Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2016 11:03 - IO,SATURNALIA !!!
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 3760 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.12.2016 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Най-старият и най-универсален празник винаги е бил фокусиран върху Слънцестоенето (астрономически термин, който се отнася до позицията на слънцето).
 В средата на декември, дните са къси (в Северното полукълбо) и, след точката на слънцестоене, започват да се удължават отново. 
image
В древни времена, си мислили, че Слънцето е остарява и става един старец, за да умре, и че след тази точка идва Раждането на НОВОТО И НЕПОБЕДИМО СЛЪНЦЕ . 

В Римската империя, фестивалът САТУРНАЛИЯ е най-голямото социално събитие и се нарича Фестивал в чест на САТУРН, Богът на земеделието

НЕПОБЕДИМОТО СЛЪНЦЕ( Sol Invictis ) е друг важен Бог, чието раждане бе отбелязвано на 25 декември. 
Когато всички задължения по работата в полето са приключили и идва нощта на Сатурн римляните си си закачаха всички официални тоги и се обличаха за банкета .Всички забравяха правилата и законите за няколко дни и се отдаваха на веселба и пиршества!Нещата които правиха през тия дни не се случваха в останалата част на годината

Всичко започвало в храмът  на Сатурн, с голям банкет ( лектистернии ) и викът на множествата "Io, Saturnalia",огласял селища и паланки!
image

Римляните излизали по улиците ,танцували,пеели,закичени с цветни венци ,палили свещи и правили дълги процесии!През тези дни били възможни срещите с приятели ,запознаства с нови и навсякъде било весело! 
Разменяли си всякакви подаръци,но имало и такива ,които през годината са се приготвяли специално за тези дни на Фиестата!

image



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1493954
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370