай
10. solinvictus - Гледам че си допълнил. Само че пак си ...
09.05.2012 21:12
d3bep написа:
Гледам че си допълнил. Само че пак си работил оттук оттам и финално отникъде , затова ще поясня.


Т.е. човекът даже не е измислил нещо кой знае какво.
Ами направо си е преписал чужда легенда. Шляпнал 1-2 имена, на матроната, на богинята, и опа, готова поема.
ЛежИ ти на таз кълка.


Да ,мисля да го допълвам и така за една кьнижка да напиша ...даже имам и подкрепа вече .Уча се от теб ,кво да прая сега е криза да изкараме некой леф!
Тези постове дето си ги напраскал не вършат никаква работа ,вижда се ,че нищо не разбираш от тая материя!Стой си у мумиите ...:)))) там поне е лесно нашляпаш 3-4-5 иляди години вехти измислици преведени от някой пишман египтолог и публиката се ошамати и почва да ти ръко-плеска?

п.п. За CYBELE става на въпрос и така си пише по надписите ...
цитирай
11. d3bep - Кат ти гледам форума, от който че...
09.05.2012 22:53
Кат ти гледам форума, от който черпиш информация ми идва да питам Кибела в мъжки или в женски род :)

А Сибила как се пише в латинските надписи, имаш ли идея? Дали е същото като Кибела, както претендираш или не баш съвсем?
цитирай
12. solinvictus - Всъщност тази скулптура с каляс...
10.05.2012 19:00
Всъщност тази скулптура с каляската я избързах малко ,тя е за по късно(ще я махна) .Не съм цитирал още никой ,казах ,че няма да споменавам никой ,но ако някой се разпознае и заяви ,ще го цитирам с най голямо удоволствие ,но до момента обяснявам с мои думи ,това забранено ли е за разбирачите на гптянската тематика ? Трябва винаги да се цитира некой юдейски корифей ли ....и как той ги разбира нещата през СЗ? Мисли с твоята си глава ...!
цитирай
13. shtaparov - Някои пояснения
12.05.2012 13:52
d3bep написа:
Кат ти гледам форума, от който черпиш информация ми идва да питам Кибела в мъжки или в женски род :)
А Сибила как се пише в латинските надписи, имаш ли идея? Дали е същото като Кибела, както претендираш или не баш съвсем?

Спорът Ви е безсмислен,понеже според резултатите от "Анализа" Кибела= Сибила,сибилите са нейни жрици,а Изида е едно от локалните й имена. Същото се отнася разбира се и за името Селена (Вселена,Салина,Солина= Слънчова невяста,и т.н.).
цитирай
14. solinvictus - Напъванията да се припознае Кибела ...
12.05.2012 21:42
Напъванията да се припознае Кибела и нейните Сибили като египетската Исида са калпава и несъстоятелна теза.Ако беше така тези ритуали нямаше да бъдат припознавани от Ф(Б)ригия ... а щяха да си ги пишат ,че са от мумиите!
А то не е така ... има един храм който е бил преди това на Кибела и презаписан на Изида и те това е ! Опитват се с шашми да я докарат работата...ама ?
цитирай
15. get - - Хехе !! - да се намеся и аз у словесният "въргал" !!! :))))
13.05.2012 11:57
- "Кентум" или "сатем" ... тоест КУБАБА от което, "кибела" или "си бела" ... преминало в по-късното СЪМ(си) "Бела съм, бела ... юначе" ... от "Веда словенам(ска)" ?!!

- Мат(д)ара ... тоест Мадара ?!! - типично тракийски по силата на географското пхоложение на Храма, където липсва каквото и да е елинско присъствие съотнесено към всяка една епоха. Храм древен отиващ в "тъмните времена" на палеолита !! -Хехе !! - за който ни заглавичкват и отклоняяват вниманието пишейки за барелефа на Тракийският конник ... дъл бил със стремена, и кво му било седлото ? :)))) - Но никой не обръща внимание на дългото близо три километра градище, под светилището ?!
- На "СКАЛАТА-светилище" ... на пещерите (аналог на Плутоновата пещера от Елевзина и т.н. ... и т.н.).
- В близост до него са пък "девташларите" ... мегалити (!) !! - но никой не разглежда тези факти в цялостният им контекст - Защо-о-о ?!!
цитирай
16. solinvictus - Оооооо Гет-ски помислих си, че са те ...
14.05.2012 05:17
Оооооо Гет-ски помислих си ,че са те пратили в хАмерика ?
Това за мадарското градище е интересно ,да не си научил нещо по така и си траеш?
Ако питаш д3вера пещерите са на Оризис и Исида ,точно във времето когато са умували къде да построят две три пирамиди на АмонРа ,щото вече имало храмове на МитРа , ТангРа ,хахаха

п.п. Не ги разглеждат в цЕлостния контекс защото не са интересни за измислените им тези....я си представи ,че излязат некои римски мозайки на Котис (Дионисий),а?
цитирай
17. solinvictus - Да, картинките понякога елимин...
03.07.2012 01:48
Да , картинките понякога елиминират дори и стария завет и напъните на някой чивуд да се напрай на умен.Например юдеите използват някакви клишета с които за зарибили такива като д3вера и той ги бори хаха Та как се казва в юдейската вяра Кибела ,как сте я откраднали? а да збравих ,че Вие жените не ги броите за хора ,не вие ми ,Вашето Яхве!
цитирай
18. get - - Соле ... всъщност дЗверес, що не обясниш - Поради каква причина египтяните сменят ...
11.08.2012 18:46
... шапката на Изис. От трон/стълба ... на слънчев диск в рога, тоест правят я, на Хатхор ???
- Всъщност, правилно ли е становището на ... Egyptologists ... arbitrarily choose to pronounce her name as "ee-set". Sometimes they may also say "ee-sa" because the final "t" in her name was a feminine suffix, which is known to have been dropped in speech during the last stages of the Egyptian language.
- Щот в http://www.behindthename.com/name/isis - за Иззида, казват: Greek form of Egyptian Ist (reconstructed as Iset or Ueset), which possibly meant "the throne". Още го превеждат и като "жената на Трона".
- Хм, сетих се за името на единият от строителите на "Св. София" в Стамбул Изидор ... вероятно името му ще да е означавало "мъжът на трон" ? :)))

- Много съм изкушен да спомена две български думи "иззида" - със значение, произлизащо/произхождащо ... второте е глагол, "иззидам" ... ма сега, да не ме обвиниш в масонска принадлежност ?? :))

- Още по ... съм изкушен да спомена египетското име на острова, в който е издигнат най-величественият и храм ... Philae, който на египетски го зовяли Swenet - поради това, че там се извършвал търговски обмен ... "SMEняли" разни стоки :)) тез "гърци" и лингвисти да не са се "изгубили в превода" :))))) на името на този остров - Хахаха !
цитирай
19. solinvictus - Гет-ски, що ма разсмиваш! Еги...
13.08.2012 01:03
Гет-ски ,
що ма разсмиваш!
Египядските напъни на някои са ми много смешни да не кажа тъпунгерски.Те не могат да сфанат козмогонията на различните религии и само пробутват какво казали евреите,пардон юдеите .Ма ,те тогава кой се е интересувал от тяхното мнение и техните култове! Ти можеш ли да ми дадеш някаква материална култура запазена от това племе,което е с претенции за "божествено"? Ей тъй да кажем 2-1 век преди ... и до 4 век след?...примерно?
цитирай
20. get - - Не бързай да се смееш приятел :))) ... тук са важни и търговските контакти + морски пътища ?
13.08.2012 17:03
solinvictus написа:
Гет-ски ,
що ма разсмиваш!
Египядските напъни на някои са ми много смешни да не кажа тъпунгерски... и само пробутват какво казали евреите,пардон юдеите .... Ей тъй да кажем 2-1 век преди ... и до 4 век след?...примерно?

- Първо има една думичка, която в момента са приели, че е гръцка и означавала (!) нещо като, ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ?! - Думата е PERIPLUS ... ама по-старата форма е "periploos" ?! - За което "някои" лингвисти казват че, означавало "ПереПлава ! - на какъв ли език е това ?? - Документирана е най-първо при КАНААНците-Картагенци или финикийците/Военик-ийци. Така известният Periplus of Hanno the Navigator, a 6th century BCE !
- По-интересния е Периплуса на Еритрейско море(от Първи век !) - The Periplus of the Erythraean Sea was written by a Romanized Alexandrian in the 1st century CE. It gives the shoreline itinerary of the Red (Erythraean) Sea, starting each time at the port of Berenice. Beyond the Red Sea, the manuscript describes the coast of India as far as the Ganges River and the east coast of Africa . - В тази връзка, какво е това пристанище Berenice. Ами именно от него, пресичайки пустинята те хей"деите(техите предци) са стигнали до о.Елефантина. Документиран най-голям храм и диаспора тяхна ПЪРВА в Египет в древността ?
- Но отново се връщам към пристанището Berenice ! - за него се казва, че било връзката на Египет от една страна с Tamilakkam on the other.
- Какво е Tamilakkam ? - ами древното наименование на съвременната южноиндийска modern Tamil Nadu ... отдето идват СИганите :)) ! ... които по-късно се омесват(метисизират) с местното население и стават било хейдеи, било граеци ! ... от този австразийски антропологичен тип, са взели чертите и цвета на кожата си оригиналните семито-хамити ... и техните производни !
- Само допълвам, че това не е еднократен акт а дълго продължил миграционен и културно (д)еволюционен процес ! - поне в момента такава ми е представата на база ... мои изследвания ?!

от Канос Гет "фиристимский" :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489395
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370